menu

Acda en de Munnik - Naar Huis (1998)

mijn stem
3,43 (380)
380 stemmen

Nederland
Pop
Label: S.M.A.R.T.

 1. Het Regent Zonnestralen (3:45)
 2. Niet of Nooit Geweest (4:02)
 3. Naar Huis (3:10)
 4. Laat Me Slapen (4:09)
 5. Mis Ik Jou (4:09)
 6. Slaap Zacht Elisabeth (4:23)
 7. Zwerf' On (3:09)
 8. Zitten voor de Blues (4:21)

  met De Poema's

 9. De Kapitein (4:24)
 10. Wennen aan Jou (3:53)
 11. Brussel Moeten Heten (4:15)
 12. Wees Niet Bang (3:19)
 13. Eerste Helmersstraat (3:35)
 14. Bij Haar Zijn (3:06)
totale tijdsduur: 53:40
zoeken in:
Lekker plaatje, veel nostalgie!

LoveStoned schreef:
Aaaaah! 'Het regent zonnestralen'!
Van alle Acda/Munnik, Dijk, Blof, Volumia en andere Nedertroep bij elkaar is dit het ergste nummer wat in dit kikkerland is bedacht! En hou a.u.b. deze quasi-intelectuele nepmuzikanten kleinkunstenaars te noemen.


Het is natuurlijk een persoonlijke kwesite, wat je mooi vindt en wat niet, maar je klinkt een beetje gefrustreerd! Volgens mij weet je ook niet echt waar je over praat, want ze zijn volgens mij een product van de kleinkunstacademie en dan ben je toch gewoon kleinkunstenaar? Een appel is toch fruit en geen groente?! Of ik kan het helemaal fout hebben hoor, maar goed, genoeg.

Ik vind dit samen met hun eerste cd de 2 beste albums die gemaakt zijn door Acda & de Munnik. De cd's die hierop volgen moesten door de hits die van deze cd afkwamen toch aanslaan bij het grote, breede publiek en dat hoor je.

avatar van guitarwally
3,5
hm, lkkr typisch een album waarbij je de hits overslaat en je hart laat vullen met de onbekendere helft. Bij Haar Zijn en Zwerf' On zijn echt topnummers.

avatar van bikkel2
3,5
Aardig vervolg op het verrassende debuut waar de heren Acda& de Munnik zich in de spotlights verstigde .
Hier is wederom een mix te constateren van cabaret achtig werk en Singer/Songwriter spul . Sterkste punt de stemmen die voor elkaar gemaakt blijken te zijn , maar ook de liedjes zijn fraai uitgewerkt .
Prettig om naar te luisteren , komische maar ook vaak melanchonische teksten met een cynisch randje .
Enige euvel vind ik dan wel weer dat het de neiging heeft wat saai te worden naar verloop van tijd .
Maar dat kan ook te maken hebben omdat het duo keurig binnen de lijntjes blijven qua muzikale opvatting .
Het is zonder meer een prettige plaat . Maar veel albums van de heren heb je niet nodig om hun op waarde te schatten . Het debuut en deze zijn voor mij genoeg .

avatar van jasper1991
3,5
tjonge, dat ik hier nog een stem open had staan. grote nederlandse artiest dit en met dit album ben ik opgegroeid.
maar nuchter geoordeeld verdient dit werk 4 punten.

avatar van pim556
3,0
En dan opeens kom je een oud album tegen. Die je vader "vroeger" vaak draaide.
Vanwege de herinneringen wist ik vantevoren eigenlijk al dat dit een positieve beoordeling zou worden.
Ik had vantevoren hoge verwachtingen, en die zijn toch niet helemaal ingelost. Op zo'n moment merk je toch dat je smaak zich heeft ontwikkeld de afgelopen tien jaar.

En dan krijg je bij een aantal nummers toch kippevel, en toch vooral door de herinneringen.
De eerste twee nummers ken ik nu wel een keer, maar bij Naar Huis komt meteen één van de hoogtepunten. Het gaat op een iets minder niveau verder. Een gemiste kans is de uitbarsting die bij Zitten voor de Blues niet komt. Niet dat ik hem verwacht had. De Kapitein blijft een mooi nummer. Dit album had met de twee melancholische toppers Brussel Moeten Heten en Eerste Helmerstraat afgesloten moeten worden. Helaas worden er nog wat andere onnodige nummertjes tussengefrommeld, die nog steeds weinig indruk maken.

Vooral vanwege de herinneringen toch 3,5*

avatar van Booyo
3,5
Stukkie minder dan hun debuut, maar nog steeds zeer goed te pruimen. Kan Acda & de Munnik niet altijd even goed aan, maar af en toe heb je zo'n fase en dan is het genieten.

4*

3,0
Niet of nooit Geweest en Het regent Zonnestralen zijn al zo vaak op de radio geweest, maar het voordeel daarvan is dat je ze zo lekker kan meezingen. En ze zingen ook niet al te hoog, dus dat gaat wel.
Ze hebben niet de beste stemmen, maar samen klinken ze heel aanstekelijk en ze hebben leuke teksten.

rodneyVL
Iemand ooit wel eens opgevallen dat "Wees niet bang" exact zelfde intro heeft als "Waiting for that day" van George Michael??

5,0
in mijn ogen is dit het beste album van acda en de munnik. Hoewel hun debuutalbum betere nummers bevat( in mijn ogen) heeft dit album veel meer samenhang. na een voor acda en de munnik snel eerste nummer en de makkelijk te bevatten filosofische nummer 1 hit, is het daarna tijd voor wat zwaarder werk. hierna volgen een aantal mooie rustige nummers, waar "brussel moeten heten" mij het meeste raakt.. met bij haar zijn wordt je weer wakkergeschrikt.

avatar van jasper1991
3,5
Ik wil geen meut zijn, maar kijk nog eens naar je laatste woord.

Voor de rest kan ik me aardig in je verhaal vinden.

avatar van Aazhyd
2,0
Ik vind dit werkelijk afschuwelijk. Die eerste 2 nummers zijn al niet om aan te horen, wat een gebler. Tenenkrommend slechte teksten ook.

avatar van woutorrmusic
2,5
Eigenlijk is dit meer dan prima. Stuk voor stuk mooie nummers, met redelijke zang en idem teksten. Toch heb ik hier, wellicht door mijn Limburgse achtergrond, altijd een beetje achterdochtig naar geluisterd.

LoveStoned
Ik heb dit misduo weer meerdere malen voorbij horen komen in de steeds populairder wordende Top 2000. De grootste misbaksels die de Nederlandse popmuziek heeft gekend.

avatar van Dibbel
3,5
Vanuit het cabaret naar de popmuziek.
Het woord kleinkunst wil ik nooit meer horen, dus daar hebben we het hier niet over.
Wat overblijft is singer/songwriters luisterpop, waar ik heel weinig mis aan vind.
De teksten zijn soms wat wazig, maar de stemmen zijn voor elkaar gemaakt en dikwijls doen ze het dan ook tweestemmig met goed resultaat.
Gelukkig worden er nog veel sigaretten gerookt op dit album.
De eerste 2 doodgedraaide nummers kent natuurlijk iedereen en heb ik ook teveel gehoord, maar blijven toch goed.
Laat Me Slapen, Slaap Zacht Elisabeth, Zitten Voor De Blues, De Kapitein en Brussel Moeten Heten mag ik ook nog graag horen.
De rest beklijft echter niet echt, waardoor het album iets te lang duurt.
Omdat het niettemin toch ook nergens onprettig wordt, kom ik toch nog wel aan 3,5.

avatar van deric raven
3,0
Ondanks dat elk nummer qua zang hetzelfde klinkt, komen ze er wel aardig mee weg.

avatar van RoyDeSmet
4,0
Gevoelsbroeders, woordkunstenaars.
Teksten die je in verschillende fases van je leven op het lijf geschreven lijken te zijn.
Dat vind ik toch heel mooi - dat te kunnen.

Ik luister echt al jaren naar Acda en de Munnik, al ver voordat ik überhaupt begreep waar de teksten over gaan. Dan word je water ouder en luister je er nog eens naar en dan.... Tja. Dan lijkt het alsof ze over jou zingen. Ik noem dat toch vakmanschap.

Jammer van de eerste twee draakjes en Laat Me Slapen ("Nergens had ik een oplossing voor, behalve dan mijn reet"?). Eerste Helmersstraat heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels 'begrijp' ik die ook.

"Het had hier Brussel moeten heten - was ik eindelijk eens weg"

4,0
Een fijn album! je moet er vooral de nostalgie bij nemen, ik vind de teksten namelijk niet altijd van hoogstaand niveau, maar ze zijn toch slim, grappig en goed gevonden. Het nummer over de blues, het naar huis willen en natuurlijk zonnenstralen hebben een cynisch/ sarcastisch randje en laten je smelten.

Het is niet de beste cd ooit gemaakt, maar de liefde die erin is gestopt zorgt ervoor dat je de mannen wil aanmoedigen naar een goed eind.

En ik snap nog steeds niet dat mensen de hits hiervan niet leuk kunnen vinden, heerlijke klassiekers!

avatar van RoyDeSmet
4,0
garfreek schreef:
En ik snap nog steeds niet dat mensen de hits hiervan niet leuk kunnen vinden, heerlijke klassiekers!


Míjn voornaamste 'probleem' met Zonnestralen en Niet Of Nooit Geweest (en De Kapitein, Deel 2) is dat het toch qua tekst en 'gevoel' de mindere nummers zijn van dit duo.
En omdat die juist altijd worden gedraaid krijg ik er een soort van afgunst van. Dat de echt mooie nummers niet worden erkent.

Iets dat je op deze pagina's veel leest, van 2006. Iedereen werd doodgegooid met Het Regent Zonnestralen en Niet Of Nooit Geweest en kende de rest van de nummers niet. Er was een hele lading gebruikers die hun frustraties over dat nummer uitten door hele lage cijfers aan dit album te geven zonder het hele album te hebben beluisterd.

4,0
Ondanks dat "Nu of nooit gewees" al helemaal uit mijn strot komt; vind ik de rest echt goed.

Voor mij is "Brussel moeten heten" toch wel het mooiste nummer.

Voor mij persoonlijk is dit tweede album het beste van Acda en de Munnik. Naderhand is het voor mij minder interessant geworden.

4,5
Dit is, naast hun debuutalbum, wel de beste plaat van Acda en De Munnik. De persoonlijke ergenissen "Laat me Slapen" en "Zitten voor de Blues" daargelaten, is dit een ontzettend sterke plaat met prachtige liedjes, die erg sterk zijn geschreven en gecomponeerd door de heren Acda, De Munnik én David Middelhoff.

Een 4,5 voor dit geweldige album.

avatar van Ronald5150
3,5
"Naar Huis" vind ik een van de betere Acda en de Munnik albums. Vooral omdat ik het een van de meest consistente vind. Over het algemeen vind ik hun albums voldoende, maar om er eentje in het geheel te luisteren is toch soms best een opgave. Op "Naar Huis" heb ik dat gevoel een stuk minder. De grootste hit "Niet of Nooit Geweest" vind ik een aardig nummer, maar zeker niet de beste van dit album. Zo vind ik "Het Regent Zonnestralen" een mooi verhalend nummer en is "Slaap Zacht Elisabeth" pijnlijk mooi en tevens een mooie bewerking van het Counting Crows nummer. "Zitten voor de Blues" is zeker een van de favorieten en bevat zowaar een mooie bluesy elektrische gitaarsolo. "De Kapitein" vind ik eigenlijk een veel beter liedje dan het bekendere "De Kapitein deel 2". Die laatste is misschien meer catchy en meezingbaar, maar ik vind "De Kapitein" in muzikaal en tekstueel opzicht zoveel beter. Ook de samenzang is prachtig. Overigens vind ik dat sowieso een van de sterkste punten van Acda en de Munnik. "Naar Huis" vind ik een bijzonder genietbaar album met de typische Acda en de Munnik ingrediënten: geen vernieuwende muziek maar mooie melodieuze arrangementen, bovengemiddelde teksten en mooie samenzang. Gewoon een fijn album dus.

4,5
Ik heb eigenlijk geen idee waarom, maar na 15 jaar is dit nog steeds een cd waar ik geregeld naar pak, en dat is voor mij toch de belangrijkste reden om iets goed te vinden. Stemmen en arrangementen, moet je van houden, en ja het is soms meer van hetzelfde, maar dat is voor mij dus meer van het geweldige zelfde. Mijn favorieten zijn Zitten voor de Blues, Brussel moeten heten, en Zwerf on.

avatar van Heer Hendrik
3,0
naar mate dit album op stond raakte ik aan het einde de interesse kwijt. Hmmmm ...als ik deze zin zo intik zou het zo in een liedje van Acda & de munnik kunnen komen

avatar van Lau1986
4,0
Een erg leuk album van Acda en de Munnik. Erg mooi om te horen hoe de stemmen van deze twee perfect bij elkaar passen. Prima nummers.

avatar van MartijnW
4,0
Ooit tijdens een zomervakantie was Niet of Nooit Geweest de soundtrack van de vakantieliefde. Die liefde is weer voorbij gegaan, maar de liefde voor Acda en de Munnik is altijd gebleven.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:11 uur

geplaatst: vandaag om 00:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.