Johan - Pull Up (2018)

2. W.F. (3:28)
  3. What a Scene (3:44)
  4. Just Because (4:06)
  5. Making Sense (3:08)
  6. Anyone Got a Clue? (4:54)
  7. Dream (On My Mind) (3:23)
  8. Your Face (4:09)
  9. Books and TV (4:02)
  10. No Problem Next Week (3:57)
  11. Quicksand (4:58)
Na zoveel jaar een nieuwe Johan. Ik ben benieuwd.

Nieuw single About Time is al te beluisteren.

avatar van Vagabond
En klinkt veelbelovend. Heerlijk vertrouwde geluid weer. Ik kijk uit naar het album.

avatar van coldwarkids
Zeer mooie single!

avatar van WoNa
Negen jaar geleden stond ik in het Patronaat en zag de frustratie op de gezichten van twee bandleden, terwijl toen Jacco, nu Jacob de Greeuw met een zekere blijmoedigheid het einde van zijn band aankondigde. Begrijpen deed ik het niet, want de band stond op de top van zijn kunnen met alle belofte voor meer ergens in de jaren 10.

Bijna op de valreep is het er toch nog van gekomen. En hoe! Ik zal toegeven dat ik bij de eerste beluistering niet onder de indruk was, maar dat heb ik vaker als ik een nieuwe plaat van een favoriete band hoor. Die nieuwe nummers moeten nogal wat "vervangen" of zich minstens invechten. Bij de tweede beluistering hoorde ik direct de kwaliteit van openingsnummer en eerste single 'About Time'. Dat nummer geeft de Johanfan alles wat deze na een lange periode van droogte zou willen horen. De perfecte Johan pop verpakt in een liedje van een aantal minuten.

Daarna gaat de plaat een eind de diepte in. We krijgen een aantal nummers waar het absolute geestelijke zwart in woorden en tonen wordt omgezet. Een kijkje in de geest van Jacob de Greeuw. Tegelijkertijd is het een meer gerijpte, maar ook berustende Johan die ik hoor en met aanmerkelijk meer diepgang. De band speelt geen verstoppertje meer. Dit is wat het is. Deal with it als luisteraar.

Het brengt de plaat naar een akelig hoog niveau en dus richting 'Pergola' hoogten. De vraag die dan resteert, is of de wereld hierna tot 2027 moet wachten op een volgend signaal. Ik hoop het niet. Want, laten we er niet omheen draaien, Johan maakt de wereld telkens net een beetje mooier met zijn liedjes. Af en toe een aantal nieuwe helpt mij daaraan te herinneren.

Het hele verhaal staat hier op WoNoBlog.

avatar van Woutout
Anyone Got A Clue? is in ieder geval fantastisch.

avatar van Stefan1979
In 'Make Sense' hoor ik 'F.R. David - Words don't come easy '.
Iemand?

avatar van Ray P Leak
Johan ooit een sterke troef bij Excelsior.
Ooit, want ook met dit album zullen ze die status niet terug winnen.
Flauwe uitgekauwde popmuziek dat nergens (meer) blijft hangen.

avatar van kruder
Verschrikkelijk mooie plaat weer, TOP.

avatar van Zwaagje
Eerste gehoor smaakt na meer. Ben de band na pergola uit het oog verloren en ga hier werk van maken. Klinkt alvast fijn vertrouwd en mooi geproduceerd.

avatar van vigil
Fijne plaat, helaas wordt het hoge niveau van de single niet overal gehaald. Maar goed dat niveau ligt ook wel erg hoog hoor dus zo'n schande is het ook weer niet.

vigil schreef:

Hier ben ik het wel mee eens. Na meerdere luisterbeurten kom ik (voorlopig?) op 4* uit. Mooie, rustige en intrigerende plaat. Afwachten of het een blijvertje is.....

Een nieuwe Johan! En ik had altijd gedacht dat de band toch echt definitief gestopt was. Wat heb ik hier vaak naar geluisterd z'on kleine 10 jaar geleden. Als afsluiting nog één van de laatste concerten bijgewoond in Oosterpoort Groningen met toenmalige vriendin en dat was het. Tot nu dus. Hier ga ik me maar eens in verdiepen. De "single" ? Hoe weten jullie dat eigenlijk? Worden bands als Johan überhaupt gedraaid op de radio? Die single klinkt onmiskenbaar Johan.
Wordt vervolgd.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Johan - Pull Up - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

November 1996 was een koude maand en de voorloper van een voor Nederlandse begrippen strenge winter. Toch is het ook de maand waarin plotseling de lente uitbrak, wat volledig de verdienste was van het debuut van de Nederlandse band Johan.

De band uit Hoorn grossierde op haar titelloze debuut in Beatlesque popliedjes waarvan de zon onmiddellijk ging schijnen en die na één keer horen voorgoed in je kop zaten.

Johan zou het kunstje van haar debuut nog drie keer herhalen, wat memorabele albums als Pergola (2001), Thx Jhn (2004) en 4 (2009) opleverde, waarna voorman Jacob de Greeuw het einde van de band aankondigde.

We zijn inmiddels bijna negen jaar verder en bijna uit het niets is Johan terug met Pull Up. Bijna uit het niets, want sinds de aankondiging van de plaat een paar maanden geleden werd er door velen reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe plaat van de band, die ruim een decennium kleur gaf aan de Nederlandse popmuziek en het Excelsior label op de kaart zette.

Pull Up komt inmiddels voor de zoveelste keer uit de speakers en ik kan alleen maar concluderen dat Johan het na al die jaren weer geflikt heeft. In grote lijnen is er niet eens zo veel veranderd sinds de plotselinge lente in het najaar van 1996. Johan maakt nog altijd zonnige popliedjes met een vleugje melancholie en het zijn popliedjes die nog altijd van het predicaat ‘Beatlesque’ kunnen worden voorzien, al zijn invloeden van The Byrds misschien nog wel belangrijker in het geluid van de Nederlandse band.

De popliedjes van Johan zijn nog altijd popliedjes die de gevoelstemperatuur doen stijgen en die goed zijn voor lentekriebels, maar het zijn ook popliedjes met een donkere ondertoon. Die donkere ondertoon komt vooral naar voren in de teksten van Jacob de Greeuw, die ook dit keer de nodige ellende van zich afschrijft, maar ook in muzikaal opzicht laat Pull Up meer horen dan zonnestralen.

Vergeleken met het laatste levensteken van de band (4 uit 2009) klinkt Pull Up mooi helder en laat Johan een veelzijdig geluid horen, waarin ook gas terug kan worden genomen en waarin het ook buiten de lijntjes van het uit duizenden herkenbare Johan geluid kleurt, bijvoorbeeld door net wat gruiziger te klinken of door wat meer lo-fi aan haar geluid toe te voegen.

Het voorziet Pull Up van meer diepgang en hierdoor ook van meer kracht, maar gelukkig zijn de songs van de band nog net zo onweerstaanbaar als in de beginjaren. Pull Up gaat de komende dagen vast verder groeien, maar dat Johan met Pull Up een zeer geslaagde comeback maakt is voor mij al lang zeker. De lente is weer begonnen. Bedankt Johan! Erwin Zijleman

avatar van Rudi S
WillemM schreef:
De "single" ? Hoe weten jullie dat eigenlijk? .

O.a. Beluister de eerste nieuwe single van Johan (nieuws) | OOR

Dank Rudi. Ik bedoel meer welk station draait de single van Johan? Ik hoor elke dag dezelfde rommel voorbijkomen.

avatar van Erikpol
Wordt vervolgd.
Grijsgedraaid op radio2.

avatar van perlon

avatar van hendri
Zeer geslaagd album! Prachtige liedjes.

avatar van vigil
perlon schreef:

Zet eens Pinguin Radio op, ben je van die rommel verlost.

Ik denk dat de huidige single van Johan minimaal om het uur een keer voorbij komt op Pinguin

Naar Pinguin Radio luisteren gaat wat moeilijk via de ether.

IsAllGoodMan
Aardig plaatje, maar de muziek leunt wel *erg* zwaar op de Beatles en bands als Crowded House. Dat gaat bij mij snel vervelen.

IsAllGoodMan schreef:

Dat is zeker waar; Beatles en C house liggen er duimendik bovenop. Daarnaast luisterde ik de voorgaande platen toen ze net uit waren veel en sloeg bij mij ook de verveling toe. Ik was de band bij wijze van spreken al vergeten tot dit album uitkwam.
Afwachten hoe dat met deze uitpakt; voorlopig kan ik er nog van genieten.

avatar van coldwarkids
perlon schreef:

Zet eens Pinguin Radio op, ben je van die rommel verlost.

Alleen maar PinguinRadio op de versterkers bij mij! Fantastisch!

Grijsgedraaid op radio2.
Als ik het album zo hoor, dan verbaast me dat niet. Belegen aftreksel van wat - getuige mijn waardering(en) voor hun eerdere albums - ooit zo mooi & veelbelovend begon! Gelukkig luister ik zelden naar radio 2 want wij hebben DoubleJ !!!

Als wat ik hoor een objectieve graadmeter is voor de stand van de prog rock in Nederland anno 2018 dan benadert dat "met rasse schreden" het niveau van het Nederlandse voetbal.

avatar van Bonk
Vento Vivimus schreef:

Misschien lees of begrijp ik het verkeerd, maar denk je nou dat Johan onder de categorie Prog Rock te scharen valt? Als je daar een huidige Nederlandse graadmeter voor wil, moet je bijvoorbeeld dit album nemen.

Vento Vivimus
Dat hangt natuurlijk af van hoe groot je die niche wil maken. Ik wees alleen op de manier waarop de 'serieuze' popjournalisten in Nederland (OOR, VPRO radio, De Volkskrant/NRC, De Groene Amsterdammer en anderen) Johan toen omarmden en dat nu blijkbaar weer doen.

Voor een radio 2-publiek - dat nog steeds ieder jaar een bedevaart organiseert naar het graf van Freddy Mercury c.s. - zou ik Johan zeker tot de Nederlandse 'progrock' rekenen. Maar bedankt voor de tip, ik zal er eens naar luisteren.

Al zou ik 'Day Six' zo te horen eerder in het vakje 'metal' opbergen en 'metal' staat voor mij toch altijd op redelijk gespannen voet met 'progressieve' rock, maar binnen ieder genre heb je natuurlijk verschillede graden van versheid.

avatar van Bonk
Ik denk dat wij gewoon een compleet andere definitie van prog hanteren . Ik vind Johan een geweldige band en houd erg van prog, maar zou Johan daar nooit onder scharen (voor mij is het pop met een vleugje rock). Day Six kun je met een gerust hart laten liggen als je niets met de hardere rock/ metal hebt, maar die band os voor mij juist wel progrock. Ach ja, what's in a name...

avatar van webrob
Johan; prog????

Heeft echte helemaal niks met prog te maken.

Bonk schreef:
Over Johan: ik ga ervan uit dat je / jullie mijn post niet goed heb(ben) gelezen / begrepen of anders ben ik niet duidelijk genoeg geweest. Ik reageerde alleen en vooral op de link met radio 2 Thuis zou ik Johan ook nooit in het vakje 'prog rock' opbergen, maar dat geldt voor mij ook voor Day 6.

Over Day 6: klik [mod-edit]

Vergeleken met Johan wijst de meter duidelijk richting 6de dag, zonder meer de belangrijkste dag uit het Scheppingsvehaal.
Aan het eind van de vijfde dag ging God zitten. Hij wreef in zijn handen en dacht: Morgen ga ik lekker spelen. Ik heb de voorbije dagen vreselijk hard gewerkt. Op de zesde dag begint God vol enthousiasme aan een zandkasteel. Maar er is niemand om zijn werk te bewonderen. En zo gaat het ook met Gods boomhut en de andere dingen die hij maakt. 'Ik heb geen vriendjes,' zegt God en hij besluit ze zelf te maken.