Bruce Springsteen - The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle (1973)

Label: CBS

1. The E Street Shuffle (4:31)
  2. 4th of July, Asbury Park (Sandy) (5:36)
  3. Kitty's Back (7:09)
  4. Wild Billy's Circus Story (4:47)
  5. Incident on 57th Street (7:45)
  6. Rosalita (Come Out Tonight) (7:04)
  7. New York City Serenade (9:55)
avatar van lowieke
LittleBox schreef:

Oei, ik lees dit nu pas. Dit doet óók al zoveel pijn!

Ik ben echt een Bruce Springsteen fan, maar wat is in godsnaam brothers in arms??? Of hebben we het per ongeluk over Dire straits ofzo??

Bruce maakte na deze cd ándere muziek, maar nooit meer betere. En toch is het niet mijn favoriete van Bruce, de stijl van Born to Run bijvoorbeeld staat me veel meer aan. Raar eigenlijk dat hij pas na Born to Run echt is doorgebroken, terwijl hij al een echte klassieker gemaakt had (misschien zelfs wel twee, met GFAP, NJ als eerste album)

avatar van lowieke
Pardon? MISCHIEN? Deze en Ashbury zijn de beste albums van hem. Sorry: Vind ik!

De 'andere' muziek die hij is gaan maken is ook steeeeengoed. Maar deze albums blijven beter .

avatar van hvd
hvd
Thunder_Road schreef:
Zijn eerste echte meesterwerk, met het prachtige Incident... als beste nummer. het album klinkt helemaal anders dan al zijn andere, maar het klinkt toch als Bruce Springsteen, en dat vind ik heel knap.

Ben ik het mee eens.
Al vind ik het wel heel jammer dat hij niet meer albums heeft gemaakt in deze genre.

Persoonlijk vind ik het album wel beter dan 'Greetings From Asbury Park'. Maar deze en Absury zijn wel zijn allerbeste:)

TheBlackKeys
evol schreef:
Bedankt voor je snelle reactie.

Weet je misschien ook of die versie ooit op cd is verschenen? Mijn platenspeler doet namelijk geen 45-toeren meer...

Bij de Van Leest is ie te koop!!

manitobas
Ook een heel goed album, al zouden er nog betere cd's gaan volgen.

avatar van vielip
Al een heel stuk beter dan z'n debuut vind ik! Veel meer een geheel en ook qua stijl meer mijn ding. Ook dit album heb ik in z'n geheel live mogen horen vorig jaar in New York, net als The river een avond erna. Geweldig om mee te maken!! Incident blijft tot het allerbeste behoren wat Bruce heeft opgenomen vind ik en ook Sandy is natuurlijk heerlijk!! Enige mindere nummer vind ik Wild Billy's. Het past wel in de flow van het denkbeeldige verhaal van dit album maar als nummer opzich vind ik er niet heel erg veel aan.

avatar van Booyo
Vandaag voor 0,50 cent op vinyl gevonden. Ben benieuwd!

avatar van Cor
Cor
In zijn oeuvre een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar het is wel een mooi allegaartje van stijlen, die de veelzijdigheid van de man Springsteen nog eens onderstrepen. Goede plaat, maar hij kon beter en dat kwam hierna.

avatar van Shadow91
Damn, wat is New York City Serenade een prachtig nummer.
Ik ben normaal niet zo van het "feest beest" Bruce, maar dit album is me toch wel erg meegevallen. Ik kon Rosalita al, wat opzich een aardig nummers is, maar Incident en NYCS zijn toch veel meer nummers naar mijn smaak. Door de toppers Sandy, Incident en het magnifieke (misschien wel Bruce zijn beste nummer?) New York City Serenade een dikke 4.

avatar van vielip
Wat mij betreft noem je met Sandy, Incident en New York City serenade ook de beste nummers van dit album! Al vind ik Kitty's back en E street shuffle ook niet te versmaden moet ik toegeven.

avatar van Metalhead99
Gewoon een degelijke opvolger van het debuut. Liefhebbers van dat album kunnen dit album waarschijnlijk ook waarderen.

Incident maak op zich de aanschaf al waard. De rest is ook schitterend, maar zijn beste werk is en blijft Darkness

avatar van richiedoom
Ben net eindelijk begonnen met de discografie van Bruce, beter laat dan nooit zal ik maar zeggen. En wat is dit een pareltje zeg! Staat geen slecht nummer op vind ik, Bruce gooit zijn ziel en zaligheid in deze plaat.

En het mooie is, volgens alle gemiddeldes moet het best werk nog komen! Kom maar op, Born to Run

avatar van Madjack71
Als je dit werk langs de rest van zijn discografie legt, dan is dit m.i. zijn meest 'aparte' album. De structuur van de nummers, het wat jazzy karakter van sommigen en de opbouw ervan. Mij kan het goed smaken. Het zou zo maar kunnen dat die andere albums in dat licht wat minder kunnen klinken.

avatar van vielip
Samen met het debuut is deze nogal onsamenhangend vind ik. De stijlen vliegen van soul naar jazz-achtige dingen en van rock naar funk. Maar daardoor boeit het wel! Toch gaat het voor mij persoonlijk vanaf Born to run pas écht los! Veel plezier met je reis Richie!!

avatar van richiedoom
Thanks Vielip!

Ik ben inmiddels bij Darkness......en dat klinkt samen met Born to Run heel anders dan deze plaat, meer straightforward vind ik. Maar absoluut niet slechter!

Misterfool
Leuk album van Springsteen. Het jazzy-karakter van de plaat ligt mij wel. Met name het eerste nummer vind ik heerlijk en de afsluiter mag er ook absoluut zijn.

avatar van Flemming
Dit is zijn allerbeste plaat!!!!!

avatar van tims
Soms...heel soms is het net of je Van Morrison hoort. Geweldig album.

avatar van jerome988
Echt een meesterwerk dit! De passie en het talent spatten er vanaf. Jammer dat deze niet zoveel bekendheid als Born To Run en Born In The USA heeft gekregen, want hij doet er echt niet voor onder.

Ondanks dat mijn vader Born in the Usa en Seeger Sessions grijs draait, ken ik the boss nog niet zo heel goed. Dit is een aangename verassing, waar uptempo nummers afgewisseld worden met mooie (power)ballads. Favoriet? Rosalita . Beoordeling volgt nog.

avatar van Twinpeaks
Hier een prachtige zeldzame uitvoering van New York City Serenade in Rome

The Official Bruce Springsteen Website - brucespringsteen.net

avatar van spinout
Volgens William Ruhlmann op All Music is dit Springsteen's beste. Vind ik niet. Dat is in mijn ogen Nebraska.
Op dit album staat het favoriete Springsteen nummer van Tom Waits, nl. Wild Billy's Circus Story. De studio versies van enige nummers hier, vind ik beter dan de live versies die ik ervan ken. De NYC Serenade duurt toch echt te lang. Daarom een 3.5 en geen 4.0.

Die Tom Waits snapt er ook niks van hè

avatar van Rudi S
Precies, iedereen weet toch dat "jersey girl" de beste van Bruce is

Werkelijk geniale plaat van Springsteen, en wat mij betreft zijn beste. New York Serenade en Incident on 57th Street behoren tot de mooiste songs die ik ooit gehoord heb.

avatar van Ronald5150
Uit de vroege jaren van Bruce Springsteen, voor zijn grote doorbraak, is ”The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle” een sterk album. Hij hoeft zelfs niet onder te doen voor ”Born to Run”. Ik vind hem misschien zelfs wel iets beter dan ”Born in the USA”. Hoewel ”Darkness on the Edge of Town” onovertroffen blijft, is het behoorlijk genieten op ”The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle”. Springsteen is nog wat zoekende naar zijn stijl, maar dat levert muzikaal gezien een behoorlijk gevarieerde set liedjes op met invloeden uit rock, pop, jazz, soul en zelfs wat lichte klassieke muziek. Tekstueel vind ik het vooral een romantisch beeld dat Springsteen hier schetst en in de liedjes die de zeven minuten grens passeren hoor je al het verhalende karakter dat later zijn handelsmerk zou worden. ”The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle” is wellicht niet het bekendste uit Springsteen’s oeuvre, maar kwalitatief doet het nergens onder voor zijn grote successen. Goed album van een grootheid in wording.

mettemax schreef:

Eens. Zijn beste album. Episch. Vergeet ook "4th of July, Asbury Park (Sandy)" niet. Gecovered door The Hollies en door hen tot een hit gemaakt.

En Ronald5150 Darkness etc. is ook een geweldig album, maar neigt toch wel erg naar hardrock, niet voor niets was het Bon Jovi's grootste inspriatiebron.

avatar van Ronald5150
PokerBill schreef:

Sorry hoor, maar op Darkness heb ik nergens, maar dan ook nergens de associatie met hard rock. Maar dan ook echt nergens!