GZA - Liquid Swords (1995)

Label: Geffen

1. Liquid Swords (4:30)

met RZA

2. Duel of the Iron Mic (4:06)

met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

3. Living in the World Today (4:23)

met Method Man

7. 4th Chamber (4:37)

met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

8. Shadowboxin' (3:29)

met Method Man

9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
  10. Investigative Reports (3:49)

met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

11. Swordsman (3:21)
  12. I Gotcha Back (5:01)
  13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
Er is niks aardigs aan Shadowboxin´. Gewoon classic

NastyOnWax schreef:
Killa Sin heb ik nog niet gehoord. Ben het trouwens wel met je eens over die andere 3 die je noemt behalve Killah Priest. U-God is echt geen bijzondere mc en Cappadonna komt soms heel goed(Winter Warz), maar andere keren is ie gewoon zo slecht dat hij zelfs lijkt te vergeten te rijmen(Triumph).

Dat verhaal over Masta Killa en Killah Priest kende ik trouwens al. Staat ook op wiki. Ik heb echt bewust Masta Killa niet genoemd en U-God wel, want op Da Mystery Of Chesboxin' brengt Masta Killa echt een geniale verse. Ongelooflijk dat hij hiervoor nog nooit had gerapt, maar hij zal ook ongetwijfeld geholpen zijn door de meer ervaren Clan-members

Deze komt nu trouwens ook m'n top 10 binnen. Follow The Leader van Eric B and Rakim is goed, maar dit overtreft hem wel hard. Alweer het 3e Wu-Tang album in m'n top 10

Mijn favoriete verse op het album samen met GZA's verses op Protect Ya Neck en Clan In Da Front.

Ik vond MK duidelijk het sterkst op Da Mystery Of Chessboxin', maar toen kwam ik er een aantal jaren terug ook nog achter dat er nog een tweede betekenis achter die verse zat, want hij had het namelijk over AIDS. Sowieso vind ik MK sterk ondergewaardeerd, zijn verse op Winter Warz wordt vergeten vanwege de 2 minuten lange verse van Cappadonna.

avatar van NastyOnWax
Je bedoelt dat stuk over die technique die het immuunsysteem aanvalt? Ik weet niet. Heb eigelijk nooit verder gedacht over die zinnen. Zijn trouwens wel geniale lines die leiden tot deze zinnen met een geniale delivery.

You scream, as it enters your bloodstream
Erupts your brain from the pain these thoughts contain
Moving on a nigga with the speed of a centipede
And injure any motherfucking contender!

avatar van Ernie
Toch die top10 binnen ten nadele van Soundgardens meesterwerk Superunknow (sry jongens ) maar deze plaat is gwn perfect! Die intro Je wordt echt die Samurai/shadowboxingroove ingesleurd. Ik heb nog een paar hiphopalbums die ik van begin tot einde steengoed vindt maar de sfeer uit deze Liquid Swords hebben ze nooit weten te grijpen. . De Filmstukjes zijn schitterend gedaan maar het helpt natuurlijk ook dat RZA hier zijn naar mijn mening ultieme productiestaaltje heeft neergezet. Luister gwn naar Duel of the iron mic of 4th chamber. die gelaagde beats zijn niet normaal meer En dan natuurlijk nog de ster van deze schijf : GZA die kurkdroog alle songs (behalve b.i.b.l.e. natuurlijk ) naar het hoogste niveau denkbaar rapt. Ook Method man & Raekwon schitteren hier maar Ghostface komt nog het dichtst bij GZA z'n niveau in alle 2 zijn verses. De Wu-Tang Clan hebben als groep of solo toch ondenkbaar goede platen gemaakt die het genre echt hebben bepaald.

avatar van gweah
Ernie schreef:

Yessir

avatar van Bobo_NL
Ongelooflijk dat ik dit album pas nu ontdek, terwijl 36 Chambers mijn favoriete rapalbum is. Dit klinkt namelijk als 36 Chambers 2.0!

avatar van Elohim
Met voornamelijk verses van GZA wat ook niet verkeerd is!

avatar van Ernie
Even goed als 36Chambers en op dit moment ben ik zelfs geneigd om te zeggen dat ie nog beter is. Die sfeer is echt onovertroffen. Bij elk ander hiphopalbum sla ik de skits/intros over omdat je het wel begrepen hebt na een paar luisterbeurten maar bij deze Liquid Swords geniet ik echt van de filmsamples.

When I was litlle...

Ohh mad one
We see your trap
You can never escape, your fate
Submit with honor to a duel, with my son

I had a bad dream
Don't be afraid, bad dreams are only dreams
What a time you chose to be born

Bobo_NL schreef:

Mee eens. Ik had precies hetzelfde.

NastyOnWax schreef:
Wat mij betreft hadden ze dit album Enter The Wu-Tang 2 genoemd ofzo.

avatar van Ernie
Elk album van Wu-Tang clan heeft die feeling wel vind ik. Akkoord, er staat altijd wel 1 lid extra in de spotlight bij de soloalbums maar toch rapt de helft of meer van de groepsleden gwn mee wat de plaat sowieso ten goede komt Solo-albums is een relatief begrip bij deze jongens...

Bobo_NL schreef:

Daarmee doe je Liquid Swords ietwat te kort denk ik. Nu klinkt het net alsof dit album bedoelt was om als 36 Chambers te klinken. Liquid Swords is velen malen donkerder en de beats klinken ook niet hetzelfde als 36 Chambers. RZA had nog weleens lowkey beats op 36 Chambers zoals CREAM waar je dat niet zult meemaken op Liquid Swords.

avatar van NastyOnWax
Ik vind dat Bobo gelijk heeft. Van de 7 albums die Wu uitbracht tussen '93 en '96 zijn 36 Chambers en Liquid Swords gewoon het meest met elkaar vergelijkbaar qua stijl en kwaliteit. 36 Chambers was gewoon echt donker, hardcore en over het algemeen gewoon dope en gebruikte veel samples uit Kung-Fu films, Liquid Swords ook. OB4CL bijvoorbeeld is veel meer cinematisch en heeft een echte mafioso-stijl. Alleen Return to the 36 Chambers en Tical vind ik qua stijl (dus niet qua kwaliteit) een beetje passen bij Liquid Swords en 36 Chambers. Alleen jammer dat ik Tical dus totaal niet interessant vind

avatar van Glaciers of Ice
Misschien zijn ze vergelijkbaar, maar ik ken een hoop albums die aardig vergelijkbaar zijn. Dat maakt het nog geen 36 Chambers 2.0 Ik snap je wel hoor, maar bij 36 Chambers was kung-fu slechts een onderdeel van het album. Bij Liqiud Swords is kung-fu haast een metafoor voor GZA's teksten. Dan moet ik schaken natuurlijk ook niet vergeten. Ik vind Liquid Swords persoonlijk velen malen donkerder, vooral nummers als Swordsman en I Gotcha Back. Tical lijkt eigenlijk meer op 36 Chambers, maar is ook niet heel erg vergelijkbaar. Ik vind Tical ook de mindere, maar kom nog zeker wel op een 4.5* uit bij die plaat.

Zeer goed album! Masta Killa is de meest ondergewaardeerde rapper van de WU vind ik, hij is zo authentiek. Cappadonna is zeker niet matig zoals hiervoor word gezegd, check Ice Cream en Winter Warz maar eens... Killa Sin is inderdaad ook een zeer goede protege van de WU.

avatar van Glaciers of Ice
Alhoewel ik het met je eens ben dat Cappadonna geen matige mc is, ben ik van mening dat zijn verse op Ice Cream niet echt goed is. 97 Mentality, Slang Editorial of Heaterz was een beter voorbeeld geweest.

"I love you like I love my dick size" was de slechtste line op OBFCL.

avatar van niels94
Method Man op Shadowboxin'

Als het gaat om flow en delivery is er denk ik nooit een betere rapper geweest, die man is echt niet normaal fantastisch.

avatar van Psycholamp
En zo zie je maar hoe meningen kunnen verschillen. Ik vind Meth nl. een van de mindere Wu-MC's. Maar nog steeds vele malen beter dan 100en andere niet-wu-gerelateerde MC's.

avatar van NastyOnWax
Ik vind Meth ook geweldig. Zoals Niels al zegt door die flow en delivery, maar ook vooral door z'n stem. Die man heeft echt een geweldige mic-presence. Hij is dan wel geen wordsmith als bijvoorbeeld GZA, maar alleen al die hele impact van hem als hij op een track verschijnt maakt het geweldig om naar hem te luisteren.

avatar van Ernie
Sinds gisteren een vriend volledig hooked gekregen aan deze CD. Daar ben ik trots op want het cliche-beeld van hiphop heb ik met deze Liquid swords uit zijn hoofd gekregen Vooral duel of the iron mic kan niet meer stuk nu...

avatar van Jar0on
Nice! Is mij nog niet gelukt met deze na hem 2 of 3x te laten heb gehoord. Wel had ik ze kunnen overtuigen met Enter the Wutang en Illmatic die ze wel na 1x al vet vonden. Altijd leuk als ze je muziek leuk vinden!

avatar van Holla
Lastige CD voor mijn vrienden. Wu Tang sowieso al, ik heb een vriend net eindelijk aan de hits van The Infamous gekregen .

Lange tijd geleden dat ik deze gedraaid heb, snel maar weer doen

Stomme vraag misschien, maar waarom staat hier als artiest GZA aangegeven, en niet Genius/GZA zoals op de hoes?

Verder maar eens een stem achterlaten hier. Ik heb het album destijds gekopieerd van een vriend, zonder te weten welke klassiekerstatus had. Het was denk ik zijn enige hiphopcd en mijn tweede (na Doggystyle). Kon er niet zo heel veel mee, maar toen ik het vorig jaar weer beluisterde vond ik het wel erg vet. Geweldig ook die samurai-thematiek. En gisteren heb ik dan de originele cd maar eens gekocht toen ik die voor 1,50 tegenkwam.

avatar van He$$el_01
Zijn echte rapnaam is GZA, dus het lijkt me dat die naam gewoon als artiestennaam moet worden aangegeven. Je kan wel op de artietsenpagina toevoegen dat hij ook wel als Genius bekend staat, maar zo wordt het er niet overzichtelijker op.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind dat de naam van de hoes gewoon aangehouden moet worden. Zo heeft hij zichzelf destijds ook gepresenteerd,

avatar van He$$el_01
Ik zie nu dat het inderdaad op elke albumhoes zo staat. Dan moet het overal even worden aangepast.

Dus, voor wie er zin in heeft: doe je ding.

avatar van Holla
Kan iemand de fout verbeteren van degene die Genius verkeerd spelde?

avatar van Psycholamp
Nee, handig die "nieuwe" naam. Nu heeft deze gast nog maar 1 album op MuMe staan en als je GZA intoetst bij zoeken, krijg je dit album níet te zien tussen de suggesties. Ook bij GZA's discografie staat nu dit album er niet meer tussen.
Komt er ook nog eens bij dat er bij Beneath the Surface GZA/Genius op de hoes gemeld wordt.
Op Enter the Wu-Tang, wordt ie overigens vermeld als The Genius "The Gza". Wat doen we daar dan mee!?
Volgens mij is het beleid van MuMe idd. zo, dat een artiest zo genoemd wordt, als op het originele artwork vermeld wordt, mits het om een uitzondering gaat, dan wordt de naam gebruikt, zoals die te vinden is op AllMusic. GZA dus in dit geval en het verschil met Genius is zo groot, dat dit als alternatieve artiestennaam ingevoerd dient te worden.
Dit is echt te verwarrend op deze manier en doet deze artiest op deze manier absoluut geen eer aan.

avatar van Holla
vind het ook ietwat vreemd, maar verder niet geheel irritant ofso.

avatar van René.
Welke debiel heeft de artistennaam aangepast naar 'Genius/GZA', waardoor hij nu niet meer tussen de rest van GZA z'n albums staat?

avatar van Psycholamp
Zo... Weer terug veranderd, want ik vond het wel irritant.