Kraftwerk - Computer World (1981)

West-Duitsland
Electronic
Label: EMI

1. Computer World (5:08)
  2. Pocket Calculator (4:58)
  3. Numbers (3:21)
  4. Computer World .. 2 (3:19)
  5. Computer Love (7:18)
  6. Home Computer (6:19)
  7. It's More Fun to Compute (4:12)
beaster1256
vind ik persoonlijk niet zo'n geslaagde kraftwerk, ze hebben veel betere gemaakt

avatar van gemaster
Ik vind het weer een ijzersterk album. Het is wel minder dan The Man Machine en (in mindere mate) Autobahn, maar ik vind hem beter dan Trans Europe Express. Mijn favoriete nummer is Computerliebe, oftewel Computerlove.

avatar van bas
bas
beaster1256 schreef:

ben benieuwd welke je dan voor ogen hebt! Ik vind Computer World een van de betere kraftwerk cd's. Beter dan autobahn, mooiere klanken die minder beheerst worden door kale stemmen en dode beats. Ik vond the man machine eigenlijk maar weinig aan, maar die heb ik maar weinig geluisterd, dus wie weet veranderd mijn oordeel nog...

Een topper voor kraftwerk, maar in z'n geheel rond 3,5*

avatar van titan
titan (crew)
Ik ben het eens met Beaster1256. Als je het hebt over kale stemmen en dode klanken denk ik juist aan dit album, dat voor mij veel robotachtiger en blikkeriger klinkt dan hun eerdere werk. Alles wat de band vanaf Ralf & Florian (het album voor Autobahn) tot aan Computer world uitbracht is wat mij betreft beter.

avatar van gemaster
Ja die kale stemmen en dode klanken, dat is nu eenmaal het concept van dit album. Toch vind ik dat er nog redelijk wat warmte wordt uitgestraald door nummers als Computer Love.

avatar van John Doe
Dit is het beste wat ik tot nu toe van Kraftwerk hoor. Betere geluidsmanipulaties en ritmes. Autobahn en The Man Machine hebben meer klassieker status, toch loopt deze muziek beter door het ritme.

avatar van Toon1
Naar mijn mening het beste album van Kraftwerk, allemaal goede nummers.

avatar van Gyzzz
Weer nét iets minder dan de vorige (Man Machine) maar toch wel weer nipt de 4 sterren waard, door de vrolijkmakend fijne melodieën.

Toine Rorije
Wat een debiele muziek zeg. Dit gaat echt helemaal negens meer over.
Het is een verzameling van de meest simpele riedeltjes ooit, maar door het quasi-futurisme in combinatie met de pioniersstatus van de band gaan mensen nog geloven dat het goed is ook.

Hahahahahaha! Toine.
Wat een grappenmaker!

avatar van adderbak
'Computerlove', een van de meest emotievolle nummers ooit.

Maar ja, er zijn natuurlijk altijd mensen die het 'alleen maar bliepjes' vinden. Bedenk overigens dat in 1981 nog maar erg weinig mensen wisten wat een computer was.

(het was pas echt leuk geweest als ze een plaat hadden gemaakt over de CD-I, BetaMax of de Concorde: dan waren ze vast niet zo succesvol tot op de dag van vandaag)

avatar van Toon1
Toine Rorije schreef:
Wat een debiele muziek zeg. Dit gaat echt helemaal negens meer over.

Die Toine toch!

avatar van John Doe
Toine Rorije schreef:
lees dit nu pas. Maar geen slechte poging

avatar van nuf
nuf
i'm the operator of your pocket calculator

verder een heel leuk album, alles behalve gedateerd naar mijn mening. computer love is een mooi nummer!

Musicguru
De beste samen met Trans Eurpe Express en The Man Machine. Ook het laatse echt overtuigende werk van Kraftwerk helaas.

Musicguru
Toine's reactie neem ik niet eens serieus.

Fuser
Gisteren op vinyl gehaald; naar mijn mening een goed album van een invloedrijke groep in dit genre voor vele. 3,5 *. Computer Love en Computer World springen er uit naar mijn mening. Daarnaast heb ik een zwak voor die hoes

Waarschijnlijk het krachtigste en meest geslaagde album van Kraftwerk, dat de computer als thema heeft.Begin jaren tachtig begonnen de eerste huiscomputers op de markt te komen en het in een opvallende gele hoes met zwarte letters gestoken "Computer World" speelde daar niet alleen op in, maar anticipeerde ook trefzeker op het succes van de PC in de daaropvolgende decennia. De lp bevatte zeven nieuwe nummers, die haarfijn-perfect opgenomen waren: de elektronische spettertjes en plofjes verlaten de geluidsboxen zo natuurgetrouw dat het lijkt of ze daadwerkelijk in je kamer aanwezig zijn.

Bovendien is de klankkleur van alle nummers erg gelijkend, zodat ze naadloos in elkaar overlopen, maar tegelijk is er toch genoeg variatie aanwezig om alle verveling te weren, terwijl het trance-effect van de herhaling nochtans aanwezig blijft. Het resultaat is een bijzonder aangenaam technoklanktapijt dat opgefrist wordt met beknopte, maar efficiënte lyrics. Zoals iemand over dit album schreef op een website van de BBC: the interplay of little melodies and different robotnik drumbeats is hypnotic.

avatar van charlezzz
helemaal eens met bovenstaande, hoewel ik het titelnummer een beetje mat vindt. het leverde wel een waanzinnig nummer voor coldplay op.

top album!

spartak schreef:

...Net geen 35 minuten duurt deze "Computer Love", maar in al zijn bedrieglijke eenvoud is dit een haast ontroerend meesterwerkje, dat na al die jaren nog helemaal niet verouderd klinkt.

Verdammt, Kraftwerk ist so eine F**ing Gutes Musikprojekt, Mann, Mann, Mann, ich kann kaum meine Öhren glauben!

Bitte entschuldigen Sie mir Meinen Karamellen-Deutsch, aber man muss es sagen wie est ist : Diese Schallplatte ist sehr gut, wirklich!

Von Anfang bis zu Ende is dit een gewèldig prachtig schijfje, als je mij en Spartak gelooft - en doe dàt mar - dan doe je jezelf met dit half uurtje een ongehoord muzikaal genot cadeau!

De variatie, de opbouw van de nummers... Kraftwerk is geniaaal, zeker op dit album, dat waarschijnlijk wel hun allersterkste en meest gebalanceerde album is.
En je hoort hoe deze band de grondlegger is van techno en andere dansmuziek. Pioniers als het ware!

Hier past enkel 5 sterren en ik overweeg sterk om dit in mijn top tien op te nemen. Maar ja, ten koste van wie of wat ook alweer ?

Kraftwerk ist Toll! und natürlich auch

spartak schreef:

Een juistere en nog accuratere bespreking heb ik nooit eerder gelezen!
Topalbum, en zoals al eerder vermeld geef ik maximale score!
5 stars en deze staat nu in mijn top 10! Wàt een plaat!

avatar van bawimeko
Vooral de A-kant van de LP (nummers 1-4) zijn ijzersterk. Het schijnt dat na dit album Michael Jackson contact met dit combo heeft opgenomen om te vragen of ze z'n volgende album wilden produceren; Kraftwerk weigerde dit (redelijk typerend)). Tijdloze muziek, onderkoeld, humoristisch en stiekem romantisch en sentimenteel...

Klopt het dat bij deze plaat de nummers tussen het gedeelte dat er een nummer afgelopen is en het volgende nummer begint in elkaar overlopen? Ik heb deze versie gedownload ik weet niet of het zo hoort of dat het een verkeerde versie is.

tangmaster
by_the_way schreef:

Niet bij alle nummers op de originele opnames.

Kevin-Raphaëll
jaja kraftwerk, wat een groep zeg. prachtige muziek, live zijn ze super desondanks ze gewoon achter hun toestellen staan

ik ben ermee opgegroeid hé, ben zeker er van dat ik de grootste kraftwerk fan ben. als je ze al live gezien hebt en alle cd's bezit en deze dan héél regelmatig afspeeld ook

dat telt ook voor organisation hé

jaja wat de minimoog en kraftwerk samen niet al bereikt hebben

nu over het plaatje: 4 supernummers

namelijk pocket calculator (dentaku dentaku dentaku, haha)
numbers (vooral live, nie normaal)
computer love
en dan de laatste 2 hé

is dit nu hun beste, moeilijk te zeggen eigenlijk, persoonlijk vind ik the man-machine hun beste maar deze moet verdomd niet onder doen

5 sterren voor deze plaat

Een toch heel minder album dan 'The Man Machine. Beginnend met 'Computer World' de warme melodie zorgt er toch voor dat het geen onprettig nummer is om naar te luisteren. 'Pocket Calculator' is voornamelijk een grappig in elkaar gezet nummer. 'Numbers' is domweg een domper, er wordt dom en irritant geteld in allerlei talen wat ook nog doorgaat in het nummer 'Computer World 2. Ongetwijfeld het hoogtepunt van het album: 'Computer Love'. Heerlijke melodie, simpele tekst en sterke bass-sound. Geweldig!
'Home Computer' is dan weer zo'n nummer waar ik niks mee kan en het duurt ook nog is te lang.
'It's More Fun to Compute' heeft weer dat warme, een lekkere zware volle melodie en dat onnodige geneuzel zit er ook niet doorheen.

Een magere 4 voor 'Computer Love' en 'It's More Fun to Compute'!

avatar van bawimeko
->by-the-way...
...over smaak valt niet te twisten, maar ik vind de a-kant van Computer World het beste dat Kraftwerk heeft gemaakt. Er is weemoed, humor, scherpe geluiden (numbers) en vooral veel muziek!

bawimeko schreef:
->by-the-way...

Ik vind héél dit album van een ongeziene en ongehoorde schoonheid, dit is zo'n hééérlijk album, echt wel!
Ik blijf bij maximale score!

avatar van musicfriek
Het 2e album wat ik probeer en voorlopig de laatste. Sorry voor de liefhebbers, maar dit vind ik nu dus echt hopeloze gejengel en gebliep. Hoor hier absoluut niks geniaals in.. Misschien voor die tijd leuk en vernieuwend, maar anno 2007 vind ik dit niet om aan te horen. 2 sterretjes, zat.

musicfriek schreef:

we respecteren je mening, musicfriek.