menu

Black Sabbath - Paranoid (1970)

mijn stem
4,11 (778)
778 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal / Rock
Label: Vertigo

 1. War Pigs (7:55)
 2. Paranoid (2:47)
 3. Planet Caravan (4:29)
 4. Iron Man (5:54)
 5. Electric Funeral (4:49)
 6. Hand of Doom (7:07)
 7. Rat Salad (2:29)
 8. Fairies Wear Boots (6:13)
 9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
 10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
 11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
 12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
 13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
 14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
 15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
 16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
 17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
 18. Paranoid [1974 Quad Stereo Mix] *
 19. Planet Caravan [1974 Quad Stereo Mix] *
 20. Iron Man [1974 Quad Stereo Mix] *
 21. Electric Funeral [1974 Quad Stereo Mix] *
 22. Hand of Doom [1974 Quad Stereo Mix] *
 23. Jack the Stripper / Fairies Wear Boots [1974 Quad Stereo Mix] *
 24. Intro [Live in Montreux, 1970] *
 25. Paranoid [Live in Montreux, 1970] *
 26. N.I.B. [Live in Montreux, 1970] *
 27. Behind the Wall of Sleep [Live in Montreux, 1970] *
 28. Iron Man [Live in Montreux, 1970] *
 29. War Pigs [Live in Montreux, 1970] *
 30. Fairies Wear Boots [Live in Montreux, 1970] *
 31. Hand of Doom [Live in Montreux, 1970] *
 32. Paranoid [Live in Brussels, 1970] *
 33. Hand of Doom [Live in Brussels, 1970] *
 34. Rat Salad [Live in Brussels, 1970] *
 35. Iron Man [Live in Brussels, 1970] *
 36. Black Sabbath [Live in Brussels, 1970] *
 37. N.I.B. [Live in Brussels, 1970] *
 38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
 39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
 40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
toon 32 bonustracks
totale tijdsduur: 41:43 (1:23:46)
zoeken in:
3,0
Redelijk vervolg op het klassieke debut. Er staan jammer genoeg wel erg veel opvulletjes op.

avatar van liefkleinhertje
4,5
Na de deluxe uitvoering ( nr 1 t/m 23 ) krijgen we nu de super deluxe (ik verzin dit ook niet) uitvoering, dat zijn de nummers 1 t/m 40 met uitzondering van 9 t/m 16
Op CD 1 dus het gewone album ,op CD 2 de quad stereo mix (zit ik totaal niet op te wachten), op CD 3 live materiaal uit Montreux van 31-8-70 en op CD 4 staat Brussel 3-10-70
Die laatste 2 CD's daar heb je voor de verandering nu wel eens wat aan ook al klinken ze als opgekalefaterde bootlegs

avatar van Lau1986
4,5
Een geweldige plaat van Black Sabbath. Vanaf de opener tot en met het laatste nummer is het eigenlijk gewoon top. Hand of Doom en War Pigs behoren wel tot mijn favoriete nummers. Maar Paranoid en Iron Man blijven ook genieten.

avatar van ricardo
4,0
shrink1972 schreef:
Er staan jammer genoeg wel erg veel opvulletjes op.
welke dat dan volgens jou?

De laatste 2 nummers zijn misschien dan iets minder, maar de eerste 6 mogen er naar mijn mening allemaal prima zijn! Voor mij de grootste klassieker van BS dit album

avatar van Kronos
5,0
Fairies Wear Boots vind ik zeker niet minder. Mijn enige punten van kritiek zijn dat Rat Salad wat overbodig is en Hand of Doom teveel knip- en plakwerk lijkt. Verder zou ik er niks aan willen veranderen. Bijna perfecte plaat.

avatar van lennert
4,0
Phew, dit scheelt al een stuk ten opzichte van het debuut. Geen irritante blues-improvisaties, een beduidend beter zingende Osbourne en bovenal meer echte songs. Goed, ik vind Planet Caravan en Rat Salad (waarom nu weer een drumsolo?) vrij saai en vind Fairies Wear Boots dan ook weer net te jolig, maar War Pigs, Paranoid en Electric Funeral kan ik echt niets anders dan 'ja!' tegen schreeuwen. Het loopt als geheel gewoon vrij goed en heeft al een goeie metal-vibe. Nog geen ultiem album voor me, maar wel iets dat ik alsnog makkelijk aan kan zetten.

Voorlopige tussenstand:
1. Paranoid
2. Black Sabbath

avatar van RuudC
4,5
Een van de eerste platen die ik ooit kocht en na al die jaren nog steeds een favoriet. Door een paar minder interessante songs (Iron Man, eerste helft Hand of Doom) zie ik toch af van de volle vijf sterren, maar Warpigs, Planet Caravan en Electric Funeral zijn van wereldniveau. Ozzy zingt hier gelukkig behoorlijk en is in plaats van een storende een toevoegende factor geworden. Geezer is hier trouwens ook veel beter te horen en laat vette baspartijen horen. Paranoid is een afwisselende plaat met sinistere songs, maar ook lekker psychedelische stukken. Planet Caravan is onaards goed. heerlijk wegdromen. Zo worden ze helaas niet meer gemaakt.

Tussenstand:
1. Paranoid
2. Black Sabbath

Metal is een muziekgenre waaraan ik mijn hart slechts zelden kan ophalen. De eerste albums van Black Sabbath kan ik echter vrij goed waarderen. Dat de invloed van bluesrock prominent aanwezig is speelt hier zeker een rol.

Sabbath vind ik op hun best wanneer ze een versnelling terugschakelen (denk maar aan Planet Caravan en Electric Funeral). Lome songs waarbij Ozzy zijn zeurderige stem de kers op de taart is, zo’n toetje lust ik wel.

Overall blijft de ‘klik’ echter uit. Ik waardeer de band voornamelijk omdat ze een eigen smoel hebben. Na 1 seconde weet je meteen: dit is Sabbath. Dat krijgt niet iedereen voor elkaar. Een garantie op intense luisterervaringen levert dit jammer genoeg niet op, waardoor ik altijd een koele minnaar zal blijven van deze metalpioniers.

avatar van deric raven
Voor mij toch wel de sleutelband tussen Blues en de wat duistere Metal.
Hun debuut vind ik nog net wat beter, het heeft bij mij een hele tijd geduurd voordat Paranoid mij pakte, het klagende, gestoorde, maniakale in zijn stem is wel een buitencategorie, ik ken niemand met een soortgelijk geluid.

avatar van HansVon
5,0
Inderdaad Ozzy's stem maar ook dat het wmb zo perfect past bij de band. Die sfeer !
Superserie Fargo eindigd met War Pigs in de laatste aflevering van seizoen 2.
Ik geloof ik heb die scene wel 10x teruggedraaid.

avatar van HansVon
5,0
Nu op ARTE! The End...

avatar van Kronos
5,0
De eerste van Black Sabbath die ik ooit in handen had. In hetzelfde jaar verschenen als het debuut maar wat een enorme vooruitgang op alle vlakken. De vakkundig gesmede riffs beuken als staalmachines, solo's schitteren als metaal vonken en Ozzy orakelt zijn bezwerende teksten eroverheen. Een bijna perfecte plaat.

97/100

avatar van milesdavisjr
3,5
Er zijn bijna vijftig jaren verstreken en nog steeds staat dit album als een huis. Wat mij met name opvalt is de tijdloosheid van deze schijf. Over het zware donkere karakter van deze plaat is al veel geschreven maar wat mij met name bevalt is de afsluiter van het album; Fairies Wear Boots. De groove, de solo's en het haast funky achtige karakter van deze song maken het wat mij betreft een klassieker, los van de uitstekende nummers op de rest van de schijf. Dat je de belachelijke tekst van Fairies al snel vergeten bent neem je voor lief.

avatar van bennerd
4,5
Eerlijk gezegd vind ik het album wel afschuwelijk gedateerd klinken. Dat neemt niet weg dat het een van mijn favoriete platen van een van mijn favoriete bands is.

avatar van milesdavisjr
3,5
bennerd schreef:
Eerlijk gezegd vind ik het album wel afschuwelijk gedateerd klinken. Dat neemt niet weg dat het een van mijn favoriete platen van een van mijn favoriete bands is.


Klopt maar de nummers zitten zo goed in elkaar dat daar voor mij de tijdloosheid zit, als ik het middenstuk van War Pigs beluister hoor ik niet alleen ongeëvenaarde solo's, maar ook een heerlijk ritme, creatieve tempowisselingen en een bepaalde sfeer waar ik altijd wel voor in de juiste stemming ben. De productie (de drums!) is inderdaad gedateerd maar dat valt voor mij weg.

avatar van Edwynn
4,5
Ja, je kunt horen dat het niet van deze eeuw is.

Nou en?

avatar van Kronos
5,0
Je kan inderdaad horen dat het niet van deze eeuw is. Gelukkig maar.

Ziet een schilderij van Rubens er afschuwelijk gedateerd uit?

Volgens mij niet. Tenzij enkel in de betekenis van niet modern. Maar het gegeven dat je iets kan dateren wil niet zeggen dat het achterhaald is.

Er zijn trouwens genoeg bandjes van deze eeuw die hard proberen als oude Sabbath te klinken.

avatar van bennerd
4,5
Versta me niet verkeerd, dingen mogen echt wel gedateerd klinken. Maar ik hoor liever het iets vettiger klinkende geluid van de twee opvolgers. Qua songwriting wint deze dan wel min of meer. Ozzysabbath heeft veel bijzonder goede muziek neergeplant.

avatar van ASman
5,0
Van mij mag er van tijd tot stond wel wat productionele "sleet" op de plaat zitten.
Dat kraaknette geluid dat in de huidige aan het grotere publiek gerichte metal wordt gehanteerd, pakt toch niet altijd even goed. Zeker niet als het er wat harder aan toe gaat. Een vuile vloer, kun je beter boenen. Bij een stevig metal album daarentegen, mag het vuil er nog wel wat op liggen.

avatar van gigage
4,5
De vloer is alleen aangeveegd bij het productionele vettere Masters of Reality en vol.4 die ook al ancient zijn. Hier klinkt de band als een uit de bocht gevlogen bluesband die voor een radioshow iets in elkaar mag flansen waarbij de zanger te dicht op de microfoon staat en er geen tijd is voor do-overs. Het "probleem" alleen is dat ze hier wel weer de beste Sabbath songs ooit op 1 album weten te knallen. En misschien hoort het ook wel zo bij dit album, die demo-feel.
Dat heeft verder niks met de vergelijking te maken met de huidige pro tools metal.

avatar van MeesBowieFan1
4,0
geweldig album dit

avatar van LucM
5,0
Wat mij betreft het beste Black Sabbath-album zowel vanwege de songs, de sfeer en de weergaloze riffs. Het album dat metal op de kaart zette.

soeperman87 schreef:
Ik heb Black Sabbath laatst gezien op Fields of Rock, terwijl ik op Rammstein stond te wachten, maar 'goh', wat een goede band is het nog steeds!

Dit blijft toch wel het beste album van ze, met de beste (en bekendste) liederen.

3,5* voor het valse, maar 'o zo prettige' gegil van Ozzy.


Ozzy kan goed zingen, alleen klinkt hij natuurlijk soms heel lomp, maar dat maakt hem zo speciaal voor mij.

avatar van milesdavisjr
3,5
Ligt het aan mij (of wellicht is het lang en breed bekend) of lijkt de begin riff van Paranoid ontzettend op een riff uit Dazed and Confused van Led Zeppelin? Toevallig viel het mij vandaag op, ondanks dat ik beide nummers al lang en breed ken. Nu werd er in de jaren 60 door bands zoveel nummers van elkaar gecoverd, overgenomen, aangepast en bewerkt dat het wellicht geen toeval is.

avatar van spinout
4,0
Het stukje na de lange gitaarsolo is inderdaad duidelijk de Paranoid riff. Black Sabbath (Toni Iommi) zei door het debuutalbum van Led Zeppelin beïnvloed te zijn. Het is me zelf ook niet eerder opgevallen, maar nu je het zegt...

avatar van roefs9297
5,0
Hoe kan dit album nou niet in de top 250 staan???

avatar van Mindscapes
4,5
roefs9297 schreef:
Hoe kan dit album nou niet in de top 250 staan???
Damn ja, daar schrik ik toch ook wel van. Black Sabbath staat zelfs geen enkele keer in de Top 250. What is wrong with people! (ook niet in mijn Top 10, maar toch)

Terwijl op Rate Your Music dit album op #1 staat voor 1970, hun debuut op #3 en Master of Reality op #2 voor 1971. En dat op 20.000 à 30.000 stemmen...

avatar van Kronos
5,0
Mindscapes schreef:
(quote)
Damn ja, daar schrik ik toch ook wel van. Black Sabbath staat zelfs geen enkele keer in de Top 250. What is wrong with people! (ook niet in mijn Top 10, maar toch)

Hoog tijd om zelf het goede voorbeeld te geven dan. In plaats van twee albums van Motorpsycho in je top tien kan er makkelijk iets van Black Sabbath in. En als dat niet kan hoef je je niet meer af te vragen wat er mis is met anderen, maar wat er mis is met jezelf.

avatar van Mindscapes
4,5
Kronos schreef:
(quote)

Hoog tijd om zelf het goede voorbeeld te geven dan. In plaats van twee albums van Motorpsycho in je top tien kan er makkelijk iets van Black Sabbath in. En als dat niet kan hoef je je niet meer af te vragen wat er mis is met anderen, maar wat er mis is met jezelf.
Het is vooral een luxeprobleem hier. Teveel andere platen die net dat tikkeltje meer betekenen voor me. Ik ben redelijk goed bekend met de eerste 3 van Sabbath, maar andere platen hebben een grotere impact op m'n leven (gehad). Ik schrok er gewoon van omdat die eerste Sabbath-plaat/platen toch redelijk revolutionair worden geacht op muzikaal vlak (zonder hen geen Roadburn, zeg maar) en bijna automatisch vermeld worden als de getallen 1970-1971 aan bod komen. En een paar tienduizenden stemmen op RYM en een eerste plaats aldaar versus 'niet eens binnen de Top 250' hier, sta me toe dat op z'n minst opvallend te vinden

Ik ben benieuwd naar m'n eigen top 10 overigens, ik kan me niet meer herinneren wanneer ik die het laatst ingevuld of aangepast heb, bedankt om me erop te wijzen Kronos!

avatar van milesdavisjr
3,5
geplaatst:
Nog uitkomend in hetzelfde jaar als het debuut en de heren hebben hun sound in enkele maanden tijd verder uitgediept. De bluesy passages zo alom aanwezig op het debuut hebben wat meer plaats gemaakt voor het voor Sabbath zo kenmerkende 'doom' geluid. Opener War Pigs is weergaloos, met name het fenomenale middenstuk is om je vingers bij af te likken. Het nummer swingt als een tiet. Paranoid, een dikke hit in Nederland heeft mij echter nooit kunnen boeien, de riff en groove zijn wereldbekend maar het dreinende karakter van het nummer vind ik irritant. Planet Caravan, een fantastisch nummer, mysterieus, haast psychedelisch van aard, een van de beste songs in het oeuvre van de band. Iron Man, ik ben een wat vreemde eend in de bijt; maar ook deze song doet mij vrij weinig hoewel ik weet wat de riff heeft betekend voor zoveel metalbandjes, die hun eerste muzikale avonturen aangingen. Hierna komen er prima songs voorbij, hoewel Rat Salad flauw is. Echter afsluiter Fairies Wear Boots is dan weer een heerlijke track om de boel op slot te gooien, de tekst is toch te hilarisch voor woorden, de inname van bepaalde middelen zal hier wel mede aan ten grondslag hebben gelegen. Zo vormt Paranoid een goede opvolger van het debuut maar mis ik toch enigszins het jamachtige en speelse karakter waar de eersteling voor mij zo bekend om staat.

Tussenstand:

1. Black Sabbath
2. Paranoid

5,0
Paranoid is voor mij een echte klassieker, en een fantastische opvolger van het al genre brekende debuut uit hetzelfde jaar. Komisch ook hoe de cover nog losjes gebaseerd is op War Pigs, maar niet werd vervangen toen de platenmaatschappij besloot het album te vernoemen naar de voor hen gedoodverfde single Paranoid.
Het album kent een aantal "hits" van Black Sabbath die bij menig rock- en metal fan bekend zijn. "Hits" want het mainstream publiek pikte het maar niet op, waardoor het commercieel nog wel eens achter kon blijven. Toch kent iedereen de riff van Iron Man, dat dan weer wel. Ook de recensisten waren in de beginjaren niet bepaald lovend over deze band, en dit album. De status van klassieker wordt jaren na dato pas toegekend. Naar mijn inziens dus terecht.
De band klinkt op dit album al beter op elkaar ingespeeld als op de eerste, en ook Ozzy is beter bij stem en zingt met meer zelfvertrouwen. Een nummer als Planet Caravan zou je niet verwachten bij Black Sabbath, maar wat pakt het goed uit dat ze de gok genomen hebben dit nummer zo te maken. Een dromerig nummer met een mooie afsluiting op de gitaar van Iommi. Ik vind alle nummers wat toevoegen op het album, ja, ook Rat Salad en Fairies Wear Boots die toch wel de zwaksten zijn op het album. Fairies Wear Boots zou door Ozzy zijn geschreven en het zou gaan over skinheads die ze na een confrontatie, fairies genoemd zouden hebben. Ik hoor het er niet in, maar het is muzikaal gezien wel een goed nummer.
Er valt nog genoeg aan te voegen, maar ik laat het hierbij. Dit album krijgt van mij 5,0*

Ik sluit af met lyrics die mij bij zijn gebleven uit de single:

I need someone to show me the things in life that I can't find
I can't see the things that make true happiness, I must be blind

Tussenstand:
1. Paranoid
2. Black Sabbath

Gast
geplaatst: vandaag om 18:58 uur

geplaatst: vandaag om 18:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.