Big Star - 3rd (1978)

Label: PVC

1. Stroke It Noel (2:04)
  2. For You (2:45)
  3. Kizza Me (2:45)
  4. You Can't Have Me (3:11)
  5. Nighttime (2:53)
  10. O, Dana (2:35)
  11. Big Black Car (3:37)
  12. Holocaust (3:55)
  13. Kanga Roo (3:47)
  14. Thank You Friends (3:05)
  15. Nature Boy * (2:30)
  16. Till the End of the Day * (2:13)
  17. Dream Lover * (3:31)
  18. Downs * (1:43)
  19. Whole Lotta Shakin' Going On * (3:20)
avatar van Zachary Glass
Héél moeilijk om iets deftig te schrijven over deze cd.

Ik had wel eens Big Star's nummer "Thirteen" gehoord op de radio. Dat is één mijn ogen nog altijd het archetypische tienerpopnummer (samen met "Teenage Kicks" van The Undertones - tiens ), maar dat kon me onmogelijk voorbereiden op wat ik hier te horen kreeg.

's Avonds laat stelde Ken Stringfellow z'n favoriete liedjes voor op Studio Brussel - op een bepaald moment kwam hij terecht bij "Holocaust" van Big Star.

Wel - zo'n intense popsong had ik nog nooit gehoord. Meteen gaan zoeken (had nog internet toen) op welke cd dat stond - stond dus op "Third/Sister Lovers".

Toen ik hem wou bestellen - bleek dat er talloze (toch wel mindere)releases bestonden van dit werk. Hoe dat? Toen-ie in 1974 moest uitkomen werd hij geweigerd door Big Star's platenfirma (ik denk trouwens niet dat het een slimme zet was van Big Star om onderdak te zoeken bij Stax - toch wel home of soul destijds).

Het duurde tot in 1978 vooraleer het ding op de markt kwam.

Waarom? - wrong place, wrong time, denk ik.

En toch blijft het een wonder van een popplaat. 't Is mijn dummy van de perfecte popplaat - spaarzame arrangementen (die houtblazers op "Stroke It, Noel!" ) en vooral dat spookachtige gitaargeluid van Alex Chilton.

Cliché - ik weet het - maar zoals Chilton maken ze ze niet meer tegenwoordig.

avatar van tims
Maar wel heel erg dat ze femmes fatale van velvet underground ver.... hebben.

Durf dat nog eens te schrijven, tims

Wel, 't is een feit dat er etteloze schabouwelijke covers zijn van "Femme fatale" (ondergetekende is verantwoordelijk geweest voor één van de meest grensverleggende slechte covers ).

Die versie van Big Star echter vind ik helemaal niet verbleken bij het origineel - waarschijnlijk door het magnifieke gitaarwerk van Steve Cropper (wel geen Steve Lukather, maar kom )

[quote]Zachary Glass schreef:
Durf dat nog eens te schrijven, tims

Maar wel heel erg dat ze femmes fatale van velvet underground ver.... hebben.

Stand tims - Zachary: 1 - 0

avatar van tims
Ok...moet toegeven....Het is niet slecht gedaan.
Maar anderzijds denk ik: Van sommige nummers moet je afblijven. (Moreel gezien dan).

Ik kan je volgen, tims.

Covers - 't is een heikele kwestie. Wanneer je 't klakkeloos imiteert (denk aan "There She Goes" door Sixpence None the Richer & "Weather with you" door Clouseau), dan is 't héél goedkoop scoren.

Wanneer je echter een totaal andere intrepretatie schenkt aan een nummer ("Baby Hit Me One More Time" door Travis of Fountains of Wayne/"I Am The Walrus" door Oasis) dan is het eer betonen aan 't nummer in kwestie (volgens mij dan).

Je hebt inderdaad zo'n paar nummers waar ik me nooit zou aan wagen - moreel gezien vanuit m'n optiek dan - ik mag me niet voorstellen dat ik me ooit aan Radiohead ga wagen. 't Zou voelen alsof ik m'n moeder zou vermoorden.

avatar van tims
Eerbetoon?? Zal zoiets nog bestaan in het muziekcircuit? Of zullen het toch de dollars zijn.

avatar van steven
op dit album staan zoveel geweldige songs van kizza me , tot het huiveringwekkende holocaust, dit album is voor mij 1 der grootste luistertrips allertijden.

Gek genoeg hou ik veel meer van deze plaat dan van hun eerste twee LP's.
Toch is het als geheel wat oneven. Er staan enkele van hun allerbeste songs tussen, naast enkele mindere dingetjes.

avatar van gemaster
Wederom een schitterend album van Big Star. Niet alles is even geslaagd, maar de hoogtepunten zijn verschrikkelijk hoog. Neem nu die Velvet Underground cover, die is eigenlijk beter dan het origineel. En ook bj het angstaanjagende 'Holocaust' krijg ik kippenvel, zo mooi is het.

fredpit
gemaster schreef:
de hoogtepunten zijn verschrikkelijk hoog.

idd prima album

avatar van LeRoi
Band o.l.v. Alex Chilton is een Icoon uit de (alternatieve) pophistorie: voorbeeld voor vele bands die later volgden (vaak gecoverd). Terecht? Luister naar Kan-goroo, Holocaust, O Dana enz.

avatar van LeRoi
N.b. Zelf heb ik 'Big Star Biggest' een prima verzamelalbum dat vlgs mij een goed overzicht van Alex en zijn maten!

Pieter Paal
Super-album!

Johny Favourite
Een plaat die mij diep raakt, onversneden, onvergetelijke emotionele earcandy van deze begeesterde en invloedrijke band.

Ik kan niet zeggen dat ik Chiltons uitvoering van Femme Fatale prefereer, maar laten we niet doen alsof een dergelijk homage een vorm van heiligschennis is, en alsof er geen oorspronkelijks materiaal van vergelijkbare kwaliteit op dit album te vinden is (Kangaroo, Holocaust, etc.)

Johny Favourite
tims schreef:

De dollars?? Van het VU-debuut werden slechts 300.000 platen verkocht. Me dunkt dat meneer Chilton als hij door 'groenzucht' gedreven werd, allicht een ander nummer dan Femme Fatale had gekozen.

avatar van Cor
Cor
Zo'n ander geluid dan de 2 eerste albums. Beetje vervreemdend soms, maar daardoor intrigerend en mysterieus. Mooi gedaan.

avatar van Cor
Cor
Dit is ook weer een mooie van Big Star. Thanks Alex Chilton voor een klein, maar mooi oeuvre met Big Star.

avatar van Tony
Met deze 3e gooiden Alex en Chris alle frustratie over het uitbleven van de wereldroem eruit. Compromisloze muziek, met het hoogste gehalte spuug en gal dat ooit in 42 minuten op de plaat is gezet. Een dikke middelvinger naar de hele industrie; You can't have me, You're a holocaust, Thank you friends.

Vele bandjes noemen en roemen dit album als inspiratiebron en reden om zelf ook een band te beginnen. 't Is dat ik na al die jaren nog steeds zo belabberd gitaar speel...

avatar van Snakeskin
Na zulke sublieme voorgangers kan ik mij voorstellen dat dit zwaar frustreert.

avatar van steven
het begint al zo verschrikkelijk briljant

Child will you come on down
Come on in with me
Morning says to idle on
Stay clear of the street.
On the wing
And on the land
Can you sing
With anything

veel strijkers en weinig gitaarrock op deze , maar het gaat allemaal heel diep op deze. Holocaust is zo hemeltergend bizar indrukwekkend. dat je dat gewoon over iemand kunt zingen. De verwondering van de puberliefde is over, reality sinks in. Het gaat niet over zonnige dingen maar over duistere, hoe mooi ook verpakt.
At nightime I go out to see the people... chilton is er geen deel meer van zoals in thirteen maar een buitenstaander. Minder toegankelijk maar samen met de eerste 2 , door voorgaande redenen net zo makkleijk 5*

avatar van likeahurricane
Een mooi eerbetoon aan Alex

Jacco de Greeuw zingt Holocaust

avatar van Cabeza Borradora
Vandaag in het topic 52 essentiële klassiekers uit de pop/rock geschiedenis (zie hier)

Alex Chilton was niet eens 24 toen hij in '74 aan de derde, en laatste, plaat van Big Star begon, toch had hij al een fraaie carrière achter de rug. Eerst met The Box Tops (herinner u 'The Letter') en nadien dus met Big Star. De opnamen van Third/Sister Lovers verliepen nogal chaotisch, met een door drank en drugs geplaagde Chilton in de hoofdrol. Eigenlijk was het een soloplaat van de Amerikaan, al was drummer Jody Stephens nog van de partij. Third/Sister Lovers baadt in een teneergeslagen sfeer. De langspeler bevat geen overbodige franjes. Chiltons prachtige stem en dito melodieën staan centraal. De sobere instrumentatie ('minder is meer' -drums, vaak een spookachtig gitaargeluid) is soms bijgekleurd met fraaie houtblazers ('Blue Moon') of strijkers ('Take Care', 'Stroke it Noel'). Tot de mooiste momenten behoort zeker 'Femme Fatal', een van de weinige Vevet Underground-covers die niet verbleken naast het origineel. Dit is mede de verdienste van gastgitarist Steve Cropper. Maar dé song van deze plaat blijft toch 'Holocaust'. Popmuziek klonk zelden tergelijk zo kil, zo vereenzaamd als pakkend ontroerend.
Het duurde vier jaar vooraleer een firma bereid was de elpee uit te brengen, maar zodra het zover was, kreeg de plaat al snel een klassieke status. Dat belet niet dat ze onheus is behandeld en in verschillende vormen is uitgebracht. De re-release die Rykodisc in '92 op de markt bracht, wordt ondertussen als de definitieve versie beschouwd. Als Big Star een grote invloed had op heel wat Amerikaanse gitaargroepen , van R.E.M. over The Replacements en The dB´s tot The Posies, dan is dat voor een groot stuk aan deze langspeler te danken.
(bron: De Cultuurkenner, DM, 1999)

avatar van Tony
Mooi man!! En hoe terecht dat deze in je lijst voorkomt. Treffend is het commentaar (in het stukje dat bij je topic staat...) dat net als Velvet Underground weinig muziekliefhebbers Big Star hebben aangeschaft, maar vele muzikanten erdoor zijn beïnvloed.

Alleen je commentaar dat Alex Chilton al een fraaie carrière achter de rug had kan ik niet plaatsen. Okee, een hitje met de Box Tops, maar Big Star kreeg geen poot aan de grond. Zijn pure frustratie over het compleet mislukken van de eerste 2 Big Star releases heeft hij op deze derde dan ook volledig botgevierd, zoals ik al eerder postte. En het was volgens mij een ambitieus mannetje hoor... Wie noemt zijn band anders Big Star en het eerste album No. 1 Record? Wel met een knipoog, maar toch...

avatar van GrafGantz
Tony schreef:

Dat is niet het persoonlijke commentaar van Cabeza Borradora maar van De Cultuurkenner

En ik denk dat ze hier de artistieke kant bedoelen met "fraaie carrière", en niet commercieel succes.

avatar van Cabeza Borradora
GrafGantz schreef:

Inderdaad, en CB is NOT DC, integendeel...
Ook verder vermoed ik dat GrafGrantz een punt maakt.

avatar van Tony
Denk dat Alex zijn carrière ook niet als fraai zou omschrijven, hoe artistiek het ook allemaal was. Ze hebben fraaie liedjes op de plaat gezet, maar bijna niemand heeft ze gehoord.

Jouw topic, niet jouw keuze, Cabeza, whatever...