Mercury Rev - Yerself Is Steam (1991)

Label: Rough Trade

1. Chasing a Bee (7:10)
  2. Syringe Mouth (4:01)
  3. Coney Island Cyclone (2:36)
  4. Blue and Black (6:01)
  5. Sweet Oddysee of a Cancer Cell T' Th' Center of Yer Heart (7:39)
  6. Frittering (8:46)
  7. Continuous Trucks and Thunder Under a Mother's Smile (0:52)
  8. Very Sleepy Rivers (12:19)
  9. Shhh / Peaceful / Very Sleepy Rivers * (14:16)
  10. Blood on the Moon * (6:34)
  11. Frittering * (4:46)
  12. Coney Island Cyclone * (2:44)
  13. Syringe Mouth * (3:12)
  14. Chasing a Girl (Inside a Car) * (7:04)
avatar van titan
titan (crew)
Wie Mercury rev alleen van haar laatste 2 platen kent zal zijn/haar wenkbrauwen wel even fronzen als hij/zij dit hoort, want dit is andere koek. Ruim 10 jaar geleden was David Baker nog zanger van Mercury rev en maakte de band gitaarnoise a la My bloody valentine, met veel aandacht voor verschil tussen hard en zacht (kolkende gitaren worden afgewisseld met fluitspel en bloedstollende ballads). 4*

Ik vind See You On The Other Side de beste Mercury Rev plaat, maar die staat nog niet op de site. Zal hem wel toevoegen als ik wat meer tijd heb.

beaster1256
mercury rev fans, opgepast, dit is veel harder en noisie en feedback, eerst een s luisteren en dan kopen is de boodschap hier

Deze bestaat trouwens ook als dubbelaar samen met Lego your Ego, waarop een van hun mooiste songs staat : Blood on the moon.

avatar van Paalhaas
Wow, deze wordt iedere keer weer beter. Half je erbij naar 4,5/5.
Trouwens, hij is voor de schamele prijs van €5,68 (incl. verzendkosten!) te koop op www.nlstore.nl[/url]!

VanDeGriend schreef:
5,68 ??. Ga m direct bestellen. Thanks

Ja, voor een nieuwe CD exorbitant laag, inderdaad. En al helemaal voor zo'n goeie!

Paalhaas schreef:

Besteld. Nogmaals dank voor de tip

avatar van VanDeGriend
Niet alleen besteld maar inmiddels ook geluisterd.

Wie denkt dat OK Computer en Kid A verschillend zijn, moet deze cd eens opzetten voor of na pakweg All is Dream. Een stijlbreuk in vergelijking waarmee Kid A een herhalingsoefening is van OK Computer.

Zelf kende ik MR voornamelijk van All is Dream en Deserters's Songs. Mooie cd's, daar niet van.

Maar dan dit. Amaai, een ongekende sonische trip. Deze cd gaat heel vaak de speler in. Doet me bij vlagen denken aan Swans ten tijde van hun drones. Het gitaarspel lijkt af en toe op dat van Robin Guthrie van Cocteau Twins.

Nu ja, ik ben wel een keer terug met een uitgebreider verslag. Nu snel de koptelefoon weer op !

Nb: inmiddels kost ie 12,89 hetgeen, gezien het gebodene, nog steeds weinig is.

stevie schreef:

is die toevallig bij jou te koop? Ik wil die zo graag hebben...

Helaas, of hij hier nog te koop is weet ik niet.
In onze plaatselijke bibliotheek hebben ze het exemplaar wel.

VanDeGriend schreef:
een ongekende sonische trip

De spijker op zijn kop, VDG, ik ben blij dat hij bevalt!

Toine Rorije
vandaag uit de onmenselijk grote lijst 'nog te beluisteren oeuvres' maar weer eens een greep gedaan.
De eerste aus der reihe Mercury Rev bevalt me al heel goed. Heel veel geluid, dat ze dan wonderwel in geweldig goede banen weten te leiden. 4.5

avatar van The Scientist
Bevalt mij ook zeer goed.. keertje of 5 beluisterd nu en ik gooi em een halfje omhoog

avatar van Lukas
Laat ik, als zelfgekroonde koning der softe troep, eens een vernietigend oordeel over deze teringherrie geven.

4.5, en Sweet Odysee of a Cancer Cell is onbeschrijflijk geweldig. Maar ja, dat geldt eigenlijk voor dit alles. Potentiele top 10 plaat.

avatar van Lukas
Misschien een gekke vraag hoor... maar weet iemand of No Limit van 2Unlimited niet toevallig gejat is van Syringe Mouth? Ik vind de gelijkenis nogal treffend in ieder geval...

avatar van Lukas
Goed, het is tijd voor een serieuze recensie. Want mijn god, wat is dit de laatste dagen bij mij ingeslagen als een bom. U kent allen Spiderland van Slint wel, ooit top 10 materiaal bij mij (en nog steeds goed voor 4.5* trouwens). Slint is geen mooie muziek. Het is het soort geluid wat voor mijn gevoel helemaal niets voor mij is, waartoe ik me altijd even moet zetten vooraleer ik m ga luisteren. Maar als je daar dan toch aan begint, is het een emotionele schop onder je hol van jewelste. Slint maakt dan ook absoluut geen mooie muziek. Wel hele goede.

Wel, dit ging allemaal nog niet over deze eersteling van Mercury Rev, maar deze plaat roept ongeveer hetzelfde gevoel bij me op als Spiderland. Met een verschil: dit is ook nog mooie muziek . Dit is een onbeschrijflijke adrenalinetrip, als ik nog eens een wedstrijd moet lopen gaat dit zeker mee. Deze plaat staat niet als een huis, maar als een wolkenkrabber, een Chinese muur, een wereldzee of een enorm Noors fjord. In alles is dit grotesk, overal zit geluid, bombasme, tempo.

Maar goed, een groots, bombastisch geluid produceren is nog niet zo moeilijk. Ik kom dan ook aan bij wat dit album - denk ik - zo interessant maakt. Het paradoxale is namelijk dat Mercury Rev ondanks die enorme geluidswallen toch niet in enormheid blijft hangen, maar inzoemt op het kleine van deze wereld (wereld ja, want dit is niet alleen een wereldplaat, maar ook een enorm wereldse plaat: sommige muziek geeft je het idee de ruimte in te treden, dit is juist heel aards).

De titel van het eerste nummer zegt wat dat betreft al genoeg: we volgen een bij. En ondanks dat het wereldje van die bij verschrikkelijk klein is in dat jampotje. Het ene moment staat het potje gewoon op het aanrecht, maar al snel zoemt ie er zo op los, dat het lijkt of ie vroeger in een ketel toverhoning is gevallen en met pot en al de hele wereld over gaat.

Of neem nou Sweet Odysee of a Cancer Cell, nog een slagje kleiner. Maar op microscopisch niveau is een menselijk lichaam weer reusachtig. Onze tumor-in-de-dop raast het hele lichaam door, fel op de huid gezeten door vijandige witte bloedlichaampjes.

Alles aan dit album blijft laag bij de grond, maar raast in sneltreinvaart voorbij. Alsof je met 1000 per uur vlak over de aarde raast. Natuurlijk levert het album af en toe - godzijdank - wel een rustpuntje. Zelfs de tgv stopt natuurlijk wel eens bij een station. Maar goed, dat lijkt allemaal zo vanzelfsprekend he, als je er naar luistert ... Intussen ben ik per luisterbeurt wel drie keer de wereld overgestuurd, zonder daarbij ook maar een detail, of dat nu een bijtje of kankercel is, te missen.

5* en inmiddels prominent in de top 10 (en ik ben de enige )

Lukas schreef:

Daar zeg je zoiets! Inmiddels ook daadwerkelijk een top 10-plaat zie ik?

Edit: je bent me nét voor zie ik.

avatar van orbit
Mooie recensie Lukas! Dit is zo'n plaatje waarvan ik vaak heb gedacht.. even checken, maar dan ging ik weer de shop uit met iets van Medicine of Curve. Ik zal het nog eens proberen binnenkort

avatar van Gyzzz
Mooi stuk, Lukas. Ik heb deze een tijdje geleden tweedehands voor 5 euro gekocht, maar ik heb hem nog niet zo veel geluisterd, en vooral een beetje op de achtergrond. Binnenkort maar eens goed luisteren nog

Sietse
met Lukas eens, al is het die top 10 plaats al een jaartje of 8 kwijt voor het een en ander. Blijft een top plaat die ik nog steeds hoop te kopen in de dubbele cd versie zoals deze hier staat (de enkele heb ik al, maar de dubbele (2e cd heet lego my ego) is eigenlijk nog toffer)

Ja blijft leuk...binnenkort (morgen) maar weer eens draaien...dit is iig een stuk beter dan die suffe "the secret migration".

avatar van orbit
Tsja, na het beluisteren van deze plaat enkele malen moet ik toegeven dat het niet alledaags is, en lekker noizy vergeleken bij het overige werk wat ik van Mercury Rev kende.. Maar helaas is de plaat ook nogal wisselvallig, nummers met een interessante opbouw, zoals Chasing A Bee, worden dan weer door erg rommelige en in lummelig lawaai verstommende nummers zoals Syringe Mouth afgewisseld. Daardoor is dit geen prettige doorluisterplaat, maar een van soms duim omhoog en soms skip, fast forward etc.. Vooral het laatste nummer is van een irritatiefactor die echt niets meer met goedbedoelt ge-experimenteer te maken heeft. Ronduit vervelend! Ik kom tot een 3,5* voor de betere tracks, maar Mercury Rev zal niet snel tot mijn favoriete clubje bands behoren. Live vond ik ze wel ok trouwens.

Sietse
Very Sleepy Rivers is voor mij juist een van de top nummers van het album. Wat een lekkere vage bende.
En in de versie van de 2e cd eigenlijk het beste nummer dat Mercury Rev ooit heeft gemaakt (samen met Sweet Odysee of a Cancer Cell)

avatar van Paalhaas
"BOMBED OUT LOVERS BREATHE EASIER YOU CAN'T EAT ATMOSPHERE HAPPINESS IS EGG-SHAPED HIGH SPEED GLASS - HEAT THAT OBEYS YOU AND LIFTS ME BE ME AND BEAT THESE DUMB BEAUTIFUL BLONDES FROM ABOVE THEIR EYES ARE RIVERS THEY GIVE ME SHIVERS YOUNG PEOPLE ARE ALL THE SAME THEY DON'T MIND THEY OUGHTTA RUNNING AROUND CHASING A BEE INSIDE A JAR WHOEVER HEARD OF SUCH A THING HALF THE TIME IT'S NOT AS EASY AS IT MAY SEEM TAKING A PEE INSIDE A JAR REMEMBER THAT YERSELF IS STEAM SO Y'VE COME DRIPPING FROM THE HIVE WE KNOW YER IN THERE C'MON THE GRASSHOPPER MONSTER IS READY T'GO IN A SKID HE GROANS WITH JOY AT THE SIGHT OF HER SO THEY LET HIM GO AND "SEASON'S GREETINGS" HE GOES RIGHT TA THOSE HOOTERS DRAGGING ME BY YER SIDE PHONY COLOURS IN YER EYES YER SOULS'S OBSCENE BUT I DON'T MIND YEAH ONCE AND FER ALL BRING A 7.65 BULLET TO A PATHETIC STOP PHLIPPING OUT LIKE SOME OLD WIFE YER SYRINGE MOUTH IS OPEN WIDE YOU GO INSANE AND I GO INSIDE EVERY WOMAN'S A STRIPPER WAITING T'GET OUT HEY BABE I SPEND ALL DAY MIXING IT UP AND SPEND ALL NIGHT THINNING IT OUT WELL THIS ONE IS GOING TO KILL YOU REMEMBER HOW CLEANING FLUID LOOKS JUST LIKE GINGER ALE WHEN YER TWO AND A HALF? CREATED PEOPLE DON'T NEED IMAGINATION.....SEEMS A GIRL'S FATHER ALWAYS PLAYS THE SPOILER WHEN YER BOTH ABOUT TA STRETCH OUT AND ROLL LIKE CONEY ISLAND CYCLONES THOSE FUCKERS SHOULD DIM THEIR LIGHTS NOW I SPEND ALL DAY CIRCLING THE DRAIN BUT I WON'T CHICKEN OUT NO I WON'T CHICKEN OUT WHY I SEE BLUE IN EVERY FAT MAN A THIN ONE IS WILDLY SIGNALLING TO BE LET OUT RELEASE HIM AND BEAUTY BLAST OFF LIKE JAMACAN GINGER DAVE KEPT ALL BANDS ALIVE SO WHY BOTHER I SEE YOU IN A CRACK AND I'M HEADED FOR THE DIVIDE PINK AND GREEN WHAT DO THESE MEAN TO ME I NEED SOMEONE WHOSE SOUL'S OBSCENE THERE'S THAT WORD AGAIN WE SUCK SO......WHY BOTHER LOOK DEEP INTO OUR RYES LOOK DEEP INTO OUR RYES ONTO THE ICE FLOW WHERE YOU MAKE A FABULOUS JACK MARK BURGESS IS NOTHING BUT A STAR IN THE CAP OF A WIZARD IN WALES AND THIS IS OUR FIRST RECORD CHLORDIAZEPOXIDE HCL FOR LOW KINGS WASHED UP AND THIS IS OUR FIRST RECORD AND SOME OF IT SUCKS IT MAY EVEN HELP YOU BRING A DEPRESSUVE OUT OF HER SHELL HURRAH LIFE REACHES 1.5 MILLION YOU SHOULD LIVE SO LONG BUT REALLY THE NEXT ONE WILL BE BETTER JONOTHAN I'M SICK OF EVERYTHING YOU'VE EVER DONE WAS FOR YER MOTHER OR RICHARD BURTON I SEEN YOU EAT AWAY SCREWHEADS AND KILL EVERY CEREAL TASTES LIKE SUMMER NOW I KNOW I KNOW IF WE HELD A LAMP UP TA HIS BRAIN WEED SEE YOU SUZANNE PRETTYING UP ON OUR PRIME TIME WHOA AND YOU WONDER WHY AT LAST I FEEL BLESSED TO HAVE MADE SUCH A MESS WITH NOVOCAINE THE ESKIMOS USED TO FREEZE THEIR OLD PEOPLE TO DEATH WE BERRY OURS ALIVE HOW LONG WILL YER ABUNDANCE LAST WHEN SOME OF OUR BEST SALESMEN ARE BIGGOTS HOOKERS PUSHERS AND FAGS BAZAAR SOMEONE SHOULD LOVE MERCURY REV AT ALL NO, REALLY PEOPLE WE DO, AND THIS BAND IS FULL OF LOSERS SINKING FROM THE BOTTOM DOWN SLOW AS A GLACIER IT LOVES TO FUCK EVERY PIRELL GIRL ARE YOU? VERY SLEEPY RIVERS LAST YOU 'TIL MARCH DAVID HOLDS UP THE QUESTION MARK WRITHING LIKE A WHORE VERY RUSTY VERY LUSTY I REMEMBER THAT TWISTED THING I REMEMBER FEELING NO HARM IN FALLOPIAN TUBES LIKE A FISH IN WARM CLEAR LIQUID BALLOOOONED IN BUFFALO DOING THIS WHOLE THING BECAUSE POP SONGS NEVER JUMPED UP AND BIT ME IN THE ASS BEFORE IT ALL BEGINS WITH CLAMOR ANYWHEY MILK SILVER AND SULK, EIGHTPINTS AND FOUR LARGE WHISKEYS TODAY AREN'T DOING DAVID ANY GOOD THANK LUCKY STRIKES I BELIEVE IN COMING UNGLUED NOW THAT I'VE GOT MY LID ON A VERY SLEEPY PLACE NOW ARE AT LEAST UNTIL I GIVE MY WINDOWS A GOOD TALKING TO PEOPLE ARE DICKS TO YOU AND MERCURY REV KNOWS THIS HERE IS LOSERS WHO STOOD UP TO THAT TWISTED THING BEFORE THE TAPE RAN OUT AND SAID "CUT THIS OUT AND PUT IT IN BED NEXT TO YER CHILD...... WIPE OUT POP."

Aldus de tekst in het boekje.

avatar van Lukas
Dank voor deze nuttige bijdrage, Haas

avatar van Paalhaas
Geen dank, Lukas, geen dank. Iets doet mij vermoeden dat de schrijver van dit stukje tekst enigszins onder invloed was... Maar waarvan?

avatar van The Scientist
van mooie muziek

Sietse
ik heb dat enkele keren gelezen in het boekje, maar kon er steeds geen wijs uit...is totaal onleesbaar...

erg bezopen tekst (lsd?), dat wist ik wel

avatar van VanDeGriend
Totaal bezopen cd inderdaad. In de goede zin van het woord. Evenals Sietse vind ik Very Sleepy Rivers juist een prachtnummer ook. Wellicht het beste dat ik van ze ken. Ben het latere werk, na het beluisteren van deze trip, eigenlijk veel minder gaan waarderen.

avatar van Paalhaas
Met gefronste wenkbrauwen moet ik vaak toezien op een nogal vreemd verschijnsel onder muziekliefhebbers: dat mensen bij het uitpluizen van een nog onbekende band het liefst beginnen met het nieuwste werk. Een onverstandige aanpak: in de meeste gevallen heeft de band zijn beste werk al lang afgeleverd, zeker wanneer de band al meer dan 10 jaar bezig is. Hierdoor laat de nietsvermoedende luisteraar, na een tegenvallende luisterbeurt van het nieuwe product, de band vaak links liggen. En dit terwijl er wellicht zoveel moois te ontdekken valt in het verdere oeuvre van zo'n band. Ook is een chronologische aanpak veel beter om een goed en onverknipt beeld te krijgen van de muzikale ontwikkeling van een band.

Mercury Rev is bij uitstek zo'n band waarvan op MusicMeter naar mijn zin veel te veel nadruk ligt op hun latere albums. Middelmatige albums als All is dream en The secret migration hebben allebei minstens 2x zoveel stemmen als dit geweldige debuut. Goed, genoeg gezeurd nu, ik zal eens met die recensie beginnen.

Yerself is steam (Spreek het eens hardop uit) is moeilijk in woorden te vangen. De nummers variëren nogal: van de psychedelische folkrock van Chasing a bee tot de heftige gitaarrock van Syringe mouth, van de verknipte ambient pop van Black and blue tot de narcoleptische groepsjam van Very sleepy rivers.

Ondanks deze veelzijdigheid is de samenhang groot: alle nummers zijn zwaar psychedelisch, heerlijk ongeremd en zijn bijzonder rijk qua textuur, met veel excentrieke, maar bijzonder toepasselijke geluidseffecten. En zo voelt deze smakelijke smeltpot, deze glorieuze geitenbrij aan als één lang ritje in de achtbaan die ons langs bijna alle provincies van muziekland brengt: lieflijke popmelodieën worden afgewisseld met sfeervolle drones, spaced-out geluidseffecten met heftige feedback en noise, en wilde crescendo's met dromerige folkrock.

De drie langste nummers zijn de beste: Sweet odyssee of a cancer cell t' th' center of yer heart is een intense maalstroom van geluiden, die naar het einde toe in een geweldige stroomversnelling raakt, ontketende drums en gitaren stuwen de kankercel als het ware richting zijn einddoel.

Frittering wisselt al dit geweld af met heerlijk rustige akoestische gitaarklanken (de melodie is echt geweldig), maar ook dit nummer wordt na verloop van tijd verzwolgen door een subtiel en gedoseerd crescendo van elektrisch geweld.

Very sleepy rivers, zeer toepasselijk getiteld, sluit het album in stijl af met slaapverwekkende basklanken (2 noten in 12 minuten), ultrapsychedelische gitaargeluiden en manische zang, dit alles tot ongekend hypnotisch effect.

Yerself is steam is een psychedelisch meesterwerk van eenzame klasse en met gemak Mercury Rev's beste album. Niets anders dan 5/5 volstaat.

mooi gesproken Paalhaas