Madness - One Step Beyond... (1979)

Ska
Label: Stiff

1. One Step Beyond... (2:15)
  2. My Girl (2:42)
  3. Night Boat to Cairo (3:28)
  4. Believe Me (2:26)
  5. Land of Hope & Glory (2:53)
  6. The Prince (3:16)
  7. Tarzan's Nuts (2:21)
  8. In the Middle of the Night (3:00)
  9. Bed & Breakfast (2:30)
  10. Razor Blade Alley (2:39)
  11. Swan Lake (2:34)
  12. Rockin' in Ab (2:26)
  13. Mummy's Boy (2:20)
  14. Madness (2:37)
  15. Chipmunks Are Go! (0:52)
  16. The Prince [Peel Session] * (2:31)
  17. Bed and Breakfast Man [Peel Session] * (3:24)
  18. Land of Hope and Glory [Peel Session] * (2:42)
  19. Stepping into Line [Peel Session] * (2:38)
  20. One Step Beyond [7" Version] * (2:17)
  21. Mistakes * (2:52)
  22. Un Paso Adelante ['One Step Beyond' Spanish Version] * (2:33)
  23. Nutty Theme * (2:10)
  24. Stepping Into Line * (2:15)
  25. Un Passo Avanti ['One Step Beyond' Italian Version] * (2:22)
  26. Deceives the Eye * (2:00)
  27. The Young and the Old * (2:04)
  28. Don't Quote Me on That * (4:31)
avatar van bawimeko
Binnenkort komt een geramasterde, uitgebreide "30th" (!) anniversary-editie uit, met veel extra tracks (single-b-kantjes, live-tracks, promo-clips, italiaanse en spaanse versies van One Step Beyond(!))
Ik hoop dat-ie net zo heftig gaat klinken als de originele LP (de cd klonk altijd wat schraaltjes, vond ik)!

avatar van rbreeman
[quote]DjFrankie schreef:

Absolute aanrader voor iedereen die in een bandje speelt of van plan is dat is dat te gaan doen. Ook goed dat de film stopt op het moment dat Madness doorbreekt, dus je krijgt vooral het glamour-loze ploeteren te zien.

rbreeman schreef:

Ze nemen zichzelf niet al te serieus, zouden meer muzikanten moeten doen trouwens (step forward Bono), maar hun muziek wel, lijkt allemaal een stuk simpeler dan het is ...

Het klinkt soms wat simpeler dan het feitelijk is. Dit zijn hele clevere catchy songs met een sterke basis en heerlijke 'details', let vooral op de saxofoon. Ska van de bovenste plank. De bas als heerlijke basis, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de synthesizer en piano.

De teksten zijn niet zo depressief als de meeste teksten in die tijd en de muziek klinkt vaak vrolijk. Maar vergis je niet: dit was ook afreageer muziek in donkere Thatcher crisistijden. En wat te denken van Razor Blade Alley? Dat nummer zou trouwens zo op een album van the Libertines kunnen staan. En in het oh zo mooie My Girl gaat het toch echt over relatieproblemen. Why can't I explain? Why do I feel this pain?

Op de dansvloer was het poguen: springen, duwen, rammen, dansen, als Madness kwam. Alle zorgen van je af en aan de andere kant lekker confronterend allemaal. Je letterlijk en figuurlijk afzetten tegen het (conservatieve) gezag. Madness, madness, they call it madness.
Na het hard draaien van de voortreffelijk geremasterde 30th anniversary edition doe ik er nog een 0,5* bovenop: 4,5*

avatar van hpdewin
Nog eens geluisterd. Allemaal lekker nummers vooral de tweede helft !. Ik geef hem de volle 5*

avatar van Mille Vinyl
Madness te gek ! Ga hem direkt beluisteren voorlopig de eerste 3 hitsingels aangeduid als fovoriete tracks !

avatar van bawimeko
Net even opgewaardeerd naar 5*; het ultieme ska- en Norton Folgate-feestje van Madness, met veel lol en lekker direct op de plaat gezet! Zo eentje die je van a tot z kan beluisteren, van het feestelijke "One Step Beyond", via het poppy "My Girl" helemaal tot en met de ongein van "Chipmunks Are Go!"

avatar van Madjack71
Dit One Step Beyond... is een flinke slag beter als opvolger Absolutely. Bij dit album is het welhaast niet mogelijk om niet eens lekker aan de slag te gaan met de ministry of silly walks...thuis met de gordijnen dicht wel te verstaan. Heerlijk om zo wat extra calorietjes te verbranden. Vooral kant A laat zich gelden. Fris, vrolijk, eigen en wat mij betreft tijdloos.

avatar van andnino
Vandaag op lp op de vrijmarkt op de kop getikt voor 1,50. Nouja. Zag dat ik nog niet gestemd had, maar weer eens gaan luisteren en tot de conclusie gekomen dat een 4* toch wel het minste is. Wat een geweldige eerste drie nummers, en Tarzan's Nuts en Madness zijn natuurlijk ook heerlijk. One Step Beyond en Night Boat to Cairo horen bij de beste skanummers die ik ooit gehoord heb, versterkt door het uitstekende optreden dat ik twee jaar geleden mocht meemaken.

avatar van JJ&Joan
Dit album is niets minder dan een monument.
Nooit klonk popmuziek levendiger en ophitsender dan Nightboat to Cairo.

Ted Kerkjes
Ligt het aan mij of lijkt de zanger van Madness een beetje erg veel op Bob Fosco? (Da`s de zanger van De Raggende Manne)

avatar van lennon
Na het wat tegenvallende Absolutely kon ik het toch niet laten om dit album mee te pikken uit de kringloop winkel. De singles die ik kende van dit album beloofde me dat het met dit album wel goed zou zitten, terwijl ik bij Absolutely wel had besloten dat een best of wel genoeg zou zijn..

Gelukkig niet naar mijn verstand geluisterd, want dit is gewoon wel een heel leuk album van begin tot eind!

lennon schreef:

Absolutely was het wat zwakkere vervolg op dit briljante debuut. vol met scherpe ska eersteklas popsongs (Bed and Breakfast Man). De pret en het speelplezier straalt er van af!

avatar van Droombolus
Na jarenlang op de band ( niks cassette, echte reel to reel ) gehad te hebben een dikke 20 jaar gelee voor weinâg op CD geskoord. Het blijft een heeerlijk album .............

avatar van ArnoldusK
Het vlotte, energieke One Step Beyond is relatief goed vergeleken met de rest van dit album. Gelukkig de plaat gekregen en niet gekocht....

avatar van WoNa
Het was een feestje, het is een feestje en het blijft een feestje. Gewoon een heerlijk album om af en toe weer eens op te zetten. Hun singles werden zeker beter in de paar jaar hierna, maar geen album was meer zo leuk en fris als deze. Pas jaren later, met 'Liberty Folgate' volgde er een album dat ik vaker heb opgezet, maar tegen die tijd waren we allemaal ruimschoots volwassen geworden. Ook de heren van Madness. Favoriet blijft toch 'Nightboat To Cairo'. Leuker zou het nooit meer worden, wel beter met bv. 'Our House'. Een nummer dat nooit een hit werd in NL, maar wel het nummer is dat ik het vaakst hoor van Madness anno 2020.