Mickey Newbury - Frisco Mabel Joy (1971)

Country
Label: Elektra

1. An American Trilogy (4:50)
  2. How Many Times (Must the Piper Be Paid for His Song) (5:48)
  3. Interlude (1:44)
  4. The Future's Not What It Used to Be (4:14)
  5. Mobile Blue (2:48)
  6. Frisco Depot (3:38)
  7. You're Not My Same Sweet Baby (3:46)
  8. Interlude (1:05)
  9. Remember the Good (2:57)
  10. Swiss Cottage Place (3:10)
  11. How I Love Them Old Songs (5:30)
  12. San Francisco Mabel Joy * (5:17)
Ik zag gisteren Johan Derksen in "De Wereld Draait Door" en hij vond Mickey Newbury de beste artiest ooit. Toen ik deze artiest hoorde vond ik 't 'n kruising tussen Anthony & The Johnsons en Elvis Presley; erg mooi!

avatar van Mon
Mon
En ik kreeg spontaan kippenvel en tranen in m'n ogen. Hulde aan Johan en z.s.m. iets van déze man aanschaffen!

Mon schreef:
en z.s.m. iets van déze man aanschaffen!

Ja, alleen probeer in Nederland maar is wat van deze man aan te schaffen. Zo makkelijk is dat helaas niet.

Derksen heeft er wel kijk op, Newbury was een heel groot songschrijver. Je hoeft alleen "The Future's Not What It Used To Be" te horen om die conclusie te kunnen trekken. Dat nummer klopt gewoon, de combinatie van de regen in het begin, de piano, bas en Newbury's stem werkt magistraal.

Wat deze plaat vooral heeft is sfeer. Het ademt tijdloosheid uit, en dat soort platen doen het altijd goed bij mij. Niet al het materiaal is even sterk, maar Newbury heeft met Frisco Mabel Joy zeker iets speciaals neergezet. Ik wacht met smacht op het moment dat deze (opnieuw) op cd uitkomt, ik zal de eerste zijn om hem te kopen.

avatar van muziekobsessie
Ben je gek, er zijn veel betere nummers van hem op harlequin melodies 68 en sings his own 72 kortom zijn beste 2 platen(staan nog geneens op musicmeter) originelen van just dropped in en weeping annaleah zijn meesterlijk.

avatar van Running On Empty
Ik had een keer een nummer van deze CD gehoord tijdens de Bob Harris show op BBC2 en met pijn en moeite kon ik een gedigitaliseerde LP downloaden met een en al tikken. Toen de CD gevonden bij Amazon.com en later bij Amoeba in Los Angeles een prachtig boxje met 8 Mickey Newbury CD's.

Deze CD vind ik echt de mooiste. Wat een juweeltje.Prachtige nummers en inderdaad een schitterende sfeer die wordt neergezet. Ik ben op zoek naar meer Mickey Newbury werk maar dat valt niet mee.

avatar van jetje
Ik kreeg deze tip van een collega, ook die box opgespoord en gekocht (een beetje op de gok, welliswaar) ik was meteen verkocht. Een kleine maand heb ik alleen maar deze 8 cd's gewisseld.
Persoonlijk vind ik ; 'Looks Like Rain' de mooiste cd, met name het openings lied 'write a song - angeline' Maar inderdaad deze is ook heel erg goed. *4,5

Moeilijk te vinden. Zelfs geen cd's te koop ofzo. Dus sorry maar moest hem downloaden. Zeer mooie muziek. Zoek nog steeds een locatie om cd te kopen in Nederland.

avatar van Running On Empty
Klopt. Heb deze ook gezocht voor mijn schoonmoeder omdat haar te oude Sony speler de gepindakaaste versie niet lust. Als Collectors Item staat deze hier en daar voor 80 Euro en zelfs in Amoeba ben ik hem de laatste 2 bezoeken niet meer tegengekomen.

Dit is echt de mooiste van Mickey Newbury.

avatar van muziekobsessie
Wisten jullie dat alle masters van de platen die niet op rca uitgebracht zijn(en dat zijn er heeel veeel)zoek geraakt zijn. En daarom nooit op cd verschenen. Deze is wel op cd, maar gewoon van een lp als master. je hoort m kraken. wat een ongelofelijke eikels die de masters domweg zoek laten raken. Zeker toch niet bekend leg maar in de berging die tapes.. en met de verhuizing kwijt geraakt zeker

avatar van lykathea
Zwaarmoedig spul, heerlijk op een late avond. Wat heeft die Newbury toch ook een prachtige stem.

Stijn_Slayer
Stuk voor stuk pareltjes, welgeteld één luchtig nummer ('How I Love Them Old Songs'). Newbury zingt met een intimiteit die ik zelden gehoord heb, en dan die mooie, sobere begeleiding, en poëtische teksten... Een album van zeldzame klasse.

Voor de liefhebber van de betere singer-songwriter is dit essentiele kost. Helaas is deze echter niet meer op cd verkrijgbaar........

avatar van Running On Empty
Op Amazon Marketplace kom je deze nog wel eens tegen maar dan moet je wel minstens 50 Euro neertellen. Heb hier 2 exemplaren liggen

avatar van Jottem
Ook ontdekt via Johan Derksen's verhaal in OOR. Volgens hem is een luisterbeurt genoeg om de eerst volgende trein van de verkeerde kant te nemen. Dat vind ik nog wel meevallen, maar wat een emoties.
Zoals eerder gezegd, heerlijk zwaarmoedig spul voor een donkere avond. Alleen, rustig op de achtergrond Mickey Newbury ... geheid dat je je op any given time op dit album verdrietig,zielig en alleen voelt.

Prachtig is ook het tweede nummer: How Many Times (Must the Piper Be Paid for His Song)

avatar van deek
Jottem schreef:

Jij ook al..
Ik las het ook in de Oor, gelijk gaan luisteren, en het was gelijk raak..
Wat een mooie muziek.., past precies in mijn muzikale straat..

avatar van Bartjeking
Ome Johan heeft duidelijk een grote invloed op de populariteit van deze plaat op mm. Ik moet ook bekennen dat ik pas na dat artikel in OOR in Mickey Newbury ben gedoken. Geweldige muziek waar ik nog wel een tijdje mee zoet ben. Dit is niet eens de eerste keer dat drh. Derksen mij heeft geinspireerd, op radio rijnmond heeft hij een programma (ik luister het online) waar soms briljante vondsten voorbij komen en voor mij nieuwe schatkamers aan muziek worden geopend.

Ik zou hier ook graag een LP van in mijn collectie hebben, maar ben hem ook nog niet tegengekomen; niet zo raar gezien bovenstaande reacties. Mooi trouwens dat hij inmiddels bovenaan staat in de countrylijst van musicmeter, hoewel ik een andere keuze zou maken kan ik hier prima mee leven!

avatar van Bartjeking
Ik ben toch maar op zoek gegaan naar een lp en zie dat er op bol.com een release wordt aangekondigd. Op 23 mei verschijnen een aantal platen van hem in een nieuwe persing (neem ik aan) en ben benieuwd hoe dat zal gaan klinken.

Bartjeking schreef:

jazeker, eindelijk hier heb ik jaren op gewacht. Toch bizar dat de beste singersongwriter ooit niet op cd te krijgen is omdat de masters kwijt zijn(stel je voor dat dat met dylan was gebeurd). En ineens zijn de masters weer gevonden. Bestellen die box!!! En 1cd onuitgebracht materiaal

avatar van Jasper
Klopt, binnenkort te verkrijgen in één boxset (genaamd "An Amerian Trilogy"): Looks Like Rain, Frisco Mabel Joy en Heaven Help the Child, ook wel genoemd de Cinderella trilogie (want allen opgenomen in de Cinderella studio in Madison, Tennessee). De wat mij betreft 3 beste albums die hij gemaakt heeft, ik kan niet wachten. Ook in LP-vorm te verkrijgen inderdaad.

avatar van jetje
ik heb zojuist de boxset in mijn handen gedrukt gekregen (Import uit de US). Luister nu naar de cd met eerder niet uitgegeven songs. In een woord geweldig!
De 3 cd's Frisco mabel joy, looks like rain en heaven help the child zijn van betere opname kwaliteit als op een eerder door mij gekochte boxset. Komt omdat deze nu volledig van de mastertapes afkomstig zijn en de eerdere boxsets recordings van vinyl naar cd waren. Een absolute aanrader!

avatar van heicro
Gekocht in Clarksdale tijdens mijn Highway 61trip. Eindelijk heb ik hem!

avatar van Bartjeking
Klinkt inderdaad als een klok! Subliem album, de geluidskwaliteit is echt fenomenaal met de mp3's waar ik het voorheen mee moest doen. Denk er zelfs over om de beoordeling naar aanleiding hiervan te verhogen. En dan twijfelen sommige mensen nog of een beetje upgrade in kwaliteit er wel toe doet en alleen voor freaks is. No way, ook al ben ik wel een enge freak.

off-topic: nu mickey weer in de belangstelling staat wil graag een biografie van hem lezen, op bol.com staat er eentje. Iemand ervaring of andere (import)-tips?

avatar van Running On Empty
De platenmaatschappij heeft wel erg naar gehandeld door eerst een dure Collectors Box met 4 discs uit te brengen en nu eindelijk dan de normale goedkopere 4 CD box. Net voor 18 pond besteld bij Amazon UK.

Eerst de suggestie wekken dat de CD's enkel in een veel te dure box eenmalig worden uitgebracht en dan dit. Bah.

Bartjeking schreef:

Crystal & Stone van Joe Ziemer kan ik je absoluut aanraden. Zeer boeiend om te lezen. Met bijvoorbeeld een prachtige passage over het ontstaan van An American Trilogy (om het toch maar een beetje on topic te houden). Veel quotes van Newbury zelf ook, echt zeer de moeite waard. Ben ook blij dat er zo'n boek is en dat de auteur de moeite heeft genomen om dat tot stand te brengen, want als nu iemand dat idee had gehad was het al te laat om hem nog te interviewen.

avatar van strandsmurf
Running On Empty schreef:

Ook ik heb nu de albums binnen via Amazon UK. 18 Pond is overigens wel een schijntje als je ziet wat je hiervoor krijgt. Met name de geluidskwaliteit vind ik subliem. Ook neemt de nieuwe uitvoering (4 cd's in kartonnen hoesje) niet zoveel plek in in de cd-kast. Ook een pluspunt

Stijn_Slayer
Running On Empty schreef:

Ik had 'm één dag later besteld. Resultaat: 12 pond.

Met je laatste zin ben ik het eens. Ik heb een tijdje geleden nog bij de Fame gekeken voor de eerdere box, omdat die daar 40 euro kostte. Gelukkig heb ik 'm toen niet gevonden!

De geluidskwaliteit van deze set maakt deze plaat nog beter dan 'ie al was. 'How I Love Them Old Songs' houd me van 5* af. Geen slecht nummer, en op zich wel leuk om vrolijk te eindigen, maar het is duidelijk van mindere klasse.

avatar van Running On Empty
Ja Frisco Mabel Joy klinkt nu inderdaad fenomenaal. Echter het laatste nummer nr 12. (San Francisco Mabel Joy en niet genoemd op het CD hoesje op mijn eerdere versie) miste ik hier ineens maar deze kwam ik weer tegen op een van de andere CD's in dit boxje.

Ik ben ooit begonnen met deze CD via 2 nummers tijdens de Bob Harris Show op BBC Radio 2 en vond het erg mooi. Vervolgens vond ik een mp3 versie via een download die iemand vanaf LP op mp3 had gezet met dus veel krassen en tikken. Daarna een keer in de USA de normale CD versie gekocht die ook nogal krakerige vervormende passages bevatte ondanks dat het een CD was.

Maar deze nieuwe en ultieme versie is dan eindelijk subliem, echt heel mooi en het perfecte geluid doet volledig recht aan de muziek..

avatar van BoyOnHeavenHill
De uiteindes kloppen niet helemaal: An American trilogy (kennelijk min of meer een klassieker, want volgens Wikipedia zijn er zeker 465 coverversies van bekend, maar mij was het op de een of andere manier nog nooit ter ore gekomen) is een tamelijke draak, en How I love them old songs klinkt bijna als een ongepast bijgevoegde bonus track. Jammer, want de rest van de plaat is bij tijd en wijle zeer fraai.

avatar van Running On Empty
Is .... volgens jou een draak. Velen zijn het niet met je eens gelukkig.

avatar van muziekobsessie
deze is geproduceerd door Dennis Linde las ik net. Dennis linde minor is ook prachtig, plus you're not my same sweet baby is prachtig gecoverd door Colin Scot - Colin Scot (1971)

avatar van Broem
Prachtplaat van deze Mickey Newbury. Na een tip van een mume gebruiker de American Trilogy opgeduikeld en aan het luisteren gegaan. Dit album is echt top. Wat een fragiele sfeer. Je ziet en hoort het kampvuur. Die Derksen heeft er toch wel verstand van.