Ik vermoed dat communiefeesten me verhinderden om voor mijn 25ste een Kraftwerk-album integraal te beluisteren. Mijn ouders waarschuwden me namelijk herhaaldelijk voor mijn moeders Duitse familietak: "Het zijn leuke jongens, maar soms halen ze nogal vreemde streken uit."
De Duitse familietak zag er geen graten in om volledig verfomfaaid acte de présence te geven op statige familiebijeenkomsten, nadat ze de plichtsplegingen volledig achterwege lieten. Meestal knabbelden ze reeds aan de aperitiefhapjes terwijl wij met z'n allen de obligatoire "Hallo! Hoe gaat het?"-formuleringen dienden uit te spreken.
"Dat geeft geen pas." oordeelde mijn moeder, en fulmineerde vervolgens heftig dat "Die Duitsers toch altijd overal met bemodderde schoenen doorheen waden".
Mijn beeld rondom Duitsland, Duitse inwoners en dito cultuur moet daar ergens een kronkeling opgelopen hebben

Want met het vorderen van de jaren dien ik ootmoedig te concluderen: "Ja - er is véél leuks geproduceerd in Duitsland doorheen de jaren".
Zo is deze "Computer World" een langspeler die ik dit jaar pas echt ben gaan waarderen. Zoals eerder vermeld een uiterst clean geproducete langspeler, die bij sommige luisteraars nogal snel tegen het predikaat "kil" toegemeten kan krijgen.
"Interpol & Deutsche Bank. FBI & Scotland Yard " dreunt een monotome stem in opener Computer World. Uiterst rigide kronkelt de kristalheldere melodie zich een weg doorheen die monotome stem. Dat is ... hartverwarmend
En laat dit nu de toon zijn die doorheen de langspeler wordt aangehouden. Enerzijds zijn er die kurkdroge lijstjes die afgeraffeld worden ("Numbers" is daarvan hét voorbeeld), maar dat wordt gecounterd door de speelse, onweerstaanbare melodieën.
Zo vraag ik me hard af wie niet de mondhoeken omhoog tilt bij het horen van "Pocket Calculator" ("By pressing down a special key - it plays a little melody"). En misschien (of ben ik nu overmoedig?) zou "Computer Love" een update kunnen zijn van het Schubert-gevoel anno het computertijdperk.
Mijn Duitse neefjes zijn dik in orde, moeder. En Kraftwerk is dat ook