Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

Label: Harvest

1. Speak to Me (1:07)
  2. Breathe (In the Air) (2:50)
  3. On the Run (3:45)
  4. Time (6:53)
  5. The Great Gig in the Sky (4:44)

met Clare Torry

6. Money (6:23)
  7. Us and Them (7:49)
  8. Any Colour You Like (3:26)
  9. Brain Damage (3:47)
  10. Eclipse (2:13)
  11. Speak to Me [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:46)
  12. Breathe [In the Air) (The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:51)
  13. On the Run [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (5:09)
  14. Time [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:32)
  15. The Great Gig in the Sky [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:50)
  16. Money [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:41)
  17. Us and Them [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:10)
  18. Any Colour You Like [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:11)
  19. Brain Damage [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (3:44)
  20. Eclipse [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:19)
  21. The Hard Way (From 'Household Objects') * (3:10)
  22. Us and Them [Richard Wright Demo] * (5:39)
  23. The Travel Sequence [Live in Brighton June 1972] * (4:37)
  24. The Mortality Sequence [Live in Brighton June 1972] * (3:24)
  25. Any Colour You Like [Live in Brighton June 1972] * (4:45)
  26. The Travel Sequence [Previously Unreleased Studio Recording] * (2:21)
  27. Money [Roger Waters Demo] * (2:38)
avatar van Lakai
Ik snap DirkM eigenlijk wel met Money dat wat jazzy is...De korte keyboard-nootjes geven een soort jazzy invulling. Daaronder een vastige baslijn, en een gitaar die wel erg rockig erdoorheen gaat...

Ik vind het niet zo als dat mensen hier beweren....

Jazzy is wel iets heel anders dan jazz.

En dan nog kun je er over twisten of het wel jazzy is.

sjongejonge, ff een afwijkende maatvoering en een sax, en het is gelijk jazz

Malle schreef:
sjongejonge, ff een afwijkende maatvoering en een sax, en het is gelijk jazz

WIe zegt dat het daardoor komt. Ik geef toch een andere verklaring.

Stijn_Slayer schreef:
Jazzy is wel iets heel anders dan jazz.

En dan nog kun je er over twisten of het wel jazzy is.

idd

Natuurlijk, het nummer als jazz categoriseren gaat wat ver. Neemt echter niet weg dat andere genres fragmentarisch langs kunnen komen bij een band die progrock maakt.

Dan vind ik de reacties die DirkM krijgt te verduren wat overdreven.

Lakai schreef:

Dan vind ik de reacties die DirkM krijgt te verduren wat overdreven.

wat is er overdreven aan om te zeggen dat het geen jazz is? Als het dat nu eenmaal niet is, valt er weinig anders van te maken heh. We kunnen wel met z'n allen afpreken dat we allemaal doen alsof Money jazz is ook al kan verder iedereen horen dat het niet zo is. Dat is ook een tikje vreemd toch?

avatar van DirkM
Arme ik, Money blijkt toch geen jazz te zijn Ben even weg hier en er gebeurt van alles. In ieder geval leuk dat een al te spontaan mijnerzijds berichtje zoveel reacties uitlokt. Kennelijk vinden we het wel degelijk van belang in welk genre iets ingedeeld wordt.

Ik plaatste mijn post terwijl ik Money luisterde, en om daarom maar meteen het genre van het album te veranderen was wat al te fanatiek. Ik denk dat Money met name als jazz in mijn oren klinkt vanwege de baslijn. Verder soleren jazz-muzikanten ook vaak in delen van nummers -evenals in Money de gitaar en sax. Verder wat er nog wat gebruik gemaakt van tempowisselingen, wat ook jazz eigen is.

Maar goed, laat ik mezelf niet al teveel voor schut zetten en beweren dat het jazz is. Het heeft er -in mijn oren- inderdaad wel wat van weg. Verder ben ik geen muzikant of kenner van muziektheorie en ook niet ontzettend bekend in de progrock en jazz. Dat neemt niet weg dat ik de associatie wel degelijk heb.

...en er zit ook een drummer in, vaak ook het geval bij jazz...

bladiebla, ach, maakt allemaal nie uit je hoort wat je hoort maar blijf bij mijn standpunt dat het hokkie niet relevant is

Die baslijn is eigenlijk meer een bluesriffje, zoals Roger Waters zelf ook zegt in de Classic Albums documentaire. En soleren is natuurlijk niet specifiek iets voor jazz.

DirkM schreef:

ik denk niet zozeer dat het veel mensen iets uitmaakt bij welk genre iets ingedeeld wordt, maar wel als er misverstanden of onwaarheden rechtgezet kunnen worden ten behoeve van iedereen die een kijkje neemt bij dit album.

stel je voor: jongetje van jaar of 8 (toen begon ik met pink floyd) kijkt op MuMe en leest dat money jazz is. Dat jongetje is een groot liefhebber van het verzamelen van feitenkennis (zo jong al afzetten tegen mannen als fernand braudel, lucien febvre en marc bloch ) en gaat blij naar zijn vader toe met zijn verkregen weetje. Zijn vader luistert al sinds 73 dit album en heeft het orgineel op LP liggen. Hoort vervolgens zijn zoontje aan met zijn weetje over Money en moet lachen.

Dat is toch zielig?

dat kan er zomaar gebeuren als er niks rechtgezet wordt

Stijn_Slayer schreef:

voltazy schreef:

Ik vind het inderdaad niet overdreven om te zeggen dat het geen jazz is, wel vind ik het overdreven om het hele bericht als en nonsense te verklaren. In plaats daarvan kun je ook gaan bekijken wat er dan wel eens jazzy zou kunnen zijn...een beetje openstaan voor wat mensen zeggen.

Lakai schreef:

dus als ik zeg dat ik dit het beste death metal album ooit vind gaan we gezellig samen bespreken en bekijken wat er zo death metal aan is?

Tevens zit er volgens mij weinig verschil tussen zeggen dat iets niet zo is of dat het nonsense is. Daarnaast hebben mensen redenen aangedragen waarom DirkM zou kunnen denken dat het jazz/jazzy is en liet hij lang op zich wachten met een reactie (geen kritiek) dus dan kunnen veel mensen reageren bij een populair album als dit.

voltazy schreef:

De vergelijking die je maakt gaat natuurlijk op in die zin dat je niet bij elke gedane uitspraak gaat kijken of er een kern van waarheid in zit. Als ik inderdaad zeg dat dit een reggae-album is, is het overduidelijk dat dat niet zo is.

Als iemand echter beweert jazz ergens in te horen vind ik dat niet zo'n extreem geval als die jij en ik hierboven beschrijven.

avatar van Deren Bliksem
Zijn jullie nog steeds bezig met alles in een hokje te stoppen?

is dit geen reggae?

wtf!??!

Deren Bliksem schreef:
Zijn jullie nog steeds bezig met alles in een hokje te stoppen?

eerst de discussie lezen, dan pas vragen stellen.

'vind ik'...
dus... voordat ik een bericht mag plaatsen dat iemand het bij het verkeerde eind heeft moet ik eerst jou een pm sturen met jou mening of we met z'n allen er eerst gezellig over gaan praten...

avatar van Deren Bliksem
voltazy schreef:

Zijn jullie nou nog steeds bezig om alles in een hokje te stoppen?

Deren Bliksem schreef:

Zijn jullie nou nog steeds bezig om alles in een hokje te stoppen?

tsja, als je het niet wil begrijpen wordt het lastig heh

gezellig wordt dat

Tja dan kunnen we net zo goed ophouden. Ik vind het niet zo vreemd als iemand ergens jazz-invloeden in denkt te horen, en dat graag wil mededelen, Jij vindt dat blijkbaar uit den boze.

Bovendien vind ik je bericht erg flauw. Als je gaat vallen het feit dat ik 'iets vind', kun je net zo goed deze hele site opgeven.

Lakai schreef:

Ik zeg alleen dat het niet zo is. Jij vindt het blijkbaar uit den boze dat mensen reageren op dingen die niet zo lekker kloppen. Dat moet dan toch ook kunnen?

daarnaast kun je beter even het bericht van dirkm teruglezen voor je zijn woorden gaat verdraaien

voltazy schreef:

Ik maak er zelf 'jazz-invloeden' van.. Waar hij zegt dat het nummer meer jazz is dan rock. Met dat laatste ben ik het ook helemaal niet eens.
Wel kan ik snappen dat een nummer iets meer jazzy aanvoelt door bepaalde zaken.

Goed, dan kunnen we heel kort zijn over het gene wat hij letterlijk zei, want het nummer is niet meer jazz dan rock, maar een beetje tegemoedkoming kan geen kwaad toch?

avatar van Eveningguard
Er zijn wel meer nummers waar je een ander genre uit kan horen. Zo is On The Run techno.

avatar van DirkM
Volgens mij neem je het allemaal wat te serieus, voltazy. Volgens mij heb ik met mijn vorige post aardig duidelijk gemaakt wat ik bedoel en was de discussie daarmee wel een beetje af.

gezellig wordt dat

Het hele idee van mijn bericht was juist 'dit is zoals ik het hoor'. Beetje jammer dat dat zo afgeschoten wordt. Ik heb gewoon andere referentiekaders en een andere muziekgeschiedenis, en dan kan het zijn dat ik met die achtergrond iets anders hoor dan jij, en zodoende met andere bevindingen kom. Big deal.

Je kan het er natuurlijk (terecht) niet mee eens zijn, maar om te doen of het ontzettend belachelijk is vind ik overdreven.

avatar van Rogyros
Wat er ook allemaal van zij, Dirk, het belangrijkste is dat je de plaat weet te waarderen. Toch?

avatar van remcodulac
Money is funk.

avatar van DirkM
Klopt. En met het waarderen zit het wel goed. Steeds beter eigenlijk. Ik begin steeds meer te snappen waarom deze zo hoog staat in de toplijst.

Heb een tijdje terug de cd besteld en op mijn vaders installatie klinkt ie nog net ff wat beter dan op mijn stereo of met computerboxjes. Dat geeft het album meer diepgang.

beaster1256
ik heb dit album in 1973 toen het uitkwam op lp gekocht en was toen 17 jaar , ben er nu 54 jaar en nog steeds vind ik deze lp of cd nu , fabelfantastisch , bijna niks komt in de buurt , nog geen seconde gedateerd om nog te zwijgen over hoe de nummers in elkaar lopen en de schitterende teksten en technische perfectie , zeker één van de beste albums aller tijden !!!!!

een miraculeuze sensatie !