Art of Noise - (Who's Afraid Of?) The Art of Noise! (1984)

Pop / Electronic
Label: ZTT

1. A Time to Fear (Who's Afraid) (4:46)
  2. Beat Box [Diversion One] (8:32)
  3. Snapshot (1:02)
  4. Close [To the Edit] (5:36)
  5. Who's Afraid (Of the Art of Noise) (4:20)
  6. Moments in Love (10:15)
  7. Memento (2:12)
  8. How to Kill (2:42)
  9. Realization (1:45)
  10. Close Up * (7:42)
  11. Closely, Closely (Enough's Enough) * (7:14)
  12. A Time to Clear (Up) * (4:17)
  13. Resonance * (2:15)
  14. "Too Busy Talking" (Spoken Word) * (0:28)
  15. Close (To the Edit) [Saturday Live Session for BBC Radio 1, 24 November 1984] * (4:25)
  16. "Exploring the Jungle" (Spoken Word) * (0:33)
  17. Moments in Love [Saturday Live Session for BBC Radio 1, 24 November 1984] * (4:29)
  18. "Arranged in a Circle" (Spoken Word) * (4:02)
  19. Beat Box [Diverted Via Video Killed the Radio Star] [Saturday Live Session for BBC Radio 1, 24 November 1984] * (6:02)
  20. From Science to Silence [Janice Long Session for BBC Radio 1, 31 March 1985] * (3:20)
  21. Beat Box [Janice Long Session for BBC Radio 1, 31 March 1985] * (6:42)
  22. Moments in Love [Janice Long Session for BBC Radio 1, 31 March 1985] * (5:31)
titan (crew)
Prachtige hyperactieve samplepop met ook ruimte voor rustige momenten, zoals het hemeltergend mooie Moments in love. De kreet hey! uit Close to the edit werd later door the prodigy gesampled iin het nummer Firestarter.

avatar van Hans Brouwer
titan schreef:

Niets aan toe te voegen, 5*

Groeten,

Art of Noise is zo'n band (nouja, het was niet echt een band, maar meer een project) waar ik me altijd nog 's in wilde verdiepen. Had ooit het openingsnummer van dit album gehoord en dat klonk wel interessant.

Vanavond kwam een vriend opeens aan met Moments In Love, dat ik volgens mij in een andere versie (cover?) al kende. Echt te geniaal voor woorden.

Heb nu het album aanstaan (dank je Scientist ) en eens wat gelezen over Art of Noise en wat blijkt: Trevorn Horn deed hieraan mee. Nu was dat wel een bekende naam voor me, maar wat ie eigenlijk allemaal had uitgespookt... Nu weet ik dat Video Killed The Radio Star mede van zijn hand is en dat ie bij een boel goede jaren '80 muziek (o.a. Frankie Goes To Hollywood, Yes) een stevige vinger (al dan niet de hele hand ) in de (productie-)pap had.

Art of Noise probeerde de scheidslijn tussen product (dit album) en artiesten te doorbreken door niet met hun gezicht op foto's te gaan en het artwork daarop af te stemmen (dus geen foto's van bandleden ed.).

Van dit album is in ieder geval de opener en Moments In Love 5* waard. Het pianostuk waar Beatbox mee eindigt is ook grandioos, maar verder weet ik het nog niet zo... (moet de laatste drie tracks bij het moment van schrijven ueberhaupt nog horen).

In ieder geval wel leuk om weer wat stukjes van de puzzel van de popgeschiedenis te hebben gevonden.

avatar van T.O.
Close to the Edit was ook een single toch?

Ja, dat had ik ook zien staan. Maar ik geloof niet dat ik het ooit eerder gehoord had.

avatar van musicfriek
Vooral in Engeland was Close een enorme hit. Blijf wekenlang in de Top 75 staan. Weet ff niet meer hoe lang, want ik ben mijn Engelse hitdossier kwijt geraakt tijdens mijn laatste verhuizing. Mis dat ding elke dag nog.

Beat Box en Moments in Love zijn echte klassiekers, kunnen niet kapot wat mij betreft. Close moest ik enorm aan wennen, maar ook ijzersterk.

Ha, ik kreeg vanmiddag Moments of Love als wachtmuziekje toen ik Zorg en Zekerheid belde. Daarna kwam een panfluitversie van Mariah Carey's I'll Be There. Toch iets minder briljant...

musicfriek schreef:

Ik heb het even voor je opgezocht. Het nummer stond 19 weken in de Engelse hitlijst en haalde de 8e plek.

avatar van musicfriek
Thanks! Jij hebt het Engelse hitdossier? Het is echt een enorm boekwerk, baal er ontzettend van dat ik hem kwijt ben... (en al mijn persoonlijke hitlijsten van 1988-2002...)

Zou het graag weer opnieuw willen aanschaffen.

titan (crew)
Ik heb hem ja. Het is de 1.395 pagina's tellende editie uit 2002.

avatar van monique
moments in love is een juweeltje en dat in een versie van 10 min en 15 sec wat wil je nog meer.

avatar van Mart
Ik ken van dit album alleen Beat Box en Moment In Love en dat vind ik echte toppers. Toch maar eens de rest beluisteren denk ik...

avatar van Mart
Zojuist een paar keer beluisterd, maar dit album weet mij niet echt te overtuigen. Beat Box en Moments In Love zijn echte toppers en ik hoopte op meer van dat soort nummers, maar de enige andere topper die nog kwam was Close (To The Edit). De rest deed mij helaas niks. 3 sterren (voor Beat Box, Moments In Love en Close (To The Edit)).

avatar van aad r
Goed luisteren! Na een aantal keer luisteren wordt het elke keer beter. Geniale band.

haveman
@Mart: Grappig! Het is zeker 10 jaar terug dat ik dit album heb gehoord en door wat jij nu zegt herinner ik me dit hele album weer. Ik dacht er net zo over.

avatar van Gerards Dream
Na vele jaren dit album niet te hebben gedraaid toch maar weer eens de zolder bezocht. Tussen het historisch materiaal omringt door spinnenwebben trof ik deze plaat in goede staat aan. In de tijd dat dit album uitkwam was het een bijzonderheid en mijn vraag was dus of dit nog zo zou zijn.

Met een toespraak op sfeervolle klanken begint dit album. Dit gaat al snel over in een ritme wat me aan een lopendeband doet denken. Hier en daar wordt dit even onderbroken. Waardoor er ruimte komt voor andere geluiden. Het valt niet tegen tot nu toe. Beat Box doet ondanks het ritme erg beleefd aan. Ik hoor steeds een man iets zeggen wat lijkt op "goeie dag!" De overige geluiden zijn goed gekozen. Met een klassieke piano wordt deze track sfeervol afgesloten. Een track als Snapshot doet vrolijk aan en doet mij denken aan een speelhal. Close (To the Edit) is spanning en plezier in één. De gebruikte bassen versterken dit gevoel nog eens.

Na het omdraaien van de oer-cd wordt ik begroet door een gillende dame. Daarna zit ik al vrij snel in een mooi spel van diverse geluiden. Het doet op het eerste gehoor experimenteel aan, maar wel met beleid, waardoor het nog luisterbaar te noemen is. Een track als Moments in Love is voor mij een standbeeld in de muziek. Mooi statig en als ik mijn ogen sluit begin ik mentaal te zweven en zie mezelf dit stukje tikken. Dit laatste is naast een vreemd gevoel vooral een mooi gevoel. Hierdoor krijgt het iets wat tijdloos is. Momento begint vrij experimenteel met iets wat doet denken aan onweer en kerkklokken. Tussen door nog even een orgel en niet te plaatsen klanken. Wat later overgaat in iemand die aan het snurken is op een sfeervol bed van klanken. Het bijzondere album besluit met bevrijdende klanken die nodig zijn om weer in de wereld van vandaag terug te keren. Na al die jaren blijf ik dit een zeer bijzonder album vinden wat nog niets aan kracht en zeggingskracht heeft verloren.

avatar van barrett
Ik luister hier nu voor de eerste keer naar en dit klinkt erg vooruitstrevend voor die tijd... Heerlijke beats prachtig gemixed met al die samples.... tof tof...

avatar van barrett
Deze doet mij enigzins denken aande samenwerking tussen Brian Eno en David Byrne...

avatar van joko16
Wat een plaat mensen.
Zelfs in 2011 is deze nog even veelzeggend.
Muziek maken met startende auto's gillende vrouwen etc. etc.
En het klinkt nog briljant ook.

avatar van wibro
Wat zou dit album zijn zonder "Moments in Love". Ik denk niet meer dan een middelmatig album dat snel in de vergetelheid zou zijn geraakt. Ik heb dit album destijds alleen voor dat ene schitterende romantische nummer aangeschaft zonder dat ik ook maar iets gehoord had van die andere nummers. Met uitzondering van Beat Box en Close zijn die andere tracks ook niet zo bijzonder. Gezien de lengte van Moments en die andere twee nummers vind ik een hoge waardering mijnerzijds voor dit album niettemin op zijn plaats.

avatar van Lars Muziek.
Bij Bol.com hebben ze de cd van Who’s Afraid Of Art Of Noise, met een extra cd. Op cd 1 staan de nummers die hier ook staan maar ook 8 nummers extra voornamelijk Live nummers. En op cd 2 staan de nummers die er bij horen zoals So What Happens Now, en So What Happened Next, maar ook nummers zoals Beat Box. De cd kost 13.99

avatar van Momo
Destijds kon het album me niet geheel boeien, vooral omdat ik maar niet kon wennen aan de cacafonie van klanken/geluidseffecten en het ontbreken van enige melodielijn in sommige nummers.

Voor mijn smaak allemaal net iets te experimenteel, met uitzondering van het monumentale "Moments in love" (ongelooflijk dat instrumentale synthpop zó gevoelig/romantisch kan zijn) en de singles "Beat Box" en "Close (To the edit)".

Alleen vanwege de aanwezigheid van de prachtige lange LP versie van "Moments in love" heb ik de LP van de week voor 5 Euro op de kop getikt, en hoewel nog steeds niet alle nummers me kunnen bekoren ("A time to fear" bv.) vind ik het nu stukken beter te verteren dan ten tijde van de release. Wellicht zijn we tegenwoordig veel meer gewend op dat vlak en is "Who's afraid of" nu lang niet meer zo experimenteel of apart dan ik indertijd aannam, wat eigenlijk alleen maar bevestigd hoe vooruitstrevend deze muziek indertijd was. Ik herken er nu in elk geval veel meer kwaliteit in dan in menig fout synthpop bandje van toen.

Al met al vind ik het nog steeds geen TOPalbum en zou ik volstaan met een waardering van maximaal 3, maar de aanwezigheid van de lekkere lange versies van "Moments in love" en de genoemde andere 2 singles rechtvaardigen zeker een extra half puntje.

avatar van Lars Muziek.
Lars Muziek. schreef:

Tot mijn verbazing was cd 2 een dvd.

Leuken cd met top nummers niet allemaal even goed als A Time to Fear maar daar moet je ook aan wennen. Er staan ook nummers op die anders gepresenteerd worden dan het originelen dat is dan ook een experiment maar deze komen wel even goed over als het originelen waarvan zelfs sommige nog beter zijn. De cd is bedoelt voor Art of Noise fans en niet voor buiten staanders want die zullen dit niet begrijpen. De bij voegende dvd zit goed in elkaar ook al mis je wel de live optredens want daar van staat er weinig van op, er staan meer beelden op die nooit vertoont zijn en die nu op de extra’s staan.

avatar van RogerV
Leuke en zeer invloedirjke muziek. Al zijn veel tracks na al die jaren wel sleets geraakt en niet echt lekker meer luisterbaar.

Beatbox blijft geniaal

Aan de ene kant draait dit album om de drie grote nummers: muzikaal, in lengte en als hitnotering. Het echt fenomenale Beatbox, het niet veel mindere Close to the Edit en het prachtige Moments in Love. Echter, er is ook een andere kant. Dit album vormt juist ook weer een fraai geheel van soms geheel uiteenlopende Noise en gezamenlijk vormen zij wel degelijk een Art of Noise.

Je kan die grote nummers dus prima los draaien, maar ook het gehele album op je in laten werken. De auto is daar trouwens een prima plek voor, al moet je dan wel je gaspedaal in de gaten houden...
De in 2011 verschenen geremasterde versie is ook nog eens prima gedaan. De kristalheldere remastering geeft de nummers nog meer dynamiek en een aantal live uitvoeringen zijn heel aardig, zeker die waar het prachtige pianoslot van Beat Box eindigt met het oh zo mooie Video Killed the Radio Star.

yorgos.dalman
Voor de die-hard fans van het schitterende 'Moments in love' verscheen drie jaar later (1987) de verzamelaar Daft met daarop 3 versies: naast de originele versie, ook de opener 'Love' (ruim 7 min.) en het slotakkoord '(Three fingers of) love' (4:43 min) - alle drie pareltjes met hun eigen accenten, fonkelingen en minimale muzikale verschuivingen.

avatar van gjvc
Song nr 7 Momento wordt op vele sides omschreven als Memento.
Ik kom er niet precies achter wat de juiste is.
Iemand die het weet?

avatar van freddze
Volgens discogs is dit de side B van de originele persing. Daar staat in elk geval 'Memento' op.

avatar van gjvc
Bedankt freddze dat je een momento tijd hebt genomen om dit uit te zoeken
Het is ook aangepast zie ik!

avatar van EttaJamesBrown
herman schreef:

Geniaal in zijn onnozelheid. Zelfs de grootste muziekkenners van MuMe ontdekken essentiele muziek aan de telefoon. Ik houd van dit soort verhalen.

Je hebt toch niet 10 minuten moeten wachten?