Steve Jansen - Tender Extinction (2016)

Rock / Avant-Garde
Uitgebracht in eigen beheer

1. Captured (6:08)

met Thomas Feiner

2. Sadness (3:52)

met Melentini

3. Her Distance (6:43)

met Perry Blake

4. Memory of an Imagined Place (3:24)
  5. Give Yourself a Name (6:50)

met Tim Elsenburg

6. Diaphanous One (5:58)
  7. Faced with Nothing (5:31)

met Nicola Hitchcock

8. Mending a Secret (5:03)
  9. Simple Day (2:37)
  10. And Birds Sing All Night (2:28)
avatar van Poles Apart
Zie hier! Na al die jaren een nieuw solo album van Jansen, wist niet dat dit er aan zat te komen. M'n interesse is gewekt, ga ik zeker achter aan.

avatar van Alicia
Nog een paar nachtjes slapen!

Mmmmoooooiiiiiii!

Steve laat zich op dit tweede solo album wederom begeleiden door een aantal geweldige artiesten, zowel door instrumentalisten als zangers (én zangeressen), waaronder Thomas Feiner.
De intens mooie liedjes worden net als op Slope, het vorige album van Steve Jansen, afgewisseld met prachtige atmosferische geluidslandschappen. Ik ben er nog niet helemaal uit of dit album beter is dan eerstgenoemde, maar de muziek lijkt op z'n minst net zo mooi, zo niet mooier, te zijn. Het voelt in ieder geval meer aan als een geheel.

Ik mis alleen David, zijn grote broer, tussen al die andere overigens prachtige vocalen. Hij zong namelijk nog wel mee op Slope. Dit gemis doet echter absoluut geen afbreuk aan de zeer hoge kwaliteit van deze plaat. Het geeft gewoon aan dat ik hoop ooit nog eens ergens in de toekomst een dergelijk nieuw album van Sylvian te mogen beluisteren!

Hoe dan ook, het nieuwe en tweede soloalbum van Steve Jansen (Japan, Nine Horses,
Rain Tree Crow, enzovoorts...) is echt heel mooi en daarom is Tender Extinction Alicia's tip van de week!

avatar van bikkel2
Aanstekelijk verhaal Alicia.
Ga deze beluisteren.

avatar van Alicia
Hebbes! Op cd...inclusief handtekening van de meester! Haha... maar het gaat uiteraard om de muziek en nogmaals... die is heel mooi en al helemaal voor in de late uurtjes!

avatar van musician
En niet eens te krijgen via Amazon....
Lijkt het nog ergens op Japan of begrijp ik juist meer op David Sylvian solo?
Een eigen stijl is natuurlijk ook prima.

avatar van Alicia
Het heeft eerder wat weg van de eerste solo albums van David Sylvian dan van Japan. Dit is in elk geval een stuk toegankelijker dan de laatste solo projecten van David. Je kunt het album bestellen via Bandcamp.

Nou Alicia, jouw verhaal werkt aanstekelijk. Ik ben zeer benieuwd als fan van Japa en alles van Sylvian, wat voor moois dit album weer zal zijn

avatar van E-Clect-Eddy
Helaas niet op Deezer noch op Spotify, had graag hier naar geluisterd zeker als het als de eerste albums van David Sylvian klinkt.

avatar van Alicia
Ik heb niet gezegd dat het als de eerste albums van Sylvian klinkt, maar wat de sfeer en klankkleur betreft, heeft het wel raakvlakken. De broertjes lijken een beetje op elkaar en soms lijken ze erg veel op elkaar. Ze doen in ieder geval niet voor elkaar onder. Verder zijn er op dit album verschillende zangers en zangeressen te horen, die dit fraaie palet aan klanken op hun eigen manier invullen, zodat het toch net weer even anders klinkt. En ja... Steve zingt ook nog op een paar nummers. Verder verzorgt hij behalve de percussie, ook de basgitaar, (electrische) gitaar, piano, synths, samples, enzovoorts. Als je Slope hebt beluisterd, weet je waarschijnlijk wel waar ik het over heb. Dit album lijkt een vervolg op Slope, het vorige soloproject van Steve. Ik denk dat ik deze zelfs beter vind!

Nogmaals LINK

avatar van Poles Apart
Gisteren de CD besteld en meteen een download-link gekregen, nu net (vanavond) voor het eerst eens beluisterd en zeer aangenaam verrast. Ik vind deze (ook) beter dan "Slope". Heel wat beter zelfs. Ondanks de verschillende gastvocalisten klinkt de plaat als één geheel, vooral omdat Jansen zo'n consistent sterke (en tijdloos klinkende) muzikale basis neerlegt. Geïnspireerd en gelaagd. Kan zich meten met het betere werk van broer David. Fraai artwork ook. Kijk uit naar de 'echte' versie.

Hé Alicia ik heb jouw link gevolgd enne.........ik ben positief verrast. Heerlijk sfeertje dat mij inderdaad aan David Sylvian doet denken.

Heel goed Neal Peart

Dit is hele mooie "wegdroom" muziek en eenmaal in de droom... gaat de droom ook niet meer weg. Wat hebben de voormalige leden van Japan toch mooie muziek de wereld in geslingerd.

avatar van E-Clect-Eddy
Give Yourself A Name heeft een sfeer die inderdaad heel veel klinkt als van die op albums van broer David, maar dan zonder die bariton stem. Verder veel soundscapes.

Klinkt wel mooi, zal het een paar keer luisteren (als dat mag van bandcamp) maar zal ik daarna niet zo vaak opzetten vermoed ik (als het niet op Deezer of Spotify staat). Een maand of wat terug mocht ik op bandcamp een album slecht 1x gratis luisteren.

Wat betreft het werk van Japan leden, vind ik dat Mick Karn (RIP) nog altijd de meest interessante albums afleverde maar die van David de mooiste waren vanwege die stem natuurlijk.

avatar van Alicia
Ik heb zelf nog niet ervaren dat je op Bandcamp onbetaald maar één keer de muziekjes kunt beluisteren. Maar dat kan misschien komen omdat ik daar ook albums koop. Gelukkig is de kwaliteit van de cd vele malen beter dan het vrij magere mp3 streampje en dat doet uiteraard veel meer recht aan het toch al enigszins breekbare geluid van Steve Jansen.

Ik heb zelf het idee dat er op dit album niet veel echte soundscapes (geluidslandschappen) staan. Memory of an Imagined Place vind ik geen echte soundscape, maar meer een klassiek aandoend muziekstuk met een prachtige cello in de hoofdrol. Diaphanous One daarentegen is geheel atmosferisch en abstract. Dan lijkt het wel alsof je diep in de bergen in een Tibetaans klooster verscholen zit. Het eveneens instrumentale Simple Day lijkt wel wat op een oude vergrijsde gletsjer dat traag fluisterend dezelfde bergen afdaalt. Valt niet eens op.

Wat dat laatste betreft heeft David wel meer van dergelijke albums gemaakt, zoals Approaching Silence, en deze plaat, tenminste als ik mij dat goed herinner want zo vaak draai ik 'm niet, bestaat zelfs geheel uit soundscapes. Blijft natuurlijk die geweldig mooie stem van David, die dus helaas ook niet altijd te horen is op zijn eigen albums. De albums van Mick ken ik vrijwel allemaal, maar moet ik nog eens wat vaker gaan beluisteren. Mick Karn is nog steeds een van mijn favoriete basgitaristen, al komen die kwakende basgitaargeluiden zo nu en dan mijn oren uit.

De overige songs op Tender Extinction zijn naar mijn gevoel echte songs met mooie atmosferische intro's en fade outs.

Alicia schreef:

Insgelijks, gisteren ontvangen met handtekening en ... gepersionaliseerd - superblij.

Proggy2 schreef:

help! wat is gepersionaliseerd? heb interesse in de cd, maar wat is ermee gebeurd?

avatar van Alicia
Niets om je zorgen over te maken. Typevoutje!

Gepersonaliseerd wil zeggen dat je naast de handtekening van Steve een persoonlijke aanhef erbij gepend krijgt. Met een dikke zwarte viltstift op de binnenkant van de hoes! Jaha!

Zoiets als: Speciaal voor zaaf!

zaaf
Haha, o dat is wel stoer. Via Bandcamp bestellen?

avatar van Alicia
Yep! Via Bandcamp te bestellen! Je moet dit even apart aangeven voor dat gepersonaliseerde!

tnx Alicia

avatar van Broem
De verleiding niet kunnen weerstaan en het album ook via bandcamp besteld. Kreeg na bestelling meteen een download aangeboden en het album inmiddels aan een 1e luisterbeurt onderworpen. Moet er altijd weer even de tijd voor nemen en de muziek moet zich even zetten en nestelen tussen m'n oren. Mijn eerste reactie is positief. Mooie liedjes afgewisseld met die heerlijke soundscapes. De invloed van Thomas Feiner had groter mogen zijn (soloalbum van hem is voor mij 5*) Wel top dat er uit de ex Japan hoek nieuwe muziek blijft komen. Heren worden er ook niet jonger op. Tender Extinctions blijft de komende week in m'n playlist.

Bestelling binnen. Met een handtekening van Steve. Eerste indruk zeer positief. Voor liefhebbers van zijn broer een absolute aanrader.

avatar van Broem
Album een aantal keren geluisterd de laatste dagen. Steve heeft 'droeftoeteren' tot een hogere kunst verheven. Muziek waar je echt even voor moet gaan zitten en tot je door moet laten dringen. Gelukkig weet ik dat vaak van tevoren en dan ontvouwt zich zo'n album als een prachtige bloem (wat een poëet ben ik he) Ook in dit geval met een klein minpuntje dat ik stem van Steve zo nu en dan een irritant trekje vind hebben. Dat doet broer David een stukske beter Een dikke voldoende maar groeipotentie...weet het nog niet.

avatar van Alicia
Dat laatste heb ik een beetje met de stem van Tim Elsenburg (Give Yourself a Name), maar het nummer is verder best mooi.

avatar van Lura
Ontdekt via de rotatielijst van Alicia. Ik had nog nooit van hem gehoord, wat een openbaring!

Oh Lura, dan is er nog veel (goed) werk aan de winkel....de Japan heren hebben een aantal zeer goede solo albums gemaakt

avatar van Alicia
Hoera ... er komt rond 12 augustus as. ook een vinyl versie uit van dit album. Ik heb de cd al (mét handtekening) en dat vind ik voor dit moment ruim voldoende. We blijven niet aan de gang!

hahahaha gewoon geldklopperij Alicia