In 2007 schreef ik al een korte recensie over dit album wat begon met de woorden "de eerste Springsteen". Het recente overlijden van Bowie en vooral Prince heeft me doen beseffen dat het geen vanzelfsprekend is dat grote muzikale helden nog in leven zijn. Om deze reden wordt het nu toch echt tijd om alle platen van mijn idool te voorzien van een uitgebreide recensie. Te beginnen bij een herschrijving van mijn recensie bij zijn debuutplaat.
De aanloop
Eind jaren 80 ontdekte ik The Boss via de livebox. Het duurde lang voordat het kwartje viel. Toen dat eenmaal viel het ook wel goed, laat ik zeggen met de kracht van een 250 euro biljet. Daarover meer bij de bespreking van de livebox.
Door die livebox kocht ik bij V&D een 3 cd-doosje met The Wild, the innocent & The E-Street Shuffle, Darkness on the edge of town en deze dus. Ironisch genoeg sloot V&D gisteren definitief zijn deuren. Een romanticus zou kunnen zeggen dat ook dat een signaal is.
Het album
Me bewust van het feit dat dit zijn debuutplaat was, stopte ik deze destijds, nieuwsgierig en vol verwachting, als eerste in mijn cd-speler.
Blinded by the light
Een heel nerveus nummer, nerveus begin en nerveuze manier van zingen. Springsteen klinkt nog wat dun en zelfs wat onzeker. De tekst is al genoeg over gezegd en laat ik het erop houden dat ik me volledig kan in vinden bij een recensie van destijds: "deze man stopt meer personages en woorden in 1 nummer dan anderen in een heel album".
Ondanks de kritische kanttekeningen bij de tekst, de manier van zingen hoor(de) ik ook een heel enthousiaste Bruce. Ook is deze legendarische zin al kenmerkend voor zoveel sterke songteksten en quotes die we in later werk horen: "Mama always told me not to look into the eye's of the sun, but mama, that's where the fun is". Toch wel mooi dat Manfred Mann de potentiële klasse van dit nummer herkende, het naar zijn eigen hand zette en er een wereldhit mee scoorde.
Growin up
Dit nummer beviel en bevalt me beter. De live-uitvoeringen zijn grandioos en ook op plaat blijft dit nummer overeind. Er is de piano-intro, er is de ouder-kind problematiek, er is de verlossing via rock 'n roll en de auto als manier om weg te komen. Alles zit erin. Puur muzikaal is dit nummer af. Vooral fijn dat het niet eindeloos wordt opgerekt en in 3 minuten is het verhaal precies af.
Mary, queen of Arkansas
Nooit een fan van geweest, toen niet en nu niet. Destijds vond ik niet om doorheen te komen, tegenwoordig overheerst de waardering om een verhalend nummer te schrijven in de stijl van Dylan. Bruce vergaloppeert zich hier, de lichte tempowisselingen doen het nummer geen goed. Ook hier is de vlucht naar andere oorden al aanwezig
Does this bus stop at 82nd street
Voor mij altijd de aanloop naar Lost in the flood. Dat het nummer ook stand-alone overeind blijft bewijzen de diverse live-uitvoeringen. In 1996 werd het frequent gespeeld op "The ghost of Tom Joad" -toernee. Ik verbijsterd toen het in Rotterdam opeens gespeeld werd. Ook ken ik enkele fraaie uitvoeringen uit de 2003 toernee.
Lost in the flood
Hier blijft de verhalende Springsteen wel overeind en toont hij zijn grote klasse. Ogenschijnlijk toonloos en somber wordt hier een beeld geschetst van "that pure american brother" die zondags in Jersey racet. Wat dit nummer zo sterk maakt is de constante dreiging van geweld, van de rauwe stad en het individualisme wat daar bij schijnt te horen. Net zoals in latere nummers als "Incident on 57th street" en "Jungleland" wordt hier een stadsbeeld beschreven wat voor mijn gevoel heel goed past bij de eerste helft van de jaren 70. Net zoals bij de twee genoemde nummers is Springsteen hier de observator. Ik vind deze drie niet voor niets in elkaar verlengde liggen waarbij Lost in the flood deel 1 van een trilogie is.
The angel
Voorbij voor je erg in hebt en daar is veel mee gezegd. Anders dan bij Mary, queen of Arkansas heb ik me nooit geërgerd aan dit nummer. Memorabel is het echter ook niet. Misschien heeft het wel niet voor niets tot 1996 geduurd eer dit nummer live gespeeld werd.
For you
Opnieuw een nummer met heel veel woorden en rijmelarij.In tegenstelling tot bij Blinded werkt het hier een stuk beter uit. For you is fijn up-tempo. Live wordt het nummer meestal solo-piano gespeeld. Ook die versie is erg mooi, alhoewel ik hem heel graag eens full-band zou willen horen. Jaren na de eerste luisterbeurt kwam ik erachter dat For you gaat over een zelfmoord of zelfmoordpoging, daar wil ik van af zijn. Dat gaf wel een extra diepgang en ook een behoorlijk andere betekenis aan de tekst.
Spirit in the night
Op plaat een flauw, jazzy nummer. Het is live dat dit nummer volledig tot zijn recht komt en zich ontpopt tot een 7 minuut/8 minuut durende sensuele, dampende versie. Ontellbare keren gehoord op bootlegs en het verveelt bijna nooit. Spirit in the night hoort erbij.
It's hard to be a saint in the city
The best for last. Alles klopt aan dit nummer. Het opbouwende intro, de bezwerende mompelzang van Springsteen, opnieuw de grote stad als decor. Er zullen weinig artiesten zijn die een sterkere tekst hebben geschreven op hun 21e/22e. Ook hier weer is de live-versie subliem aan de niet misselijke studio-uitvoering.
Samenvattend is Greetings een wat warring, onevenwichtig en nerveus album die bij mij altijd tussen de 3* en 4* sterren pendelt. De diverse live-uitvoeringen zijn subliem aan de studio-versies. Een euvel waarvan iedereen weet dat dat Springsteen eigen is en waarvan ik hoop dat ik bij de besprekingen niet te veel in herhaling val.
Op naar de de tweede plaat: The wild, the innocent & The E-Street shuffle