Focus - Focus II (1971)

4. Moving Waves (2:42)
  5. Focus II (4:03)
  6. Eruption (23:02)
avatar van Oldfart
De waarschijnlijk denigrerend bedoelde opmerking "fluitende jodelaar" vind ik echter niet zo gepast . Daar is Thijs van Leer toch teveel "vakman" voor.

Akkerman verliet Focus niet voor niets natuurlijk.
En die opmerking "fluitende jodelaar"?: dat is die toch?

Heb Focus diverse malen live gezien, en soms leek het wel of Akkerman, Van Leer uitlachte, als die weer helemaal uit zijn bol ging met gejodel, gediedeledie of wat dan ook.
En wat ik verder van de persoon van Van Leer vind, doet er niet toe, het gaat om de muziek. En dan vind ik Van Leer's gedoe nu, achteraf, vaak eerder storend: te veel, te vaak.
Met het solowerk van Van Leer heb ik helemaal niets: komt op mij over als een soort André Rieu voor de gooise matras.

frankvankesteren schreef:
Sterker nog; ik heb Kirk Hammett van Metallica laatst nog zijn bewondering voor Jan Akkerman horen uitspreken... werd in 1 adem met Jimmy Page genoemd

Ik heb zeer veel respect voor Jimmy Page en ben een groot fan van z'n muziek, maar Jan Akkerman vind ik wel even 3 klassen beter dan Jimmy Page.

Heb deze plaat op dubbel LP, erg goed.. perfect in elkaar gestoken muziek.

avatar van i.Ron S.
Ik vind focus in die tijd sterk gelijken op Camel.
Die fluit, een klassieke ondertoon en Andy Latimer is ook een prima gitarist.
Hoewel de andere nummers waarschijnlijk als hoogstaander worden aanzien, vind ik Hocus Pocus het beste nummer. Iron Maiden heeft er trouwens een cover van gemaakt op hun single van Different World in 2007 en dat wil al wat zeggen(het is jodelen is grotendeels vervangen door gitaar maar op het einde begint drummer Nicko McBrain wat gek te doen).

i.Ron S. schreef:
Ik vind focus in die tijd sterk gelijken op Camel.
Die fluit, een klassieke ondertoon en Andy Latimer is ook een prima gitarist.

Die cover is te slecht voor woorden vind ik.

avatar van i.Ron S.
Stijn_Slayer schreef:

Die cover is te slecht voor woorden vind ik.

Ja, niet echt goed, te slecht voor woorden zou ik niet zeggen.
Iron Maiden had vroeger kwaliteitsvolle B-sides en covers maar de laatste singles is het echt niks meer.
Ze nemen het niet zo serieus meer denk ik.
Het is ook weer zo'n DVD single dus zowiezo geen echte aanrader aangezien die nogal moeilijk op een gewone cd speler afspelen...

avatar van hansjuvefan
Hocus Pocus is 5* waard, maar de rest kan me niet echt bekoren.

hansjuvefan schreef:
Hocus Pocus is 5* waard, maar de rest kan me niet echt bekoren.

LOL

beaster1256
hele goeie cd van focus op de top van hun kunnen , eruption is zelfs fantastisch , en akkerman de beste gitarist der nederlanden , hiep hiep hoera !

Stijn_Slayer
Ik heb overigens een dubbel LP, met andere hoes, hiervan. Kant 3 en 4 zijn de nummers die hier staan. Kant 1 en 2 zijn nummers die van het debuut en Focus 3 komen. En ook het schitterende Tommy. Een Greatest Hits is het dan eigenlijk.

Weet iemand hier meer van?

Pieter Paal
Net had ik al een krabbeltje neergezet bij het eerste album over het dubbel-album 'Moving waves'. In de jaren 70 bracht Imperial (EMI-Bovema) van deze dubbelaars uit. Ik heb er ook zo een met de eerste 2 albums van The Cats. 'To you' van Brainbox komt ook uit deze serie.
Omdat Focus II op kant 3 en 4 aanwezig is, heb ik altijd gedacht dat kant 1 en 2 het eerste album van Focus was. Maar er zijn dus 3 titels omgewisseld.
'Focus 3' heb ik daarna ook nog aangeschaft als Duitse persing, maar ik heb er nooit echt bij stilgestaan dat enkele nummers ook op de dubbelaar 'Moving waves' stonden.

avatar van aerogp1
Het nummer Hocus Pocus ken ik omdat het weleens voorbij komt op zenders als Arrow Classic Rock. Tot op heden had ik nooit de naam van de artiest of van het nummer opgevangen.

Gisteravond was ik een aflevering van 'My name is Earl' aan het kijken, en daarin kwam het nummer ook al voorbij. Na wat Googlen blijkt het nummer dus van Focus te zijn! En notabene een Nederlandse band! Wát een verassing is dit!!!!

Father McKenzie
tja, aerogp1, niet jouw schuld dat je zo LAAT geboren blijkt te zijn....

avatar van aerogp1
Father McKenzie schreef:
tja, aerogp1, niet jouw schuld dat je zo LAAT geboren blijkt te zijn....

Nee, eerder een voordeel. Want nu heb ik meer tijd om dit soort dingen te ontdekken

avatar van royals
Ben ook groot van Focus. Een van mijn favoriete bands. Hun eerste drie albums zijn allemaal top. Focus III vindt ik nog hun beste cd maar deze is bijna netzo goed. Die orgel/piano opening en gitaarsolo in Focus II en dat zweverige einde is zo mooi. Om maar te spreken van de prachtige fluit melodie van Janis, de bedwelmende strings in Le Clochard of het begin van Eruption (is dat Bartok?) wat eindigt in het hemelsmooie Tommy. Emotionele sferische muziek met melodie, experiment en vooral gevoel. Ik mis zijnband tegenwoordig.

avatar van Snakeskin
mooi, maar het klinkt allemaal zo droog.

Zorin
Het nummer Hocus Pocus vind ik een bruisend en pakkend nummer , de rest een stuk minder; muzikaal allemaal dik in orde, maar songmatig lang zo sterk niet.

avatar van Snakeskin
Schitterend dat Focus weer in the picture is nu de muziek gebruikt wordt voor een bekend sportmerk, waarvan iedereen nu weet dat ik Nike bedoel.

Boets11
Eergisteren Focus zien optreden met th. v. Leer en Pierre vd. Linden. Heb me prima vermaakt. Spelen 2 topgitaristen in de "nieuwe"Focus". Het concert was in Leiden

avatar van Madjack71
Die Jan kan er wat van...weet niet hoe deze beste man heden ten dage nog van zich laat horen, maar ten tijde van Brainbox en Focus was Jan van de lage lande een van de meest gewaardeerde gitaristen wereldwijd. Sfeervolle plaat die idd. past in het straatje van Camel en diens aanverwanten. Zowiezo gaf nederland blijk van goede muziek eind jaren zestig begin zeventig: Brainbox/Earth & Fire/Focus, wat later Kayak en tuurlijk Golden Earring.

Misterfool
Nu is nederland nog steeds erg actief in de muziekwereld, maar dan moet je meer de metalwereld in gaan. Bands als the Gathering,Ayreon en Epica worden ook internationaal hoog aangeschreven.

avatar van laxus11
Hocus Pocus

Oldfart schreef:

Akkerman verliet Focus niet voor niets natuurlijk.
En die opmerking "fluitende jodelaar"?: dat is die toch?

Akkerman zal zich waarschijnlijk aan de soms behoorlijk snobistische Van Leer geergerd hebben, maar heeft zelf denkelijk ook niet het kleinste ego. Er zijn diverse NOS/NPS-documentaires (Classic Albums over Moving Waves, Single Luck over Hocus Pocus) geweest waar je het verschil in stijl tussen beide heren mooi kon zien. Van Leer speelt een middelbare schoolcompositie en dat is versneden met blues- en accordeonherinneringen van Akkerman. Cultuurverschil mooi verbeeld, maar je ziet dat beiden een talent hadden dat de ander minder had. Wat Focus natuurlijk zo goed maakte. Zonder bijvoorbeeld Pierre van der Linden te veronachtzamen, want die drumde ook fantastisch op deze plaat en de twee opvolgers.

Van Leer dreigt van sommige kunstjes nu (zeg in 90s/00s) een gimmick te maken. Maar toen was het vast fris en prettig krankzinnig.

Overigens: Akkerman verklaart in die Classic Albums-docu de meeste baspartijen van Moving Waves (Focus II) te hebben overgedubd, omdat Cyril Havermans technisch tekort voor kwam. Maar Havermans dacht dat het slechts om enkele stukjes ging (op zijn Brabants: "Bassen, ja, Jan vond da' ook tof om te doen"). Pijnlijk, maar weer goed in beeld gebracht.

Iets anders: Van Leer is dan fluitist en soms jodelaar, maar zeker ook organist/toetsenist, en de jaren '70-opnamen bewijzen dat hij een heel fijne en ontwikkelde harmonische/compositorische kwaliteit heeft, en ook meer dan lekker toetsen kan spelen. Stukken uit Eruption, Focus II/III/IV, ook stukken uit Harem Scarem: ik wilde dat ik ze gespeeld en geschreven had. Een vakman met toen al een stevig fundament in de klassieke muziek, die dat meer dan vele anderen fijn met rock heeft samengesmolten. Die credit verdient Van Leer echt wel.

Dit album bevat veel moois. Heb het grootste zwak voor het nummer Focus II.

Wat een parel.

avatar van B.Robertson
Ben toch geneigd om dit hun beste album te vinden. Eruption is meesterlijk en naast Hocus Pocus en Focus II vind ik Moving Waves ook sterk, Thijs van Leer zijn solonummer is net iets pakkender dan Le Clochard, Jan Akkerman zijn soloding, met van Leer zijn mellotron op de achtergrond. Blijft over Janis.

_Lynn_
Half punt verhoogd. Ik krijg zin om hem heel hoog in mijn top tien te zetten...

avatar van titan57nl
Is sowieso het beste album van een nederlandse band ooit.

Vind in het buitenland ook vele fans.

_Lynn_
Ongelofelijk toch, deze plaat. Dat ik dit mag meemaken in deze tijden en op mijn leeftijd!!!

Hopelijk blijft deze eens een tijdje op 1, want ik heb mijn top 10 al vaak gewijzigd omdat er al enkele albums mij helemaal omver bliezen van indruk.

avatar van titan57nl
En er gaat natuurlijk niks boven die originele echte seventees hoes.....