Prince and the Revolution - Purple Rain (1984)

Rock / Funk
Label: Warner Bros.

1. Let's Go Crazy (4:40)
  2. Take Me with U (3:54)
  3. The Beautiful Ones (5:14)
  4. Computer Blue (3:59)
  5. Darling Nikki (4:15)
  6. When Doves Cry (5:54)
  7. I Would Die 4 U (2:49)
  8. Baby I'm a Star (4:25)
  9. Purple Rain (8:42)
  10. The Dance Electric * (11:29)
  11. Love and Sex * (5:00)
  12. Computer Blue ["Hallway Speech" Version] * (12:18)
  13. Electric Intercourse [Studio Version] * (4:57)
  14. Our Destiny / Roadhouse Garden * (6:25)
  15. Possessed * (7:56)
  16. Wonderful Ass * (6:24)
  17. Velvet Kitty Cat * (2:42)
  18. Katrina's Paper Dolls * (3:30)
  19. We Can Fuck * (10:17)
  20. Father's Song * (5:30)
  21. When Doves Cry [7" Single Edit] * (3:48)
  22. 17 Days [7" B-Side Edit] * (3:55)
  23. Let's Go Crazy [7" Single Edit] * (3:50)
  24. Let's Go Crazy [Special Dance Mix] * (7:35)
  25. Erotic City [7" B-Side Edit] * (3:55)
  26. Erotic City (Make Love Not War Erotic City Come Alive) [Extended Version] * (7:24)
  27. Purple Rain [7" Single Edit] * (4:05)
  28. God [7" B-Side] * (4:03)
  29. God (Love Theme from Purple Rain) [U.K. 12" B-Side] * (7:54)
  30. Another Lonely Christmas [7" B-Side Edit] * (4:54)
  31. Another Lonely Christmas [Extended Version] * (6:47)
  32. I Would Die 4 U [7" Single Edit] * (2:58)
  33. I Would Die 4 U [Extended Version] * (10:15)
  34. Baby I'm a Star [7" B-Side Edit] * (2:55)
  35. Take Me with U [7" Single Edit] * (3:44)
  36. Let's Go Crazy [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:30)
  37. Delirious [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:45)
  38. 1999 [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  39. Little Red Corvette [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:10)
  40. Take Me with U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  41. Do Me, Baby [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:40)
  42. Irresistible Bitch [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:00)
  43. Possessed [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:24)
  44. How Come U Don't Call Me Anymore [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:05)
  45. Let's Pretend We're Married [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  46. International Lover [Live at the Carrier Dome, 1985] * (1:00)
  47. God [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:30)
  48. Computer Blue [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:30)
  49. Darling Nikki [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:00)
  50. The Beautiful Ones [Live at the Carrier Dome, 1985] * (7:30)
  51. When Doves Cry [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:15)
  52. I Would Die 4 U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (3:50)
  53. Baby I'm a Star [Live at the Carrier Dome, 1985] * (10:00)
  54. Purple Rain [Live at the Carrier Dome, 1985] * (18:24)
avatar van Marty McFly
Mooi stuk Dazzler!

Music & Me
Mooi stuk Dazzler, ik ga deze cd nog maar er eens op zetten.

Alleen jammer dat je dingen aan het einde roept die FEITELIJK niet waar zijn, dat is gewoon The Sun na roepen.
Geen wonder dat Jackon zichzelf snel tot King of Pop kroonde

Los daarvan maakt Prince niet eens echt Pop muziek, en zijn Prince & MJ compleet onvergelijkbaar. Maar goed de rest van je recensie maken mij erg enthousiast.

ON:
Ik heb eigenlijk alleen Sign 'O' the Times echt een kans gegeven, dat ga ik nu maar ook eens doen met deze cd na het lezen van je recensie, kom er later op terug.

Joy
gewoon een hele goeie plaat waar geen enkel zwak nummer op staat

zijn handelsmerk is imo het gebruik van een drumgeluid in de vorm van een slapping door

die doffe klap zit door meer dan zijn halve ouvre

maak een nummer, maakt niet uit welke instrumenten je gebruikt, gooi er die befaamde 'clap' in en het klinkt als prince

slim mannetje want daardoor immer herkenbaar

avatar van dazzler
Nou, nou, Music & Me,

Michael Jackson heeft zichzelf toch gepromoot met King of Pop.
Misschien heeft hij het niet uitgevonden, maar hij heeft het toch wel gebruikt.

Of is die dubbele verzamelaar van twee jaar geleden
tegen zijn goedkeuring in onder die titel verschenen?

Maar het ging mij uiteindelijk om het woordenspel.
De king staat net iets hoger dan de prins, en met Prince
was die Prince er overduidelijk wel ... dus werd Michael de King.

En die "of Pop" is natuurlijk om het misverstand met Elvis te vermijden.
Zowel Prince als Michael Jackson behoren de de pop-ulairstie artiesten.

Music & Me
Michael Jackson heeft zichzelf toch gepromoot met King of Pop. Misschien heeft hij het niet uitgevonden, maar hij heeft het toch wel gebruikt.

Dat is iets heel anders natuurlijk dan 'jezelf uit roepen tot' ofwel zelfverklaard' Hij heeft het zeker gebruikt, maar zichzelf niet uitgeroepen tot.

In je recensie schreef je namelijk
Geen wonder dat Jackon zichzelf snel tot King of Pop kroonde
Wat dus feitelijk niet klopt.

Nu weer over Prince, waar het hier uiteindelijk ook over hoort te gaan. Heb je met dit album en Sign 'O' Times' wel de echte essentiele albums of hoort er nog een album bij. Ik ga denk ik maar voor 'The Hits' albums

Music & Me schreef:
.......met dit album en Sign 'O' Times' heb je de echte essentieele albums....eventueel aangevuld met 'The Hits' album

Beter zou ik het niet hebben kunnen hebben verwoord!

Music & Me schreef:

Dar valt altijd over te twisten natuurlijk. Eigenlijk is de hele periode van 1999 t/m Lovesexy essentieel te noemen vind ik: de harde kern zeg maar. Daarna zijn er buiten die kern ook albums die belangrijk zijn (b.v. The Rainbow Children uit een later tijdperk).
The Hits vind ik zelf niet geschikt daar er zoals altijd het een en het ander ontbreekt, maar daarbij krijg je soms ook edit versies te horen en die zijn vaak nogal storend.

avatar van Kronos
Het absolute minimum naar mijn bescheiden mening;

Deze, Sign 'O' the Times en Around the World in a Day.

Nicci
aERodynamIC schreef:

Helemaal mee eens. Het 'grappige' is dat ik uit die periode Purple Rain het minst vind. Daarmee wil ik niet zeggen dat het een slecht album is, maar zeker niet één van z'n sterksten.

Het absolute minimum? Parade, SOTT, Lovesexy en The Black Album. Dan heb je wel zo ongeveer door wat Prince allemaal kan.

avatar van Leeds
Nicci schreef:

Een hele grote Prince fan.

avatar van stereo
Een hele mooie, het lijk alsof hij na iedere luisterbeurt beter wordt,
na de eerste keer kreeg hij van mij een 3,5 een jaar en aantal 'luisterbeurten' later krijgt hij van mij een dikke 5! gewoonweg prachtig, je kan het niet anderst zeggen, als je dit album niet in je collectie zitten hebt dan is je collectie niet compleet!

stereo schreef:
.....als je dit album niet in je collectie zitten hebt dan is je collectie niet compleet....

....nou nou Sam, dat zijn Grote woorden...persoonlijk vind ik het toch een 'tijdgebonden' (i.p.v. 'tijdloos') plaat..
Toevallig kwam het nr. Purple Rain' vanochtend voorbij op mijn radio en tja, had toch wel de neiging om te skippen: dit zou overigens niet zijn gebeurd als bijv. 'een Darling Nikki' eens voorbij zou komen......
Maar goed, deze plaat op mijn 16e (1985) aangeschafd en toen was ik er ook behoorlijk van onder de indruk..

N.b.
'Sign O' Times', die ik dan helaas weer niet op CD heb, vind ik eigenlijk de enige plaat (van deze geweldige gitarist!) die 'eeuwigheidswaarde' heeft voor mij.... (die zou ik dus nog wel eens uit de kast hebben gehaald wat niet geldt voor deze 'Paarse Regen'..)

Stijn_Slayer
Kuch, paarse regen, kuch..

avatar van Edwynn
De wens is de vader van de gedachte.

avatar van LeRoi
T.a.v. voorgaande, zeer attente, collega's het volgende.

Idd: Paars (liefst met een Plusje er bij) ware mij liever....

LeRoi schreef:

N.b.

de Sign O' Times vind ik ook erg goed en ja, misschien zijn mijn woorden iets te groot...
het zal de leeftijd zijn misschien zal ik als ik 40 ben binnen 25 jaar dit album ook een pak minder zal vinden.

Misschien had dit zinnetje beter geweest.

Als je JONGER ben dan 20 en je houd wel van een beetje funk rock muziek en je je hebt dit album niet in je bezit... dan is je collectie niet compleet...

Nee hoor stereo: je sprak wijze woorden

Ik als 40-jarige die dit album in 1984 op 14-jarige leeftijd kocht is er anno nu nog steeds even gek op als toen

avatar van Kronos
stereo schreef:
als ik 40 ben binnen 35 jaar

Je bent nu dus 5 of je kan niet goed rekenen. Op je profiel te zien het laatste.

Ik vond hier helemaal niets aan toen ik 14 jaar was. Pas op m'n 23 of zo begon ik hier naar te luisteren.

Voor mij was dit album in 1984 de start van een zeer fanatiek fan-zijn dat nog aardig wat jaartjes geduurd heeft.
Ik weet wel dat ik het nummer 1999 twee jaar daarvoor vreselijk vond. Dat is in het Purple Rain jaar ook geheel bijgetrokken

Kronos schreef:

het was gewoon een typfout... mijn excuses het moest 25 zijn... of 50 ipv 40...

avatar van LeRoi
Iig spreek ik je graag weer over 25 jaar om dan je oordeel te horen over deze plaat (maar vooral ook i.r.t. 'Sign 'O Times')..

Signed: een muziek-liefhebber zijnde NIET-fan van Zijne H(g)eiligheid!

N.b.
Ben overigens zelf ook beneiuwd of de nrs. 3, 4 en 5 dan nog steeds mijn favoriete nrs van deze plaat zijn: over het algemeen geldt voor mij dat de 'hits' mij minder aanspreken maar juist de juweeltjes te vinden zijn 'tussen de bedrijven door' vandaar dat ik deze artiest toch, zij het op gepaste afstand, in het oog hou..

avatar van Music4ever
Nadat ik een aantal jaar geleden het album Sign 'o' The Times van Prince vluchtig luisterde wist ik werkelijk niet wat ik hoorde en dat is negatief bedoeld. Deze man raakte mij niet, ik vond het té gecompliceerd, wist me gewoon totaal niet te boeien. maar een paar jaar later toch dat album aangeschaft voor een zacht prijsje en een aantal luisterbeurten later staat ie inmiddels 'gewoon' op 4,5 ster. Weer eens het bewijs dat groeialbums bestaan maar vooral dat sommige artiesten gewoon tijd nodig hebben voor het kwartje valt. Bij Radiohead precies zo. Nu één van mijn favoriete bands maar voorheen kwam ik weleens niet door een album heen, met name OK Computer. Maar nu kan ik het ontzettend waarderen en heeft het zelfs een plaatsje in mijn top-10 weten te bemachtigen.

Terug naar het album:
Dit is mijn 2e Prince album en afgelopen weken flink gedraaid in de auto. Nadat Sign 'o' The Times bij mij toch zeer in de smaak is gevallen was het tijd voor een volgende album van Prince.
Deze vond ik gek genoeg vanaf het begin al erg goed.
Behalve de bekende singletjes is wat mij betreft 'Computer Blue' en 'Baby I'm A Star' van een ongekend hoog niveau.
Dit geldt eigenlijk voor het hele album maar wil dit toch even benadrukken. Zit er nu aan te denken dit album de volle mep te geven. Staat nu op 4, maar gaat sowieso omhoog.
Zo zie je maar weer dat je sommige artiesten nooit te vroeg moet afschrijven. Een paar jaar terug kon ik Prince niet pruimen maar nu vind ik het steengoede muziek die gewoon wat tijd nodig heeft.
Dit is zeker niet de laatste cd die ik van Prince aangeschaft heb, wil nog meer van hem ontdekken.
Tips aERo?

Music4ever schreef:

Tips aERo?

Keuze genoeg natuurlijk en iedereen zal je andere albums proberen aan te smeren maar aangezien je mijn naam noemt zou ik deze volgorde aanhouden na je eerste 2 albums: Lovesexy, Parade, 1999, Around the World in a Day.
Dan heb je de grote meesterwerken (en dus jaren '80) goed te pakken. Als dat allemaal (bijna) net zo goed bevalt kom je maar weer eens terug

avatar van fluidvirgo
Inderdaad, verschil moet er wezen; ik zou voor Dirty Mind, Controversy, en 1999 gaan. Maar goed, het is net waar je van houdt. Ik ben gek op zijn pre-Purple Rain periode. Bij vlagen nog lekker rauw. Purple Rain is voor mij het absolute summum. Daarna werd het minder, met Sign als laatste echte wapenfeit.

Stijn_Slayer
Ondanks dat mij niets gevraagd werd kan ik het niet laten om Rainbow Children te noemen.

Natuurlijk allemaal leuke tips, maar gezien het feit hij SOTT en dit album kent en is gaan waarderen zou ik dichter bij die periode blijven en daarna komen inderdaad albums als Rainbow Children e.d. aan bod mag ik hopen.

avatar van VanDeGriend
Ik sluit me aan bij Aero al zou ik 1999 inruilen voor Black Album.

VanDeGriend schreef:
al zou ik 1999 inruilen voor Black Album.

Ik weet niet. Dat album is toch een wat aparte titel in zijn discografie en juist 1999 is de opmaat voor Purple Rain (waardoor je dus een beetje in de tijd terug gaat maar ook weer niet te ver zoals de andere tips aangeven).

Ik had bijna (ook) de 2009 Japanse geremasterde mini LP SHM cd gekocht van Purple Rain. Toen kwam ik erachter dat op (het veel goedkopere en al in mijn bezit) Ultimate uit 2006 maar liefst 4 nummers van dit album staan. En dat Ultimate ook geremastered is! When Doves Cry, I Would Die 4 U, Purple Rain & Let's Go Crazy (12" versie) klinken echt goed zo geremastered. Bovendien staat de hele Disc Two vol met 12" mixen:
Prince - Ultimate (2006)

avatar van ajhorstink
Prince was in de jaren '80 gewoon het beste wat de popmuziek te bieden had, en dit is nog steeds zijn beste plaat.
Wanneer verschijnen eindelijk eens goede re-issues, met bonusmateriaal, goed ge-remasterd? Dat wordt tijd!