David Arnold - Casino Royale (2006)

Score
Label: Sony Classical

1. African Rundown (6:52)
  2. Nothing Sinister (5:31)
  3. Unauthorised Access (1:08)
  4. Blunt Instrument (2:22)
  5. CCTV (1:30)
  6. Solange (0:59)
  7. Trip Aces (2:06)
  8. Miami International (12:43)
  9. I'm the Money (0:27)
  10. Aston Montenegro (1:03)
  11. Dinner Jackets (1:52)
  12. The Tell (3:23)
  13. Stairwell Fight (4:12)
  14. Vesper (1:44)
  15. Bond Loses It All (3:56)
  16. Dirty Martini (3:49)
  17. Bond Wins It All (4:32)
  18. The End of an Aston Martin (1:30)
  19. The Bad Die Young (1:18)
  20. City of Lovers (3:30)
  21. The Switch (5:07)
  22. Fall of a House in Venice (1:53)
  23. Death of Vesper (2:50)
  24. The Bitch Is Dead (1:05)
  25. The Name's Bond... James Bond (2:49)
  26. License: 2 Kills * (2:38)
  27. Reveal LeChiffre * (1:25)
  28. Mongoose vs. Snake * (1:16)
  29. Bombers Away * (0:27)
  30. Push Them Overboard * (0:27)
  31. Bedside Computer * (0:41)
  32. Beep Beep Beep Bang * (0:37)
  33. Inhaler * (0:27)
  34. Brother from Langley * (1:41)
  35. Prelude to a Beating * (1:17)
  36. Coming Round * (1:11)
  37. I'm Yours * (1:04)
  38. Running to the Elevator * (0:28)
neo
Dramatisch zou dat zijn, ze hadden het inderdaad beter niet kunnen doen...

Nee, nee, dit is eindelijk de juiste manier waarop iTunes gebruikt moet worden; extra muziek bieden aan de fans, die om commerciele redenen niet op de officiele CD kunnen. Dit gaat de goede kant op!

neo schreef:
Dramatisch zou dat zijn, ze hadden het inderdaad beter niet kunnen doen...

Hoe bedoel je dat, Neo?

Ben weleens ironisch

avatar van Thunderball
Daar de song niet op de OMPS plaat staat, komt er dan wellicht zo'n (shit-)verzamelaar uit vol met pop/rocksongs, waar van de meesten niet in de film voorkomen en slechts "inspired by" zijn? Iets over bekend??

neo
Nooit eerder gedaan toch? Ga er van uit dat dat niet gebeurt. Want ondanks dat ze er mensen mee kunnen lokken, hebben ze de verleiding altijd weerstaan.

Arnold sprak paar dagen terug nog vol lof over de snelle manier waarop de release in elkaar gestoken is. Hij beweert dat er al gehint wordt aan het thema in de film, maar bij lange na niet in volle glorie, om daarop krachtig in ten tonele te verschijnen op het einde. Kippenvel moment van het jaar?

avatar van Thunderball
ja, maar de song heeft er tot nu toe ook altijd opgestaan en dat is nu ook niet. Er moet toch gewoon aan te komen zijn, officieel dan?!

neo
Heb het al eerder gezegd; het kan mij zelf niks schelen.

avatar van Thunderball
En heeft er iemand de hele soundtrack al gedownload.....En?????? Goed?????

Helaas de soundtrack valt mij zeer tegen. Het vernieuwende wat Arnold had belooft in vroege interviews is er niet gekomen.
Weer veel van hetzelfde zonder uitschieters.

avatar van Thunderball
Vandaag de soundtrack cd gekocht,
maar helaas:

ik krijg hem als cadeautje van de Sint/Kerst of als ik pech heb voor mijn verjaardag (1 januari), dus dat wordt knarsentandend afwachten en verlangen.

avatar van Thunderball
ik lees net op CommanderBond een interview van de BBC met Chris Cornell waarom de song niet op de soundtrack staat:

" It was a decision of mine not to have it on the soundtrack. I wanted it to be mine!"

Want het komt te staan op zijn nieuwe album wat in februari uitkomt!! De single wordt nog wel in Amerika op 11 december uitgebracht en in Engeland waarschijnlijk wat later. Wat een eikel en ongeloofelijk stom, want dit is lekker laat en straks zit, behalve een paar die hards, er niemand meer op te wachten.

zow me stem ff veranderd ging perongeluk hea;-)

avatar van Thunderball
Overigens wat me opvalt is dat in de film een totaal andere versie van You Know My Name te horen is, met een heel orkest er bij en minder gitaar op de voorgrond.

Thunderball schreef:

Viel mij ook meteen op! En een andere intro en afsluiting... veel mooier naar mijn idee... wil dan ook ontiegelijk graag die versie hebben... maarja hoe kom ik daaraan... als iemand het weet! plz tell

De titelsong past trouwens perfect bij de film. Modern, ruig, bitter maar soms zoet... en vooral jong.

OST (en dan die met de extra tracks) is eindelijk weer ijzersterk. TND was prachtig, TWINE was erg ok met een wat modernere sound... DAD was bijzonder matig. Deze film heeft voor het eerst bij Arnold een veelvuldig terug kerend deuntje. Tevens klinkt de muziek weer erg uitgewerkt en soepel. Meer orkest en minder electro. Klein nadeel is wel dat ik hier en daar noten uit TWINE en DAD hoorde (vooral bij de strand scene)... maar alsnog een dikke 4*

owja, schandalig dat de title song niet op de cd staat
owja, schandalig dat de extra tracks alleen via itunes te krijgen zijn... nou heb ik ze moeten "lenen". Ja kom nou...ik ga niet 2x een cd kopen

neo
De titelsong ruig? Dan hebben wij een andere kijk op dat woord.

Net als met Die Another Day zal er ook wel weer een bootleg op duiken. Zal het in de gaten houden. Op die stonden zo ook alternatieve tracks van een bepaalde scene.

Wat minder vind ik bij Arnold's stijl wel dat zo met zijn Shaft score je continu Bond deja vues krijgt, mede dankzij het geluid wat hij in de loop der jaren ontwikkeld heeft; het gebruik van koper elementen.... Het is hem ook niet kwalijk te nemen, maar meer mijzelf.

neo schreef:
De titelsong ruig? Dan hebben wij een andere kijk op dat woord.
Voor een Bondfilm? Ja... Laatste beetje ruige bondtheme was denk ik A view to a kill.... vind ik dan

Ik kijk ook zo nu en dan of ik wat kan vinden, maar een extra paar ogen kan nooit kwaad

Weet niet of er veel dingen nog uit van komen gezien dus de extended ost. Maarja er zijn altijd wel een paar kleine fragmenten. En die title song in de film is echt beter vind ik.

Nouja wat ik echt bij hem heb is dat ik TND en TWINE geweldig vond. Ook al had TWINE niet echt zn eigen "sound". Hoe dan ook door die 2 ost's heeft hij bij mij een goede naam. Maar idd bij DAD viel me de herhaling al aardig op. Ik hoopte dat het eenmalig was. Maar ook bij deze hoor ik bepaalde noten dat ik oude films herken. En dat vind ik jammer. Dan kom ik in de tweestrijd tussen hem het voordeel van de twijfel geven (gezien zn 2 toffe ost's voorheen), en de angst dat zn inspiratie opraakt.

Hoe dan ook CR heeft een eigen sound, en nauwlijks herhaling. Iets waar ik vrij blij mee ben. Hoop dat de volgende film ook weer zn eigen sound heeft. Ook al hebben zijn ost's minder onderlinge verschillen zoals die van Barry dat wel altijd hadden.

neo
Nou is het voor mij niet zo vervelend als dat onderling in een score voor 1 bepaalde serie films is, dat terugkerende, lijkend op, die paar noten... Arnold gaf alles wat hij had voor TND, Barry deed dat bij FRWL en Goldfinger. Het is dat de tweede veel meer scores deed, en hij ook tussendoor 'adempauze' had, maar ook hij heeft zo een een aantal scores gedaan waarbij precies dat Arnold 'probleem' ook echt om de hoek komt kijken in grote mate.

davidov schreef:
Deze film heeft voor het eerst bij Arnold een veelvuldig terug kerend deuntje.

Nou... de vorige Bond-scores van hem hadden ook al terugkerende thema's hoor, kijk maar naar het Surrender-thema van Tomorrow Never Dies Bij The World Is Not Enough weet ik het zo net nog niet, maar bij Die Another Day was het gebrek aan thematische uitwerking vooral te wijten aan de summiere CD-release.

Grappig dat je het zegt, trouwens, want wat iedereen het grootte nadeel vind aan Casino Royale, is zijn gebrek aan thema's (wat ik overigens ook onbegrijpelijk vind, maar ik kick vooral op Arnolds subtiele ontplooiing van het Bond-thema, al is zijn gebruik van You Know My Name ook erg leuk)...

... met als andere grote kritiek:

davidov schreef:

...het gebrek juist aan een eigen 'sound', en daar ben ik het wel weer mee eens. Casino Royale klinkt voor mij in feite niet anders dan Arnolds Bond-geluid, gestript van alle toeters en bellen, en uitgewerkt tot een meer volwassen geluid. Maar toch is er niets bijzonders aan en laat de man hier niets horen, qua geluid, wat we niet al vaker hebben gehoord.

Kun je misschien uitleggen wat je zo 'eigen' vindt aan Casino Royale?

Btw, ik verwacht niet dat er nog eens een complete bootleg uit zal komen van Casino Royale, met name omdat dat gewoon niet nodig is. Met de albumtracks en de iTunes aanvulling hebben we al het materiaal dat in de film te horen is, waarbij de albumversies nauwelijks afwijken van de filmversies.

avatar van Thunderball
ik heb de cd nog niet beluisterd (reden: zie boven), maar bij mijn tweede bezoek gisteren aan de film extra dit maal ook op de muziek gelet.

Ik vind de muziekale begeleiding erg goed, vooral de instrumentale versies van het You know my name theme en ook het soms subtiele gebruik (heel kort) van het Bondtheme.

Wel vind ik de laatste versie waar mee meteen heel groot wordt uitgepakt een lichte teleurstelling, want feitelijk is het een bijna exacte kopie van de originele versie van Barry voor Dr. No en voegt dus ook niets toe aan die al perfecte versie.

Zonde dat niet de versie te horen is uit de trailer incl. dat koor er bij! Kijk, dat was nou net een verassende nieuwe versie, maar of daar aan te komen is, daar hij niet in de film verder te horen is....? Jammer!

Ik geef de soundtrack pas sterren wanneer ik hem beluisterd heb.

score-freak schreef:

Zou niet de eerste keer zijn dat naast een praktisch volledige officiele uitgaven ergens van toch een bootleg kreeg met met alternatieg materiaal...

avatar van davidov
Wat ik het unieke geluid vind aan CR? de steeds terug kerende noten van you know my name maar ook bijv bepaalde beats uit African Rundow (wat een geweldig nummer trouwens wow)

Het klopt dat TND ook een eigen deuntje had dat steeds terug kwam, maar minder mooi vond ik dat gedaan als bij deze film. Hoewel de soundtrack van TND in zn geheel, wel beter is dan CR...

Mooie momentjes vond ik waren bijv:
African Rundown op 00:48-1:28, 2:25, 3:10, 5:50
Blunt instrument (vanaf halverwege)
Miami International opening erg rustig...einde complete chaos en muzikaal geweld
End of an Aston Martin hoe kort het ook is...heerlijk
Stairwell fight is ook wel ok

Eigenlijk als ik het zo bekijk is de muziek om los te luisteren niet heel boeiend, maar tijdens de film komt het perfect tot zn recht.

En natuurlijk de rustige stukjes met kleine noten die we allemaal kennen van you know my name bijv

Ligt het aan mij of heeft solange echt enorme knipogen naar de strandscene uit dad? (jinx jordan geloof ik)

avatar van davidov
Vandaag weer gezien...mijn hemel wat wil ik graag de filmversie van You Know My Name...

Volgens mij (en ik heb mn best gedaan) kon ik voor de rest in de film geen fragmenten horen die niet op de cd + bonus stonden

neo
Enige wat rest zullen idd waarschijnlijk film/cd versies zijn of alternatieve en ongebruikte.

davidov schreef:
mijn hemel wat wil ik graag de filmversie van You Know My Name...

Ik heb ergens gehoord dat deze waarschijnlijk halverwege december wordt uitgegeven, ik denk dat ze dan de single bedoelen die wordt uitgebracht, waar misschien ook de filmversie opstaat? Daar is in ieder geval een grote kans toe.

Er zijn overigens 3 versies van het nummer; een orkestrale, een normale en een echte rock versie met vooral nadruk op de gitaren (ik geloof dat die laatste de radio-versie is geworden zoals deze het meest te vinden is). Het schijnt dat ze alle 3 al op internet hebben gestaan, maar ja... vind ze maar eens

avatar van Thunderball
Ja, 11 december komt ie in Amerika uit, dat is al een tijdje bekend, maar of dat ook hier is? Ik kwam gistern wel op internet het stukje film tegen van af de schietkijker en dan de begintitels, beelden zijn wel ok, maar de geluidskwaliteit is bedroevend. Wel leuk om te zien, dat wel.

Nudak de film gezien heb, ben ik veel enthousiaster over de muziek. Tis mij allemaal wa duidelijker geworden zie! Goede thema's met in het You Know My Name-theme die leuke verwijzing naar het Bond theme van Barry (VAN BARRY!). Maar wat nog het meest neigt naar die klassieke films, is het love theme vind ik, en zeker in de tracks waar het echt helemaal in die stijl gespeeld wordt (City of Lovers anyone?). Toch een erg goede Bondscore eigenlijk!

avatar van Thunderball
Eindelijk de cd gekregen gisteren en beluisterd. Erg mooie score, Arnolds beste Bond waarschijnlijk, hoewel de leukste om naar te luisteren zonder de beelden er bij, toch nog altijd TND blijft (voor mij dan).

Blijf het wel vreemd vinden (en een gemis) dat de cd niet met de song begint en je als het ware meteen midden in de filmscore terecht komt. Krijg het gevoel dat je gewoon iets mist zo op deze manier.

Anyway, zeker een aanwinst voor mijn verzameling die ik nog vaak zal draaien.

Vraagje: zijn de bonustracks echt de moeite waard (daar de meesten maar een halve minuut of zo duren) en hoe is daar het makkelijkst aan te komen (er van uit gaand dat je bij iTunes met een of andere creditcard (of iets dergelijks) zal moeten betalen en ik die niet bezit. Iemand een tip?

De score vd cd geef ik in ieder geval 4,5 ster!

neo
Vind zelf die bonustracks ook geweldig. Vele vallen over die extra tracks die vooral underscore zijn. Al ben ik wel iemand die underscore meestal meer waardeert als andere. Maar als liefhebber vind ik het altijd een meerwaarde dit soort dingen.