Jan Swerts - Schaduwland (2016)

België
Neoklassiek
Label: Universal

1. Rustig, Martha, het Is Allemaal Voorbij. Er Is Geen Enkel Gevaar Meer. (6:57)
  2. Iedereen Is in Elkaar aan het Storten, Sara. Iedereen Behalve Jij. (2:47)
  3. Dit Was een Belangrijke Plaats in Hun Leven, Claire. (4:18)
  4. Alice... Ze Is Daar Ergens. Buiten in het Moeras. (3:27)
  5. Ik Had Je Nooit Alleen Mogen Laten, Becky. (5:36)
  6. Kijk, Jessica, Kijk Naar Al Die Lege Wegen. (4:45)
  7. Breng Me Thuis, Raf. Red Me. Red Me. (4:48)
  8. Ze Waren Doodsbang van Me, Ruth. (3:36)
  9. Het Duurt Zolang het Duurt, Liza. (7:43)
  10. Ze Komen Je Halen, Barbara. (5:48)
  11. Daniela, Er Is Niemand. (4:54)
  12. Waar, Marie? (4:06)
  13. Jef (3:02)
  14. . (7:37)
avatar van SébastienY
Ik zie het al, dit wordt weer een pareltje. God wat kijk ik hier naar uit!

avatar van Bruno_6
Na het interview in de Standaard van vandaag ben ik zéér benieuwd geworden.

avatar van Don Cappuccino
Het album is inmiddels al verschenen op CD en is te beluisteren op Spotify. Ik ben aan mijn eerste luisterbeurt bezig en ik ben tot nu toe weer zeer onder de indruk.

avatar van spoiler
Wat een ontzettend mooi artwork ook weer.

avatar van Activa
Ja, klinkt weer zeer veel belovend. Ben ook onder de indruk Don Cappuccino. Weer allemaal gekke titels.... en hoe verder op het album hoe korter ze worden. Titel van het eerste nummer is nog twee volle zinnen, voorlaatste nummer is gewoon Jef en het laatste ... Dat is er toch om gedaan .
Ook weer Nederlandse titels en indien niet zuiver instrumentaal Engels gezongen, gekke toestanden.
Maar wat een prachtige composities van dit muzikale genie!

avatar van SébastienY
Dit is toch ook weer lichtelijk fantastisch. Zo'n rijke filmmuziek, wat een sfeerzetting ook. Zeker met zijn persoonlijke situatie in het achterhoofd, is dit echt een album die moet inwerken.

avatar van Bartjeking
Dan ben ik toch nieuwsgierig, wat is zijn persoonlijke situatie? Las wel iets over een rampjaar 2014 in relatie tot deze plaat, maar kon er niets over vinden.

Bartjeking schreef:

Zelf heeft Swerts asperger en is hij hypersensitief. Hij heeft een zoon, Jef, die een zware vorm van Tourette heeft, en die situatie heeft zijn huwelijk doen stranden. Je zou voor minder in een diep dal vallen. Je moet er maar eens de interviews in de Knack Focus, De Morgen of De Standaard van vorige week op naslaan.

avatar van Bartjeking
Ga ik doen! Ga de plaat nu alvast opzetten, bij de vorige plaat was ik nog verrast door de muziek, omdat de titels me op het verkeerde been hadden gezet. De eerste recensies beloven veel goeds in ieder geval. En ja, wat een mooie hoes!

avatar van Johnny Marr
Die titels Weer zo pretentieus als wat, maar op het eerste gehoor klinkt de muziek weer prachtig...

avatar van SébastienY
Pretentieus in welke zin? Omdat hij deels autobiografisch te werk gaat?

avatar van Johnny Marr
Het komt een beetje zo over vind ik, maar ik heb er geen probleem mee, vind het zelfs mooi. Niks mis met een beetje pretentie, zie ook de nieuwe Bon Iver .

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Gisteren zond Canvas een korte docu uit over "Schaduwland": pop-O-rama - pop-O-rama | kijk online | canvas.be (vanaf 22:13)

avatar van SébastienY
Ik ben echt jaloers op zulke creatieve geesten als Jan Swerts. Wat een fantastisch kunstenaar.

avatar van Tonio
Prachtige muzikale reis. Mooi voorbeeld van een groeiplaat: hoe vaker je hem beluistert, hoe beter hij wordt.

Wel altijd integraal beluisteren, want ook 'binnen' het album is sprake van groei, maar dan groei door afname: zo ongeveer omgekeerd evenredig aan de lengte van de titels laat Jan steeds meer overbodige tonen/klanken weg, totdat er uiteindelijk bij het laatste nummer (niet voor niets "." getiteld) nagenoeg een toon meer overblijft.

Wat wél overblijft is een door deze muzikale pracht verbijsterde luisteraar ...

avatar van SébastienY
Schaduwland is inderdaad één grote decrescendo. Swerts heeft geprobeerd om zowel inhoudelijk als vormelijk hetzelfde stramien te behouden, en dat bevalt me wel.

avatar van Broem
Tjonge onder welke steen heb ik gezeten Wat een bizar goed album is dit zeg. Ontroerend, melancholisch, betoverend...kom superlatieven tekort. Voor mij de verrassing voor 2016 tot nu toe. Werkelijk prachtig. Kan er geen genoeg van krijgen.

CHIEP schreef:

Jammer dat er op internet nog steeds grenzen bestaan, kan het in Nederland helaas niet terug kijken. Vond op de site van Humo overigens nog een sympathieke recensie, maar daarin een korte toelichting op de 'donkere tijden' waar ik zo benieuwd naar was. Hier staat het stukje.

Iemand een idee of dit in het buitenland (naast Nederland) wordt opgepikt? Wat is dit móói zeg!

Broem schreef:

Universal heeft volgens mij niet erg veel aan promotie gedaan in Nederland betreffende deze artiest. Kwam er pas op de dag van de release in België achter dat dit nieuwe album uitkwam. In Nederland kwam het album pas op 14 oktober uit. Volgens mij is er voor dit album tot op heden nog niets aan promotie gedaan in Nederland, lees ik tussen de regels door in mijn correspondentie met Jan. Schitterend album waarover ik nog steeds een recensie moet gaan schrijven. Absoluut een van de mooiste albums van 2016, hoort zeker thuis in het rijtje van de zwaargewichten betreffende menselijke leed: Blackstar, Skeleton Tree en You want it darker. En daarvan is het absoluut niet minste, sterker nog, de meest fraaie.
Begin volgend jaar te zien op Eurosonic!

avatar van Lura
Mijn recensie is eventueel hier te lezen : Music that needs attention: Jan Swerts - Schaduwland - musicthatneedsattention.blogspot.nl
Er staan trouwens op alle drie zijn albums verwijzingen naar de teksten van Nick Drake.

avatar van Tonio
Zo, heel erg vaak gedraaid. En het klopt écht: hoe vaker ik hem draai, hoe meer geheimen Jan prijsgeeft. Verpletterend. Stem verhoogd naar 5!

Heb kaarten voor Hasselt: gaat (vermoedelijk) met een strijkkwartet integraal het album spelen.

Mooie recensie trouwens, Lura!

avatar van Lura
Ik heb het direct voor je nagevraagd bij Jan, Tonio. Zodra ik een reactie van Jan krijg, laat ik het je meteen weten.

avatar van Broem
"Ik had je nooit alleen mogen laten, Becky" is wel zo ongelofelijk mooi. Wat een plaat op een fantastisch album. Kan niet wachten tot de vinylversie hier wordt bezorgd. Sensationeel goed.

avatar van Manfield
nummers 1, 5 en 8

avatar van Lontanovicolo
Moet zaterdag naar Gent, ik hoop dat ik hem daar kan scoren

In Amsterdam (Concerto) moet het album besteld worden (2 weken)

avatar van SébastienY
De vinylversie is alleszins de moeite waard. Schitterende tekeningen, een grote poster, kwalitatief vinyl... Het typevoorbeeld van hoe een LP moet zijn.

avatar van muziekobsessie
pakt me uiteindelijk toch niet zo als bijvoorbeeld in het zelfde straatje der melancholieken Matt Elliott

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Is de video van "Rustig, Martha, het is allemaal voorbij Er is geen enkel gevaar meer." in Nederland wel te bekijken via YouTube? In Belgïe ligt er een copyrightclaim op voor het filmgebruik.

avatar van Lura
Geen enkele video kan ik bekijken van Schaduwland. Krijg de melding : het spijt ons, video niet beschikbaar.