Tom Waits - Orphans (2006)

Alternatieve titel: Brawlers, Bawlers & Bastards

Rock / Blues
Label: ANTI-

1. Lie to Me (2:10)
  2. LowDown (4:15)
  3. 2:19 (5:02)
  4. Fish in the Jailhouse (4:22)
  5. Bottom of the World (5:42)
  6. Lucinda (4:52)
  7. Ain't Goin' Down to the Well (2:28)
  8. Lord I've Been Changed (2:28)
  9. Puttin' on the Dog (3:39)
  10. Road to Peace (7:17)
  11. All the Time (4:33)
  12. The Return of Jackie and Judy (3:28)
  13. Walk Away (2:43)
  14. Sea of Love (3:43)
  15. Buzz Fledderjohn (4:12)
  16. Rains on Me (3:20)
  17. Bend Down the Branches (1:06)
  18. You Can Never Hold Back Spring (2:26)
  19. Long Way Home (3:10)
  20. Widow's Grove (4:58)
  21. Little Drop of Poison (3:09)
  22. Shiny Things (2:20)
  23. World Keeps Turning (4:16)
  24. Tell It to Me (3:08)
  25. Never Let Go (3:13)
  26. Fannin Street (5:01)
  27. Little Man (4:33)
  28. It's Over (4:40)
  29. If I Have to Go (2:15)
  30. Goodnight Irene (4:47)
  31. The Fall of Troy (3:01)
  32. Take Care of All My Children (2:31)
  33. Down There by the Train (5:39)
  34. Danny Says (3:05)
  35. Jayne's Blue Wish (2:29)
  36. Young at Heart (3:41)
  37. What Keeps Mankind Alive (2:09)
  38. Children's Story (1:42)
  39. Heigh Ho (3:32)
  40. Army Ants (3:25)
  41. Books of Moses (2:49)
  42. Bone Chain (1:04)
  43. Two Sisters (4:55)
  44. First Kiss (2:40)
  45. Dog Door (2:43)
  46. Redrum (1:12)
  47. Nirvana (2:12)
  48. Home I'll Never Be (2:28)
  49. Poor Little Lamb (1:43)
  50. Altar Boy (2:48)
  51. The Pontiac (1:54)
  52. Spidey's Wild Ride (2:03)
  53. King Kong (5:29)
  54. On The Road (4:14)
  55. Dog Treat (2:56)
  56. Missing My Son (3:38)
avatar van Jochempie
Ik vind zelf cd 2 het minste. Ik hou eigenlijk ook niet heel erg van zijn ballads maar meer van zijn uptempo nummers en zijn spoken word dingen. Cd 1 en 3 zijn dus veel gaver.

(verwijderd)
Mijn eerste echte aanraking met meneer Waits. En (ik hou het weer kort) het bevalt me uitstekend. Ik heb zo het gevoel dat deze nog heel erg veel gedraaid gaat worden, hier in Terheijden...

Marcel²
Ook mijn eerste kennismaking met Tom Waits met deze 3 cd box. Al vrij snel heb ik de rest van zijn albums ook gekocht, nou dan weet je het wel....

Toch wel even wennen. Vooral die derde. Het sloeg bij mij pas echt aan na een 5-tal keer luisteren.

avatar van slowhand
Volgens mij moet je super stoned zijn om deze cd mooi te vinden al heet i Tom waits

Schitterend! Bawlers is de mooiste, Brawlers de beste en Bastards de stoerste... Wat n meesterwerk!!!!

avatar van oruiz
slowhand schreef:

nee hoor. Ik heb hem geluisterd zonder enig genotsmiddel en ik vind de drie cd's nog steeds fantastisch

avatar van Jochempie
Ja dat stonede gedoe snap ik ook niet helemaal, dit is juist muziek voor aller tijden. Als achtergrond, vooral als voorgrond, om op te dansen, om lekker naar goede verhalen te luisteren, tijdens het lezen, tijdens seks. Tom Waits is altijd goed.

avatar van Stokowski
Ik vind het grappig dat er ook 2 nummers van Ramones op staan.

Gish
De keizer heeft zijn Magnum Opus afgeleverd.
Dit nu al klassieke meesterwerk ontstijgt de popmuziek. Standbeeld voor die man. Met stip op 1 na [inmiddels]
10 luisterbeurten. *****

Zeg Gish. Vind het nogal wat om zo'n album die nog maar net een aantal maanden uit is nu al uit te roepen tot je mooiste album aller tijden.
Vreemd trouwens dat je je 5 sterren albums zo maar van 5 naar 4 gooit .. Eens klassiek blijft klassiek in mijn ogen , waarbij 4,5 of 5 sterren om het even is ...
Prima top 10 hoor heb je voor de rest, maar enigzins wispelturig kom je wel over ..
Enfin zal de 3e (bastards) weer eens een paar keer opzetten.

Magnum opus ? Weet niet vind Sword fish en Asylum years ook fantastisch

avatar van Paalhaas
Asylum years is een compilatie, die kan je nooit als magnum opus beschouwen.

avatar van Bert Wasbeer
Mooie compilatie hoor, en nieuw werk is altijd leuk. Maar toch vind ik het hoge cijfer wel wat overdreven. Er staat toch ook een hoop filler op en op een gegeven moment lijken de nrs nogal op elkaar, waarschijnlijk ook omdat ze min of meer soort bij soort zijn gezet. Ik had eerlijk gezegd liever een cd gehad met het beste uit deze box, ik kan toch geen 50 nrs waits achter elkaar aan, hoe goed ik de man ook vind

tja paalhaas. Asylum years is voor mij toch 1 geheel hoor, simpelweg omdat ik vanaf sword fish pas waits leerde kennen. En inderdaad dit is toch ook een soort verzamelaar ..

Feeder
Vanmorgen kwam die goeie oude postbode een pakje afgeven...

Hoe raadt u het ? Deze Orphans was eindelijk aangekomen

Het is te vroeg om een deftige recensie neer te 'pennen' maar sommige dingen die ik gehoord heb waren hartverscheurend mooi. Bij Widow's Grove kreeg ik letterlijk de tranen in de ogen.

avatar van AadL
De eerste kennismaking met tom waits... en de laatste ben ik bang . eerlijk gezegd bevalt t mij geensinds, die stem... tja het gaat mij echt irriteren na 2x geheel luisteren. tuurlijk er zitten mooie liedjes bij die zal ik zeker wel vaker luisteren maar zo n 3 dubbelaar is meer dan genoeg van deze beste man.

avatar van Martin Visser
AadL schreef:

als eerste kennismaking is dit tamelijk heftig. het geen weliswaar een mooie dwarsdoorsnede van wat Waits zoal doet, maar ik kan me voorstellen dat 3 cd's om mee te beginnen wat te veel van het goede is. probeer het eens met ouder werk.

Tom Waits behoort tot een van de musici waar ik een bijzonder grote waardering voor heb. Orphans bevestigd deze waardering ondubbelzinnig. Het grote nadeel van Orphans is naar mijn mening het concept. De verassing, het heen en weer gegooid en gesmeten worden van de ene stemming naar de andere, ontbreekt nu. En dat mis ik op de een of andere manier.
Juist één van zijn bijzondere kwaliteiten, de verschillende ‘gezichten’ in stijl en stemming, wordt door dit concept niet versterkt maar juist afgezwakt.
Daarnaast is ‘Less is more’ op dit album, voor mij, zeker van toepassing. Niet de hoeveelheid van het aantal nummers telt maar de kwaliteit en de intensiteit ervan. Het lijkt nu teveel op een ‘kunstje’ dat Waits afleverd en dat is zeker niet zijn bedoeling geweest! Is ‘t dan toch een marketing trucje, dat door zijn strot is geduwd?

avatar van Tribal Gathering
Dit is zeker geen vijfsterren release, daarvoor zijn er gewoon teveel nummers en heeft niet alles dat superhoge vijfsterren niveau. Ik heb er maar 4 sterren van gemaakt, al was het moeilijk hier een beoordeling aan te geven.

Bij de meeste andere artiesten zijn de restjesalbums ook daadwerkelijk restjesalbums. Tom Waits schrijft er gewoon nieuwe nummers bij, neemt andere opnieuw op en zorgt ervoor dat alle drie de albums een eigen identiteit krijgen. De eerste twee zouden zo als aparte cd kunnen worden uitgebracht en de enige klachten zouden zijn dat de variatie die zijn werk kenmerkt wat minder is.

Als geheel haalt dit niet het niveau van The Heart of Saturday Night, Frank's Wild Years en Bone Machine (mijn 5 sterren albums van Waits), maar wat is dit een fantastische release.

avatar van Edjo
Ik kan me ook wel vinden in het feit dat ik juist de afwissling mis die de albums van Tom Waits over het algemeen juist boeiend en spannend maken. Verder natuurlijk wel uitstekende cd's die alle drie vol met juweeltjes staan.

avatar van korenbloem
ik ga hem verhogen met een halve, ik heb maar 3 mindere nummers op deze '3 cd's. En de rest kan ik zonder ergenis beluisteren. 5 sterren

avatar van Coldplayer
Mijn eerste kennismaking met Tom Waits en ik moet zeggen een erg mooie collectie en een aantal erg mooie songs. Lang niet alle nummers kan ik waarderen en omdat het er ook erg veel zijn ga ik een collectie maken denk ik van de mooiste nummers.

Trouwens de allereerste zin van Little Drop of Poison doet me erg denken aan die kerel van de Idols audities met die walkman op...

EVANSHEWSON
Ik had hem vanmiddag in mijn handen... maar vond hem nog te duur... ach, er moet toch iets op je verlanglijstje overblijven, nietwaar ?

Maar dat deze vroeg of laat binnengehaald wordt, is zeker!

avatar van Woody
Ik heb het zelfde als jou Eveshewson. Zeker de limited edition is behoorlijk prijzig, maar ook wel erg mooi! En je hebt natuurlijk wel direct 3 cd's...

Feeder
Ik heb hem gekocht voor 28 euro en eigenlijk is dat niet zo veel voor drie prachtige cd's. Verplichte kost !

LocoHermano
De Brawlers-cd krijgt van mij 5 sterren. Waits klinkt hier als het schorre pelsdier dat te laat uit de kroeg is getippeld en oog in oog staat met de koplampen van een naderende pick-up truck. Zo hoor ik hem het liefst. Bawlers, tsja, 2,5 ster, die Bruce Springsteen goes to Nebraska liedjes, ik geloof het wel. Bastards krijgt 4 sterren voor het geweldige karakter. Waits in de rol van Klaas Vaak, verhaaltjes prevelend langs de kant van je bed, of ouwehoerend op de achterbank van de cadillac die je altijd al had willen hebben. Prachtig.

avatar van Woody
Woody schreef:

Vandaag binnen gekregen. de limited edition voor 22,50!

avatar van Jeanneman
Woody schreef:

Vandaag binnen gekregen. de limited edition voor 22,50!

De Limited Edition??? Goei deal! Heb zelf de normale versie voor die prijs gekocht en dat was nog een gok, want eigenlijk was ik nog niet zo'n grote fan van Tom Waits kende eigenlijk alleen Rain Dogs en die vond ik wel goed

Na dit album gehoord te hebben ben ik het archief langzaam open gaan trekken en zo wordt ik heel vaak weer positief verrast door de kwaliteit van zijn oeuvre. Tom Waits is geweldig.

4* voor deze verzamelaar.

Paalhaas schreef:
Asylum years is een compilatie, die kan je nooit als magnum opus beschouwen.

Pff dat bepaald ieder voor zich ... En ach qua compilatie klinkt het als een geheel ... (Asylum years)

EVANSHEWSON
Seze staat zowat bovenaan mijn verlanglijstje.

Ik denk dat dit vergelijkbaar moet zijn met

"B Sides & Rarities" van Nick Cave ??

Ik denk van wel!