menu

The Veils - Total Depravity (2016)

mijn stem
3,92 (245)
245 stemmen

Nieuw-Zeeland
Rock / Pop
Label: Nettwerk

  1. Axolotl (3:02)
  2. A Bit on the Side (3:55)
  3. Low Lays the Devil (3:16)
  4. King of Chrome (4:04)
  5. Swimming with the Crocodiles (4:32)
  6. Here Come the Dead (3:14)
  7. In the Blood (3:21)
  8. Iodine & Iron (4:35)
  9. House of Spirits (4:14)
  10. Do Your Bones Glow at Night? (4:33)
  11. In the Nightfall (4:05)
  12. Total Depravity (5:04)
  13. Here Come the Dead [Live Studio Version] *
  14. 1 Big 1 [Demo] *
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 47:55
zoeken in:
avatar van thetinderstick
4,0
Jaaa eindelijk weer een nieuwe plaat van The Veils!
Wat een gave hoes. Een plaat die geproduceerd is door El-P (van Run the Jewels) en Adam Greenspan (die het vorige album ook geproduceerd heeft).

Voor deze plaat heeft de band zo'n 40 nummers geschreven (waardoor ik het vermoeden had dat het wel eens een dubbelalbum zou kunnen worden) waarvan er uiteindelijk 12 de plaat gehaald hebben. Ik hoop dat het niveau van The Runaway Found en Nux Vomica weer gehaald gaat worden. Sun Gangs en Time Stays We Go waren ook prima, maar niet zulke klassiekers als die eerste twee. Henning Dietz is inmiddels opnieuw drummer, waarmee de band weer dezelfde bezetting kent als rond Nux Vomica.

Veel nummers op dit album heb ik al in een livesetting gehoord. Als de studioversies er op lijken gaat het alle kanten op, van hard naar zacht en midtempo. "Iodine & Iron" stond al op de EP Troubles of the Brain, maar dit zal een compleet andere versie worden.
2016 was al een fantastisch muziekjaar, maar gaat nu weer wat mooier worden


avatar van Slowgaze
The Veils geproduceerd door EL-P (van vier heel goede tot fantastische soloplaten)? Dat maakt nieuwsgierig.

avatar van coldwarkids
4,0
Eerst lekker gemaakt worden met Moose Blood, Dinosaur JR en Wild Beasts en later in deze maand The Veils. En dat in de komkommer tijd.

avatar van VladTheImpaler
4,5
Een nieuwe plaat van The Veils, dat is mooi nieuws ! De hoes is in ieder geval al prachtig, nu de muziek nog.


avatar van thetinderstick
4,0


Hier hoor je dus duidelijk de invloed van El-p. Dat electronische sausje is even wennen. In de context van de plaat ben ik benieuwd hoe dat klinkt. Ik verwacht niet dat alle nummers zo gaan klinken. Trouwens hoor ik wel een Nux Vomica sfeertje (Jesus for the Jugular).


avatar van coldwarkids
4,0
Fantastische grillige video!

avatar van thetinderstick
4,0
Net "Low Lays the Devil" gehoord.. lekker hoor! In tegenstelling tot Axolotl behoorlijk catchy.. dansbaar zelfs!


avatar van Kikuichimonji
Ik heb 'm hier liggen als recensiemateriaal, en wat een positieve verrassing is dit. Bij het eerste nummer vraag je je nog af waar Finn aan begonnen is, maar al snel blijkt dat de band eindelijk een echt volwassen plaat heeft gemaakt. Gedurfd om de stijl zo rucksichtlos om te gooien van poppy gitaarliedjes naar zware bassen en holle drums, maar het past fantastisch bij de zeurderige stem van Andrews. Swimming with Crocodiles, House of Spirits en het titelnummer steken er bovenuit.

avatar van thetinderstick
4,0
Kikuichimonji schreef:
Ik heb 'm hier liggen als recensiemateriaal, en wat een positieve verrassing is dit. Bij het eerste nummer vraag je je nog af waar Finn aan begonnen is, maar al snel blijkt dat de band eindelijk een echt volwassen plaat heeft gemaakt. Gedurfd om de stijl zo rucksichtlos om te gooien van poppy gitaarliedjes naar zware bassen en holle drums, maar het past fantastisch bij de zeurderige stem van Andrews. Swimming with Crocodiles, House of Spirits en het titelnummer steken er bovenuit.


Klinkt goed! Ik vroeg me af, wijken de studioversies heel veel af van de liveversies die hierboven gepost zijn?

avatar van thetinderstick
4,0
"Iodine & Iron" stond ook al op Troubles of the Brain en vond ik een van hun minste nummers, maar deze nieuwe versie lijkt haast een compleet ander nummer:
The Veils - Iodine & Iron (Audio) - YouTube

avatar van coldwarkids
4,0
Jammer dat ze met hun huidig concept door gaan. Vind Axolotl fantastisch! Zo'n uitstapje is perfect. Zeker met de stem van Finn Andrews.

avatar van Kikuichimonji
Hoe bedoel je huidige concept? Het klinkt over de hele plaat toch grotendeels zoals Axolotl; diepe bassen, drumcomputers, prominente strijkers. Echt een ander geluid dan op voorgaande platen. En het past inderdaad heerlijk bij de zeurderige stem van Finn.

avatar van coldwarkids
4,0
Na Low Lays The Devil en Iodine & Iron lijkt de sound van Axolotl volledig verdwenen te zijn. Ik hoor nu weer het oude huidige concept voorbij komen van hun vorige albums (vooral eerste twee). Ik heb de hele plaat nog niet beluisterd maar hopen dat er nog wat 'uitstapjes' op te horen zijn. Al heb ik niks tegen het oude materiaal.

avatar van VladTheImpaler
4,5
Wat is Iodine & Iron een prachtig nummer!

avatar van coldwarkids
4,0
Ah gelukkig is de plaat gevarieerd met Axolotl invloeden.

avatar van aERodynamIC
4,0
Een totaal andere weg. Lovenswaardig. Maar ik weet nog niet of ik dit nu wel zo'n geslaagde weg vind. Het vorige album viel me aanvankelijk ook tegen en dat werd na verloop van tijd wel wat beter. Ik hoop dat ik het over een poos over deze ook kan zeggen.

Nu vind ik de nummers eigenlijk vrij lelijk. Nergens weet het me te pakken. Er zijn dus nog aardig wat draaibeurten nodig en dan is het afwachten hoe het uitpakt.

Iodine & Iron is het eerste nummer waar ik echt van geniet, maar dan zijn we wel toch al een aardig eind op weg op dit album lijkt me zo.
De titeltrack doet me denken aan Sisters of Mercy. Nooit gedacht dat die naam bij me zou opkomen als het om The Veils gaat

avatar van thetinderstick
4,0
Ah, eindelijk is deze te streamen!
Ik heb deze band door de jaren heen zo vaak live gezien en de bandleden beter leren kennen.. kun je dan nog echt "objectief" luisteren naar een nieuwe plaat? Ik zal het proberen..

Bij "Time Stays, We Go" was ik meteen verkocht, maar dat gevoel is later wat afgezwakt. Nog steeds een prima plaat, maar niet zo meesterlijk als het debuut of Nux Vomica. Daarvoor was het te braaf, te geforceerd. Bij de eerste single van 'Total Depravity', "Axolotl", moest ik wel echt even wennen. De vocalen klinken vertrouwd en brengen nummers als Nux Vomica en Jesus for the Jugular in herinnering. Maar de sound is toch echt een stuk elektronischer, met duidelijke stempel van El-P. Deze sound hoor je ook op nummers als het spoken word, Nick Cave achtige "King of Chrome" (Finn was ooit heel enthousiast over een nieuw nummer dat destijds Truckdriver als titel had.. eindelijk weet ik waarom), "Here Come the Dead", en "Total Depavity". "Axolotl" is een echte groeier gebleken, en ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook voor de andere nummers gaat gelden. Vaak zijn de albums waar je wat aan moet wennen toch de beste. Het zijn vooral die rauwe nummers die voorzien zijn van de "lelijke" (of liever koude, kille) beats en loops van El-P. Maar in de meeste gevallen werkt het wonderwel. "Total Depravity", wow, zelden zo'n gitzwart nummer (en 'ander' geluid van the Veils) gehoord.

Maar niet alles is zo doorspekt met electronica. Nummers als "Iodine & Iron" (een liefdeslied over de dood, en de mens die teruggaat naar de basiselementen), "House of Spirits" en het berustende "In the Nightfall" klinken juist heel organisch en behoren nu al tot hun beste nummers. En dan zijn er nog de nummers van de middencategorie: "A Bit On The Side", "Swimming With the Crocodiles", "Low Lays the Devil" en het prachtige, met achtergrondzangeressen gezongen "Do Your Bones Glow At Night? (dat zowel klinkt als Woven Hand als Leonard Cohen)". Hier wordt het organische gemixed met lichte electronica. Het levert soms onverwacht catchy nummers op.

Tekstueel is het allemaal heel verhalend, over duistere en duivelse karakters. In de traditie van Nick Cave en Tom Waits.

Is deze plaat nu echt zoveel anders voor The Veils? Ja en nee. Natuurlijk zorgt El-P voor nieuwe elementen in de sound, maar wie de live versies bovenaan deze pagina luistert, merkt dat het eigenlijk vrij traditionele nummers zijn. Wat El-P (hij schijnt een groot fan van de band te zijn) goed heeft gedaan, is de essentie van The Veils in stand houden. Misschien zoiets als wat Martin Hanett gedaan heeft met Joy Division. Overigens vond ik "In the Blood" onherkenbaar. Dit klinkt compleet anders als de live versie! Maar wat blijkt? Finn heeft 4 nummers opgenomen met deze titel.

Nou, ik ga niet meteen met 5 sterren strooien. Een album moet groeien, ook als het van je favoriete band is. Daarom 4* voor nu. Maar ik ben zeer aangenaam verrast door "Total Depravity". De band klinkt echt in hun element, ondanks of dankzij de electronica.
Ik zeg nu: deze plaat is absoluut beter dan de twee voorgangers en kan zich meten met The Runaway Found en Nux Vomica. Wellicht krijgt de band eindelijk de erkenning die ze verdienen.

avatar van Frenz
4,0
thetinderstick schreef:
Ah, eindelijk is deze te streamen! ...............


Uhm, waar dan?

Blij verrast met de drie nummers op Youtube, zeer wisselend qua stijlen, bij Low Is The Devil In Me had ik direct een zware Black Keys associatie, Iodine & Iron is weer 'echt' The Veils en Axolotl (toeval wil dat mijn zoontje er een had, is net weg, hihi) is.....anders. Of dat de invloed van El-P is?

Laat ik het hele album eerst maar eens tot mij nemen, eindelijk weer eens een release waar ik naar uitkijk.

[edit: laat maar, al gevonden op soundcloud]

avatar van Frenz
4,0
Lastig na één luisterbeurt, maar ik vermoed een groeier met veel potentie. Iodine & Iron prachtig

Wel een vrolijk albumpje, *kuch*

avatar van starsailor
4,0
Prachtige hoes en dito album. Lekker duister en om te beginnen 4.5*

avatar van aminam19
4,5
Vandaag 2x in zijn geheel kunnen beluisteren en moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben! Geweldige sfeer heeft dit album. Ik ben niet heel bekend met al het andere werk van The veils, heb op hun eerste 2 erg sterke albums na weinig geluisterd, maar dit is voor mij het beste wat ik van ze gehoord heb. Ik zal het nog een paar keer in ze geheel luisteren voordat ik er een cijfer aan plak maar dat kan zomaar is de volle mep worden.

Ik weet trouwens niet of er hier nog meer mensen fan zijn van de serie peaky blinders maar dit album kan zo door als soundtrack voor die serie!

avatar van reptile71
Toch zonde dat deze vrouw over de hoes heen kotst, blijft toch mijn eerste gedachte bij de hoesafbeelding. Jammer.

avatar van Sandokan-veld
2,5
reptile71 schreef:
Toch zonde dat deze vrouw over de hoes heen kotst, blijft toch mijn eerste gedachte bij de hoesafbeelding. Jammer.


Oh well, we've all been there.

avatar van thetinderstick
4,0
reptile71 schreef:
Toch zonde dat deze vrouw over de hoes heen kotst, blijft toch mijn eerste gedachte bij de hoesafbeelding. Jammer.


Het is het schilderij Maddalena van Nicola Samori
Nicola Samori the painting currier - - cvltnation.com

"The artist seems to skin his paintings by using the palette knife or other variable techniques of interrelation with the self driven motives to destroy the painting focusing on the distorted physics of the body."

avatar van reptile71
O wacht, het is kunst. Prachtig!

avatar van starsailor
4,0
starsailor schreef:
Prachtige hoes en dito album. Lekker duister en om te beginnen 4.5*

Soms zie je een hoes en denk je...dit moet een goed album zijn en dat klopt in dit geval. Gek genoeg is dit mij vaak overkomen. Ik heb altijd wisselende meningen gehad over The Veils. Zo goed als het debuutalbum werd het daarna eigenlijk nooit wat mij betreft. Wel volgden er wisselvallige albums waar altijd een x aantal steengoede tracks op stonden maar ook nummers die mij nauwelijks konden bekoren. Maar dit is different cook. Nu al album van het jaar voor mij. Wat heerst er een heerlijke sfeer op deze plaat en wat staan er ijzersterke tracks op. Het titelnummer is werkelijk weergaloos maar ook Axolotl en King of Chrome ademen een sfeer uit waar ik erg van geniet. Lang geleden dat ik zo enthousiast over een album ben geweest.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:48 uur

geplaatst: vandaag om 15:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.