David Bowie - Legacy (2016)

Label: Sony

1. Space Oddity (5:15)
  2. The Man Who Sold the World (3:59)
  3. Changes (3:35)
  4. Oh! You Pretty Things (3:13)
  5. Life on Mars? [2016 Mix] (3:37)
  6. Starman (4:14)
  7. Ziggy Stardust (3:14)
  8. Moonage Daydream (4:39)
  9. The Jean Genie (4:05)
  10. All the Young Dudes (3:08)
  11. Drive-In Saturday (4:32)
  12. Sorrow (2:55)
  13. Rebel Rebel (4:30)
  14. Young Americans (3:13)
  15. Fame (4:16)
  16. Golden Years (3:27)
  17. Sound and Vision (3:03)
  18. Heroes (3:33)
  19. Boys Keep Swinging (3:17)
  20. Fashion (3:26)
  21. Ashes to Ashes (3:35)
  22. Under Pressure (4:05)

met Queen

23. Let's Dance (4:10)
  24. China Girl (4:16)
  25. Modern Love (3:57)
  26. Blue Jean (3:12)
  27. This Is Not America (3:52)

met Pat Metheny Group

28. Dancing in the Street (3:11)

met Mick Jagger

29. Absolute Beginners (4:47)
  30. Jump They Say (3:54)
  31. Hallo Spaceboy [Pet Shop Boys Remix] (4:29)

met Pet Shop Boys

32. Little Wonder (3:42)
  33. I'm Afraid of Americans (V1) (4:25)
  34. Thursday's Child (4:26)
  35. Slow Burn (3:58)
  36. Everyone Says "Hi" (3:29)
  37. New Killer Star (3:45)
  38. Where Are We Now? (4:10)
  39. Lazarus (4:06)
  40. I Can't Give Everything Away (4:24)
kiriyama
Ah, gelukkig. Eindelijk eens een verzamelaar van Bowie...

Robertus
En wat voor eentje! Eindelijk een verzamelaar met de single versies van de bekende hits + Pet Shop Boys versie van Hallo Spaceboy. Ik werd al zo moe van iedere keer die lange albumversie van Let's Dance en dat origineel van Hallo Spaceboy dat zo'n pijn doet aan mijn tere oortjes.

En Ashes To Ashes is gelukkig ook eens een keer ingekort. En als klap op de vuurpijl heeft men die vervelende sax-solo in Lazarus op het eind ook weggehaald (althans dat vermoed ik als ik kijk naar die 4.06 minuten die hij hier duurt).

Zucht.

avatar van musician
Zoals elders ook al gememoreerd, David Bowie wordt door erfgenamen en/of platenmaatschappij inmiddels schaamteloos geëxploiteerd.
De termijnen (na zijn dood) waarin alles wordt uitgebracht, doet sterk vermoeden dat de beide kampen graag nog even mogen profiteren van alle ontsteltenis die er dit jaar na zijn onverwachte overlijden is ontstaan.

Je moet met dit soort zaken zorgvuldig en waar mogelijk smaakvol omgaan en al helemaal niet binnen een jaar afgeraffeld willen hebben.

Deze verzamelaar biedt niets, dat al niet bekend was. Dan is schaamteloze exploitatie als kreet op zijn plaats.
Persoonlijk zou ik iedereen (die nog LP's en cd's koopt) aanraden om in de loop van de tijd zijn gehele werk aan te schaffen. Daar is op zich niks mis mee. En dan hoor je zelf wel, wat je goed vindt en wat niet.

Maar dit soort compilaties zou ik mijden, nog afgezien van het feit dat er al tientallen zijn verschenen.

avatar van crosskip
Robertus schreef:

Zucht.

Neem aan dit alle singles zijn? Dat verklaart in ieder geval alle edits.

edit: Ah, niet eens allemaal, daarvoor missen er teveel. Alsnog zijn het alleen maar singles volgens mij.

avatar van gaucho
Ja, het zijn de single-edits, aan de tijdsduur van de nummers te zien komen ze overeen met wat ik op single heb. En dan inderdaad niet eens allemaal. Een van de weinige nummers waarbij ik de single edit verkies boven de albumversie is Loving the alien. En laat die er nou net niet op staan...

Niet alleen is dit een ordinaire cash-grab, het is ook gewoon een reshuffle van de 2CD versie van dit album als je het mij vraagt. En dan die hoes... die lijkt wel erg veel op het soort Russische bootlegs die ik vaak op eBay zie van de bekendste hits van wereldartiesten, uitgesmeerd over 2 CD's.

Ik vermoed dat er zowel voor het hoesontwerp als de samenstelling maximaal vijf minuten is uitgetrokken...

avatar van Lura
kiriyama schreef:
Ah, gelukkig. Eindelijk eens een verzamelaar van Bowie...

Ah, gelukkig eens een beetje humor op MusicMeter.

avatar van dix
dix
Toch wel morbide als je sommige titels op een rij ziet staan.

Changes ... Ashes to Ashes ... Slow Burn ... Where Are We Now ...

Het is net alsof Bowie al héél lang wist dat ie dood zou gaan.

Franck Maudit
dix schreef:
Het is net alsof Bowie al héél lang wist dat ie dood zou gaan.

Hij kon in de jaren '70 toch onmogelijk reeds weten dat hij uiteindelijk zou sterven?
Fantastische muzikant maar je hoeft hem geen profetische eigenschappen toe te dichten dix.

avatar van DargorDT
Ik weet al zo'n 34 jaar dat ik dood ga, het besef kreeg ik rond mijn achtste.

Ja, eindelijk wat humor op MuMe

Prachtige compilatie voor onder de kerstboom natuurlijk, als je Bowie niet goed kent en wel wat in huis wil halen. Bevallen de singles, dan kunnen mensen later altijd nog de albums uitpluizen. Ik snap wel waarom mensen dit afzeiken, maar dat begint hier ook wel een beetje cliché te worden.

Robertus
DargorDT schreef:

De like die ik bij je bericht heb geplaatst was voor je eerste zin

Voor de rest heb je wel gelijk hoor, alleen de samenstelling van deze compilatie + het artwork is verre van origineel. Overigens is hij wel geupdate, met Lazarus en I Can't Give Everything Away.

Als kerstcadeau zou ik eerder voor deze kiezen. Uitgebreider en veel mooier artwork.

Bovendien irriteer ik mij mateloos aan die eeuwige Pet Shop Boys versie van Hallo Spaceboy op al die compilaties. Ik vind het een duet, een novelty song dat niets te maken heeft met het origineel van 1. Outside. Sla hem dan liever helemaal over, dan iedere keer dat compromis om mensen met gevoelige oren of de radio te behagen.
Zelfde geldt voor "Heroes"; coupletten (lyrics!) schrappen om tot 3.33 minuut te komen vind ik haast heiligschennis. Als je dan toch wil editten, doe dat dan in de instrumentale gedeeltes (voor zover mogelijk).

Deze zaken komen voor op elke Bowie-compilatie en de eerste die dat niet doet, moet nog komen helaas. Zo, het is eruit.

Overigens lijkt het mij best leuk om een compilatie van Bowie te beluisteren, maar dan stel ik hem wel zelf samen.

avatar van lennon
Een mooie start set voor zijn die z'n werk nog niet kennen...

Ah, nog een Bowie-verzamelaar. Daar hadden we nou net behoefte aan.

avatar van Dance Lover
Ik vind het vooral vervelend dat er precies dezelfde nummers + enkele recente opstaan als op zijn eerdere verzamelaars. Waar zijn Station to Station, Five Years, Rock n Roll Suicide, Warszawa etc.

avatar van Lontanovicolo
Dance Lover schreef:

Die staan waarschijnlijk op één van de volgende verzamelaars . . .

avatar van itchy
$ony

avatar van hidalgo
leuke cd als je bowie niet hebt ontdekt

Bij een nieuwe verzamelaar met deze lengte had ik minstens Blackstar verwacht, met Thursday's Child het beste van de laatste 20 jaar.

avatar van gigage
Meestal zit er wel een logica in bij verzamelaars. Het ontbreken van de megahit Tonight live gezongen samen met Tina Turner was het eerste wat me opviel. Echter, na een kijkje op de wiki discography blijkt dat dit singeltje alleen in Nederland op 1 heeft gestaan. Deze verzamelaar is duidelijk gebaseerd op de hoogste noteringen in de UK charts of in ieder geval de best scorende single per album. Vandaar dat Lazarus er wel op staat en Blackstar oa niet. $ony is goed bezig voor de $int en de ker$tman en zal best aardig scoren in de charts slechts 2 jaar na de bijna identieke laatste best of 2cd Nothing has Changed.

avatar van PUbu
Waarschijnlijk allemaal in de commerciele radio cq single versies. En life on mars? In een nieuwe mix??? Wie zit hier nou op te wachten? Mensen die na Bowie tijdperk geboren zijn, want k3 schijnt voor hun al heftig te wezen? Lol

Begin jaren '90 kocht ik The Singles Collection. Ik had nog niet alle reguliere albums in bezit, mp3's bestonden nog niet en dan was dit wel handig. Leuk voor in de discman ook

In 2016 is een verzamelaar als deze niet nodig als je alle albums bezit op zowel cd als vinyl. Mp3's zijn er ook en eigen playlists maken is een makkie.

Maar als je dan ziet dat deze verzamelaar met gemak 'te vinden' is en hij verder gaat dan die Singles Collection van weleer dan is luiheid ineens een gemak. Binnen een mum van tijd stond het op de telefoon. Fijn voor in de trein, of een lange autorit of zo. Niet nadenken over artwork of wat er op moet. Een prettige doorsnee van de carrière van Bowie. Als album luisteraar komen de juiste versies toch wel genoeg voorbij.

Afdeling gemak dient de mens en verder niks. Wel mooi als je start met Bowie en niet weet waar. En ja, het nummer Blackstar is het grootste gemis, maar die moffel ik er zelf wel tussen

avatar van Mjuman
Stuur deze compilatie naar Mars, met het uitdrukkelijke verzoek om binair (dwz negatief of positief) te reageren - ook een hexadecimaal vervatte reactie is toegestaan.

Krijgen we antwoord op twee prangende vragen:

1. Is there life on Mars?
2. Is er een markt op Mars voor dit product - I, a simple earthling would discard it as a heathen product.

Starten met deze dubbelaar: you'd better think twice - wat is er mis met de Novib-methode a.k.a. zelfredzaamheid

avatar van hidalgo
ik koop dit jaar geen kerstboom met de kerst gooi ik de rolluiken naar beneden plak de brievenbus af met ducktape

Mjuman schreef:

Wat daar mee mis is? Het kopen van bladmuziek en een gitaar geeft niet tot zelden hetzelfde resultaat, al trachten een boel talentenjachtshows op TV dat wel te promoten?

avatar van Mjuman
gigage schreef:

Famous Chinese saying applies here: in order to think twice, engagement of brain is required!

Zelfredzaamheid had hier betrekking op: nummers zelf zoeken - mbv research alhier - en je eigen compilatie bouwen

avatar van gigage
Zit je weer met de geluidsnivoverschillen (wel / geen gain toegepast). Deze compilatie bestaat voornamelijk uit de 2012 /2013 remasters.

musician schreef:

Ware woorden, Hans!
Nothing Has Changed vind ik eigenlijk The One.
Wil je er een met een alternatieve insteek, dan is daar de Platinum Collection en voor nostalgici is er ChangesOne en Two. Dat zijn de belangrijkste verzamelaars. Dit hier is smakeloos en goedkoop.

gigage schreef:

Geen gemis voor mij. Wat mij betreft toch wel zo'n beetje het allerergste waar Bowie ooit mee te maken heeft gehad.

avatar van BoyOnHeavenHill
Tja, als er dan toch een overbodig carrière-bestrijkend overzicht van Bowie moet komen, dan is deze compilatie niet slecht. deric raven vindt het jammer dat Blackstar er niet opstaat, ik mis zelf vooral Station to station, maar ja, die twee nummers zouden samen twintig minuten ingenomen hebben, en dat zou weer ten koste zijn gegaan van vier à zes andere (kortere) nummers. Leuk dat er veel aandacht is voor Hunky dory (drie nummers), maar niets van de periode vóór Space oddity (geen London boys) en ook geen Tin Machine. De annotatie is uiterst mager, zonder enige informatie over de muzikanten, en de 2016 mix van Life on Mars is een kale versie zonder gitaar en ritmesectie waarin Bowie dus alleen door een piano en strijkers wordt begeleid, ook op YouTube te beluisteren; zonde dat hier niet werd gekozen voor het origineel, maar ook hier gaat het natuurlijk om een single mix...

avatar van Gert P
En dat gezaag van "Heroes" 6 minuten lang....Hier lekker 3.33 minuutjes! Dat was nog niet eerder gedaan. Grote orginaliteitsprijs voor deze verzamelaar. ?

op eerdere verzamelaars ook al verkorte versie helaas.
Verder veel nummers op andere verzamelaars dus niet echt de moeite waard voor mij.
Had liever de lange versie van heroes want die heb ik nog niet.
Die verkorte versie al meerdere malen.

avatar van Gert P

op eerdere verzamelaars ook al verkorte versie helaas.
Had liever de lange versie van heroes want die heb ik nog niet.
Die verkorte versie al meerdere malen.