menu

GZA - Liquid Swords (1995)

mijn stem
4,29 (705)
705 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Geffen

 1. Liquid Swords (4:30)

  met RZA

 2. Duel of the Iron Mic (4:06)

  met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

 3. Living in the World Today (4:23)

  met Method Man

 4. Gold (3:57)
 5. Cold World (5:31)

  met Inspectah Deck en Life

 6. Labels (2:54)
 7. 4th Chamber (4:37)

  met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

 8. Shadowboxin' (3:29)

  met Method Man

 9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
 10. Investigative Reports (3:49)

  met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

 11. Swordsman (3:21)
 12. I Gotcha Back (5:01)
 13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
toon 1 bonustrack
totale tijdsduur: 50:46 (55:18)
zoeken in:
avatar van herman
4,0
Ik vond het irritant dat ik een album kocht met Genius/GZA op de hoes en ik dat vervolgens niet kon vinden toen ik Genius/GZA intypte op MusicMeter. Waarom niet gewoon de naam op de hoes aanhouden, zoals de stelregel is op MusicMeter?
Dat Allmusic-verhaal is nieuw voor mij...

Dat het album nu niet tussen de andere albums van GZA stond, komt omdat er afgelopen week wat aanpassingen op de site zijn doorgevoerd waardoor je niet kunt aangeven dat Genius/GZA een alias is. Als het goed is, wordt dit binnenkort wel opgelost.

Beetje sneu om mensen dan meteen debiel te noemen.

avatar van Psycholamp
5,0
herman schreef:
Dat Allmusic-verhaal is nieuw voor mij...Staat in de wiki.

avatar van herman
4,0
Scherp.
Maar waarom zou dit dan een uitzondering zijn? Van Belle & Sebastian staan de albums ook gewoon op de site met de artiestennaam zoals op de hoes.

avatar van Psycholamp
5,0
Omdat ik nog nooit iemand deze gast als Genius/GZA heb horen noemen, maar altijd als GZA. Toen de naamsverandering erdoor was, kon je 'm niet meer vinden onder GZA, en als dat wel het geval was geweest, dan was er niets aan de hand, wmb.
Dus leek het mij logisch de meest gangbare naam voor deze artiest te gebruiken en dat is niet Genius /GZA, maar gewoon GZA. Net als bij dit album; op deze hoes staat echt Schooly D (met één "L"), ipv. het meer gangbare Schoolly D. Echter niet hier te vinden onder de eerste optie. Dit is wel niet zo wereldschokkend, maar toch...
Ook meen ik me te herinneren, om bij verzamelabums, tijdens het toevoegen, de meest gangbare naam te gebruiken en dus niet Beyoncé Knowles, maar gewoon Beyonce en niet Havoc and Prodigy, maar Mobb Deep. Waarom dan een uitzondering maken voor een regulier album?
Verder wordt GZA in het booklet van Liquid Swords ook nog alleen maar aangeduid met GZA en niet met Genius. Maar goed, mij was het vooral te doen om het zoekbalkje en de discografie en zou ik er dus geen probleem mee hebben, dat als ik boven in het zoekbalkje GZA typ, ik als suggestie ook "Genius/GZA - Liquid Swords" te zien krijg, maar dat gebeurde dus niet.

avatar van leatherhead123
4,5
Bible hoort er misschien inderdaad niet op maar toch ben ik blij dat dat wel het geval is want wat een heeerlijk nummer is dat zeg!

avatar van leatherhead123
4,5
Nog steeds m'n favoriete album aller tijden.

Geweldige sfeer, briljante lyrics, goede gastoptredens en ontzettend sterke GZA. Wat mij betreft heeft dit album het echt allemaal. Ik ga even de tracks langs:

Liquid Swords: Het album begint al meteen met één van de beste tracks van het album. Leuke intro de meteen de toon zet, vervolgd door een simpele maar wel erg sterke beat en GZA die de ene geniale woordspeling na de andere spit. 5*

I flow like the blood on the murder scene


Duel Of The Iron Mic: Wederom een erg goede track. Lekkere beat en goed gerapt, maar wat mij betreft is het Deck die op dit nummer de show steelt. Geweldige verse dropt ie hier. 4,5*

Living In The World Today: Een van m'n persoonlijke favoriete en naar mijn mening een nogal ondergewaardeerd nummer. Vind vooral hoe GZA er aan het begin van het nummer inkomt met dat refrein echt geweldig. Een van de beste beats van het album ook. 5*

Gold: Weer een goed nummer. Lekkere rauwe productie en goeie tekst. Valt eigenlijk weinig te zeggen verder over dit nummer . 4*

Cold World: Ik denk dat dit m'n minst favoriete track van het album is. Niet slecht ofzo, maar gewoon niet zo denderend. Beetje vervelend refrein ook. 3,5*

Labels: Leuk nummer waarin GZA zo'n beetje alle Labels een kopje kleiner maakt. Flowt bijzonder lekker en de beat mag er ook wezen. 4*

4th Chamber: Zeker een goed nummer, maar toch een ietsiepietsie overschat in de zin van dat het gewoon niet tot m'n favorieten behoort in tegenstelling tot veel users hier (meeste voorkeursstemmen). Wel geniale beat natuurlijk. Vooral hoe ie erin komt aan het begin. Eargasm. 4,5*

Shadowboxin': Werkelijk ge-ni-aal dit nummer. Tis eigenlijk jammer dat Bible er nog op staat want anders was dit mn favo track geweest. Erg sterke, metaforische tekst en de heerlijk, beheerste manier waarop Method Man flowt op dit nummer is echt van ongekend niveau. 5*

Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304: Erg goed gerapt, alleen de beat gaat wel klein beetje vervelen na een tijdje vind ik. Verder wel gewoon een goed nummer. 4*

Investigative Reports: Weer een simpele maar erg effectieve beat en alledrie de gast Wu-leden leveren een uitstekende verse af. 4,5*

Swordsman: Een van de duisterste nummers van het album. Heerlijke dreigende beat van RZA en GZA rapt (zoals gewoonlijk) weer erg goed. 4,5*

I Gotcha Back: Ook nogal underrated nummer vind ik. Ijzersterke tekst, goeie beat en vooral een erg lekker refrein en was eigenlijk inderdaad de perfecte afsluiter geweest. 5*

I gotcha back, but you best to watch your front
Cause it's the niggaz that front, they be pullin stunts


Basic Instructions Before Leaving Earth: Ik snap wel waarom veel mensen vinden dat dit nummer er eigenlijk niet op hoort, maar toch ben ik blij dat dat wel zo is want het is namelijk m'n favoriete nummer van het album en ook één van m'n favoriete nummers aller tijden. Prachtige, diepe tekst over religie met veel goedgevonden verwijzingen naar het christendom en de islam. Verder een gaaf refrein en een heerlijke productie door 4th Disciple. 5*!!!

Wat mij betreft dus het beste hip-hop album aller tijden. Eigenlijk ook gewoon tijdloos dit album. Gaat nooit vervelen hoe vaak ik hem ook opzet. Daarom 5* en een nr.1 notering in m'n top 10.

avatar van west
5,0
GZA zegt in het boekje van de Chess edition van Liquid Swords dat er nog een naam op de cover had moeten staan, die van RZA. Dit Liquid Swords was echt een co-productie van hen samen. RZA verzorgde de misschien wel beste beats en muziek en GZA zorgde voor de sterke teksten en een geweldige flow. De fantastische productie van RZA draagt nog meer bij aan die fraaie donkere sfeer van het album. Overigens las ik ook dat RZA die beats in zijn kelder bewaarde en dat er bij een overstroming 300 verloren zijn gegaan. Gelukkig had hij er nog meer dan genoeg, zegt GZA.

Als je ervoor gaat zitten en je begint aan dit album, dan word je na het intro gelijk de donkere sfeer van dit album ingezogen door die fantastische heavy beats en bijpassende teksten en flow. De sfeer is haast filmisch, film noir. Daarom past het fraaie artwork van de Japanse film Shogun Assassin er ook mooi bij. Grappig is dat het niet, zoals je zou denken, al eerder in het productieproces erbij betrokken was, maar er pas op letterlijk de laatste mix dag erbij werd gehaald door RZA.

Er staan letterlijk alleen maar erg goede tot fantastische tracks op dit Liquid Swords. De eerste vier nummers vind ik briljant. Je zal je album maar openen met zo'n fantastische titelsong & het Duel Of The Iron Mic. Op Gold klopt ook alles: beats, muziek, flow: fantastisch, wat een ijzersterke zeer donkere eenheid hebben ze hier gesmeed.
Eigenlijk moet ik verder maar geen favorieten noemen, dat is hier te moeilijk, zo goed is alles. Maar 4th Chamber ('You don't understand my words, but you must choose...' creepy), Shadowboxin', Investigative Reports & I Gotcha Back vind ik echt briljant.

Dit is niet alleen één van de beste, misschien wel de beste, hip hop plaat ooit. Het was hoog tijd om 'm in mijn top 10 te zetten.

avatar van Shelter
4,0
Zeker een van de betere van allee wat wu tang/leden gemaakt hebben.
Het is dat ik geen die hard fan ben van wu tang, het geluid vind ik wel vet maar niet super super.
Kwa solo werk vind ik deze, ironman en tical het beste wat uit gekomen is van de leden.
Fishscale hangt er tegen aan.

Edit: damn ik vergeet only built for....

avatar van Timo-otje
4,0
Wanneer ik deze cd wil bestellen kom ik overal een andere tracklist tegen dan hier vermeld wordt? Andere trackvolgorde voor de duidelijkheid.

avatar van Psycholamp
5,0
Klopt. De nummers staan achterop verwerkt in een verhaaltje en niet in volgorde van hoe ze op de cd staan. Ook in de inlay staan de nummers in een andere volgorde, met de opmerking erbij, dat ze niet in deze volgorde op de cd staan.

avatar van Oortrommel
4,5
Wat een heerlijke audio-painting schildert GZA op deze plaat. Duistere, donkere producties van RZA vullen de rijke raps van GZA perfect aan en zetten écht iets neer. Deze man is de brains van de Wu-Tang Clan, zo komt hij op mij over in ieder geval. Behalve interessante topics die aangesneden worden, o.a. Cold World en Living in the World Today, laat GZA ook horen als MC een uniek perspectief te hebben. Een track als Labels is echt creatief uitgewerkt en de meer Wu-Tang gerichte tracks als Duel of the Iron Mic en Investigative Reports gaan er als vanouds als zoete koek in.

Misschien is dit wel het beste Wu-Tang solodebuut voor mij. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Ik vind het in ieder geval knap dat GZA met 12 tracks kan wat Raekwon met 18 tracks doet (en bijna 20 minuten meer).

avatar van -marco-
5,0
Heb besloten dat dit ( tot op heden ) album voor mij het enige perfecte album betreft en derhalve als enige album voor mij een score van 5* verdiend.

avatar van thgryda
5,0
Ik ben na het herbeluisteren (wel 20 keer) van deze parel deze maand in de auto tot de conclusie gekomen dat deze inderdaad een halfje omhoog moet naar de volle pot!

avatar van Jar0on
5,0
west schreef:
Overigens las ik ook dat RZA die beats in zijn kelder bewaarde en dat er bij een overstroming 300 verloren zijn gegaan. Gelukkig had hij er nog meer dan genoeg, zegt GZA.

Mijn grootste "raadsel" in de hiphop, hoe had een solo album van Inspectah Deck uitgepakt op deze beats? Was een Tical nóg beter geworden? Misschien kwamen de solo albums van U-God & Masta Killa ook wel in het rijtje met geweldige Wu albums. Met 300 beats kan je genoeg lijkt me, vooral met beats van RZA. Maar ach, we zullen het nooit weten en misschien overdrijf ik wel en verbeeld ik mezelf teveel.

avatar van Psycholamp
5,0
Masta Killa's album hoort, w.m.b., ook echt wel thuis in het rijtje met geweldige Wu albums. No said date laat Tical ook mijlenver achter zich. Neemt niet weg, dat Liquid Swords meesterlijk is en dat U-God een vrij matig album afleverde. Ieder zo zijn/haar smaak.
GZA is zelf natuurlijk ook wel meer, dan rapper alleen en dat draagt er misschien ook wel toe bij, dat dit album beter is dan sommige soloprojectjes. Misschien heeft Inspectah Deck wel beats verworpen en heeft GZA die beats wel gebruikt. Wie zal het zeggen?

avatar van party
4,5
Wat een classic is dit album toch. Een van de vetste cd's die er ooit gemaakt zijn.

avatar van Verbston
5,0
Voor wie het nog niet wist: De laatste track op de CD (track 13) is van Killah Priest. GZA is er niet op te horen. Althans niet meer dan eventuele add-libs. (reeds aangepast door mods)

avatar van Benjaminjow
4,5
Ik zou graag eens een kopje munt thee met honing willen drinken met de figuren die dit album een 0,5 ster geven. Lekker twee uur doorvragen hoe ze het in hun hoofd halen om zo een abnormaal laag cijfer te geven. Zélfs als je niet van hip-hop houdt of er nooit naar luistert, dan hoor je toch dat dit album grandioos in elkaar steekt? Haast alles klopt!

Mail me vooral eens, de munt thee wacht.

avatar van MJ_DA_MAN
3,5
Zo goed is dit album anders niet.

avatar van Rhythm & Poetry
4,0
Job Cohen heeft ook een MuMe-account zie ik.

Alhoewel iedereen bij mij ook nog altijd thee mag komen drinken. Krijg je er zelfs een koekje bij.

avatar van Shelter
4,0
MJ_DA_MAN schreef:
Zo goed is dit album anders niet.


jawel, zelfs jouw 3,5 zit nog in de categorie goed toch?
Gewoon goed MJ, niet teveel zeiken

avatar van MJ_DA_MAN
3,5
Shelter schreef:
(quote)
jawel, zelfs jouw 3,5 zit nog in de categorie goed toch?
Gewoon goed MJ, niet teveel zeiken
Ik vergelijk het, uiteraard, met Benjaminjow's cijfer/mening. Zo goed vind ik het dus bij lange na niet. Gewoon goed, voornamelijk door GZA.

avatar van Shelter
4,0
ok duidelijk

avatar van Benjaminjow
4,5
Rhythm & Poetry schreef:
Job Cohen heeft ook een MuMe-account zie ik.

Alhoewel iedereen bij mij ook nog altijd thee mag komen drinken. Krijg je er zelfs een koekje bij.


Lijkt me onwijs gezellig!

Moet ik trouwens het nummer B.I.B.L.E. meenemen in mijn rating? Het is in mijn ogen het enige minpunt op het album, maar het is van Killah Priest... Ik voel een potentiële 5* aankomen.

avatar van Improvision
3,0
GZA over dit album track per track: klik.

avatar van Ernie
5,0
Improvision schreef:
GZA over dit album track per track: klik.


heel interessant! thx

avatar van west
5,0
Er is sinds vandaag een limited dubbel gekleurde vinyl editie verkrijgbaar bij Newbury Comics (.com)!

Wat een houterige, statische, nare flow heeft deze man toch, album wordt gedragen door de muziek

avatar van Slowgaze
4,5
Dat beat van 'Killah Hills 10304' though

avatar van Metgezel
3,5
Geweldige sfeer en productie, maar de flow van GZA ligt me net even wat minder dan die van een aantal andere Wu-Tang legendes.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:00 uur

geplaatst: vandaag om 05:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.