Machine Head - Catharsis (2018)

Label: Nuclear Blast

1. Volatile (4:38)
  2. Catharsis (6:10)
  3. Beyond the Pale (4:31)
  4. California Bleeding (4:12)
  5. Triple Beam (4:41)
  6. Kaleidoscope (4:03)
  7. Bastards (5:04)
  8. Hope Begets Hope (4:30)
  9. Screaming at the Sun (3:54)
  10. Behind a Mask (4:07)
  11. Heavy Lies the Crown (8:48)
  12. Psychotic (5:01)
  13. Grind You Down (4:06)
  14. Razorblade Smile (4:00)
  15. Eulogy (6:33)
avatar van Eddie
Hier kijk ik reikhalzend naar uit. Het eerste nummer wat is vrijgegeven klinkt veel belovend. Luisterend naar dat nummer denk ik dat het een plaat voor de fan gaat worden, niks nieuws onder de zon, geen grote verassingen. In het verleden was Machine Head duidelijk zoekende en kwamen ze zomaar ineens met een nu-metal plaat op de proppen (The Burning Red) of een geforceerde 'terug naar de roots' plaat (supercharger). Sinds ttaoe hebben ze het verwachtingspatroon losgelaten om muziek te maken die op natuurlijke wijze ontstaat. Ze zijn geëvolueerd naar een soort van post-thrash band en niet onverdienstelijk. Sinds die tijd verassen ze alleen niet meer echt, maar zijn de platen over het algemeen wel van een hoog niveau. Dat verwacht ik nu ook weer, geen bijzonderheden, maar gewoon weer een sterke plaat.

avatar van gigage
Grooving en Melodic volgens Robb Flyn. Most melodic welteverstaan. Nou dat komt mooi uit, want het verrassingseffect is dan ook weer terug op het naar aanzien 75 (!) minuten durende schijfje.

avatar van Don Cappuccino
Beyond the Pale heeft een riff die extreem veel op Love? van Strapping Young Lad lijkt. Dat is een monumentale riff, maar Machine Head heeft het voor elkaar gekregen om daar alle groove en power uit te halen. Sowieso heb ik het gevoel dat de rek en creativiteit bij deze band er volledig uit is. Ook schrijft Robb Flynn voor een 50-jarige nog steeds schrikbarend puberale teksten. Komt compleet niet over.

Rudi1984
En wat blijft die cleane zang toch tenenkrommend vals... Dat is wel de voornaamste reden dat ik niet meer naar MH kan luisteren.

avatar van Hega
Ben wel erg benieuwd naar dit album.
Moet eerlijk schrijven dat ik van Beyond the pale niet zo overtuigd ben geraakt.
Klinkt niet heel erg origineel ook.
Toch heb ik wel goede hoop dat dit een zeer boeiend album gaat worden!

avatar van fanpurple
kan nie wachten

avatar van gigage
Beyond the pale heeft wel een leuke twinsolo , tegelijk nog wel. Ik vind het wel een lekker nummer en zal live wel iets harder gebracht worden. De titeltrack komt helaas (nog) niet in de buurt van hun klassiekers.
Maar om dat goed te maken zetten ze die er gewoon bij op n deeveedeetje MACHINE HEAD - Now We Die in een digipack

avatar van Dale Cooper
Een paar vroege reviews zijn niet bemoedigend. Hebben het vooral over banale teksten, een rappende Flynn en een onsamenhangend album dat alle richtingen uitgaat omdat het te veel wil combineren.

De niet door iedereen gewaardeerde single " Is There Anybody Out There?" lijkt dus geen eenmalig uitstapje te zijn geweest.

avatar van Don Cappuccino
De recensie van Decibel Magazine (die normaal positief zijn over de band, zelfs op de voorkant van het blad gestaan) was niet positief en Robb Flynn heeft daar ontzettend kinderachtig op gereageerd. Ik begin mijn respect voor deze band en specifiek Robb Flynn behoorlijk te verliezen.

Don Cappuccino schreef:

Ik ook, ik had Rob Flynn altijd vrij hoog zitten, maar ik vind hem steeds vervelender worden. Wanneer je geen eerlijke kritiek op je plaat kunt verdragen ga dan lekker thuisproducties voor jezelf maken. Het wakkert mijn nieuwsgierigheid naar deze plaat wel aan. De recensies van Decibel zijn meestal wel betrouwbaar, eddie is heel benieuwd.

Edit: ook Loudmag.com is niet heel enthousiast. oh oh...

avatar van Hega
Ben altijd een groot liefhebber van deze band geweest en live is het helemaal al een spektakel.
Gelukkig zijn er ook positieve geluiden over dit nieuwe album;
SNOOZECONTROL - Machine Head - Catharsis review

avatar van Eddie
Derde nummer is vrij gegeven Bastards. Na een hoop negatieve reacties vind ik de drie vrijgegeven nummers nog niet zorgwekkend. Ook dit nummer vind ik niet verkeerd, ok het is een andere Machine Head, maar ik hou wel van de emotie en woede die ik in het tweedegedeelde hoor. Ook de subtiele opbouw kan ik best waarderen, het nummer heeft een mooie spanningsboog, duurt precies lang genoeg, op het moment dat het vervelend wordt is het afgelopen.

avatar van Eddie
Eddie neemt de gok. Staat in pre-order.

Oef deze valt toch wel aardig tegen.
Het blijft allemaal overduidelijk Machine Head, met allerlei elementen uit de gehele carrière, maar er zijn te weinig tracks die echt aanslaan.
Bastards is wat mij betreft de positieve uitschieter van het geheel en dit zal live vast luidkeels meegezongen worden.
Het is echter niet zo slecht als de rest van internet doet geloven, maar Machine Head kan beter.
Ik kan alle platen van de band wel waarderen, zelfs de meest gehate periode vind ik fijn, maar ik moet wel zeggen dat deze mij tot nu toe het minste aanspreekt.

avatar van Eddie
IS hij al gelekt dan? Ben hem nog nergens tegen gekomen.

avatar van buso
Album van de maand in Aardschok. Weliswaar gedeeld (met Black Label Society) en een recensie die maar over de helft van de cd lovend was ...

Blabbermouth geeft ca 2x per jaar een onvoldoende en dit is de eerste van 2018

Nee hij is niet gelekt. Maar in September/Oktober zijn er al promo's verstuurd voor recensies.
Zodoende heb ik al eerder een versie gekregen ivm een review. Een interview met Flynn zat er ook bij, alleen werd het net een beetje te gek om ervoor naar Brussel te rijden vanuit het hoge noorden. Iets waar ik waarschijnlijk de rest van mijn leven spijt van zal hebben

Dit is overigens in meer woorden wat ik er van vind.
Machine Head - Catharsis | Metalfan.nl Review

Demonizer
"Burn my Eyes" maakte een diepe indruk op mij destijds. Wat een muur van gitaren ! Vanaf hun derde album ging het bergaf om dan terug te keren met The Blackening. Hierna volgden uitstekende albums.
Maar Is There Anybody...... betekende al niet veel goeds. Album lijkt ook stuk geproducet, veel te braaf allemaal. Als het een eenmalige inzinking is komt het nog wel goed. Remember Watain met "The Wild Hunt" en het net verschenen geweldige "Trident Wolf Eclipse " .

avatar van ASman
Ik ben nog steeds bezig met het verwerken van de rillingen die ik kreeg na het horen van de singles van deze plaat. Wat een troep.

avatar van Kos
Kos
Inderdaad zeg.. Snel Burn my Eyes weer opzetten.

conspiracy schreef:

Dit is overigens in meer woorden wat ik er van vind.
Machine Head - Catharsis | Metalfan.nl Review

avatar van crosskip
gigage schreef:

Dus een 6 plus nuclear blast in je nek maakt 7.5

Haha, er zit inderdaad bijna een hele MuMe-punt tussen zijn beoordeling hier en die op Metalfan.

Word nu ook niet bepaald warm van de singles, denk dat ik deze maar links laat liggen.

avatar van Eddie
Ik ben een beetje bang dat de meeste mensen deze plaat slecht wíllen vinden. Decibel gaf een vernietigende recentie en de rest volgde gedwee. Het lijkt wel of veel journalisten deze plaat slecht willen vinden, en derhalve niet geheel objectief zijn (dat is ten minste het gevoel wat ik krijg). Ik vind het helemaal geen slechte plaat, oké het is geen Burn my eyes, het is geen Blackening. Ik vind het aan de andere kant ook zeker niet het allerslechtste van Machine Head (die eer laat ik aan Supercharger).
Wat me als eerste opvalt aan deze plaat is het heerlijke vette geluid, een lekker no-nonsense in your face productie. Het song materiaal is simpeler dan we gewend zijn en neigt inderdaad wat meer richting 'the burning red' het heeft een beetje een nu-metal vibe, maar is toch vooral onmiskenbaar Machine Head. Over het geheel genomen vind ik hem lekker weg beuken, en schopt het weer geregeld kont! Niet van dat niveau, maar de plaat doet me geregeld denken aan the more things change...!
De rappende Rob Flynn is mij niet (negatief) opgevallen, maar ik heb de plaat ook pas twee keer geluisterd. Ook hoor ik geen enorme Dropkick Murphy's invloeden of nu-metal dingen, van alles wel een beetje hoor, dat wel, maar ik hoor vooral veel Machine Head. Nu ik er zo over denk hoor ik vooral Machine Head die duidelijk een andere weg aan het zoeken is en daar wat mij betreft redelijk in slaagt. Wat mij wel héél erg stoort is het simplisme in de teksten, dat lijken soms wel sinterklaas rijmpjes.
Al met al kan ik me voorstellen dat men het geen topper vind, het lijkt me ook geen klassieker in wording (zoals the Blackening of Burn my Eyes), maar om de plaat nu zo af te fikken dat vind ik wel wat overdreven. Ik heb voor alsnog geen spijt van de pre-order,en denk dat ik me hier best mee ga vermaken.

Icon E
Zolang die verrekte kinderkoortjes maar wegblijven, hoor je mij niet klagen.

Icon E schreef:
Zolang die verrekte kinderkoortjes maar wegblijven, hoor je mij niet klagen.

Dan kun je deze blind aanschaffen. Net als de laatste K3 trouwens, ook geen kinderkoor te bekennen

Icon E
Meh. K3 ís een kinderkoor.

Wat ik bedoel is dat ik de twee voorgangers wat 'too much' vond qua productie. En stiekem vind ik de nu-dingesen heden ten dage beter te pruimen dan toen het destijds uitkwam. Ergo, het is prima dat Flynn dat weer eens opzoekt. Al gaat er niets uit zijn oeuvre boven Eternal Nightmare. Maar dat verwacht ik dan ook niet.

avatar van andnino
De goede albums van Machine head beginnen steeds meer op toevalstreffers te lijken. Naar mijn bescheiden mening verloren de vorige twee al compleet het oog op wat een goede metalplaat is, en de nummers die ik van deze hoor beloven alleen maar achteruitgang. Supercharger en Burning Red schreef ik altijd toe aan een soort puberfase van de band, maar daar zijn nu echt geen excuses meer voor gezien de leeftijd en ervaring van zowel band als bandleden. Catharsis is nog het beste nummer van de vier die beschikbaar zijn, en die geef ik een mager vijfje.

Ik was ooit fan van Machine Head, maar deze band lijkt steeds meer op een copycat, en een blik op hun discografie bevestigt dat. We hebben inmiddels Pantera, nu/rap metal en Exodus gehad, en welke band met "groovy" metal en zoete refreintjes men nu aan het imiteren is weet ik niet eens. Maar het klinkt zeker niet als Machine Head dat zijn eigen ding doet. En als het dat wel is schrijf ik deze band compleet af.

avatar van namsaap
Eddie schreef:

Een korte zoektocht op Google leert dat het met de negatieve recensies nog wel meevalt. Zo zout als bij Decibel wordt het bijna nergens gegeten. Dat men niet unaniem lovend is heeft misschien meer te maken met een gebrek aan geleverde kwaliteit door Machine Head dan gebrek aan objectiviteit bij het journaille. Gelet op hetgeen ik reeds gehoord heb van dit album vermoed ik dat het eerste meer van toepassing zal zijn....

gigage schreef:

Hmz scherp.
Nee niet bij stil gestaan. Als je de sterren qua cijfer gaat vergelijken dan is dat idd scheef.
Ik moet ook zeggen dat ik het stuk al vrij lang geleden geschreven heb.
Maar geen gehijg in mijn nek hoor. Fijn voor je dat je die aanname kan maken.

Overigens ben ik het wel met Eddie eens als hij zegt dat veel mensen de plaat bij voorbaat al slecht willen vinden.
Moet je voor de grap maar eens op Facebook de reacties lezen als er een nieuwe track of item uitgebracht wordt. Het is echt bizar negatief
Ergens best verrassend aangezien Machine Head een lange tijd na albums als The Blackening en Unto The Locust weinig verkeerd kon doen. Ook na de Phil Anselmo-sneer kon Flynn op veel krediet rekenen vanuit zijn fanbase, het lijkt nu wel of het tij helemaal gekeerd is en hij niets meer goed kan doen.