Jan Smit - Op Weg naar Geluk (2006)

Label: Heartselling

1. Het Leven (3:05)
  2. Als de Morgen Is Gekomen (2:58)
  3. Cupido (3:16)
  4. Wanneer de Avond Dan Voorbij Gaat (3:06)
  5. Na Al Die Nachten (3:19)
  6. Niet Over Rozen (3:07)
  7. Parijs (2:30)
  8. Ze Is van Goud (2:45)
  9. Op Weg Naar Geluk (2:55)
  10. Verliefd, Maar Niet op Jou (3:29)
  11. Van Die Dagen (3:02)
  12. Tabago (3:19)
  13. De Zomer Voorbij (3:36)
  14. Perhaps Love (3:10)

met Paul de Leeuw

15. Aus Purem Gold * (2:46)
  16. Gott Amor * (3:16)
  17. Einfach für Immer Bleiben * (3:19)
  18. Neuer Morgen, Neues Leben * (2:58)
  19. So Lang Nicht Mihr in Himmel * (3:07)
  20. Paris * (2:30)
  21. Lass das Endes des Sommers Nie Kommen * (3:37)
  22. Ein Wenig Spanisch * (3:19)
  23. Eine Nacht Veileicht * (3:31)
  24. Wie ein Vogel So Frei * (2:41)
^O^

Hebben Hans Brouwer en ikzelf daartoe bijgedragen, clutch, of draaien jouw ouders dit volendammertje soms grijs?

Hans Brouwer schreef:
Mijn dochter is afgelopen vrijdag 14 jaar geworden en wat kreeg ze voor haar verjaardag?? Jawel, deze cd in de luxe uitgave (dus met de Duitstalige cd en een dvd). Ze vind de cd helemaal geweldig. Haar verzoek aan mij om deze cd op Musicmeter het maximale te geven. Nou vooruit meisje, voor jou doe ik alles . 5* dus.

Herstel, dit kan niet door de heer H. Brouwer gekomen zijn.

Dat is schrikken!

clutch schreef:
bij mij anders wel

Clutch, wil je mijn schoonzoon worden

Sheplays schreef:
Ik ben het met Kaztor eens, er is weinig aandacht voor echte muzikanten of het is marginaal, op de zondagochtend of de late avond.

Ja, dat gezeur over 'Het Nederlandse produkt wordt telkens genegeerd' wordt ik behoorlijk beu. Ze krijgen al genoeg aandacht, laat ze nou eerst eens iets fatsoenlijks maken. Ik vind dat echt hele goede muziek genegeerd wordt. Er is geen enkel muziekprogramma dat echt deugt en metal, jazz/fusion en goede rockmuziek in het algemeen worden volledig genegeerd op tv (nederland 3 heeft soms wel eens iets) en door alle commerciële radiozenders, waardoor de jeugd niets anders dan meuk voorgeschotelt krijgt zonder dat ze zich cultureel goed kunnen ontwikkelen. Eerst was het gewoon veel beter geregeld en luisterde ik vanaf m'n 4de naar muziek als The Stones en soortgelijke bands die toen tenminste door de media werden opgepikt. Nu is het reutemeteut wat de klok slaat en ik vind dat zorgwekkend. Het doet integere artiesten de das om.

clutch
De meeste van mijn vrienden luisteren wel naar (goeie) metal en rock, maar ook een aantal naar die domme hardcorebagger. Velen van mijn leeftijd luisteren naar baggermuziek zoals jump/hardcore/top40/ en meuk als deze, maar lang niet iedereen natuurlijk. Wat kaztor zegt klopt natuurlijk helemaal, je wordt gewoon dood gegooid met dit soort rommel. Mensen die zich niet echt in muziek interesseren weten gewoon niet beter, en luisteren er ook naar, eigenlijk puur omdat het ze gezegd wordt door de tv-zenders en de radio.

0,5
En uiteindelijk komt het daar allemaal neer op geld, geld, geld.

avatar van Gretz
Ik erger me vooral aan dat de media overwegend Engels- en Nederlandstalige muziek oppikken. En dat het veelal bij de oude garde blijft, en er weinig artiesten doorbreken. Als je nooit iets nieuws probeert zal het commercieel nooit een succes worden. De media en de platenzaken zijn echt veel te bang dat anderstalige en onbekende muziek zal falen, en vertrouwen teveel op het verleden.

En zou Jan Smit echt zo'n succes hebben omdat iedereen zijn teksten kan begrijpen en meezingen? Denk het niet. Hef heeft meer met promotie te maken. Deze jongeman wordt al 10 jaar in de schijnwerpers gezet en zijn succes heeft hij meer te danken aan het feit dat ie zo bekend is, niet vanwege de kwaliteit.

fastpulseboy
mwa.....combinatie denk ik......
begrijpen en meezingen is het niet helemaal, wansmaak der nederlanders des te meer.

avatar van Hans Brouwer
Ik heb bovenstaande berichten van Kaztor, Clutch, Gretz en Fastpulseboy gelezen en eerlijk gezegd begrijp ik alle ophef omtrent Jan Smit niet zo goed........

Ik heb een vrij uitgebreide cd collectie van verschillende artiesten en muziekgenres. In mijn cd verzameling is muziek te vinden van Deep Purple, Led Zeppelin, Rush, Madonna, ABBA, Lou Reed, Het Goede Doel, Doe Maar, Wolfmother, Yes, Guus Meeuwis, Bach, Beethoven, Handel, Stars on 45, Dido, Zucchero, Eros Ramazotti, Nena, Julien Clerq, Jan Smit, Alquin, Volumia!, Willeke Alberti, Nightwish, Earth Wind & Fire, Golden Earring, Lee Towers en ga zo maar door.......

Als jongeman was ik ook helemaal gefocused op Engelstalige hardrock- en symfonische rockmuziek. Alles wat maar enigszins anders was verfoeide ik. Nu ik ouder ben, gelukkig ben getrouwd, vader ben van twee bloedmooie dochters , ruim 25 jaar werkzaam ben en omga met collega's van verschillend pluimage, heb ik zo langzamerhand weten te relativeren en ben ik tot het besef gekomen dat er meer is dan hardrock alleen.... En als je al je vooroordelen overboord gooit en openstaat voor andere genres muziek maakt dat je leven alleen maar leuker . Dan is bijvoorbeeld een bezoek aan een klassiek concert in het Amsterdamse Concertgebouw net zo spannend als een optreden van één of andere hardrockband in Rotterdam Ahoy en kan je bij een optreden van Lee Towers, waarbij hij zich laat begeleiden door een enorme bigband, ook uit je dak gaan. Er zijn genoeg radiozenders te vinden waar gelukkig een gevarieerd aanbod van verschillende soorten muziek valt te beluisteren

Ik ben nog steeds een liefhebber van stevige hardrock en Deep Purple is nog steeds mijn favoriete band . Echter als in huize Brouwer het album "Op Weg Naar Geluk (2006)" van Jan Smit wordt gedraaid loop ik niet meer als een gefrustreerde, chagerijnige vent door het huis mij helemaal dood te ergeren maar zing ik gewoon vrolijk mee met Jan . En daarom blijven die 5**** die ik vorig jaar heb gegeven voor dit album "Op Weg Naar Geluk (2006)" gewoon lekker staan .

@Hans Brouwer

Ik ben het met je betoog eens, natuurlijk is er meer muziek dan rock en smaken kunnen verschillen en overeenkomen.

Ik begrijp echter niet dat je de reacties van de genoemde Kaztor, Clutch, Gretz en Fatpulseboy beschouwd alsof ze zich teveel beperken.

Je kunt je argumenten dan ook van toepassing laten zijn voor je dochters.

0,5
@ Hans: Ik heb een enorm gevarieërde muziekcollectie waarin ruimte is voor Zappa, Anastacia, Tool, Madonna, Meshuggah, U2, Paul McCartney (& Wings), Johnny Cash, Beatles, Limp Bizkit (1e albums zijn leuk), King Crimson, Fleetwood Mac (óók met Stevie Nicks & Linsey Buckingham!), Slayer, Miles Davis, Blondie, Offspring, Steve Vai, noem maar op, dus kan je niet stellen dat ik me ('slik') 'beperk'. Jan Smit is nou eenmaal niet mijn smaak, niet alleen omdat ik de muziek niks vind, maar ook om de hierbovengenoemde reden dat de steun van de platenmaatschappijen en media onevenredig verdeelt is, en dat is gewoon niet eerlijk, laten we reëel zijn.

avatar van fish
Er is al zo vaak gezegd en geschreven op deze site (en vast ook op een heleboel andere sites) dat over smaak niet te twisten valt. Desalniettemin - zeker wanneer het om muziek gaat, op de een of andere manier is die beleving sterker dan die van bijvoorbeeld boeken of films - is het moeilijk te accepteren dat iemand van iets houdt waar je zelf zo een grondige hekel aan hebt.

Zangers/zangeressen worden geacht eerlijk te zijn in de kunst die ze maken. Meer dan kunstenaars zoals acteurs en actices die een rol mogen spelen. En het liefst zien we die kunstenaars oprecht in alles wat ze zijn en doen. Als popster X zingt over de ghetto waar die vandaan komt, dan verwachten we dat die daar nog steeds onder te lijden heeft, dat de aanklacht tegen de ghetto geldig is, omdat de vertolker van die aanklacht daar nog dagelijks mee te maken heeft. Wanneer X dan aan het zwembad zit van zijn villa in de heuvels, met goud behangen, dan krijgen wij luisteraars het akelige gevoel bedrogen te worden.

Wij willen de emoties die door de performers (zodat ik niet elke keer zangers/zangeressen hoef te typen) gebracht worden een pijn reflecteren die werkelijk is, omdat het ook onze pijn is. Zo ook wanneer het gaat om lol, woede, jaloezie enzovoort. Daarmee claimen wij een zeker recht op de vertolkers. En hoe pijnlijk is het niet wanneer een artiest zich verloochent en kiest voor wat wij commercie noemen?

Achter elke performer schuilen een reeks mensen. Er zijn mensen die de juiste stijl aanmeten, de liedjes schrijven/kiezen en vertellen hoe die het beste gebracht kunnen worden. Wanneer wij vermoeden dat al die mensen dat doen omdat er winst gemaakt moet worden en niet om het beste te halen uit de performer en zijn kunst, dan is de woede extra sterk. Wij (kritische) luisteraars eisen met eerlijkheid en oprechtheid behandelt te worden.

Ik kan niets zinnigs zeggen over Jan Smit of over alle aanverwante zangers. Het is een niche waar ik zelf niets mee heb. Deze niche krijgt mijns inziens zeker over-exposure in de media (die niet kritisch meer lijken te zijn), maar ik vind dat niet omdat ik vind dat deze muziek daar geen recht op heb, maar omdat andere muziek(-stromingen/-vertolkers) daardoor in de verdrukking raakt.

Laten we wel wezen. Net zoals programma's op TV die je niet wilt zien, hoef je ook niet op deze onderwerpen te klikken als ze niet 'jouw ding' zijn. Je kan er aan voorbij gaan.

Hans, geniet man. Zeker als je kinderen er van houden, wie ben jij dan om ze daar op te veroordelen en/of om ze te proberen te dwingen naar andere muziek te luisteren? Je lijkt me een fantastische vader juist omdat je (in dit geval jezelf incluis) je gezin in hun eigen waarde laat. Waarbij 'in eigen waarde laten' geenszins denigrerend bedoelt is. Er is namelijk geen waardeoordeel te plakken aan mening.

Hooguit kan een artiest of zijn/haar produkt je ongelukkig stemmen. Hooguit kan je het gevoel hebben dat er winst gemaakt moest worden. Maar als je een kritische luisteraar bent en je hebt het gevoel dat deze artiest, of elke andere artiest die je bewondert, het doet omdat hij dit wilt doen en niets anders, dan lijkt me alles best.

@fish
Volgens mij zegt Hans juist dat hij geniet!

Ik ben het overigens niet met je eens dat er achter élke performer een reeks mensen schuilt.

avatar van fish
Ik weet dat Hans dat juist aangaf. Het is meer een hart onder de riem omdat hij zich geroepen voelde tekst en uitleg te geven aan de mensen die hem (lichtjes, dat wel) bekritiseerden.

En achter elke performer staat in ieder geval wel iemand, zo niet meer dan 1. Maar natuurlijk, niet achter elke een reeks, dat is waar.

kaztor schreef:

Kaztor, dat Jan Smit je smaak niet is, tja dat kan en ik kan me daar ook nog wel iets bij voorstellen hoor!! Ik vind ook niet alles mooi maar ik heb afgeleerd om mij groen en geel te ergeren aan alles wat niet direct mijn smaak is. Hoewel...... er is één uitzondering .
Platenmaatschappijen zullen hun best verkopende product altijd de meeste aandacht blijven geven. Immers, hiermee kan maximale winst worden gegenereerd. Als deze winst wordt gebruikt om minder bekende artiesten te ondersteunen en in het zadel te helpen lijkt mij dat prima!! Vanuit die gedachte gezien is de mega verkoop van "Op Weg Naar Geluk (2006)" alleen maar toe te juichen .

Hans Brouwer schreef:
Kaztor, dat Jan Smit je smaak niet is, tja dat kan en ik kan me daar ook nog wel iets bij voorstellen hoor!! Ik vind ook niet alles mooi maar ik heb afgeleerd om mij groen en geel te ergeren aan alles wat niet direct mijn smaak is..

Ja, maar mensen die hier fan van zijn realiseren zich niet dat het heel vervelend is om hiermee doodgegooid te worden tegen wil en dank. Stel je voor: Als iemand bv. niet van metal houdt dan maakt diegene een keuze, hoeft geen metal te horen en wordt er ook niet mee doodgegooit. Daarom zie je vrijwel nooit negatieve berichten bij metalbands. Maar bij deze muziek vindt men het blijkbaar heel normaal om het op een haast religieuze manier door iedereens strot te trekken, dus zijn er ook heel veel mensen die een hele grote hekel aan deze muziek krijgen en het op een evenredige manier laten blijken. De soep is zo warm als ie gegeten wordt. Afleren om je groen en geel te ergeren is hier hetzelfde als gedwee ellende ondergaan.

avatar van Hans Brouwer
Kaztor, zullen we samen toch maar een spelletje "Mens Erger Je Niet" spelen . Dan drinken we onderwijl een stevige borrel, roken we een lekkere sigaar en luisteren we naar dat geweldige album van Chicago dat in je album top 10 staat . Wat betreft Jantjes "Op Weg Naar Geluk (2006)": hier is genoeg over gezegd dus daar praten we dan niet meer over .

Touche!

Die tekst: IK BEN VERLIEFD MAAR NIET OP JOU

Dat vind ik zo grappig!

Vertel eens waarom?

Kid A(cid)
Geen idee waarom mijn zusje het grappig vind...

avatar van douwens
Sheplays schreef:
Vertel eens waarom?

Ik kan de humor wel begrijpen, het is namelijk een beetje een lompe tekst.
Stel, je zegt tegen iemand waarvan je weet dat hij/ zij jou wel ziet zitten; Ik ben verliefd, maar niet op jouw!
Dus in die zin snap ik wel waarom ze het grappig vind, het is gewoon een lompe tekst als je het zo bekijkt.

Deranged
Wat mij zojuist opviel is; wat heeft deze jongen een vreselijke albumcovers. Maarja, dat is blijkbaar de standaard bij dit genre.

Bericht verwijderd.

0,5
En waar zouden onze Nick & Simon zijn zonder....?

Ik denk dat men ook geen behoefte meer heeft aan moderniteit en meer behoefte heeft aan ouderwetse gezelligheid en vasthouden aan die o zo gezellige oudhollandsche identiteit.Ik denk dat dat het vooral is waar artiesten als frans bauer,jan smit,thomas berger,jannes en dergelijke van weten te profiteren.En tja,het bloed kruipt dan eenmaal waar het niet gaan kan en dan zijn media en platenmaatschappijen er een beetje er toe gedwonegen om er ook aandacht aan te geven.en tja,die erg voorspelbare hoempapa-melodielijnen en sinterklaas rijmelarijteksten vertegenwoordigen ook die typisch hollands-calvinistische doe maar gewoondan doe je al gek genoeg mentaliteit.En als je dan nou net de pech hebt tot die groep nederlanders te horen die veel wereldser is ingesteld is en dat voor je gevoel bent ontgroeid,tja,dan loop je groot risico een soort gevoelens van plaatsvervangende schaamte te krijgen als je hiermee wordt geconfronteerd.In frankrijk hoor zijn ook veel franse artiesten populairder dan ooit.het is een beetje mondiaal verschijnsel dat veel volkeren zich een beetje in hunm eigen schuilp beginnen terug te kruipen.Kijk,je KAN het die jan smit ook niet kwalijk nemen,hij weet zelf ook gewoon niet beter.Hij weet niet beter dan dat dit wat hij nu doet nou eenmaal hetgeen is wat hij doen moet omdat het zo hoort. een prince,U2 of beatles,of kraftwerk of depeche mode zal hier nooit zo snel vandaan komen.Daar zijn wij gewoon een veel te A-artistiek boeren horkvolk voor.

Wammel
Ik tracht te doorgronden waarom zo’n moderne mondaine kerel als jij ineens begint te (re)ageren op/tegen artiesten als Jantje Smit, Thomas Berge en vader Abraham. Laten we wel wezen. Deze mensen voorzien in een behoefte. Ik weet niet precies welke maar het is klaarblijkelijk een behoefte die velen met elkaar delen. Er hoeft maar ergens een nummer gedraaid te worden van een Jantje, Thomas, Vader, Frans of weet ik veel wie allemaal en de handjes gaan massaal de lucht in. Het zijn de helden van het volk wat uit volle borst al deze plaatjes met een vuurrode kop mee weet te gillen.

Bovendien doen ze het goed bij allerlei flauwe wanproducties op de televisie. Ik bedoel je hoeft de TV maar aan te zetten en..jawel hoor. Ik hou van Holland!

Dus laten we deze mensen met respect behandelen en hen toch vooral laten doen waar ze goed in zijn…want voor je het weet stort hun huidige schare fans zich als lemmingen op jouw muziek. Kan je geen concert meer bijwonen of de prijzen van je favoriete cd’s schieten omhoog. Kwestie van vraag en aanbod! Dus leven en laten leven zou ik zo zeggen!

O ja, en doodzwijgen!

0,5
Ik moet de eerste Can-cd van onder de €14,- nog tegenkomen.
En de gemiddelde Amon Düül-cd vind je niet goedkoper dan €20,-

Gister selecteerde ik wat muziekjes voor m'n Hyves-pagina, dus kan ik vrijwel alleen Nederlandse artiesten toevoegen.... Ik was geloof ik 1,5 uur bezig met het zoeken naar wat ik enigszins goede muziek vind en dat wat ik gevonden heb was allemaal niet Nederlands (buiten en Black Sabbath-coverend bandje om, dan)...

Geeft me toch wel te denken.

Dat zoeken naar muziek op Hyves zonde van je tijd is?

Wammel
Kaztor, het was geenszins mijn bedoeling om de simpele economische wetmatigheid van vraag en aanbod los te laten op de prijsvorming van cd's van welke band dan ook. Sommigen zijn voor een vriendenprijs te koop en anderen worden bewust hoog gehouden. Dat zie je bijvoorbeeld bij Zappa ook gebeuren.

Ik moet mezelf trouwens ook corrigeren. Ik schreef
Wammel schreef:

Normaal gesproken als lemmingen zich ergens op storten is er daarna niet veel activiteit meer te bespeuren. Dan zal dat dus ook geen enkel effect sorteren .

Kevin Kattouw
niet om aan te horen, gewoon slecht. Het is allemaal gewoon zo lief en zoet(niet dat rustige/leuke liedjes slecht zijn) Die titel is gewoon om van te kotsen, ook weer zo lief en zoet.