Oasis - Heathen Chemistry (2002)

Label: Big Brother

1. The Hindu Times (3:46)
  2. Force of Nature (4:51)
  3. Hung in a Bad Place (3:28)
  4. Stop Crying Your Heart Out (5:03)
  5. Songbird (2:07)
  6. Little by Little (4:52)
  7. A Quick Peep (1:17)
  8. (Probably) All in the Mind (4:02)
  9. She Is Love (3:09)
  10. Born on a Different Cloud (6:08)
  11. Better Man / The Cage (38:03)
  12. The Cage * (4:50)
  13. (You've Got) the Heart of a Star * (4:51)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik had hier nog niks geschreven zie ik.

Een degelijke Oasisplaat. 't Is natuurlijk geen Morning glory, maar toch wel een soort van vormherstel. De pakkende, 'grote' single (The Hindu times), het schitterende Songbird en wellicht hun meest Beatlesque moment in Born on a different cloud (ook schitterend).

Er staat ook nog een aantal tamelijk nondescripte nummers op, dus 3* lijkt wel een passend eindoordeel.

avatar van bart1989
Vernieuwend is deze plaat wel niet. Ik heb het gevoel dat ze gewoon voortborduren op hun eigen sound en daar dan al de clichés uit bovenhalen en dat geeft soms een bedrogen gevoel bij mij. Een perfect voorbeeld hiervan is Little By Little. Alhoewel ik het stiekem ook nog wel een goede plaat vind.
Soms heb ik het gevoel dat Oasis hier meer de ultieme boysband dan rockband aant uithangen is.
Een 3 maar ik weet het niet zo goed, het is niets noemenswaardig maar het is wel lekker..

avatar van Ronald5150
De puf is eruit bij Oasis. Alles lijkt een herhalingsoefening te worden. Het niveau van hun eerste twee platen wordt op "Heathen Chemistry" nergens gehaald. Het mag er niet eens bij in de schaduw staan. De songs klinken inwisselbaar en van verrassende arrangementen is al helemaal geen sprake meer. De klad begint er echt in te raken. Of het een gebrek aan inspiratie is of gemakzucht durf ik niet te zeggen, maar een plaat als "Heathen Chemistry" kan ik missen als kiespijn. Ok, er zijn slechtere platen gemaakt, en totaal waardeloos zou ik dit ook niet willen noemen, maar Oasis heeft de lat zelf ontzettend hoog gelegd en bij die lat komt "Heathen Chemistry" niet in de buurt.

De nummers op HC spreken me meer aan dan op 'Be here now' en 'Standing on...'.
Stop crying your heart out en little by little zijn heerlijk prachtig en tonen dat deze band toch nog wat in hun mars heeft.
Ook het begin heeft een goeie basis. Hindu Times zet een een goed openingsnummer neer. De rest zijn niet altijd de beste nummers (Force of nature, hung in a bad place) maar ze luisteren makkelijk weg.

Songbird (Lana Del Rey haar Videogames heeft hier toch wat melodie weg van, niet?), heerlijk die piano... Voor de rest een doodeerlijk, goed, solide nummer (eindelijk) van Liam.

Little by little is voor mij het hoogtepunt van het album... Misschien had het album ook daar moeten stoppen... Met She is love er ergens nog tussen, dan wel...

avatar van ZERO
Dit album wordt wat mij betreft duidelijk gedragen door de 4 singles (The Hindu Times, Stop Crying Your Heart Out, Songbird en Little By Little). De rest van de nummers is toch van een iets ander niveau.

Echt slecht wordt het echter ook nergens, vind ik. Beetje een typische Oasisplaat: enkele uitschieters en verder het typische geluid dat we kennen van de band. Nergens wereldschokkend, nergens vernieuwend, maar wel gewoon een fijn rockalbum.

Favorieten: Little By Little, The Hindu Times, Songbird

Wat is dit goede Oasis album ondergewaardeerd hier op MusicMeter. Er staan hier toch flink wat goede tot uitstekende songs op. En ze worden natuurlijk goed gespeeld, hoewel ik er nog betere live versies van heb (Finsbury Park London 2000). Prachtig is Songbird, fraai is Stop Crying Your Heart Out, erg lekker is Force of Nature, goede singles zijn The Hindu Times en Little By Little en het lange Born On A Different Cloud mag er ook wezen. Kortom een prima Oasis album dit Heathen Chemistry!