Prince and the Revolution - Purple Rain (1984)

Rock / Funk
Label: Warner Bros.

1. Let's Go Crazy (4:40)
  2. Take Me with U (3:54)
  3. The Beautiful Ones (5:14)
  4. Computer Blue (3:59)
  5. Darling Nikki (4:15)
  6. When Doves Cry (5:54)
  7. I Would Die 4 U (2:49)
  8. Baby I'm a Star (4:25)
  9. Purple Rain (8:42)
  10. The Dance Electric * (11:29)
  11. Love and Sex * (5:00)
  12. Computer Blue ["Hallway Speech" Version] * (12:18)
  13. Electric Intercourse [Studio Version] * (4:57)
  14. Our Destiny / Roadhouse Garden * (6:25)
  15. Possessed * (7:56)
  16. Wonderful Ass * (6:24)
  17. Velvet Kitty Cat * (2:42)
  18. Katrina's Paper Dolls * (3:30)
  19. We Can Fuck * (10:17)
  20. Father's Song * (5:30)
  21. When Doves Cry [7" Single Edit] * (3:48)
  22. 17 Days [7" B-Side Edit] * (3:55)
  23. Let's Go Crazy [7" Single Edit] * (3:50)
  24. Let's Go Crazy [Special Dance Mix] * (7:35)
  25. Erotic City [7" B-Side Edit] * (3:55)
  26. Erotic City (Make Love Not War Erotic City Come Alive) [Extended Version] * (7:24)
  27. Purple Rain [7" Single Edit] * (4:05)
  28. God [7" B-Side] * (4:03)
  29. God (Love Theme from Purple Rain) [U.K. 12" B-Side] * (7:54)
  30. Another Lonely Christmas [7" B-Side Edit] * (4:54)
  31. Another Lonely Christmas [Extended Version] * (6:47)
  32. I Would Die 4 U [7" Single Edit] * (2:58)
  33. I Would Die 4 U [Extended Version] * (10:15)
  34. Baby I'm a Star [7" B-Side Edit] * (2:55)
  35. Take Me with U [7" Single Edit] * (3:44)
  36. Let's Go Crazy [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:30)
  37. Delirious [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:45)
  38. 1999 [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  39. Little Red Corvette [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:10)
  40. Take Me with U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  41. Do Me, Baby [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:40)
  42. Irresistible Bitch [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:00)
  43. Possessed [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:24)
  44. How Come U Don't Call Me Anymore [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:05)
  45. Let's Pretend We're Married [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  46. International Lover [Live at the Carrier Dome, 1985] * (1:00)
  47. God [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:30)
  48. Computer Blue [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:30)
  49. Darling Nikki [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:00)
  50. The Beautiful Ones [Live at the Carrier Dome, 1985] * (7:30)
  51. When Doves Cry [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:15)
  52. I Would Die 4 U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (3:50)
  53. Baby I'm a Star [Live at the Carrier Dome, 1985] * (10:00)
  54. Purple Rain [Live at the Carrier Dome, 1985] * (18:24)
avatar van iggy
Sorrie Ziegler maar ik vind hem puur als zanger niet geweldig. Zijn stem stoort mij niet. Maar een geweldige zanger? Nou nee.

avatar van Edwynn
Nou ja, toch gauw een bereik van een octaaf of 4. Plus nog een waanzinnige falsetto. En ook weer een opvallende manier van timing en een gave dictie. Noem het maar gewoontjes.

Stijn_Slayer
Ik heb eens gelezen dat hij een bereik van vijf octaven heeft, maar Prince fans willen soms wel eens doorslaan. Maar als 't echt zo is, geloof ik 't ook nog wel.

Naar mijn smaak is zijn stem net een tikkeltje te dun (waardoor hij soms erg vrouwelijk klinkt), maar als er iemand een groot bereik en veel stembeheersing heeft, is Prince het wel. Echt een hele goede zanger.

avatar van Kronos
Ik vind dat hij ook heerlijk kan gillen en krijsen. En af en toe brult hij echt. Prince kan alles en dan ook nog eens bovengemiddeld goed. Dat alles samen maakt hem zeker een held.

Het enige wat hem voor mij in de verschillende disciplines op zich geen held maakt is dat de emotionele diepgang altijd nogal beperkt blijft. Op het podium kan hij leuk emotie acteren, maar zijn muziek klinkt vaak ook wel wat geacteerd in mijn oren.

Ziegler
Volgens mij is zijn bereik ruim 4 octaven. En dat is al vrij extreem. Whitney Houston had er geloof ik 5. Mannen halen dat voor zover ik weet nooit.
De stem van Prince heeft wat mij betreft iets magisch. Sommige stemmen hebben dat. Alleen al de klankkleur, timing en toon van de stem raken mij. Prince heeft een groot aantal niemendalletjes gemaakt, maar het feit dat hij ze zingt maakt al veel goed.

Ziegler schreef:
Whitney Houston had er geloof ik 5.

Dat zal Mariah Carey zijn. Luistervoorbeeld hier.

Whitney (voor ze drugs gebruikte): 3.2 Octaves. A2- C6 (volgens deze site.)

Ook Prince is op die site te vinden. Inderdaad ruim 4 octaven:
-Prince Vocal Range: G2-C#7 (4 octaves 3 notes and one semi tone)

Ene Georgia Brown staat in het Guinness World Records met 8 octaven.

avatar van nico1616
5 octaven is inderdaad extreem. Yma Sumac zou die in haar glorietijd ook bereikt hebben, ik betwijfel of Mariah Carey ook de laagte had van Sumac.

Maar krijsen vanuit het diepste van je ziel, dat kon enkel Prince en best van al op Purple Rain

Stijn_Slayer
Captain Beefheart beweerde ook dat hij acht octaven had, maar dat gelooft natuurlijk niemand. Jammer dat Bowie niet op die site staat, hij zal er ook wel vier hebben (kan véél lager zingen dan Prince)?

Stijn_Slayer schreef:

Ik werkelijkheid waren het er vier herinner ik mij eens gelezen te hebben.

avatar van IllumSphere
Purple Rain is het enige nummer uit mijn pa zijn collectie waar ik wel waardering voor kan krijgen. Helaas is dat ook het enige van Prince dat ik ooit heb gehoord en of ik enige waardering zou kunnen krijgen van het oeuvre van Prince is een vraag waar het antwoord me ontbreekt.

avatar van principal2000
Ik durf te betwijfelen dat Purple Rain het enige nummer is dat je ooit van deze man hebt gehoord.

avatar van musiquenonstop
Stijn_Slayer schreef:
ik durf nog wel te zeggen dat hij in z'n eentje veelzijdiger is dan alle Beatles bij elkaar. Soms vind ik ook wel dat hij iets te ver gaat in z'n act, maar het heeft ook wel iets vermakelijks/grappigs.

Vind ik nogal gedurft, als je nou zou zeggen als the Beatles afzonderlijk dan zou je nog wel gelijk van me krijgen. En wat betreft zijn act, ben ik mee eens, maar hij doet wat zijn voorgangers ook deden, over acten. Jimi Hendrixs, Little Richard en James Brown. Ik denk dat zij van grote invloed zijn geweest voor Prince

avatar van IllumSphere
principal2000 schreef:

Welke nummers zou ik dan nog kunnen hebben gehoord van Prince ?

avatar van Rudi S
1999 ,I Would Die 4 U, Kiss, Let's Go Crazy,Raspberry Beret,Sign “☮” the Times,When Doves Cry

En omdat jij zo direct op You tube gaat controleren of jij ze inderdaad ooit heb gehoord, kun je ze in ieder geval daarna afvinken

@musicnonstop
Ik neem aan dat Stijn het heeft over de muzikale veelzijdigheid van de man.

avatar van musiquenonstop
ja ja, ik ook

avatar van vielip
Briljant album van Prince! De man blijkt ook een meer dan kundig gitarist te zijn (die outtro solo in het nummer Purple rain!!). Eigenlijk geen slecht nummer te vinden op dit album.

avatar van Shelter
Wat me altijd bij blijft van Purple Rain is een stukje tekst wat ik jaren terug op muziek les mee kreeg. Het moment dat hij begint te schreeuwen "I know, I know, I know...." en wat erna komt kan je op 2 manieren verstaan, namelijk "Time's are changing" of "God's a traitor".
Elke keer als ik het weer hoor en focus op 1 van de teksten hoor ik precies dat.
Spooky stuff.

Ziegler
Waarom spooky? Die prince moet gewoon duidelijker praten.

avatar van Shelter
hahaha ja of dat wellicht...

avatar van vielip
Hm interessant....ik heb het altijd verstaan als 'Time's are changing'.

avatar van fluidvirgo
Nee, ik verstond idd altijd "God's a traitor". En gezien de achtergrond van de beste man is dit natuurlijk vrij opmerkelijk te noemen...

avatar van Shelter
het grappige is ook al hoorde je altijd time's are changing en je luistert het nu met de gedachte dat hij zegt "God's a traitor" dan hoor je die laatste en vice versa...
Gezien de achtergrond kan het beide zijn

avatar van Edwynn
Ik versta het er niet in. Ja, met een beetje fantasie wel. Maar ik hoor heel duidelijk 'times are changing.' Als Prince echt 'God is a traitor' had willen roepen, dan had hij dat vast wel direct geroepen én geschreven.
De wicked midget was in die tijd wel vaker niet vies van een dankbaar door de Tipper Gorebrigade aangegrepen rel.

Bovendien hebben we na Darling Nikki ook nog die spooky backward message op dat eigenlijk gewoon meldt dat de Heer snel zal komen. (nee, niet op die manier, perverts). In die zin zou dat weer behoorlijk het God is a traitordingetje weerspreken.

Nou ja, ik zet gauw nog even Deicide op.

avatar van Shelter
Een van de beatles songs had ook een of andere vage messages wanneer afgespeeld backwards...ben vergeten wat het was, iets met een walrus wat iets zou betekenen...
Maar die kon ik niet echt horen. Die van Prince hoor ik eigenlijk eerder Gods a traitor dan Times are changing hahaha

avatar van matthijs
Mocht t iemand boeien, volgens mij was de backward message (Uit mn hoofd, alweer 15 jaar geleden voor t laatst gehoord) zoiets als
"Hello
How Are you?
I'm Fine
Cause I Know that the Lord is coming"

Hij praat hier best duidelijk!

avatar van Shelter
Het had iets te maken met dat iemands dood aangekondigd werd toch? Van John Lennon of zo...

avatar van matthijs
Dat zal vast Paul geweest zijn. De dood van Paul McCartney is een topic waarover je in meerdere beatlessongs, op hoezen en op internet heel wat aanwijzingen kunt vinden...

Dit vind ik nu een van de weinige perfecte albums. Daarmee bedoel ik niet dat elk nummer volkomen topklasse is, maar het album luistert heerlijk weg en alle nummers passen in deze flow. Ik ben groot prince fan en dit is voor mij samen met Sign of the Times (en in iets mindere mate Lovesexy en Parade) de top. Van mij had hij best nog zo een 'groots' en toegankelijk album mogen maken. When doves cry is hier voor mij het absolute meesterwerk, een van de beste pop/rock nummers ooit, eindeloos meeslepend en inventief. Het epische 'Purple Rain kort daar achter. Prince schijnt hier ook als Hendrix-benaderende meestergitarist. Die kant van hem wordt wel eens onderbelicht, maar hij schijnt in nummers als Let's go crazy, computer blue en purple rain. Held!

wandercats schreef:

Inderdaad prachtnummer. En dat ook nog eens zonder baslijn! Wel eens opgevallen? Je mist m niet echt, gek genoeg.