Het in 2010 opgerichte indie folk trio Daughter wist met het debuutalbum If You Leave uit 2013 de wereld kennis te laten maken met de wonderschone klankentapijten van hun muziek. Frontvrouw Elena Tonra wist haar poëtische kracht te verspreiden in de emotionele expressies van de nummers op dat album. De overkoepelende donkere thema’s van het debuut krijgen op het tweede album Not to Disappear een vervolg, zei het in een meer angstvallige setting. Als collectief opereren ze rondom de gitaarklanken van Igor Haefeli en de drums van Remi Aguilella, maar Elena Tonra is de spil van de ontroering. De Franse producer Nicolas Vernhes, die onder meer samenwerkte met The War on Drugs en Animal Collective, is verantwoordelijk voor de diverse muzikale richtingen die op het album worden uitgelicht.
New Ways opent in de klanken van de drumcomputer niet alleen nieuwe muzikale wegen, maar ook een weg om uit de depressies van de verteller van het verhaal te ontsnappen. De gitaarlagen van Haefeli zorgen ervoor dat Elena’s vocalen angstvallig hard binnenkomen. In een zoektocht naar een uitweg uit de diepgewortelde persoonlijke problemen bevindt de hoofdpersoon zich op glad ijs, om niet volledig uit het leven te verdwijnen. Eenzaamheid en angsten omsluiten het door drums en gitaren aangedreven nummer. Verdooft door pijn sleept Numbers zich door een verbroken liefdesrelatie. De combinatie van synths en gitaren voeren het nummer door verdriet en een manier om er bovenop te komen heen. Geen geforceerde uithalen in de aangeslagen indruk die Elena maakt, maar een door melodieën uitgedragen emotie. Tonra’s grootmoeder draagt het verlies van haar geheugen in het door Alzheimer aangezette Doing the Right Thing. De angst voor verlies overschaduwt de pijn die Tonra voelt. Haar zang doet de hevigheid van het onderwerp verlichten, maar is doordringt van een diepe droefenis. Ontroerend in de hoge noten van de gitaren en het losse drumritme dat de structuur de evenwicht houdt. De momenten waarop de leegheid van de klanken overheerst worden op bewonderenswaardige wijze ingevuld door de emoties van het nummer.
De openingsklanken van de gitaar voeren zich het landschap van de shoegaze in. Wegebbende vocalen en door dromen aangewakkerde gedachtes stromen door How heen. Wachtend op de persoon die het leven laat opbloeien, maar je vervolgens achter laat in droefenis en pijn. Het licht dat wegdrijft tegen de avond en de sterren die ons besef als persoon overnemen, maar alles valt tenslotte weer op zijn plek. De muzieklandschappen die het trio creëren blijven de boventoon voeren, zoals het door gitaarlijnen aangevoerde Mother. Het ouderschap doet zich aan in de vervreemde poëtische teksten van het nummer. De liefde voor het kind gaat over in twijfel, depressie en een uiteindelijk verlies. Het verlies van het geheugen en besef van wie je daadwerkelijk bent. De pop en indie vermengen zich op tragische wijze met de verontruste gedachtes. Afstandelijkheid en isolatie bouwen zich hierna op in de elektronische klanken van Alone / with You. Beats en baslijnen voeren zich door de tweestrijd van gedachten. Eenzaamheid en samenzijn zoeken de confrontatie in het muzikaal sterk uitgedachte nummer, maar de onzekerheid vormt de gesplitte persoonlijkheid die de macht overneemt. Op No Care zoeken de snare drum en gitaren de muziek uit de punk op. De onderliggende dansbaarheid voert de vijandigheid van de teksten op. De indruk dat het de hoofdpersoon niet meer uitmaakt blijkt bedrog, want tegelijkertijd weet ze maar al te goed dat ze niet zonder elkaar kunnen.
Waar het muzikale patroon de kracht van de eerste helft van het album wat verloren lijkt te hebben, pakt To Belong dit weer op. Onzekerheid over een relatie neemt het door keyboards en gitaren doordachte nummer over. De verleidingen uit het leven voeren de boventoon in de afwijzende toon waarop de relatie wordt voortgezet. Aguilella zorgt ervoor dat het ritme blijft behouden en de melodieën zich kunnen ontwikkelen rondom de drums. Fossa ontwikkeld zich in de klanken van synths, maar weet de ontwikkeling te beperkt tegemoet te gaan om de relatie weer op het juiste spoor te krijgen. Wat volgt is een wat traag opbouwende muzikale uiteenzetting en tevens weinig omvattende tekstuele diepgang. Het slotstuk Made of Stone voert zich weg van de terugkerende angsten en gevoelens van het album. Het uitzetten van de continue stroom aan gedachten, maar de liefde niet ontnomen. Ons bestaan dat opgebouwd is uit herinneringen en de kinderen nog hun vrijheid en onbezorgdheid gunt. De angsten zijn niet verdreven, maar de negatieve gedachtegang heeft plaatsgemaakt voor het besef van wat de mens daadwerkelijk kan bereiken.
Not to Disappear past perfect bij de donkere dagen en de gevoelens van angst en eenzaamheid die soms overheersen. Met de afwegende tekstuele diepgang van Elena Tonra en de diverse muzikale stromingen weet het album zich rond de ontroering en pijn te begeven. De innerlijke kracht van de teksten en de muzikale omlijsting weten daarbij veel meer op de emoties in te gaan dan op voorganger If You Leave. Voornamelijk de eerste helft pakt de conflicten en ontwikkelingen goed beet, in wegdromende shoegaze, melodieuze indie en voortstuwende post-rock. Waar de muzikale wegen zich in de agressiviteit van de teksten soms wat weet te verliezen werpt het trio zich sterk op, om het album op niveau te houden. De zwaar beladen wegen die ze ontwikkelen door onderwerpen uit de alledaagse realiteit zullen de band dan ook zeker niet laten verdwijnen.
4* (3,75)
Afkomstig van
Platendraaier.