Santana - Supernatural (1999)

Label: Arista

1. Da le Yaleo (5:51)
  2. Love of My Life (4:47)

met Dave Matthews

3. Put Your Lights On (4:47)

met Everlast

4. Africa Bamba (4:40)
  5. Smooth (4:56)

met Rob Thomas

6. Do You Like the Way (5:52)

met Lauryn Hill en Cee-Lo

7. Maria Maria (4:21)

met The Product G&B en Wyclef Jean

8. Migra (5:24)
  9. Corazon Espinado (4:32)

met Maná

10. Wishing It Was (4:59)

met Eagle-Eye Cherry

11. El Farol (4:49)
  12. Primavera (5:17)

met K. C. Porter

13. The Calling / Day of Celebration (12:27)

met Eric Clapton

14. Bacalao Con Pan * (5:08)
  15. Angel Love (Come with Me) * (4:42)

met The Product G&B

16. Rain Down on Me * (4:01)

met Dave Matthews en Carter Beauford

17. Corazón Espinado [Spanish Dance Remix] * (8:49)

met Maná

18. One Fine Morning * (5:19)
  19. Exodus / Get Up Stand Up * (6:09)
  20. Ya Yo Me Cure * (4:17)
  21. Maria Maria [Pumpin' Dolls Club Mix] * (8:39)

met The Product G&B en Wyclef Jean

22. Smooth [Instrumental] * (4:56)
  23. The Calling Jam * (4:30)

met Eric Clapton

24. Olympic Festival * (6:10)
avatar van Ronald5150
Dit comeback album van Santana vind ik bijzonder vermakelijk. Op ”Supernatural” klinkt Santana fris en modern. Het is geen herhalingsoefening van ouder werk, maar past goed in het muzieklandschap ten tijde van de release. De vele gastartiesten zorgen voor een dynamische en afwisselende lijst met liedjes. Ik vind niet alle samenwerkingen even geslaagd, maar over het algemeen zeer de moeite waard. Uiteindelijk vind ik de liedjes die hij op eigen kracht ten gehore brengt de beste. Vooral die liedjes met die heerlijke latin vibe. Daarin komt het gitaarspel van Carlos Santana ook het beste tot zijn recht. ”Supernatural” is een album dat het vooral goed doet in de zomer. Het swingt en geeft me een vrolijk gevoel. Santana levert met ”Supernatural” in ieder geval zijn commercieel meest succesvolle album af. Dat gun ik hem van harte. Hij moet gedacht hebben, dan doen we nog een keer. Dat was mijn inziens geen succes. De opvolger ”Shaman” heeft nergens de charme van ”Supernatural”. Vanaf dat moment ben ik mijn interesse in Santana dan ook weer verloren. ”Supernatural” kan mijn inziens niet tippen aan zijn debuutalbum of aan ”Abraxas”, maar het is wel een zeer genietbaar album.

avatar van Marco van Lochem
Wat een comeback maakten de Latinrockers Santana in 1999 met “SUPERNATURAL”. Het album groeide uit tot het grootste commerciële succes van de groep die in 1969 zijn debuutalbum uitbracht.
Het succes van Carlos Santana, geboren op 20 juli 1947 in Mexico, de leider van de band, was de jaren voorafgaand aan “SUPERNATURAL” tanende en onder leiding van Arista president Clive Davis werd een plan gesmeed waarmee Santana weer terug moest komen in de top van de internationale muziekwereld. Samenwerkingen met populaire acts van dat moment was daarvoor belangrijk, en die werden dan ook gezocht...en gevonden.
Op 15 juni 1999 verscheen met album en de opener, die ik toen voor het eerst hoorde bij het 3FM radioprogramma “Denk Aan Henk” , gaf aan wat je verwachten kon en die song is mijn favoriete track van “SUPERNATURAL”. “(da leo) YALEO”, die opener, is een heerlijke latinrocker, met briljant gitaarwerk en krachtige percussie! “LOVE OF MY LIFE” is een swingende poprocker met Dave Matthews, “PUT YOUR LIGHTS ON” een midtempo track gezongen door Everlast en “AFRICA BAMBA” een latin midtempo song met heerlijk gitaarwerk. “SMOOTH” gezongen door de zanger van Matchbox 20, Rob Thomas, groeide uit tot de grootste hit in de carrière van Santana, het stond weken op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Geweldig nummer trouwens!!
“DO YOU LIKE THE WAY” met Lauryn Hill en CeeLo Green is een zeer eigentijdse popsong met rap, “MARIA MARIA” bereikte in Nederland net niet nummer 1 en dat had dit sfeervol ritmische nummer wel verdiend. “MIGRA” grijpt net zoals “(da leo) YALEO” en “AFRICA BAMBA” terug op het oude, vertrouwde Santana geluid, Spaanstalige zang, ritmisch en dat geweldige gitaarwerk! Het met de Mexicaanse band Maná opgenomen “CORAZÓN ESPINADO” heeft ook diezelfde insteek, en met  “WISHING IT WAS” wordt er weer een beroep gedaan op een toentertijd moderne act, Eagle-Eye Cherry. Hij zingt dit lome liedje precies zoals het zou moeten, “EL FAROL” is een heerlijke instrumentale gitaar ballad, “PRIMAVERA” hoort bij de reeds genoemde songs die je bij de “oude” Santana zou kunnen plaatsen en met het langste nummer van “SUPERNATURAL”, “THE CALLING” komt het album na bijna 71 minuten tot stilstand.
Na een stilte van 13 seconden begint de zogenaamde “Hidden Track”, getiteld “DAY OF CELEBRATION”. Ouderwetse supersong van een band is topvorm is.
Daarmee komt een perfect einde aan een geweldig album, dat ik nog steeds met veel liefde en plezier draai. Dit trucje haalden ze een paar jaar later opnieuw uit met “SHAZAM” en opnieuw met veel succes. Santana treedt nog steeds op en voor een deel is het huidige succes mede te danken aan “SUPERNATURAL”...heerlijk!!