Coldplay - Kaleidoscope EP (2017)

Label: Parlophone

1. All I Can Think About Is You (4:34)
  2. Miracles (Someone Special) (4:36)

met Big Sean

3. A L I E N S (4:42)
  4. Something Just Like This [Tokyo Remix] (4:34)

met The Chainsmokers

5. Hypnotised [EP Mix] (6:31)
avatar van Leptop
Ik kan het niet laten: wat is een Plof-band?

avatar van Arrie
Uh ja, een moderator kan het wel naar een nieuw topic verplaatsen. Ik weet niet meteen een bestaand topic waar het precies in is.

En ook geen idee wat een Plof-band zou moeten zijn.

avatar van meneer
Ik had natuurlijk ook 'stadion knaller' kunnen zeggen. Maar iets met kip enzo.. Cynisch bedoeld natuurlijk.

avatar van Leptop
Biologisch onverantwoord dus ?.

Overigens heb ik momenteel een alleraardigst album van Coldplay opstaan. Hun debuut.
Wellicht ga ik dit nieuwe album ook eens luisteren. Kwestie van keuzes maken in het veelkleurige aanbod van de muziek dezer dagen ?

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Arrie schreef:
Maar ik kan me wél voorstellen dat ze nummers als Adventure of a Lifetime, Hymn for the Weekend en zelfs Sky Full of Stars en Paradise met veel plezier hebben geschreven en opgenomen. Dat het op jou niet overkomt, dat is jammer. maar dat ze het alleen maar met dollartekens in hun ogen hebben gemaakt, dat ze met tegenzin Avicii, Rihanna en Beyoncé hebben opgebeld omdat ze toch maar bij moeten zien te blijven en iedere keer weer balen dat ze zulke commerciele nummers live moeten spelen om maar zo succes vol te blijven (ik trek het wat verder door ja, maar dat impliceer je wel enigszins), dat lijkt me allemaal moeilijk hard te maken.

Zeker, hard maken wordt niet mogelijk, want ik ben niet in de gelegenheid om Chris Martin het zelf na te vragen. Ik vraag me ook af of ik een oprecht antwoord zou krijgen .

Waar het mij denk ik om gaat, is dat er voor mij een scheidingslijn zit tussen aan de ene kant wat voor mij muziek is, en entertainment. Je hebt gelijk, dat autotune en beats ook wel degelijk onderdeel kunnen zijn van muziek, zoals het wordt gebruikt in hiphop. Daar vergezelt de beat de tekst, waarbij een rapper een verhaal vertelt. Straatcultuur die zijn weg naar het grote publiek vond ten tijde van N.W.A.. Men (en ik ook) vond het fantastisch.

lennon noemde eerder bij deze plaat al: De Toppers. Valt voor mij ook buiten wat ik zou willen omschrijven als muziek, maar binnen het genre entertainment. Zang, begeleid door melodie, met als doel de massa te vermaken. Ik denk dat dat ook was waar meneer op doelde. Daar trek ik de parallel met het nieuwe werk van Coldplay. Dat is wat ik ook bedoelde aan te geven met mijn Shakira voorbeeld.

En voor de goede orde; ik veroordeel wat ik omschrijf als entertainment zeker niet. Er is een doelgroep die het fantastisch vind, dat is toch prachtig? Zo ook deze laatste Coldplay. Het zal er ingaan als zoete koek en de hitlijsten kunnen bestormen. Maar een blijvende indruk zoals hun eerste twee platen maken, maakt het op mij zeker niet.

avatar van Arrie
Ik vind het eerlijk gezegd opmerkelijk dat je muziek en entertainment als twee afzonderlijke dingen beschouwt. Ik zou zeggen dat muziek ook entertainment kan zijn.

'Zang, begeleid door melodie' vind ik ook wel een aparte omschrijving. De zang zelf bevat toch ook melodie, en wordt bovendien ook begeleid door bijv. ritme? Maar los daarvan: zang en melodie zijn toch onlosmakelijk verbonden met muziek?

En je zegt dat je het niet veroordeelt maar persoonlijk proef ik toch een neerbuigende toon. Überhaupt door dat onderscheid te maken. Hopelijk is dat slechts mijn verkeerde perceptie dan. Ik zou bovendien niet weten waarom de vroege Coldplay-platen niet ook een entertainende rol hebben. Gingen mensen toen niet naar een Coldplay-concert voor entertainment? En draaien mensen Clocks niet voor entertainment? Ik heb het idee dat je heel sterk je eigen definities aan woorden koppelt en dat maakt een discussie wel moeilijker.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Arrie schreef:

Muziek kan ook gemaakt zijn om te ontroeren, je te laten nadenken, een statement te maken of om mensen op een andere manier te laten bewegen. Andere (waaronder deze) muziek is mijns inziens meer gemaakt om sec te entertainen. Denk ook weer aan voorbeeld Toppers. Is wederom prima, maar niet wat mij aantrekt in muziek. Ik snap niet hoe dat neerbuigend als neerbuigend kan worden opgevat. Je kan inderdaad struikelen over dat ik zei "met als doel om de massa te vermaken", maar dat schreef ik met de talloze uitverkochte Arena's in gedachte.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Het artwork is veranderd, de tracklist werd lichtjes aangepast, de release werd nog maar eens uitgesteld en "All I Can Think About Is You" valt vanaf nu ook te beluisteren.

avatar van Hedser
All I Can Think About Is You is verrassend goed. Hypnotised vind ik ook mooi dus ik denk dat ik deze EP toch nog maar een kans ga geven. Ze kunnen het nog wel.

avatar van mr-mucho
Las wat lovende reacties betreffende het nieuwe nummer All I Can Think About Is You. Ten opzichte van alles wat ze onlangs hebben uitgebracht is dit nummer nog best wel Ok. Daar blijft het dan ook wel bij. Zou een aardige b-side kunnen zijn van x&y ofzo. Niet zo bijzonder als sommige mensen doen geloven.

avatar van Manfield
ik was oprecht verbaasd na het horen van All I Can Think About Is You. Zowaar weer een prima nummer van deze gasten. Absoluut niet zo sterk als de tracks van de eerste platen. Maar naar mijn mening een grote stap voorwaarts ten opzichte van de bagger van de afgelopen jaren.

avatar van fish
All I Can Think About Is You is niet perse een slecht nummer, maar het lijdt toch ook, zoals veel van Coldplay's werk, aan creatieve armoede. Het nummer gaat nergens heen. Die beat op het einde (in de meest lichtzinnige betekenis,net als die gitaar) voelt erg geforceerd en heeft geen enkele toevoeging. De climax, ik kan alleen aan jou denken ook al valt de wereld uiteen in complete chaos sinds jou vertrek, is al eerder voorbij gekomen. Hoeveel sterker was het geweest wanneer die climax pas op die beat en ondersteund door gitaar was gekomen? Nu slaat het liedje eigenlijk alleen maar dood. Wel, eindelijk geen ooooohhhooohhhs....

avatar van catdog
Waarom je track 'Something Just Like This [Tokyo Remix]' noemen als het hier gewoon om een live-versie van het origineel gaat? Compleet zinloze versie. Dan nog liever het origineel op de EP. All I Can Think About Is You en Hypnotised zijn prima dus het is jammer dat Something Just Like This dan de EP al deels verpest.

Vraag me ook af Miracles een herbewerking is van hun vorige Miracles, die op de Japanse versie van A Head Full of Dreams stond en afkomstig was uit de film Unbroken.

Dat 1ste nummer is het beste Coldplay-nummer in jaren.

gerre schreef:
Dat 1ste nummer is het beste Coldplay-nummer in jaren.

Ik zou daar graag meer van willen. Back to the roots!

avatar van XeeGen
Krijg ineens een nieuwe Coldplay single aangeraden in mijn Youtube feed en het is goed? Welk jaar is dit? Eindelijk weer een Coldplay nummer met een sterke en subtiele opbouw naar een melodische epische climax. Beide nummers volgen de standaard Coldplay formule maar zijn wel mooi. Teksten zijn wel moeilijk te behappen vooral hypnotised. "Yeah I trip, when I look in your eyes" Ugh Oprecht verast en blij met All I can think about.

Cye
Kan iemand mij uitleggen waarom ze in vredesnaam een live versie van 'Something Just Like This' er op zetten? Dat nummer wordt al maar 'redelijk' ontvangen door de criticasters, en dan ga je ook nog een inferieure versie er op zetten. Was dan gegaan voor een akoestische versie, zonder de computer deuntjes.

Overigens ben ik wel te spreken over Hypnotised en All I Can Think About Is You. Ben alleen bang dat Aliens weer een Dance nummer gaat worden en Miracels niets anders is dan het nummer wat we al kennen van Unbroken. Zou toch jammer zijn.

avatar van catdog
A L I E N S is, wat mij betreft, ook weer een prima song. Ietwat huiverig toen de song begon maar de gitaren komen mooi door in de song. Klinkt als een mix van het materiaal op Viva La Vida en Ghost Stories.

avatar van littleredbird
Enorm verrast door Aliens, ze kunnen het dus echt nog steeds wel. Wat een mooi gitaarwerk. Ook hypnotised en All I can think. Alle drie fijne atmosferische nummers, dit is het soort Coldplay waar ik weer een keer een cd van zou gaan kopen.

avatar van jurado
catdog schreef:

Cye
Miracles (Someone Special) is geen herbewerking van de single in 2014. Het is een nieuw nummer. Een live versie kun je vinden op YouTube.

Overigens erg te spreken over Aliens. Hele gave sfeer zetten ze neer in dat nummer.

Martial
Aliens is fucking vet

avatar van Hedser
Aliens (mede geproduceerd door Brian Eno) is inderdaad een heerlijk nummer. Op Something Just Like This na vind ik alle bekende nummers nu al veel beter dan alles wat op het vorige album stond.

avatar van Floydian
lennon schreef:
Mooi dat jij er van kan genieten. Daar gaat t toch om? Wat mij betreft waren ze talentvol tot plaat nummer 3. Daarna is het naar mijn idee eenheidsworst en stadion meelal muziek geworden. En daar hoef je geen talent voor te hebben.

Ik heb wel eens de term Oldplay voorbij horen komen. Een grote groep fans van het vroegere segment. Ik behoor daar ook toe. Nu af en toe een leuk nummer, maar vooral concert muziek. Ik heb dit nog niet geluisterd, dus nog geen mening. Maar aan jullie reacties te zien is er niet veel veranderd.

avatar van Lexcoaster
Aliens is de eerste goede Coldplay track die ik in lange tijd heb gehoord.

Julian McArthur
De ep versie van Hypnotised duurt nog wat langer dan de eerder uitgebrachte versie. 6.31
Voor mij een van de beste Coldplay songs ooit. Helaas eentje dat de grote massa wellicht niet gaat leren kennen

Coldplay is weer op de goede weg. Hoewel niet alle tracks op deze EP mij kunnen bekoren. Het nummer met The Chainsmokers en Miracles (Someone Special) met Grote Sean zijn toch wel twee kleine draakjes.
Daarentegen zijn de andere drie tracks wél de moeite waard! Sterker nog: deze zijn beter dan de hele vorige plaat bij elkaar.

Coldplay gevolgd vanaf Shiver. Ik vond dit een prachtig nummer. Eerste drie albums klonken lekker. Mooie songs, wel een beetje middle of the road soms. Later werd hun muziek erg bombastisch en theatraal. Niveau van de liedjes gleden langzaam af naar de afgrond. Live werd steeds meer semi-live. Stem van Martin leek steeds meer een parodie op zichzelf. Kortom Coldplay bleek uiteindelijk een zwaar overschatte groep. Nu een aantal keren - tegen beter weten in - naar de EP Kaleidoscope geluisterd. Zelden zo'n slechte plaat gehoord de laatste jaren. Vuilnisman, kan deze zak ook mee!!

Julian McArthur
Op de fysieke versie hebben ze de kortere versie van Hynotised gezet (5:55) en niet de 'ep mix' versie van 6:31. Dat vind ik wel erg spijtig. Ik heb deze ep gekocht vooral voor dat prachtige nummer. Maar de streamers krijgen een langere versie dan zij die het fysiek kopen. Not cool

avatar van vigil
All I Can Think About Is You is toch wel een serieus goed nummer, Miracles een serieus slecht nummer, ALIENS gewoon prima, Something Just Like This erg bekend en dit is de live versie waar het publiek net zo hard zingt als heer Martin (your turn!). Dit is wel een nummer wat ze bewust hebben geschreven met een heel stadion in hun hoofd het zogenaamde groter-groot-grootst idee wat ze de laatste jaren keer op keer toe paste. Of het eerste idee bij The Chainsmokers of Coldplay vandaan komt weet ik dan weer niet. Laatste nummer van deze EP is Hypnotised en volgens de vorige plaatser op de online versie een halve minuut langer (en bovendien beter). Ik doe het met deze kleine zes minuten durende versie en die klinkt eigenlijk best aardig.