Frank Zappa - The Best Of (2004)

Label: Rykodisc

1. Peaches en Regalia (3:38)
  2. Don't Eat Yellow Snow [Single Version] (3:36)
  3. Dancin' Fool (3:45)
  4. San Ber'dino (5:58)
  5. Dirty Love (2:59)
  6. My Guitar Wants to Kill Your Mama (3:33)
  7. Cosmik Debris (4:14)
  8. Disco Boy (5:10)
  9. Fine Girl (3:32)
  10. I'm the Slime (3:36)
  11. Joe's Garage [Single Version] (4:09)
  12. Bobby Brown Goes Down (2:50)
  13. Montana [Single Version] (4:49)
  14. Valley Girl (4:52)
  15. Muffin Man (5:33)
avatar van Leonard91
Mijn kennismaking met Zappa, vind het eigenlijk niet zo heel bijzonder. Muzikaal soms wat te druk, en de teksten lijken soms alleen grappig, alleen maar leuke zinnetjes in een nummer gepropt.
Desondanks zitten er wel wat aardige dingen tussen, vooral de opener en nrs. 6 & 12 vind ik wel leuk. Ik heb ook maar eens een oud album van Zappa gepindakaasd en dat klinkt een stuk beter, voor deze een 3*

gedeeltelijk mee eens

maar ogenschijnlijk eenvoudige nummers - voor zappa begrippen zoiets als deze plaat - blijken bij nader bestudering volgepropt met vanalles en nogwat

zappa muziek is never eenvoudig, maar met deze aan aardig begin van smans werk

Harald
Komt een beetje in de buurt van Strictly Commercial. Het echte werk deed Frank Zappa met de Mothers.1962 - 1969.

Joy
ho ho, zijn hele ouvre is het echte werk op ene enkele misstap na

avatar van ricardo
Zo is het maar net Joy.Ik heb 25 Zappa platen org in bezit, en zou er niet 1 van willen missen.Maar ik heb natuurlijk wel voorkeur voor bepaalde Zappa platen.En welke dat zijn dat weet iedereen hier inmiddels nu wel,want dat wisselt bij mij nogal.Ik vind op Were Only In It For The Money na alle Zappa platen goed die ik in bezit heb, en kan daar erg van genieten.Met Were Only In It For The Money ben ik ook wel blij hoor,want die valt hopelijk nog eens in zijn geheel bij mij,maar voorlopig nog niet,maar hij ligt iig wel voor het grijpen.

Joy
donderdag ga ik op vakantie, ik heb mijn pakketje zappaceedees al klaar liggen voor onderweg

Harald schreef:

Dit is Strictly Commercial met een paar nummertjes minder.

avatar van dj maus
De perfecte introductie in het Zappa-universum voor 7 euro.

Verplichte kost voor iedere Zappa-leek die voorzichtig wil beginnen.

Wie meteen in het diepe wil, koopt bijv. Absolutely Free, Hot Rats of Weasels Ripped My Flesh.

Ik ben dan de Zappa leek die voorzichtig wil beginnen haha. Nadat een vriend don't eat the yellow snow liet horen. Wat een geweldig nummer is dat. Ik heb hier nog niet alles van gehoord, na nummer 9 wou ik nog even een andere cd horen, maar ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken.

Is de man nou zo gek als een deur, of was hij geniaal? Maar op zich vind ik het leuke muziek, nooit geweten dat hij zo'n goede gitarist was.

avatar van dj maus
Gek was ie niet, want hij had z'n zaakjes goed op een rij.
Echt een gewiekste zakenman.

Joy
bovengemiddeld tot erg hoge intelligentie , wellicht geniaal , maar gek, nou nee, niet bepaald, anders speel je niet zo de sterren van de hemel op je gitaartje en maak je geen 80 platen

lees zijn bio maar eens

Ik zal me eens verdiepen in hem. Valt me wel meteen op dat hij erg 'aparte' nummers schrijft:P Maar het wel daadwerkelijk serieus en goed neerzet, ik hou altijd wel van originaliteit in muziek.

dj maus schreef:
Gek was ie niet, want hij had z'n zaakjes goed op een rij.
Echt een gewiekste zakenman.

voortgekomen uit het feit dat ook zappa in zee ging met maatschappijen die ook hem een poot uitdraaiden zette hij zijn eigen 'business' op

alles ter dienst van de muziek, betaalde alles dan ook uit eigen zak en hij hield dan ook d etouwtjes op alle front in handen

muzikanten waren gewoon betaalde werknemers en als je niet voldeed lag je deruit

alleen op die manier kon zappa het niveau bereiken wat hij heeft bereikt

wat hij werkelijk wilde bereiken was zijn grootste frustratie

wat in de mans hoofd zat zou nooit en te nimmer uitgevoerd kunnen worden door geen enkele muzikant

Joy schreef:

lees zijn bio maar eens

Is ook zeer leerzaam voor elk beginnend muzikant.
Hij liet zich niet het kaas van de brood eten en dat alles op geraffineerde, en tegelijk begrijpelijke, manier.
Bij elke passage denk je 'Zo zou ik het ook gedaan hebben', maar dan toch ook weer niet vanwege 's mans torenhoge intellect.
Hij was iedereen konstant een stap op voor, en daarmee wil ik absoluut niet dwepen, het is gewoon een vaststaand feit.

Joy
je denkt vaak, was ik er maar op gekomen, waarom dacht ik daar niet aan, etc

zeer vooruitstrevend en pionier, de man

ben ik nog wel eens jalours op

Op de een of andere manier heeft Zappa de eerste keer luisteren toch indruk gemaakt, al kwam ik hier toen tot aan nummer 9. Waar de muziek me eerst af en toe wat rommelig en beetje over the top vond valt het me nu op hoe goed die muziek in elkaar zit, met name de kleine detailtjes. En dan teksten als I bought a second hand guitar, it was a stratocaster with a whammy bar. Geweldig!

Ook dat gitaarwerk van Zappa is helemaal geweldig, zie bijvoorbeeld Don't Eat The Yellow Snow en I'm The Slime. En over dat 'over the top' dat maakt het eigenlijk zo uniek en gaaf.

avatar van ricardo
Hier staat ook de enigste hit op die Zappa ooit heeft gescoord, Dancin Fool.

ricardo schreef:
Hier staat ook de enigste hit op die Zappa ooit heeft gescoord, Dancin Fool.

Bobby Brown en Valley Girl waren ook hits.

Joy
and you will never here ' vloerbedekking' again

(make a jazz noise here)

ook ene ' hitje'

avatar van ricardo
Ik bedoelde eigenlijk te zeggen het enigste Zappa nummer in de Veronica top 1000

Joy
en in de toeters en blazen top 30, en in de jan smit top 10 singles van klotenummers

ricardo toch, wat ene kul zeg je nu weer;)

Daar noem je me even een graadmeter op!

avatar van ricardo
hahaha ja inderdaad ik heb vorig jaar voor het eerst gestemd op de top 1000 en daarbij viel het mij op dat er slechts 1 Zappa nummer instond, volgens mij kan ik er zo 50 nummers inzetten van Zappa. O ja was Inca Roads ook geen hit vroeger?

avatar van ricardo
Wat moet je eigenlijk met een verzamelaar als deze, er staan wel goede nummers op dat zeker, maar de beste nummers staan hier zeker nog niet op. Gewoon de nummers Peaches En Regalia, Willy The Pimp, Watermelon in Easter Hay, Black napkins, Inca Roads, RDNZL, Pygmy Twylyte, Whippin Post en Bolero downloaden en op een cdtje branden en je hebt volgens mij een veel betere verzamelaar dan deze, en je weet dan gelijk wat Zappa echt in huis had.

Branden...

Ga voor het avontuur met de wetenschap dat je iets van Frank Zappa gaat kopen en... koop gewoon iets en doe je best!
Bij mij waren Sheik Yerbouti en Joe's Garage genoeg redenen om mezelf versteld te doen staan van z'n schier grenzeloze kwaliteiten.
Een best-of van Frank Zappa vind ik eigenlijk vergelijkbaar met een best-of van scenes van James Bond-films. Dan wel met het verschil dat de Bond-films veelal zuigen...

Joy
volgens mij kwam dit uit om de 'fans' wat warm te houden, net zoals de niet relevante cheap thrills serie

voor degene die een zappa in de kast willen hebben is dit prima

voor degene die meer willen, begin maar ergens, het maakt nie uit, genoeg muziek om aan de kant te gooien, genoeg keuze,genoeg pareltjes

avatar van ricardo
Klopt precies jongens ik houd ook niet van Zappa verzamelaars, want dan mis je de essentie vaak, ik raad iedereen ook aan om eerst een regulier album aan te gaan schaffen want het is allemaal even goed. ik heb geloof ik wel bij 15 albums van Zappa gezet dat ik dat album het beste van hem vind, zo zie je maar weer hoeveel goede platen de beste man gemaakt heeft. Alleen als je nog niets wilt kopen en echt wilt weten wat Zappa in huis heeft, brand de door mij genoemde nummers dan eens op een cd en je zal versteld staan van s'mans kunnen. als je wilt beginnen, kun je het beste met een album of 5 gaan beginnen want hij heeft zoveel werk gemaakt, ongelofelijk. begin eens met Hot Rats, Lather, Sheik Yerbouti, Apostrophe/Overnight Sensation, YCDTOSA vol2, Roxy & Elsewhere, One Sizes Fits All, Uncle Meat. Er zijn nog wel een aantal albums om mee te beginnen, maar volgens mij zijn deze albums wel de beste instap.

avatar van musician
Hoewel ik een buitengewoon omvangrijke cd en lp collectie heb, al zeg ik het zelf, ben ik nooit begonnen aan Frank Zappa. Dat komt, door vooral de hoogdravende verering van zijn fans, de daarbij passende neerbuigende houding richting muziek van anderen.

Hij heeft inderdaad een fanatieke (maar niet zo heel grote) schare aanhangers, die allemaal heel goed weten, waarom de muziek van Zappa zoveel beter is dan dat van anderen.

Zappa had de muziekpers altijd mee, maar zijn verkopen vielen altijd tegen.
Daarentegen waren andere rockbands nooit goed genoeg, volgens diezelfde muziekpers, terwijl juist de verkopen van die groepen beduidend beter waren.

De rest van de muziekwereld is waarschijnlijk niet intelligent genoeg voor de muziek van Zappa.

Ik heb ook nooit zijn charme en aantrekkingskracht kunnen ontdekken en om bovengenoemde redenen, heb ik daarom nooit een cd van hem gekocht, wel eens wat van hem gehoord uiteraard.

Ik heb deze cd in een aanbieding gekocht, nadat ik hem eerst vier weken links had laten liggen. Ik wilde de man uiteindelijk toch de kans geven, zich door middel van deze greatest hits cd te presenteren.

De standpunten zijn er niet door veranderd. Ik zie of hoor nog steeds niet, wat Zappa zo enorm veel meer heeft te bieden dan andere rockbands. Waarschijnlijk is deze compilatie niet goed, dat zal het zijn, anders graaf ik niet diep genoeg, dat verwijt krijg ik ook wel eens.

Hoe dan ook, ik laat Zappa voor wat het is, buiten hem is er nog meer dan voldoende om van te genieten, al zullen zijn fans dat niet beamen. So be it.

Joy
compilatie als deze zegt verdomd weinig over het ouvre van zappa

over verkoopcijfers en dergelijke:

zappa maakte de muziek die in zijn hoofd zat, of het verkocht of niet, interesseerde hem niet, hij zag het als een bonus als het wel gebeurde

als je de genialiteit in zijn muziek niet ontdekt, niet ziet, niet tot je laat komen en de man beschouwd als iemand met een rockband,en meer niet, zal het je nooit raken, zal het je nooit grijpen en zit je er ook kompleet naast

de verering van fans is terecht, het neerbuigende naar andere muzikanten niet, maar volgens mij wordtd at ook helemaal niet gedaan

de muziek van zappa komt van een andere planeet , is van dermate hoog niveau dat hij alleen om die reden al een buitenbeentje is geweest en zal blijven

wellicht wanneer je je eens verdiept in zijn muziek door bijv de dvd apastrophe/overnite sensation, je meer waardering krijgt

of lees eens een biografie

geeft een een realistischer kijk op de man

betekend nog steeds niet dat je zijn muziek dan wel ok gaat vinden en

dat hoeft ook niet, maar dan beoordeel je je wel op basis van kennis

overigens is deze cd een zeer toegankelijke voor zappa begrippen

de nummers zijn stuk voor stuk eenvoudig te herkennen en te onthouden

al zijn ook hier de ogenschijnlijk eenvoudige deuntjes stiekum met een typisch zappasausje dat je vaak pas bij vele luisterbeurten later ontdekt, overgoten

avatar van ricardo
Misschien is het ook wel beter om met een bijna volledig intstrumentaal album te beginnen voor musician, want het kan natuurlijk ook zijn dat hij niet van het cynisme van Zappa houdt, en dat de 'serieuze' kant van Zappa hem wel aanspreekt, dan zijn met name Hot Rats, Waka Jawaka, Grand Wazoo of als live album Make A Jazz Noise Here of 1 van de 3 gitaaralbums zijn ook erg goed om mee te beginnen. soms heb ik ook geen zin in de cynische Zappa en draai ik stukken liever zijn 'serieuzere' albums.