Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Paalhaas schreef:
In één adem te noemen met Hazes' Bloed, zweet en tranen inderdaad.

Dit is dan wel weer een grappige opmerking

Geweldig album! Alle nummers zijn prachtig. Ik beluister dit album al sinds kort na release en tot op vandaag verveelt Ten mij eigenlijk nooit. Dit heb ik zelden. Zegt genoeg, lijkt me.

@ (willie):

Ach joh... ik bedoel het toch helemaal niet zo negatief joh..

Ik merkte alleen even op dat als ik aan Jeremy denk ik niet meteen aan een kroegnummer denk en ik meen te weten dat Vedder het ook niet uit dat oogpunt geschreven heeft, maar verder no offense hoor..

Overigens denk ik dat Vedder al blij is dat er mensen naar zn muziek luisteren hoor, no matter what they do with it...

Dit was mijn aller- allereerste cd, na maanden sparen en vlak na de release gekocht. Nog steeds een van de beste platen die ik ken, dus daarmee ook een van m'n beste investeringen!

@ frankvankesteren:

Nee natuurlijk heeft Eddie dat niet vanuit dat oogpunt geschreven, maar denk dat dat voor heel veel populaire nummers geldt. Don't look back in anger, Creep, Machinehead en Pure morning bijvoorbeeld doen het altijd goed bij mij in het cafe en dat zal echt niet alleen bij ons het geval zijn.

Of misschien ligt het wel aan de kroeg waar ik kom, maar ook thuis in de woonkamer gaat meeschreeuwen met Jeremy prima hoor

max en joep
als jullie allemaal alleen maar kunnen schreeuwen heb ik liever dat jullie sowieso jullie mondjes houden

zei de Pantera liefhebber

avatar van Joy4ever
Ik zag toevallig dat ik bij bericht 1999 was dus ik dacht: mijn 2000e bericht moet ik bij een voor mij belangrijk album neerzetten . Toen ik net op MuMe zat had ik Ten gelijk op nummer één in mijn Top 10 gezet. Dit is en blijft het album dat mij min of meer door de puberteit heeft geloodst. Ik weet nog goed dat ik op MTV de clip zag van Alive. Later de muziekcassette(!) van Ten gekocht en niet veel later de cd. Me ook verdiept in het pre-Pearl Jam tijdperk en de cds van Temple of the Dog en Mother Love Bone aangeschaft. Ik heb Ten grijs gedraaid. Eddie Vedder was echt mijn jeugdheld. Ik probeerde zelfs op hem te lijken . Black blijft voor mij het mooiste nummer ooit gemaakt, geen enkele twijfel. I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star, You are in somebody else's sky, but why can't it be mine.. Alive was mijn lijflied, vooral als Eddie tegen het einde van het nummer zingt: Is something wrong, she said.. Well of course there is.. You're still alive, she said.. And do I deserve to be.. Is that the question.. And if so.. Who answers.. Prachtig. Jeremy is ook een topnummer, zeker in combinatie met die geweldige clip. Meer dan indrukwekkend. Met Oceans heb ik ook altijd iets gehad, prachtig nummer. Toen ik op Fuerteventura was, kijkend over de oceaan (met de nodige golfslag) en tegelijkertijd luisterend naar Oceans, wist ik: het plaatje is volmaakt. Porch ben ik meer gaan waarderen dankzij de uitvoering tijdens MTV Unplugged, de uithalen van Eddie bezorgen mij nog steeds kippenvel. En dan nog zijn er mensen die hem een matige zanger vinden.. Release is een prachtige afsluiter. Op nummer één staat Ten niet meer bij mij maar hij zal altijd in mijn Top 10 blijven. Meesterwerk.

En gelukkig houdt bij mij de CD niet op na Release maar pas na Dirty Frank

avatar van dvdschaaf
Bij mij hield hij daarna wel op, dat betekende echter wel dat ik één had van de eerste persing (of hoe noem je dat?) Dus ik was toen wel trots dat ik m al vroeg had, nu heb ik wel de langere Dirty Frank versie, want die andere is zo grijs gedraaid, dat ie niet mer om aan te horen was. En dat terwijl de uitvinders van de CD's in die tijd nog zeiden dat CD's zo goed als onverwoestbaar waren...

@Joy4ever, waarom geen 5*****?

avatar van Joy4ever
Goede vraag. Enerzijds verdient ie wel de volle mep maar er staan net even teveel nummers op die ik niet goed vind: Even Flow, Why Go en Garden.

avatar van Ploppesteksel
Why Go is voor mij 1 van de uitschieters !
Even Flow vind ik zelf ook soms wat pover, het refrein tenminste, maar hoe het live op Werchter klonk .. dat was behoorlijk goed hoor!

avatar van frankvankesteren
Daar sluit ik me volledig bij aan. Het minst goede nummer op dit album vind ik eigenlijk Alive, to be honest.. Al is het op zijn tijd wel een goed nummer, vanwege de spanning. Inhoud hebben de nummers echter allemaal, en dat nummer heeft bij mij niet zo'n lange houdbaarheidsdatum, in tegenstelling tot dat andere nummer wat als klassieker de boeken in gaat: Black

wavanbuuren
Grappig dat je dit zegt. Ik heb dat ook al jaren met Alive, maar dacht dat ik alleen stond

Garden is voor mij juist één van de absolute hoogtepunten van het album. Prachtig ingehouden intensiteit!

avatar van dvdschaaf
Ik ben het helemaal met beide voorgaande gebruikers eens. Garden 'vergeet' je soms, maar dat nummer komt zeer dicht bij Black en wat betreft Even Flow. Als iemand Pearl Jam niet kent haal ik altijd even aan met; Freeeeeezin', rests his head on a pillow made of concrete. (Eén van de eerste tonen waaraan ik denk bij Pearl Jam) Als je even terug bladert kun je een hele resencie van dit album van mij lezen (wie volgt??)

avatar van Leonard91
Prachtig album, maar voor mijn gevoel niet het beste album. Maar dat komt misschien omdat het zo bekend is dat je het na een tijdje wel gehoord hebt. geniale nummers, maar ook een of twee nummers, zoals Porch, waar ik verrekt weinig mee kan.
garden, Deep en Black zijn denk ik wel mijn favorieten.

avatar van waxs
Ik ben nu "Even Flow" keihard aan het rocken op me Xbox, geweldig!

wavanbuuren schreef:

Ik heb ook hellemaal niks met Alive. Black, daarentegen is op Yellew Ledbetter na, hun beste nummer

Heerlijke CD dit, staat ook zeker in mijn top 5. Jammer dat hij nu een beetje kapot aan het gaan is, binnenkort maar eens een nieuwe downloaden.

Heerlijk.. een echte klassieker. De sfeer eromheen maakt het geweldig en je zakt er als het ware helemaal inweg, je wordt gewoon meegesleurd. Tot aan Jeremy is legendarisch, daarom is het zo lullig dat ik maar 2 nummers mag kiezen ik kan niet kiezen:P, daarna vind ik alleen porch nog goed. De rest vind ik niks meer dan ordinaire vulling. Toch laat ik me hierdoor niet afschrikken, er zit niet voor niks een doorspoel knop op mn stereo. Ik geef een 4.5, had een 5 kunnen zijn zonder die vulling.

avatar van mkrake
Oceans, Garden, Deep en Release ordinaire vullers??

voltazy
staan 2 van de 3 beste nummers bij ja

vooral live is release zo mooi

max en joep
mkrake schreef:
Oceans, Garden, Deep en Release ordinaire vullers??

dit soort nummers zijn inderdaad net die nummers die het zo'n hele bijzonder plaat maken.

de rockerige nummers maken de cd al geweldig maar deze sfeernummers maken de cd magnifiek.

avatar van mkrake
Moet toegeven dat ik in het begin ook alleen voor de rock nummers ging. Vond deze nummer ook maar een beetje slap tegenover de rest. Maar na meerdere luisterbeurten blijkt gewoon dat dit de beste nummers zijn op deze plaat. Na Black natuurlijk..

frankvankesteren schreef:
Ach joh... ik bedoel het toch helemaal niet zo negatief joh.....

O.. was dat negatief bedoeld? Wat is er mis met Hazes?

avatar van Mr T
Dit is voor mij HET album. Ik kan het bijna zonder verveling achter elkaar blijven draaien, alle nummers vind ik geweldig. Er zijn maar weinig albums waar ik dit mee heb.
Dit album heeft bij mij op repeat in de auto gestaan tijdens m'n eerste vakantie op mezelf met een aantal vrienden. En het gevoel van die geweldige tijd is voor mij voor altijd verbonden aan deze plaat. Dit maakt hem voor mij alleen maar beter.

avatar van SCF
SCF
echt 1 v/d beste cd's die ooit is gemaakt togh:P

Prachtige, tijdloze klassieker. Heb de CD destijds grijsgedraaid en zet hem nog altijd geregeld op, maar bijlange nog niet beu!

Persoonlijke favoriet = 'Black': krijg ik steeds opnieuw kippenvel van...

Ik wil niet aan heiligschennis doen, maar de bijgevoegde "alternatieve clip" van 'Black' (van op youtube) deed me écht de slappe lach krijgen.
WAARSCHUWING: alleen voor de fans mét zin voor humor!

avatar van Didgeplayer
De nummer 2 uit mijn Top 10.
Black is voor mij het beste nummer aller tijden.
Deze band stak voor mij destijds met kop en schouders boven alles en iedereen uit in de grunge-scene.
Nirvana kon ze in mijn ogen net niet evenaren, maar daar was wel een fotofinish voor nodig.
Het optreden op Pinkpop was en is nog steeds legendarisch.

haveman
Deze na vele jaren weer eens uit de kast gehaald en 4 sterren is toch echt te laag.
Halfje erbij.