Ik vind in tegenstelling tot Paalhaas dat Orbital techno helemaal niet tot een kunst verheven heeft. Orbital mag dan vaak veel laagjes gebruiken in zijn muziek, maar deze klinken lang niet altijd even goed.
Orbital 2 is een album dat ik de eerste keren nog wel redelijk vond, maar met elke luisterbeurt slechter wordt. Het begint al met die idiote intro. Niets interessants aan, maar wel gewoon al binnenkomen met twee minuten van irritatie.
Vervolgens Planet of The Shapes: een vreselijk gezapige, zeurderige, en vooral vrij irritante track. Er is werkelijk niets dat me aan het nummer bevalt, van de drums tot de geluidseffecten die er af en toe vreselijk misplaatst doorheen zitten. Orbital propt dit nummer vol met allerlei soorten geluidjes, maar dit maakt het enkel een irritant en totaal incoherent geheel. Het komt op mij over alsof Orbital willekeurig wat leuke geluidseffecten vond en die door het nummer heeft heengesmeerd. De timing ervan is dan nog wel in orde, maar ze klinken voor geen meter en hebben bovenal weinig met elkaar te maken. En dan tot overmaat van ramp duurt het ook nog eens 9 minuten
Lush 3-1 knalt er vervolgens in met de meest afgezaagde, achterhaalde en lompe geluidjes die ik me kan voorstellen. Misschien was dit heel leuk in 1992, maar in electronic is het nog best een kunst niet volledig door de tijd voorbijgestreefd te worden, en Orbital beheerst die kunst niet best. Het mag dan niet helemaal vergelijkbaar zijn, omdat Orbital wat meer dansbaar moet zijn, maar als ik de beginnummers dit Brown Album naast Autechre's Incunabula leg, merk ik dat elke sample op laatstgenoemde beter op zijn plaats is.
Lush 3-2 is het eerste nummer dat geen irritatie opwekt. Toch vind ik het op momenten bijna lachwekkend, en bovenal werkelijk níets bijzonders. Het gezang dat er rond 3:20 inkomt is lijkt mij niets beter dan soortgelijke dingen in het gemiddelde 2 Unlimited nummer.
Impact (The Earth Is Burning) is het eerste nummer dat een voldoende waard is. Ik vind ook dit niets bijzonders, maar het klinkt allemaal wel in orde, al is 10 minuten wat veel van het goede. Vervolgens neigt Remind weer wat meer naar goa/psytrance of iets dergelijks. Een aardig trackje, maar niets beter dan de overgrote lading van alle vergelijkbare nummers. Orbital mag dan eerder geweest zijn, maar daar heb ik nu niets meer aan.
Zo heb ik overal eigenlijk wel dezelfde klacht, totdat Halcyon & On & On aanbreekt. Ongelofelijk hoe één nummer zo torenhoog kan uitsteken boven de rest. Eindelijk zijn de melodieën niet zeurderig maar mooi, eindelijk worden de beats eens wat subtieler gebruikt en niet ogenschijnlijk willekeurig erdoorheen gegooid. Aan Halcyon mag dan ook te horen zijn dat het een wat ouder nummer is, maar dan tenminste wel zeer geslaagd.
Overigens eindigt het album precies zo irritant en zeurderig als het begon, met een outro die precies hetzelfde doet als de intro.
Bijzonder om te zien hoe Orbital een album maakt waarop een 4,5*-track omgeven is door nummers die net aan 1* waard zijn. Halcyon & On & On is een nummer om te koesteren, de rest van het album klinkt vreselijk zeurderig, achterhaald en verveeld, en is ook nog een stuk te langdradig.
1,5* voor Halcyon, en Impact en Remind mogen samen de overige 0,5* hebben, maar meer dan 2* wil ik hier echt niet meer aan kwijt.