Santana - Supernatural (1999)

Label: Arista

1. Da le Yaleo (5:51)
  2. Love of My Life (4:47)

met Dave Matthews

3. Put Your Lights On (4:47)

met Everlast

4. Africa Bamba (4:40)
  5. Smooth (4:56)

met Rob Thomas

6. Do You Like the Way (5:52)

met Lauryn Hill en Cee-Lo

7. Maria Maria (4:21)

met The Product G&B en Wyclef Jean

8. Migra (5:24)
  9. Corazon Espinado (4:32)

met Maná

10. Wishing It Was (4:59)

met Eagle-Eye Cherry

11. El Farol (4:49)
  12. Primavera (5:17)

met K. C. Porter

13. The Calling / Day of Celebration (12:27)

met Eric Clapton

14. Bacalao Con Pan * (5:08)
  15. Angel Love (Come with Me) * (4:42)

met The Product G&B

16. Rain Down on Me * (4:01)

met Dave Matthews en Carter Beauford

17. Corazón Espinado [Spanish Dance Remix] * (8:49)

met Maná

18. One Fine Morning * (5:19)
  19. Exodus / Get Up Stand Up * (6:09)
  20. Ya Yo Me Cure * (4:17)
  21. Maria Maria [Pumpin' Dolls Club Mix] * (8:39)

met The Product G&B en Wyclef Jean

22. Smooth [Instrumental] * (4:56)
  23. The Calling Jam * (4:30)

met Eric Clapton

24. Olympic Festival * (6:10)
SAcd

Dit is Santana zoals we gewend zijn van de beste man...
Alleen is dit meer muziek van deze tijd.
Dus Santana met een modern jasje.
Top!

avatar van gemaster
Aardig album dat ineens voor een hele grote Santana hype zorgde.

Vader GeMaster had in 1999 nog een cdbon liggen en besloot dit album te kopen. Vader was erg enthousiast maar zijn zoontje was een stuk minder lyrisch. Hij hoorde en zag dat Santana een achtergrondmuzikant was op zijn eigen album en dat hippe muzikanten over de rug van de bejaarde krullenbol een hit probeerden te scoren. Het lukte de wanstaltige Rob Thomas zelfs om een nummer 1 hit te scoren met een (toegegeven) erg goed nummer. Het album werd belachelijk veel verkocht en iedereen leek tevreden.....

Iedereen? Neen! Het kleine zoontje miste de warmbloedige Sombrero-rock van de jaren '70 Santana. Hij nam zich voor om alle meesterwerkjes van de Mexicaanse grootmeester te gaan beluisteren. Iets wat hij nog steeds niet heeft gedaan.

gemaster schreef:
Iets wat hij nog steeds niet heeft gedaan.

Dat is een beetje dom! Je mist zoveel moois!

avatar van Dielie
welke is zijn beste, wil er ééntje aanschaffen,

'Maria, Maria' is fantastisch

Dielie schreef:
welke is zijn beste, wil er ééntje aanschaffen,
'Maria, Maria' is fantastisch
Van het oude werk is "Abraxas" ongetwijfeld zijn beste. Supernatural is van "de nieuwe" Santana waarmee hij een glorieuze comeback maakte. De opvolgers "Shaman" en "All that I am" zijn ook niet te versmaden! Veel plezier met Santana

avatar van Dielie
merci Frans!

avatar van Ali Chemicali
gemaster schreef:

Ik vind het toch wel iets meer dan een achtergrondmuzikant. Maar hij komt idd niet geheel tot zsijn recht

avatar van rrremberrrt
Dit album verdient wel een hoger stemgemiddelde dan dat er tot nu toe genoteerd staat! Van de 'nieuwe Santana' is en blijft dit album zonder meer het beste!

Ik vind dit ook een zeer goeie plaat.

Da Le Yaleo vind ik nog steeds één van de beste latinosongs die ik al heb gehoord.

Santana bewees met deze plaat zijn veelzijdigheid als artiest. De hippieperiode van Santana ligt nu ook al een hele tijd achter de rug... Hij blijft echter fantastisch goed bij de moderne geest met enkele hele goeie nummers. Ook het lijstje van gastmuzikanten is behoorlijk indrukwekkend...

De wereldhits van deze plaat zijn dan wel commercieel, maar daarom niet minder goed. Bovendien staan er enkele hele mooie, minder toegankelijke songs op. Echte Latinomuziek, zoals het hoort. Ja, ik richt mij tot alle Belle Perez-achtige wannabe's. Dít is latijns-amerikaanse bezieling.

avatar van frankvankesteren
Zelfs ik (als oud-Santana liefhebber) moet zeggen dat het een geslaagde CD is.. de productie is mooi gedaan, ze kregen het vor elkaar om hem goed te knippen en plakken, en hij verkoopte goed..

Alleen 1 ding: waarom in godsnaam die nieuwe weg altijd?? Waarom heeft zelfs de Meester besloten om de vernieuwende pop-wereld in te duiken terwijl zijn oude werk zo briljant was? Ik vind het zonde van een man die meer dan 40 jaar op het hoogste niveau kan meedraaien dat hij die tijd niet ehlemaal optimaal benut..

Geef mij maar een 2e Abraxas of Amigos.. geen punt, dan hoor je tenminste weer eens wat geods... maar goed, ik zal wel te idealistisch zijn, tenslotte wordt iedereen opgeslurpt in het popwereldje

avatar van Hans Brouwer
Frank, ik ben wel blij dat Carlos een nieuwe weg is ingeslagen . Een tweede "Abraxas" of "Amigos" zal er nooit meer komen . Carlos maakt gelukkig niet de fout om op oude successen te blijven teren. Supernatural en latere albums zijn het beluisteren meer dan waard !!

Hans Brouwer schreef:

Niet de eerste keer dat we een meningsverschil hebben Hans Gelukkig heb ook jij gewoon goed verstand van muziek, alleen andere mening.. tenslotte zie ik in jou lijst ook bewonderingwaardige platen van o.a. Yes, Led Zeppelin, Dire straits staan..

1 ding moet je denk ik wel met me eens zijn of niet? Als het zou kunnen zou een 2e Abraxas beter zijn dan een 2e Supernatural?

frankvankesteren schreef:
Frank, ik vind "Abraxas" een geweldig album en ik vind "Supernatural" een fantastisch album. Welke beter is?? Ik weet het echt niet. Ze zijn zo verschillend van elkaar.

avatar van frankvankesteren
Hmm, lijkt me prettig om zo flexibel naar een artiest te kunnen luisteren.. ik zou dit waarschijnlijk eenh eel mooi album vinden als het van een nieuwe artiest was.. van Santana ben ik wat anders gewend dus misschien komt het daardoor...

avatar van Erikpol
Dit is mijn favoriete zomeralbum allertijden. Vele vakanties mee doorgebracht in (sub)tropische landen en eilanden! De feelgood sfeer straalt ervan af!

Helemaal mee eens. Ik vind dit ook een heerlijk album dat vaak werd gedraaid op vakantie. Smooth vind ik een van de lekkerste rock-latin-pop nummers ooit! Waar de laatste 2 albums te poppie waren is dit album nog erg goed in balans en staan er gewoon hele goede nummers op.

Dutch Idiot schreef:
Voor "een Idiot" spreek je gelukkig wel hèèl wijze woorden !!

Geweldig album van een geweldige gitarist. Santana heeft ten minste het lef om een andere weg in te slaan en niet in zijn oude succes vast te blijven zitten. verder ken ik geen andere 'achtergrond muzikanten' die zo nadrukkelijk hun stempel op nummers weten te drukken. In elk nummer hoor je onmiskenbaar Santana of dat nou wordt gezongen door Rob Thomas, Dave Matthews of Lauryn Hill. Het is juist de kracht van Santana dat hij bijvoorbeeld van een op zich saai nummer als 'Love of My Life' iets moois en interessants weet te maken met zijn virtuose gitaarspel. 4*

Joy
ik vind santana te gek, maar het blijft een trukengitarist

hier staan maar een paar echt goede nummers op, d erets is bagger als je het kij vraagt

africa bamba
corazon espinado

2 uitschieters

Joy schreef:
ik vind santana te gek, maar het blijft een trukengitarist

Uit nieuwsgierigheid: speel je zelf gitaar?

king_arthur schreef:
Uit nieuwsgierigheid: speel je zelf gitaar?
Het antwoord op die vraag lijkt mij niet zo moeilijk . Carlos Santana een trukengitarist Laat me niet....

1,0
Toen deze plaat uitkwam belde een vriend mijn vader gelijk op en waarschuwde koortsachtig : De nieuwe Santana is uit ...niet kopen! Niet Kopen!! "
Uiteraard wist ik dat de beste man gelijk had...deze comeback plaat bezorgde mij acute diarree en het irritatiezweet brak mij aan alle kanten uit.
Wat een misselijke plaat is dit. Met als absoluut dieptepunt smooth met Rob "fucking" Thomas.
Wat Carlos bezielde hoef ik niet te weten hij heeft wel vaker rare dingen gedaan zoals in zee gaan met die rare hare krishna snuiter in de jaren 70..dat heeft dan wel erg goede muziek opgeleverd. Caravanserai , Welcome en vooral het magische live album lotus bijvoorbeeld.
Voor iedereen die alleen deze kant van Santana kent kan ik alle platen aanbevelen die santana gemaakt heeft vanaf 1969 tot 1974.

jurado schreef:
absoluut dieptepunt smooth met Rob "fucking" Thomas.

Herstel : Maria Maria is nog veel erger natuurlijk ..het vervelendste plaatje van het jaar 1999

jurado schreef:
.......deze comeback plaat bezorgde mij acute diarree en het irritatiezweet brak mij aan alle kanten uit.
Dat ligt dan toch echt aan jou, beste Jurado !!. Ook ik ben een Santana liefhebber van het eerste uur. Ik had op een gegeven moment, zo'n beetje halverwege de jaren '80, Carlos en zijn band Santana afgeschreven, ik vond er geen zak meer aan .
Totdat....... "Supernatural" op de markt verscheen. Wat een geweldig album. Ik heb diep respect voor Carlos Sanatana dat hij, na een mindere periode in zijn muzikale loopbaan, met dit album een dergelijke comeback wist te maken. En dat Carlos met dit album vele prijzen in de wacht wist te slepen zegt genoeg. Dus..... "Supernatural" is zeer zeker geen "braakplaat" maar een album dat thuis hoort in de cd collectie van iedere, zichzelf respecterende muziekliefhebber . Echt een bere goed album. Totaal anders als de Santana uit de jaren '70 maar zeker niet minder goed

jurado schreef:
Wat een misselijke plaat is dit.

Als je zo'n sterke mening over iets hebt kun je vast ook wel uitleggen waarom.

zie bericht boven.....

Eh, dit is mijn mening omdat het mijn mening is vind ik niet echt een sterke onderbouwing hoor...

jurado schreef:
Als ik zou moeten afgaan op de mening van de vriend van mijn, helaas te vroeg overleden vader...... . Nou, ik weet niet wat ik dan nu in huis zou hebben maar dat zouden geen cd's van Deep Purple, Led Zeppelin, Rush, Yes, SANTANA, NightWish, Mike Oldfield etc. zijn. Ik ben daarom blij dat ik altijd mijn EIGEN keuzes heb gemaakt en mij niet heb laten beinvloeden door de ongetwijfeld heel goed bedoelde adviezen van een ander. Eén van die eigen keuzes was dus het kopen van dit geweldige album "Supernatural" van Carlos Santana. En voor de goede orde: de twee opvolgers "Shaman" en "All that I am" vind ik ook helemaal TOP .

Joy
Hans Brouwer schreef:

yep thats my opinion

santana was goed ooit, maar zijn stijl, dat ken je op een gegeven moment wel

laatste concert dat ik zag was ommenabij de 4 jaar terug

verschrikkelijk

de band zelf klonk als een trein en santana zelf zat er de hele tijd doorheen te pielen- ja pielen - en het was werkelijk niet meer dan herhaling van herhaling van herhaling van riedeltjes uithalen noten reeksen die we allemaal vele malen eerder hebben gehoord en die totaal misplaats waren in de muziek zelf

tenenkrommend

trukendoosje open trukendoosje dicht

slechte truken die keer

zonde

luister voor egrap maar eens naar viva santana, en een recent live werkje, je hoort de verschillen, en hoe

king_arthur schreef:

Als je zo'n sterke mening over iets hebt kun je vast ook wel uitleggen waarom.

Het is toch wel duidelijk dat ik dit muzikaal echt heel slap vind?
Vooral door de keuze van gastartiesten als David McRae en Marvin Moore-Hough..valt mij nog mee dat die gehaktbal van een Wyclef Jean er niet op mee doet .