Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)

Label: EMI

1. Invaders (3:25)
  2. Children of the Damned (4:35)
  3. The Prisoner (6:04)
  4. 22, Acacia Avenue (6:37)
  5. The Number of the Beast (4:52)
  6. Run to the Hills (3:54)
  7. Gangland (3:48)
  8. Hallowed Be Thy Name (7:14)
  9. Total Eclipse * (4:26)
  10. Remember Tomorrow [Live] * (5:27)
Akron777
Children of the Damned, The Prisoner, Acacia Avenue en Hallowed be thy Name. Aan de twee singles heb ik nooit iets aangevonden, hoewel de solo van NotB wel vet is.

avatar van Kronos
Ik zag van dit album vandaag een nieuwe uitgave op vinyl (op RoadRunner). Echt bedroevend om te zien hoe men blijkbaar niet de moeite neemt om de hoes fatsoenlijk af te drukken. Het ziet eruit als een goedkope en lelijke digitale print.

avatar van Germ
Germ (crew)
Dit album is gewoon van begin tot einde uitstekend. Net niet zo goed als Maidens debuut, maar een goede 2e. Dit niveau zouden ze later niet meer halen, al zijn ze live immer nog dé topattractie!

Yann Samsa
Germ schreef:

Dit niveau zouden ze later niet meer halen

Het klopt dat Maiden niet veel meer albums als dit heeft uitgebracht.
'Als dit' slaat op fris, één voor één killer songs, Classic Heavy Metal, enz.
Maar dit wil niet zeggen dat ze dit niveau niet meer kunnen halen, integendeel.
Maiden heeft bewezen dat ze een muzikale groei hebben meegemaakt, en zijn in staat om meer hoogstaandere albums af te leveren.
Het laatste als voorbeeld, A Matter Of Life And Death: een, voor Maiden dan toch, progressief werkje met lang en sterk uitgewerkte epische songs waar een donkere sfeer overheerst en afwisselend Heavy Metal met wat zachtere influences worden gebruikt. Mss niet even 'kick ass' als TNOTB, mss niet even 'vloeiend, fris en energiek' en mss niet even 'nog van die zever'... maar toch wel van een hoger niveau.

Akron777
Ik moet Ferre gelijk geven. Hoewel deze plaat inderdaad sterk is hebben ze het in mijn ogen enkele malen overtroffen. Maiden heeft nu uiteraard meer ervaring. Het klinkt allemaal iets volwassener en professioneler. De eerste albums zijn daarentegen veel "speelser". Daar ligt het voornaamste verschil. Het gewicht is dus overgewaaid van speels naar volwassen. Beide factoren zijn goed, maar compleet verschillend.

avatar van Germ
Germ (crew)
Ik vind dat Maiden op elk hier opvolgend album veel minder constant is. Zoals ik al zei, elk nummer hierop vind ik een regelrechte knaller. Bij de latere albums zitten toch vaak wel één of twee (voor mij althans) skip momentjes. Dit neemt niet weg dat Maiden uiteraard later nog wel nummers heeft gecomponeerd die ook het niveau van die omhoog zouden hebben gehaald, maar dan heb ik het over individuele nummers.

Joy
invaders vind ik toch ook een behoorlijk skipmomentje

avatar van Kronos
Invaders vind ik nog te doen, maar Run to the Hills en zeker Gangland sla ik met veel plezier over.

avatar van Edwynn
Invaders vind ik een sterke gejaagde opener. Vooral in de coupletten denderen de schepen met Noormannen je speakers binnen. Run To The Hlls sla ik ook meestal over. Die begint een beetje het karakter van een vervelende evergreen te krijgen. Gangland is afgezien van de geniale brug in het midden zelfs oervervelend.Concluderend meen ik dat ondanks de impact van Number Of The Beast, Maiden toch wel een handjevol sterkere albums gemaakt heeft.

Akron777
Invaders is toch wel een sterk openertje: Innnvaaiiduurrsss.... plunnnduureeeerrrrrssssss....... Het intro van Gangland is voor mij al reden genoeg om even op het knopje 'next' te drukken.

Joy
xcuse me, moet mezelf en deze plaat eens updaten int geheugen, bedoelde gangland uiteraard;)

*hips*

avatar van Kronos
Invaders is inderdaad goed. Zeker als opener zet het ijzersterk in. Als Run to the Hills en Gangland weggelaten worden dan rest er alleen maar Maiden op z'n best. Op elk album met Bruce staan er wel zo van die missers.

avatar van ricardo
Dit album is de Maiden klassieker word veel beweerd, maar ik vind dat er toch wel een aantal betere albums van deze band op de markt zijn verschenen. Wel vind ik met name Hallowed By The Name en de titeltrack geweldige epische Maiden klassiekers. Met name door de titeltrack is dit album legendarisch geworden. Invaders vind ik ook een goed nummer, maar overstijgd voor mij het predikaat middelmatig Maiden nummer niet. Gangland is idd het slechtste nummer van dit album. En Run To The Hills zou ik geen misser willen noemen, dat vind ik op zijn tijd een erg lekker wegluisterend catchy nummer, en een goede single van dit album.

Akron777
Run to the Hills heb ik minstens 2 jaar niet meer gehoord, bah. Het is misschien wel niet de beste van Maiden (album), maar ik ga niet ontkennen dat het een klassieker is.

avatar van metallica1997
goeie cd
vooral de nummers hallowed by thy name & the number of the beast

4.5*

avatar van jellecomicgek72
Iron Maiden heeft eigenlijk geen een slecht album gemaakt en dat is samen met Brave New World hun beste album!

gangland, total eclipse, the prisoner en 22 acacia avenue zijn geen slechte nummers maar ze halen wat mij betreft het niveau van de andere nummers bij lange na niet. Daarom kan ik niet anders besluiten dat dit album voor mij 4 sterren waard is

avatar van ricardo
Eigenlijk vind ik dat hier maar 4 echt goede nummers opstaan. De opener Invaders vind ik erg goed, de titeltrack is een ware klassieker die de band echt op de kaart heeft gezet. Hetzelfde wat Master Of Puppets is voor Metallica is dit titelnummer voor Iron Maiden. Verder vind ik Run To The Hills nog een lekker catchy nummer. En het klapstuk op dit album vind ik echt de afsluiter Hallowed By The Name. Misschien vind ik dat wel het beste Maiden nummer ooit.

Ik ben de laatste tijd Piece Of Mind veel aan het beluisteren, maar vind dat album in zijn geheel eigenlijk gewoon beter dan deze. Op Piece Of Mind zijn alle nummers van een constant niveau en even goed. Deze moet het gewoon hebben van 4 topnummers, verder is de koek op, want met de rest van de nummers heb ik eigenlijk niet veel mee. Op basis van de klassieke status van dit album, en de 4 supersongs dan ook een 4*, maar objectief gezien verdient deze van mijn kant eigenlijk gewoon minder dan dat.

avatar van Eddie
ricardo schreef:
Deze moet het gewoon hebben van 4 topnummers, verder is de koek op

Grote onzin naturlijk. Je vergeet nummers als The Prisoner, Children of The Damned en zeker Total Eclipse. Dan kom ik al aan 7 nummers. Ik vind eigenlijk alleen Gangland en Run to the hills wat minder.

Stijn_Slayer
Ik heb ook nooit begrepen wat er zo geweldig is aan Run to the Hills.

Eddie schreef:

Grote onzin naturlijk.
Voor jou wel, maar voor mij niet. Ik ken dit album al sinds hij in 1982 uitgekomen is, en heb met alleen die 4 nummers echt iets. Run To The Hills is af en toe een lekker catchy nummer om te beluisteren. Ongeveer hetzelfde als het nummer Can I Play With Madness van seventh Son. Run To The Hills skip ik soms ook weleens. Blijven er voor mij eigenlijk maar 3 echt goede nummers over nog.

Nog even en ik moet mijn stem hier echt gaan verlagen.

avatar van Kronos
Total Eclipse negeer ik bij het beoordelen van dit album, want dat hoort er gewoon niet bij.

Maar behalve Run to the Hills en Gangland staat dit album vol met klassiekers.

Invaders is een waanzinnige opener. Na die snelle start neemt men meteen een adembenemende rust met het aangrijpende Children of the Damned. Kippevel. Nog elke keer na 1000 beluisteringen. The Prisoner is gewoon goed en met de klassebak 22 Acacia Avenue sluit de ijzersterke a-kant perfect af.

En dan moet de geweldige titelsong nog komen. Heerlijk dreigend up-tempo nummer, in de stijl van Killers dat op hun vorige de b-kant opende. Dan pas zakt het niveau even in. Lang duurt dat niet want de twee eerder vernoemde mindere nummers duren gelukkig niet lang. Dat mooie liedjes soms tegen het spreekwoordelijke in wel lang duren wordt afsluitend nog eens bewezen met Hallowed Be Thy Name.

Een van de sterkste nummers die Iron Maiden ooit heeft geschreven. Knap opgebouwd met een rustig begin en Bruce Dickinson die al debuterend meteen laat horen dat zijn aanwezigheid van lange adem zal zijn; the sands of time are running loooooooooooooooooooooooooo-ooooooooooooooooow-yeah.

Maar intussen is de tijd voorbij gevlogen terwijl dit tijdloze album speelde. En nu zijn we 28 jaar verder.

avatar van jeroenheinz
Het komt niet vaak voor dat ik er zo naast zit bij een band als me bij Iron Maiden is gebeurt.. Ik had altijd het idee dat het een idioot zooitje bij elkaar is dat klereherrie maakt. Niks van dit alles..
Heb deze week de docu flight 666 gekeken en kwam er al snel achter dat ik mijn mening bij moest stellen. Het is een geweldig relaxed professioneel zooitje dat ook nog eens heerlijke muziek maakt. Geen pokkeherrie, maar muziek die gewoon erg goed in elkaar zit en met heerlijke solo's.
Snel ook maar dit album beluisterd en het smaakt absoluut naar meer

Enjoy.

avatar van patrickvandenbos
zet aan en laat de oor strelende muziek zijn werk doen

hallowed be thy name is een fantastisch nummer maar duurt naar mijn mening helaas 1 of 2 minuten te lang, het had korter gemogen van mij opzich is elk nummer wel goed, klinkt allemaal wel lekker eigenlijk

avatar van mars63
Ongelooflijk jullie reactie op dit album.
Bijna ieder nummer is sensationeel te noemen. Zeker Hallowed Be Thy Name. Alleen al hoe het opgebouwd wordt. Zeker nooit live gezien in de jaren tachtig.

avatar van LucM
Een metalfanaat zal ik mij niet noemen, maar dit is een erg knap album, zowel compositorisch, vocaal als instrumentaal. De songs zijn sterk opgebouwd en bevatten de nodige pit en energie en er wordt strak gespeeld. Het blijft melodieus en deze band vervalt nooit in oeverloze herrie. Een klassieker in de metalwereld.

avatar van ricardo
De muziek van Iron maiden lijkt simpel en op elkaar zeggen sommigen. Ik vind dat wel meevallen, vooral het album wat hierna kwam, Piece Of Mind, die barst van de variatie.

Stijn_Slayer
Simpel? Iron Maiden wordt juist vaak om hun technische bekwaamheid geprezen.