menu

Bruce Springsteen - Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)

mijn stem
3,71 (410)
410 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Columbia

  1. Blinded by the Light (5:04)
  2. Growin' Up (3:05)
  3. Mary Queen of Arkansas (5:21)
  4. Does This Bus Stop at 82nd Street? (2:05)
  5. Lost in the Flood (5:17)
  6. The Angel (3:24)
  7. For You (4:40)
  8. Spirit in the Night (4:59)
  9. It's Hard to Be a Saint in the City (3:13)
totale tijdsduur: 37:08
zoeken in:
avatar van heartofsoul
3,5
De meeste albums van Bruce Springsteen heb ik altijd onaantrekkelijk gevonden, al zijn daar enige uitzonderingen op, zoals het beklemmende Nebraska. Dat heeft in belangrijke mate te maken met zijn stemgeluid, dat ik lelijk vind, op het afstotelijke af. Liedjes schrijven kan hij natuurlijk wel, maar die hoor ik dan liever door anderen vertolken, zoals Blinded By the Light door Manfred Mann's Earth Band. Wat dit album betreft, de gezwollen voordracht maakt het voor mij niet fijn om het album tot het einde toe te beluisteren; alleen de musici (ik hoor een fijne drummer, Vincent Lopez) maken dit album nog enigszins aanvaardbaar.

kuifenco
heartofsoul schreef:
De meeste albums van Bruce Springsteen heb ik altijd onaantrekkelijk gevonden, al zijn daar enige uitzonderingen op, zoals het beklemmende Nebraska. Dat heeft in belangrijke mate te maken met zijn stemgeluid, dat ik lelijk vind, op het afstotelijke af.


ach, de stem van een zanger/es. daar kan je eindeloos over palaveren. de stem valt puur technisch te benaderen, zoals in de klassieke muziek. dan gaat het om bereik, moduleren, articulatie, volume, fraseren en ga zo maar door. bij rock/popmuziek heb je aan die benadering niet zo veel. daar draait het toch vooral om de vraag hoe expressief de stem is gecombineerd met de instrumentatie. springsteen, maar ook bob dylan, tom waits, robert wyatt, andy partridge, lou reed, david byrne, lucinda williams, marianne faithfull (en nog heel veel andere vocalisten) zijn bepaald geen 'mooizingers'. desondanks lukte het ze prima om hun 'beperkte' vocale mogelijkheden ten volle te benutten in combinatie met de 'sound' van de band. dan rest eigenlijk alleen nog de vraag: valt de stem bij je in de smaak.

ik vind de stem van springsteen op zijn eerste twee albums nog redelijk bescheiden klinken. pas na de wisseling van de wacht in zijn band, vind ik hem meer 'opgezwollen'. overigens past(te) dat goed bij de meer bombastische sound van de vernieuwde band. ook dat laatste is imo weer een kwestie van smaak. dit debuut van springsteen heeft mij nooit echt kunnen overtuigen. ik vind hem hierop nog een zoekend baasje. pas bij het tweede album viel voor mij alles op zijn plek. vooral het meer 'jazzy' slagwerk van vini lopez bevalt me daarop veel beter dat van zijn vervanger weinberg. het gebeuk van de laatste op met name 'born in the usa' deed mij definitief afhaken bij springsteen.

avatar van heartofsoul
3,5
Bruce Springsteen werd ooit door de muziekjournalistiek binnengehaald als "de nieuwe Dylan" en hier ten lande werd hij bejubeld door vele voor mij sympahieke scribenten zoals bijvoorbeeld Jan Donkers, dus kocht ook ik Greetings from Asbury Park, NJ. Geef mij dan maar liever Dylan, al heeft die "objectief" gesproken ook geen mooie stem. Het is, zoals kuifenco terecht stelt, uiteraard een kwestie van smaak hoe een stem je bevalt (wat inderdaad te maken heeft met de expressie van die stem). Daar komt dan ook nog eens bij dat ik over het algemeen niet zo erg van rockmuziek houd (al zijn er uitzonderingen). Daarmee valt een groot gedeelte van de gangbare popmuziek voor mij af. Gelukkig maar, want ik kom tijd te kort om al die andere boeiende muziek te beluisteren, en dat is voor mij steeds vaker klassieke muziek en jazz. De albums van The Boss kunnen derhalve weg om plaats te maken voor nieuwe klassieke aanwinsten.

avatar van Jake Bugg
4,0
Bruce Springsteen, de man met de megahits die iedereen kent en waar iedereen zijn herinneringen aan heeft.
Zijn debuutplaat was onbekend voor mij en toen ik deze vandaag op lp tegenkwam nam ik het risico om hem toch mee naar huis te nemen.

Ik heb er absoluut geen spijt van, als je zo klinkt op je debuut ben je een grote in wording.

Een voorlopige score van 3,5* met een neiging naar 4* in de toekomst.

avatar van LucM
4,0
Ik ben het met de anderen eens dat Bruce Springsteen een sterk debuut heeft uitgebracht (ik leerde die later kennen dan Born To Run) maar het beste moest nog komen. Nog duidelijk beïnvloed door Bob Dylan maar toch een aantal mooie verhalende songs met de nodige expressie gebracht, vrij sober geproduceerd. Blinded by the Light kende ik eerst in de versie van Manfred Manns Earth Band maar deze versie vind ik haast zo goed. Overigens vind ik de nummer live nog iets beter tot zijn recht komen.

avatar van Pitchman
4,0
Zeker een heel goed debuut van Bruce. Met lekker veel gevoel in zijn stem. Heerlijke plaat.

avatar van chevy93
3,5
Welbeschouwd is dit misschien wel zijn best geproduceerde plaat. Maar daarmee gaat er ook wat aan ziel verloren. Ook heb ik het idee dat Bruce nog erg zoekende is met zijn zangstijl. Zijn timbre lijkt hier wat verhalender en minder in harmonie met de muziek dan op latere platen. Het helpt ook niet echt dat hij later met onvolprezen live-versies kwam die deze studioversies naar de kroon steken.

avatar van jorro
3,0
Ben niet echt onder de indruk van deze plaat. Die komt op mij wat rommelig over. Bovendien lijkt het of Bruce de baard nog niet (geheel) in de keel heeft. OK, het is een debuutalbum dus moeten we niet te streng zijn.
3 *

D'Ouwe Nelis
Ben niet echt onder de indruk van deze plaat. Die komt op mij wat rommelig over.


Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat geldt wat mij betreft voor de eerste twee albums van Bruce Springsteen. Volgens mij moet hij zijn eigen, definitieve weg nog vinden. Dat blijkt natuurlijk ook als je deze twee albums vergelijkt met de opvolgers.

4,0
Snap niet echt dat mensen niet onder de indruk zijn van deze prachtige plaat. Ook ik kende deze nadat ik Darkness en Born to run leerden kennen, maar for you bv pfff als je dan kan.
Rommelig vind ik dit niet helemaal niet, eerder coherent, prachtige verhalende plaat waarin hij een meester is, met name t/m Nebraska.
Met Born in the USA begon ie voor mij minder te worden
Vergelijkbaar met debuut van Tom Waits, ja die hebben allebei later hun meesterwerken gemaakt.
Je moet zo'n plaat beoordelen wanneer die gemaakt is niet wat die later heeft gedaan.
Waarom?
Als je nu een debuutalbum van pakweg Rolling Blackouts Coastal fever gaat beoordelen en je doet nog een keer na 30 jaar hebben ze hopelijk ook een heel oeuvre gemaakt.

avatar van Dibbel
De kringloopwinkel is weer open .
Mooi rood doosje met de eerste 7 albums van Bruce (waarvan ik het merendeel nog op vinyl had), nu voor 2 Euro meegenomen.

avatar van vielip
3,0
Zo, das een koopje zeg!

avatar van Dibbel
Ja, en dat even snel in de pauze van het thuiswerken.
Zin in. Nebraska had ik zelfs nog helemaal niet en The River was een matige staat LP.

avatar van cosmic kid
4,0
cosmic kid (moderator)
Onzinnige reactie + daarop volgende berichten weg gehaald

avatar van jorro
3,0
Nog eens geprobeerd, maar mijn eerste indruk wordt nog eens bevestigd. Born in the USA is mij meer op het lijf geschreven. Op dit album mis ik het elan van (sommige) latere albums. Het is net alsof hij niet 'los' komt. Ik begrijp dat anderen er juist omgekeerd over denken. Het zij zo.
Wel op 53 in de 100 Greatest Albums of 1973 en op dit moment zelfs op 29 in de best ever album chart over 1973. In de overall lijst van bea staan toch 8 Springsteen albums hoger.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:32 uur

geplaatst: vandaag om 20:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.