De laatste weken begin ik me langzaam aan Motorpsycho te wagen. En dat is een gok die me tot nu toe gelukkig erg goed aan het bevallen is. Tot dusverre is deze plaat, tezamen met Heavy Metal Fruit, m'n favoriet van de band. Ik moet nog erg veel, en ik ben ook erg benieuwd hoe deze platen zich in mijn muzikale belevingswereld gaan nestelen na ze enige maanden niet te hebben gehoord, maar desalniettemin durf ik deze plaat op dit ogenblik als één van de favorieten te bestempelen.
De eerste dikke tien minuten, met het korte intro gevolgd door Lacuna / Sunrise, zijn werkelijk subliem te noemen. Dat de band Pink Floyd hoog in het vaandel heeft staan, moge duidelijk zijn. Vele muziekliefhebbers knappen af op dergelijke 'worship'-praktijken, maar ik vind dit echt geweldig. Dezelfde tergende, beklemmende, psychedelisch-bezwerende (maar toch ook super relaxed en laid-back) vibe die Pink Floyd zo kenmerkt brengt Motorpsycho ook op deze plaat ten gehore. Ik breek altijd bij dat refrein wanneer dat orgel binnenvalt. Zo hemeltergend godsgruwelijke mooi. Niet normaal.
Dan komen er aantal songs waar ik zo snel nog niet de vinger op kan leggen waarom ik het eigenlijk zo goed vind. Want dat ik het enorm prettig vind om naar te luisteren staat vast. Maar wat het precies zo goed maakt, weet ik eigenlijk niet. Running With Scissors heeft bijvoorbeeld een heel herkenbaar leadmotiefje dat de hele dag in het hoofd blijft zitten (dat bedoel ik als een compliment...), om vervolgens te vervallen in een psychedelisch, door toetsen gedomineerd trippend werkstukje. Erg sfeervol en ontzettend fijn om naar te luisteren. Met I.M.S. pakt de band steviger uit, een lekkere hardrocker met een stuwende / pompende bass, heerlijke gitaarsolo'tjes en denderende drums. Lekker!
Met Spin, Spin, Spin heb ik tot nu toe het meeste moeite. Niet dat het slecht is, maar in het licht van wat de rest van de songs biedt is dit toch een beetje de vreemde eend in de bijt. Toch ook wel weer die stoner/psychedelica-inslag, maar dan compleet ten dienste van een country-compositie. Apart, niet vaker gehoord, en prettig naar te luisteren, maar toch vraag ik me wel af of dit nummer nu echt hier thuis hoort.
Een kleine noot over Sleepwalking Again. Wat een briljante keuze zeg, om vlak voor
le grande finale even gas terug te nemen en terug te vallen op het intro waarmee dit album van start is gegaan. Het past allemaal perfect binnen de sfeer, context en opbouw van Here Be Monsters. En daarnaast is het pianoriedeltje uiteraard niet van hoogstaande muzikale complexiteit, maar het kom zo echt, oprecht, breekbaar en subtiel over. Subliem gedaan, Motorpsycho!
Dan het slotstuk, de klapper op de vuurpijl, de kers op de taart; de Grote Zwarte Hond. Een track die begint met voorzichtige samenzang en cleane gitaarakkoordjes, wat langzaam aangevuld wordt door toetsenpartijen en strijkersarrangementen. Vanaf 4:00 slaat de sfeer om. Dreigende percussie, lage gitaren, diepe bass en nog een enkel pianoakkoord op de achtergrond: waar gaan we heen? Motorpsycho weet die spanning de rest van het nummer goed vol te houden, waarbij er volop geëxperimenteerd wordt met verscheidene toetsenlagen en soundeffects. Wel had ik gehoopt op een echte climax op het einde, om echt met een 'bang' af te sluiten. Het rustige outro is erg mooi, dus niets ten nadele daarvan, maar ik had liever een iets ander einde gezien van dit nummer. Toch een beetje een gemiste kans.
Al met al is dit een heel fijn, sferisch album waar weinig op af te dingen is. Hét grote hoogtepunt voor mij is Lacuna / Sunrise, wat ik echt een machtige track van enorme schoonheid vindt, en ook Big Black Dog is een spannend epos waar van alles in gebeurt. De overige songs zijn allemaal zeer constant en het niveau kakt nergens in, alhoewel deze nummers niet het niveau van laatstgenoemde twee weten te bereiken. Tot dusverre een zeer fijne en aangename kennismaking tussen mij en Motorpsycho. Of deze Noren mijn muzikale hart helemaal weten te veroveren om consequent richting de 4,5* (en misschien de 5*) weten te gaan, zal de tijd uitwijzen. Op dit moment geniet ik van de psychedelische Pink Floyd hardrock-stonerstijl, voor zover dat een muzikale benaming mag heten, die deze band op mij afvuurt.
Door naar de volgende, zijn er suggesties vanuit de zaal?