menu

Bruce Springsteen - Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)

mijn stem
3,70 (430)
430 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Columbia

  1. Blinded by the Light (5:04)
  2. Growin' Up (3:05)
  3. Mary Queen of Arkansas (5:21)
  4. Does This Bus Stop at 82nd Street? (2:05)
  5. Lost in the Flood (5:17)
  6. The Angel (3:24)
  7. For You (4:40)
  8. Spirit in the Night (4:59)
  9. It's Hard to Be a Saint in the City (3:13)
totale tijdsduur: 37:08
zoeken in:
avatar van LittleBox
4,5
Dit is een historisch debuutalbum die iedereen moet hebben. Bekijk ook eens de onlangs uitgebrachte VH1 Storytellers waarin Bruce een adembenemende akoestische versie van Blinded by the light neerzet.

4,0
die storytellers wil ik ook echt graag zien ja, komen die nog eens op dvd uit of niet? Die van Tom Waits wil ik namelijk ook wel op dvd...

avatar van LittleBox
4,5
De DVD is twee of drie weken geleden uitgekomen en overal verkrijgbaar.

4,0
LittleBox schreef:
De DVD is twee of drie weken geleden uitgekomen en overal verkrijgbaar.


kijk, dat is dus goed nieuws!

nu die van tom waits nog...

avatar van cosmic kid
3,0
cosmic kid (moderator)
Tja....de eerste Springsteen.

Alleen daarom al historisch. Zoals dat wel voor meer debuutalbums geldt van de "groten der aarde". Op deze cd nog geen typisch E-Street Band geluid. Het geluid is eerder Springsteen solo aangevuld met wat (studio-) muzikanten.

Ook al is dit de cd waar het allemaal mee begon, toch behoort ie niet tot mijn favoriete Springsteen cd's. Daarvoor vind ik hem vooral tekstueel te matig. Blinded by the light, Does this bus stop at 82nd street en For you herbergen wel veel muzikaal enthousiasme, maar ik vind het te veel rijmelarij. Muzikaal bezien kunnen Mary, Queen of Arkansas en The Angel mij niet echt bekoren.

3 nummers steken voor mij met kop en schouders erboven uit: Growin' up, Lost in the flood en It's hard to be a saint in the city. Deze nummers zijn zowel tekstueel als muzikaal erg sterk.
De rest van de cd vind ik aardig of net niet.

Kortom: Omdat het enthousiasme ervan afspat en omdat deze cd veel betekend(e) voor Springsteen, alom respect en waardering, maar objectiever beluisterd kom ik niet verder dan 3 *

avatar van Tribal Gathering
3,0
Tja....de eerste Springsteen (deel II)

Dit is een raar album. Bruce probeert af en toe het wereldrecord "prop zoveel mogelijk woorden in een song" te verbeteren. De muziek klinkt ook een beetje bleu. De potentie die deze groep muzikanten had, kwam er nog niet helemaal uit.

en toch....

Op Mary Queen of Arkansas en The Angel na zijn alle composities toch wel van een hoog niveau. De covers van Blinded by the Light en For You van Manfred Mann werken namelijk wel. Ook liveversies van nummers Lost in the Flood, Spirit in the Night en It's Hard to be a Saint in the City behoren vaak de beste uitvoeringen van de avond.

Net als mijn bovenganger kom ik ook op 3 sterren uit. Het is een prima album om af en toe op te zetten. Verwacht echter geen vergeten klassieker.

avatar van LittleBox
4,5
Tribal Gathering schreef:
De covers van Blinded by the Light en For You van Manfred Mann werken namelijk wel.

De covers die Manfred Mann gemaakt heeft halen het echt bij lange na niet van de originelen op dit album.

De rijmelarij (zoals hier elders wordt gemeld) is 100% aanwezig bij het openingsnummer. Springsteen snapt zelf niet eens wat hij met sommige regels bedoelde (zie de hieronder beschreven Storytellers) maar de rest van de nummers kun je daar niet van betichten. Growin' Up is onder de fans een van de meest gewaardeerde (en live gewenste) nummers en vertolkt op onnavolgbare wijze de gevoelens van opgroeiende adolescenten. Mary Queen en Does this bus... zijn met zó'n gemak geschreven dat het de enorme klasse van deze man verraadt. Lost in the Flood is eenvoudigweg minutenlang kippenvel; wat een emotie. De kracht van For You hoor je vooral in de (live) akoestische versie (liefst achter de piano). En dan de afsluiters Spirit in the Night en It's so hard... Ik geef toe; ook deze nummers komen live beter tot hun recht (vooral op de Hammersmith Odeon; fenomenaal!) maar dit hele album is al van een hoog niveau. Het werd alleen wat laat ontdekt... Luister ook eens naar de demoversies van een paar nummers van dit album op Tracks. Kortom: ik ben het zeker niet eens met de vorige twee posters.

avatar van cosmic kid
3,0
cosmic kid (moderator)
Net als jij ben ik een groot Springsteen-liefhebber Little Box, en je bechrijvingen van de nummers kan ik een heel eind met je meegaan.

Echter: live-versies en demo-versies (hoe geniaal ook) zeggen niets over de kracht van de studio-versies, en daar beoordeel ik de cd op.

Hooguit kan je zeggen dat de nummers zoveel potentie hebben dat ze, in welke uitvoering dan ook, overeind blijven

avatar van Tribal Gathering
3,0
exactly

avatar van Rinus
3,5
Veel nummers van dit album zijn ook opgenomen door The Manfred Mann's Earth Band, zoals "Spirit in the night", "For you" en uiteraard "Blinded by the light" In tegenstelling tot wat een recencist hieronder schreef, vind ik de T.M.M.E.B. uitvoeringen stukken beter. Net zoals "Because the night"van Patti Smith, of "Fire"van de Pointer Sisters, ook beide door Bruce geschreven en ook live uitgevoerd.

Dit album staat helemaal vol van teksten waar kop noch staart aan te ontdekken valt, maar gelukkig doet het niets af aan de kwaliteit van de nummers. Voor de mensen die Bruce alleen kennen van de periode vanaf "Born to run"en later, zijn de eerste twee albums miscchien moeilijke kost. Ik heb het album op vinyl.

avatar van LittleBox
4,5
Rinus schreef:
Dit album staat helemaal vol van teksten waar kop noch staart aan te ontdekken valt

Klopt. Springsteen geeft dat zelf ook aan op bijvoorbeeld de DVD Storytellers (Blinded By The Light in één van de mooiste akoestische versies die ik ken).

EVANSHEWSON
Formidabel debuutalbum. Nèt zo overweldigend als "The Doors" van de gelijknamige band natuurlijk of The Piper at the Gates of Dawn van Pink Floyd.

Bruce Springsteen is hier nog een ongeslepen diamant, maar wàt voor één!

Wie op zijn debuutplaat reuzesongs als Blinded By the Light (later een hit voor Manfred Mann's Earth Band), Spirit in the Night, It's Hard to be a saint in the City en For You heeft staan, is een zéér grote.

4.5 sterren voor superdebuut van The Boss.
****1/2

avatar van Twinpeaks
4,0
De eerste worp van Bruce Springsteen en wat voor 1.Inderdaad zijn de teksten soms niet te volgen,maar muzikaal spat hier toch wel wat uit de speakers.Lost in the Flood toont al het talent van een verhalende Springsteen en dit nummer wordt heerlijk naar een climax gevoerd.For You is voor mij ook een hoogtepunt samen met It's Hard to Be a Saint in the City.Een sterk debuut,wat Springsteen alleen maar deed groeien in de loop der jaren.

avatar van aERodynamIC
4,0
Opvallend dat het nummer The Angel zo weinig liefhebbers kent; ik ben er zeker eentje van!
Het verder album vind ik degelijk en over de hele linie behoorlijk constant. Hier horen we duidelijk al iemand aan het werk die weet wat het is om goede muziek te schrijven. Niks geen artiest die zich later nog moet gaan uitkristaliseren: dit is gewoon al een uitstekende start. Wat zeg ik? Eigenlijk behoort deze zelfs wel tot mijn favoriete Springsteen albums.

avatar van Madjack71
3,5
1973
Er was eens een jonge man van 24 jaar, die eind jaren zestig in een aantal bands al aardig wat aan ervaring opdeed. Deze jongen speelde graag gitaarsolo's maar was niet een nieuwe Clapton. Een scout vond dat hij genoeg charisma en talent had om ontdekt te worden. Zo geschiede, deze muzikant kreeg de mogelijkheid om een solo debuut te maken. Destijds werd dit debuut binnen gehaald als de nieuwe Dylan. Grote schoenen om te vullen.
Bruce Springsteen is zijn naam.

2008
Springsteen is nu een legende in zijn eigen recht en mag wat mij betreft pal naast Dylan staan zonder zich te hoeven generen.
Ieder zijn kracht en hij het zijne.

Als je 2 nummers van 1 (debuut)album gecovered ziet worden, door toen een van de grotere namen, die hun sporen al lang verdiend hadden, nou dan doe je toch iets goed.
Goed, de context en inhoud ontgaat me soms, maar prikkelen mij toch voldoende om ze volledig mee te kunnen dreunen.
Blinded by the light is een Bruce klassieker, ook in zijn ogen blijkbaar, gezien het feit dat hij tijdens de Seeger sessions dit ook in een aangepaste versie live ten gehore bracht.
Growin' up luister maar eens naar de live versie, dat zegt genoeg.
Mary Queen en Does this bus stop, passen goed in die tijdsperiode en zijn wat Dylanesque.
Lost in the flood..prachtig en hij zou dit m.n op de opvolger nog vaker doen, van die rijk gearrangeerde uitgesponnen nummers.
The Angel, ingetogen en wat mij betreft een betere Angel dan die van Robbie. Mijn beauty van het album.
Spirit in the night en It's hard to be a saint, doen het ook heel goed op de live versie. Zoals wel vaker bij The Boss het geval is.
Niet het evenwichtigste album van hem, maar voor een debuut wel heel erg goed.

avatar van Germ
4,5
Germ (crew)
Ik vind dit echt een geweldig album.
Alleen Mary Queen Of Arkansas sla ik altijd over.

Ik dacht overigens altijd dat saxofonist Clarence Clemens de band pas versterkte ten tijde van Born To Run, maar ook hier speelt hij op mee lees ik net op de uitklaphoes.
4,5*

avatar van Thunder_Road
4,0
Hier hoor je echt een beginnende Bruce, en daar hou ik wel van.
Absolute hooghtepunten zijn Spirit in the night, Saint in the city en Lost in the flood. maar misbaksels als Mary en The angel halen het gemiddelde naar omlaag.

Down_By_Law
Ik moest lang wennen aan de eerste twee albums van Bruce, omdat ik vond dat zijn stem toen nog niet zo best was. Inmiddels zijn "The Wild The Innocent & The E Street Shuffle" en vooral "Greetings..." grote favorieten geworden. Ik vind 'The Angel' juist één van Springsteen's allermooiste nummers, en samen met 'Growin' Up' en 'Lost In The Flood' de hoogtepunten van de plaat. Pas op "Nebraska" (1982) zou hij weer teksten van dit enorm hoge niveau schrijven (niet dat de rest ondermaats is).

In zijn beginjaren was Bruce al een meesterlijke songwriter, dat is wel duidelijk. Zijn nummers werden toen al veel gecovered, o.a. door Manfred Mann's Earth Band (o.a. 'Spirits In The Night'), David Bowie ('It's Hard To Be A Saint In The City') en The Hollies ('4th Of July Asbury Park'). Voor mij is dit debuutalbum dan ook (nóg) indrukwekkender dan de eerste platen van bijvoorbeeld Bob Dylan of Neil Young.

TheBlackKeys
Goed Album,Vooral De live-Versies zijn zeer goed.

avatar van Bartjeking
4,0
Een halve ster omhoog. Een meesterlijk debuut dat ik vooral op muzikaal vlak indrukwekkend vind.

manitobas
Goed album van één van mijn favoriete artiesten, al zou hij later nog wel betere cd's uitbrengen.

5,0
Erg sterk album met een eigen sound, afwisseling tussen rustige momenten en stevige muziek. Lost in the Flood is een ijzersterk nummer, en de rest past er gewoon bij. Een heerlijke CD.

mokemusic
Lekker debuutalbum van Springsteen. Lekkere nummers om naar te luisteren

avatar van Dungeon
5,0
Dit is toch wel 1 van zn beste. daarom maar mn waardering in sterretjes naar het maximale gezet

avatar van Madjack71
3,5
Ik vind dit ook zekers een sterke plaat. Wel ben ik van mening dat hij hier op tekstueel gebied alsook muzikaal nog wat zoekend was, naar een jas die goed past. Doet er verders niet veel aan af, mag er nog steeds graag naar luisteren.

avatar van jeroenheinz
4,0
Een van de betere debuutplaten die ik ken en hierna werd het nog beter. Alles wat Bruce heeft gemaakt is doordrenkt van het vakmanschap, eigenlijk is het een echte ambachtsman. Eens kijken of ik deze binnenkort aan mijn vinylcollectie kan toevoegen

avatar van Rogyros
3,5
Madjack71 schreef:
modknip lange recensie

Amen.

avatar van James Douglas
Bruce loopt door de straten van zijn Asbury Park. Datzelfde Asbury Park waar hij in Born to Run van wil wegvluchten. Op de straathoek houdt hij zijn pas in en vertrouwt zijn aanblik toe aan het papier terwijl de duister valt en het nachtleven haar licht opent.

Mama always told me not to look into the sights of the sun
Oh but mama that's where the fun is


De stijgende hormonenspiegel blijkt om meer papier te vragen. Het universele opgroeien als onstuimige tiener.

And I swear I found the key to the universe in the engine of an old parked car
I hid in the mother breast of the crowd but when they said "Pull down" I pulled up


Bruce neemt de bus naar de kroegen waar de Vietnam veteranen samendrommen. Het leven heroppakken blijkt voor velen een veel groter gevecht dan die ene missie.

And I said "Hey, gunner man, that's quicksand, that's quicksand that ain't mud
Have you thrown your senses to the war or did you lose them in the flood?"


In diezelfde kroegen pakt hij weer zijn pen en papier te voorschijn en pent neer wat hij haar, de engel, niet in haar gezicht kan zeggen. Hij bestelt zijn laatste biertje, rekent af en loopt terug naar de busstop. Ter plekke bij de busstop is hij getuige van een broeiende uiting van de etnische spanningen die Asbury Park te verduren krijgt. In Asbury Park krijg je eigenlijk wel meer te verduren.

It's so hard to be a saint in the city..

avatar van vielip
3,0
Alhoewel ik een groot fan van de beste man ben vind ik dit album geen topper. Sommige nummers voorspellen al het één en ander van wat komen gaat (Lost in the flood, Growin up en Does this bus stop) maar andere vind ik weer helemaal niet zo lekker (Spirit in the night, Mary, Angel).
Nee, met z'n volgende album begon ie pas echt voor mij

avatar van Cor
3,5
Cor
Nog eens een keer door alle reguliere studio-albums van The Boss. Ik heb nooit zo'n klik met zijn muziek gehad. Ik kan het wel waarderen en hoor dat Springsteen een goede songsmid is. Weet niet zo goed wat het is. Het volle geluid? Associaties met spierballenrock? Nou ja, ik geef het een kans en deze eerste plaat is gewoon een lekker rockalbum. Glimpjes van talent doemen op, vooral in 'Growin' Up', 'Lost In The Flood' en 'For You'.
Goed, niet opzienbarend.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:43 uur

geplaatst: vandaag om 10:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.