Lynyrd Skynyrd - (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd) (1973)

Label: MCA

1. I Ain't the One (3:53)
  2. Tuesday's Gone (7:30)
  3. Gimme Three Steps (4:27)
  4. Simple Man (5:56)
  5. Things Goin' On (4:57)
  6. Mississippi Kid (3:54)
  7. Poison Whiskey (3:13)
  8. Freebird (9:08)
  9. Mr. Banker [Demo Version] * (5:22)
  10. Down South Jukin' [Demo Version] * (2:57)
  11. Tuesday's Gone [Demo Version] * (7:55)
  12. Gimme Three Steps [Demo Version] * (5:19)
  13. Freebird [Demo Version] * (11:09)
Free Bird is geweldig!

avatar van CWTAB
Ander hoogtepunt en tijdloos nummer is ook Tuesday's Gone...

werkelijk kippevel !

Jullie vergeten het fantastische Simple Man! Mooie plaat, trouwens.

avatar van freebird
Klasse album, van 'n klasse band,

volgens mij is het trouwens Johnny vanZandt die er vanaf 87 bijzit, zijn broer Ronnie is destijds (1977) samen met Steve Gaines en Cassie Gaines(zus) bij dat vliegtuig-ongeluk omgekomen

'n vette 5

nanneb
damn enkel goede nummers op deze plaat. wat een klassieker 4.5*

Inderdaad een superplaat/cd. Vreemd dat weinig mensen hierop reageren.

Free Bird is legendarisch mooi ^-^

Sir Spamalot (crew)
Hier staat geen enkel slecht nummer op en Free Bird blijft van een oneindige schoonheid. Live is Free Bird een "kippevel"-nummer.

avatar van metalfist
Prachtig album van een prachtige groep...

avatar van metalfist
Wat wel grappig is bij de demoversie van Free Bird is wanneer de solo van Allen Collins begint dat je zijn gitaar gewoon hoort snappen. De mannen blijven gewoon doorspelen en op het einde heeft hij zijn snaar gerepareerd en speelt hij het laatste stukje gewoon terug mee.

Magnifiek gewoon

avatar van Ampivinni
van 1 tot 9 een geweldig album.

vooral het begin met die drums en die bak effect erachter en natuurlijk het einde met Free Bird.
als je het aan mij vraagt zijn de hoogte punten ,,tuesdays gone'' en ,,free bird'' , maar ik vind dat we de rest van het album ook niet over mogenslaan

kortom: een welverdiende 5 sterren

avatar van Schizophrenia
Geweldige plaat, ik dacht deze staat wel in de top 250 beste albums.
Dikke tegenvaller dus.

Sir Spamalot (crew)
Eigenlijk is "Simple Man" dezelfde klassieker-status waard als Free Bird want wat een geweldig nummer is dat toch. Live zijn die mannen fantastisch.

avatar van metalfist
Je moet maar eens the Old Grey Whistle Test op youtube zoeken. Geweldig gewoon!

Schizophrenia schreef:
Geweldige plaat, ik dacht deze staat wel in de top 250 beste albums.
Dikke tegenvaller dus.

Eigenlijk verdient deze plaat toch een plaatsje in die top 250 for what's it worth. Deze morgen Simple Man op Arrow Classic Rock gehoord en ervan genoten, onmiddellijk daarna het hele album nog eens beluisterd.

avatar van James Douglas
Sir Spamalot schreef:

Sterker nog, ik vind 'Simple Man' en 'Tuesday's Gone' misschien nog net wel een tikkeltje meer geladen dan 'Free Bird', hoewel die finale in die track wel fenomenaal is hoor. Lekkere plaat vol 'Redneck- Rock' die in met name in de epische songs uitblinkt. Als je de teksten met een korrel zout neemt dan heb je een plezierige luisterervaring.

avatar van Ampivinni

godverdomme, hij is al de zevende

R.I.P Billy wel zullen je missen

Kingsnake
De ultieme southern rock plaat.
Elk nummer is een klassieker.
Hier is de band nog niet echt een eenheid omdat Ed King de basgitaar speelt ipv de lead en Leon Wilkeson pas weer na de opnamen vd plaat terugkomt.
Ook drumt Artimus Pyle hier nog niet.
Desondanks is deze plaat toch wel de beste uit het oeuvre van de band (waarvan alleen de eesrte 6 ertoe doen t/m 1977).

Kingsnake schreef:

Ook drumt Artimus Pyle hier nog niet.

inderdaad

Steve Gaines: gitaar [R.I.P]
Leon Wilkeson: basgitaar [R.I.P]
Billy Powell: toetsen [R.I.P]
Artimus Pyle: drums

en ook niet te vergeten:
Cassie Gaines [R.I.P]
Leslie Hawkins } achtergrondzangeressen
Jo-Jo billingsley

geen Ed King jammergenoeg, maar hij zat er hier gewoon niet meer bij.
(gelukkig voor hem wel, anders was hij er mischien ook niet meer )

Kingsnake
Terwijl Ed King wel oa Sweet Home Alabama geschreven heeft, dus hij staat wel een beetje op One More from the Road.

avatar van Ampivinni
niet alleen geschreven heeft, maar ook de geweldige solo 'gedroomd' en gespeeld heeft

Daveydave
De solo van Freebird niet normaal!!!
die man die kan aardig gitaar spelen

avatar van aerogp1
De cover vind ik spoeg-lelijk. Maar de muziek is wonderschoon. De gitaarsolo op Free Bird is pure kippevel. En het orgeltje wat in de meest nummers vaak hoorbaar is, is subliem.

avatar van aerogp1
Heerlijke southern-rock van de bovenste plank. Het enige nummer dat ik wat minder vind is 'Poison Whiskey'. De rest is prima te verteren. De tekst van "Gimme three Steps" lokte bij mij zelfs een glimlach uit.

4*, volledig waard!

avatar van Zidaan
Wat waren deze gasten, met nadruk op deze, toch geniaal! Freebird is onderhand zo'n beetje de mooiste song die ik ken.. Altijd kippevel bij dit nummer. Van Zant was een geniale songtekst writer, de teksten die hij schreef.. Fenomenaal..

jorisker
Free Bird is aardig op weg om mijn favoriete nummer of all-time te worden! En dan te bedenken dat ik deze voor het eerst hoorde in de serie Californication!

avatar van avdj
Free Bird is een klassieker maar Simple Man komt dicht in de buurt. Het kippenvel staat op m'n armen.

Guardian of Isis
Tuesday's Gone, Simple Man, Free Bird, 3 prachtsongs om in te lijsten. Alleen jammer dat de rest van het album dat niveau bij lange na niet haalt, anders had dit plaatje gemakkelijk in mijn top 10 kunnen prijken.

avatar van misja82
Guardian of Isis schreef:
Tuesday's Gone, Simple Man, Free Bird, 3 prachtsongs om in te lijsten. Alleen jammer dat de rest van het album dat niveau bij lange na niet haalt.

Mee eens, met name Free Bird is echt een geweldig nummer. Helaas ook een paar matige nummertjes.

avatar van matthijs
Al twintig jaar een van mn favoriete albums! Waarom heb ik 'freebird' nooit horen langskomen in (een) top 100 aller tijden? Nouja, misschien maar beter zo. Hoor ik m niet te vaak.