The Jesus and Mary Chain - Darklands (1987)

Label: Blanco Y Negro

1. Darklands (5:30)
  2. Deep One Perfect Morning (2:44)
  3. Happy When It Rains (3:37)
  4. Down on Me (2:37)
  5. Nine Million Rainy Days (4:31)
  6. April Skies (4:00)
  7. Fall (2:31)
  8. Cherry Came Too (3:06)
  9. On the Wall (5:05)
  10. About You (2:35)
  11. Some Candy Talking * (3:18)
  12. Taste of Cindy [Acoustic Version] * (2:00)
  13. Psychocandy * (2:54)
  14. Hit * (3:29)
  15. Darklands [BBC Radio Session] * (4:40)
  16. Down on Me [BBC Radio Session] * (2:29)
  17. Deep One Perfect Morning [BBC Radio Session] * (2:37)
  18. Fall [BBC Radio Session] * (3:11)
  19. In the Rain [BBC Radio Session] * (2:28)
  20. Happy Place [BBC Radio Session] * (2:24)
  21. Kill Surf City * (3:12)
  22. Bo Diddley Is Jesus * (3:17)
  23. Who Do You Love * (4:05)
  24. Everything's Alright When You're Down * (2:39)
  25. Shake * (2:01)
  26. Happy When It Rains [Demo] * (3:46)
  27. Happy Place * (2:24)
  28. F.Hole * (1:07)
  29. Rider * (2:12)
  30. On the Wall [Portastudio Demo] * (3:41)
  31. Surfin' USA [April Outtake] * (2:58)
  32. Here It Comes Again * (2:32)
  33. Walk and Crawl * (2:24)
  34. Some Candy Talking [NME Version] * (3:10)
  35. Mushroom * (3:19)
  36. The Hardest Walk [Soundtrack Version] * (3:12)
  37. Don't Ever Change * (3:32)
  38. Swing * (2:25)
  39. Darklands [With Strings] * (5:27)
  40. Interview [Janice Long] * (14:36)
Duidelijk een commercieler album. Maar ik vind hem wel het prettigst om naar te luisteren.
Moet wel eerlijk toegeven dat ik het een typische jaren '80 plaat vind. Misschien ietsje gedateerd inmiddels, maar daar is niks mis mee op zijn tijd.

avatar van Castle
Na Automatic voor mij mooiste Jesus and Mary Chain album, i'm happy when it rains!!

tondeman
geweldig pop-album

avatar van Saldek
Castle schreef:

Ja, goed is dat nummer. Die knalt er lekker tussenuit. Lekker album zowiezo. Vind dit echt zo'n typerend album dat ervan getuigt dat je met eenvoud en slechts enkele akkoorden beslist iets moois kan maken. 4

avatar van Flipman
Ja, erg mooi, maar wel simpel voor hun doen .

Lost Highway
De sound op deze plaat trekt me meer aan als deze op Psychocandy. April Skies is fenomenaal goed!
Topplaatje.

Bijna net so goed als de debuut. April skies en happy when it rains zijn perfecte simpele popliedjes, maar met een edge. een plaat om vaak te draaien voor mij.

En toen was daar die eeuwige tweede.....
Altijd goed om eens lekker over door te zagen. Meestal is het niks, meestal is het gladder, meestal is het opeens gemaakt voor de massa enzovoort enzovoort.
Zo ook bij dit album waar ik eens lekker over door wil zagen. De oplettenden onder u hebben natuurlijk al lang in de gaten dat ik niet tot de categorie behoor die deze 'moeilijke tweede' niks vind. Integendeel! 4,5* is niet niks lijkt me zo.

Titelsong Darklands opent het feest. Dark? Donker? Nee, niet bepaald. The Jesus and Mary Chain klinkt opeens niet zo gruizig meer, het klinkt wat gelikter en daarmee ook toegankelijker. Dit is eigenlijke pure en prachtige jaren '80 pop. In die tijd verschenen er wel meer liedjes van dit kaliber, maar de spoeling is al dunner aan het worden als we het gaan vergelijken met nummers als dit Darklands. Tutututudu.......
Bij de start van Deep One Perfect Morning denk ik altijd dat Nico All Tomorrow Parties gaat zingen. Zodra de zang inzet weten we dat het Nico niet is (ondanks dat ook deze stem zwaar klinkt).
Een mooi, meeslepend nummer met een mooie kristalheldere gitaarsound. Daar kunnen veel UK bandjes anno nu een puntje aan zuigen.
Van Happy When It Rains kan ik zeer happy worden, daarvoor hoeft het niet eens te regenen. Pop optima forma. Duidelijk één van de hoogtepunten op dit album.
We hebben hier duidelijk te maken met heren die weten hoe ze goede muziek moeten maken. Niks gruizige takkeherrie hier.
Down On Me laat horen dat een band als The Pixies goed hebben geluisterd naar deze band. Ingenieuze, korte popsongs die geen minuut te lang duren en daardoor enorm aan kracht winnen. Springerig en luchtig, maar door de wat neuzelige zang blijft het toch met beide benen op de grond. Heerlijk zoals die gitaar hier ronddwarrelt.
Nine Million Rainy Days klinkt wat doomy mede door de bas. Door de heldere produktie blijven dit soort nummers na al die jaren ook goed overeind. Ook hier weer de tudududu koortjes, maar die storen totaal niet.
Het doorbreekt de loomheid enigszins waardoor het een leuke twist krijgt.
April Skies is gewoon weer zo'n perfecte pop-song. Absoluut mijn favoriet. Ik kan me best voorstellen dat Psychocandy-liefhebbers dit soort nummers niet zo zien zitten, voor mij is het alleen maar smullen en flink tot mij nemen. Dit klinkt zo fris als de April Skies die ze bezingen.
Fall is weer typisch zo'n nummer waar Frank Black duidelijk verzot op moet zijn geweest. Kort maar krachtig en hier klinken de gitaren dan iets gruiziger (alhoewel....).
Hoe helder klinkt Cherry Came Too dan weer. Ik kan me daar nog steeds over verbazen. Zo waardeloos als ik de sound op b.v. Psychocandy soms vind, zo mooi vind ik het op dit album. Ik heb het al eerder gezegd en ik doe het gewoon weer: die jaren '80 hebben wel degelijk goede
muziek weten af te leveren. Je moet gewoon verder kijken (of is het nu luisteren?) dan je neus lang is.
En als ik dan toch in herhalingen val: heerlijk gitaarwerk!
Bij On The Wall moet ik weer aan Lou Reed denken. En wie zegt dat noise en gruizigheid bij deze band horen moeten maar snel wat anders gaan doen (stofzuigen bijvoorbeeld) en hier wegblijven. Dit zijn toch mooie pareltjes? Daar is geen gruis voor nodig.
Dit nummer heeft een bepaalde spanning die onderhuids weet te blijven.
Afsluiter About You is gewoon mooi. Mooi + Jesus and Mary Chain = Darklands.

Ik schrik overigens van mezelf in mijn eerste korte stukje; daar had ik het over 'misschien ietsje gedateerd', maar eerlijk gezegd kan ik dat eigenlijk helemaal niet zo snel ontdekken. Ik heb niet voor niets de term fris op laten duiken.

Beste muziek-vrienden: als u dit album nog nooit beluisterd heeft en de jaren '80 maar zo zo vind dan raad ik u Darklands van harte aan. Het zal ongetwijfeld een aangename verrassing blijken te zijn.

Mojo Pin
Sublieme opvolger van Psychocandy. Wat aERo al zegt: het klinkt allemaal wat gelikter, maar dat mag de pret niet drukken. Hulde aan de gebroeders Reid!

tondeman schreef:
geweldig pop-album

Gish
Opgewaardeerd naar de maximale score.
Lekkere lome opvolger van de feedback CD Psychocandy.
Onderschat, want wat een verslavend plaatje is dit.
Veel rustiger dan zijn voorganger, maar zeker niet saai zoals velen vinden.

Johny Favourite
Tsja als je de ruis van psychocandy weghaalt dan ontdek je dezelfde mooie VU-achtige popliedjes die ook op deze plaat staan. Ik ben er zelf bij vlagen erg van onder de indruk.

DjFrankie (moderator)
Ik weet nog dat deze plaat werd afgekraakt als opvolger van psycho candy, maar dit is een steengoed album.
Vooral April Skies, 1 van mijn all time favorites

Dat snap ik ook niet helemaal.
Hier is het stofzuigergeluid meer gefilterd, wat de nummers juist beter tot zijn recht laat komen.

avatar van Cygnus
deric raven schreef:

Hier is het stofzuigergeluid meer gefilterd,

Helaas wel...

deric raven schreef:
Dat snap ik ook niet helemaal.

Klopt Deric dat vond ik ook, maar toen upside down uitkwam was dit volgens de Wilde Wereld en Oor totaal vernieuwend. Dit was het trouwens ook zodat met smart werd gewacht op Psycho Candy.Dit bleek volgens deze critici ook een meesterwerk, het vervolg dus Darklands was totaal anders omdat de feedback van de gitaren was zoals je juist opmerkte gefilterd was.
Dus was het een meer mainstream plaat geworden.
Ik ben het hier ook niet mee eens vind trouwens beide erg goed.

By the Way zijn er ook mensen die regelmatig meedoen aan popkwissen?

Ik wil wel mee doen, zag trouwens dat je bij mij in de buurt woont.

Vernieuwend is voor mij niet de definitie van beter.
Vond het stofzuigergeluid soms zelfs storend, al zijn de nummers verder erg goed.
Zo heb ik ook wel eens moeite met My Bloody Valentine.
Volgens de OOR was dat vroeger helaas wel.
Al kon ik me in deze periode vaak goed vinden in hun reacties.

Tegenwoordig niet meer, OOR is So 80's.

deric raven schreef:
Ik wil wel mee doen, zag trouwens dat je bij mij in de buurt woont.

Vernieuwend is voor mij niet de definitie van beter.
Zo heb ik ook wel eens moeite met My Bloody Valentine.
Volgens de OOR was dat vroeger helaas wel.
Al kon ik me in deze periode vaak goed vinden in hun reacties.

Tegenwoordig niet meer, OOR is So 80's.

My bloody Valentine onlangs nog gezien in eindhoven, was echt een wall van noise, mijn t - shirt wapperde gewoon van het geluid,
blij dat we de oordopjes gekregen hadden, was wel een super belevenis.

avatar van STaRS
Ondanks dat men vaak Psychocandy als klassieker van J&MC ziet, vind ik dat deze Darklands hun beste album is. Met het gruizige geluid van Psychocandy heb ik het vaak lastig, maar vind ik hun nummers pas echt tot hun recht komen, zoals deric al zei. Dit album is voor mij een echt poppareltje. Mijn favorieten zijn Darklands, Happy When It Rains en April Skies

Milestones
Opvallend dat ik dit album (met de mooiste albumhoes) steeds maar weer uit mijn CD kast pak. Darklands is voor mij gewoon een album dat nooit verveelt.
37242 MuMe gebruikers geven slechts 95 stemmen aan dit album, met een gemiddelde van 3,83 is dat redelijk goed, maar wat is 95 een schijntje eigenlijk.
En wat missen die andere 37147 een geweldig album.

avatar van Davidus
Geweldige plaat. Heerlijk duister.
Jaren 80, maar klinkt nu in 2011 nog steeds actueel.

avatar van Castle
Davidus schreef:
Geweldige plaat. Heerlijk duister.
Jaren 80, maar klinkt nu in 2011 nog steeds actueel.

Helemaal mee eens, deze plaat kan je goed raken

avatar van BoyOnHeavenHill
Door de tegendraadsheid van Psychocandy werd die plaat door slechts weinigen opgepikt, maar de reputatie die JAMC aldus opbouwde zorgde er wel voor dat een heleboel mensen eens naar Darklands gingen luisteren. En zo werd deze band in mijn kringen ontdekt als sfeervol alternatief bandje, zonder dat ik overigens met het debuut aan hoefde te komen.
        Psychocandy ben ik al die jaren blijven beluisteren, Darklands hoor ik nu voor het eerst in misschien wel twintig jaar opnieuw. aERodynamICs uitgebreide en zeer lovende bericht hierboven kan ik geheel begrijpen, maar ik blijf er zelf toch een band in horen die op hun spectaculaire en unieke eerste album een formule heeft gevonden waarmee ze zichzelf op de kaart hebben gezet en die van hun tweede plaat vervolgings een keurige invuloefening hebben gemaakt: "twee akkoorden dus, hmm, simpel drumwerk, een beetje omfloerste zang, en dan laten we de feedback weg maar de nummers denderen nog wel gewoon door. . ." Ik kan hier zelf niets anders dan een zouteloze herhalingsoefening zonder enige spanning in horen. Een aardige en degelijke plaat, maar na de briljantie van het debuut was en is "degelijk" voor mij in dit geval teleurstellend.

avatar van LucM
De stofzuigersound die het debuut kenmerkte is grotendeels verdwenen maar de prikkeldraad niet. Hier staan op het eerste gehoor vrolijke en vrij eenvoudige songs door de melodieën maar met een gruizig en donker randje. Het is een evenwichtig album zonder noemenswaardige inzakkers en wat mij betreft doet het zeker niet onder voor het debuut.

avatar van Rudi S
Dit album zal altijd wel in de schaduw van zijn legendarische voorganger blijven staan, maar het is toch ook een geweldig album.
Prachtige liedjes zoals: Cherry Came Too, Darklands, April Skies en Happy When It Rains.
Oh, de rest is ook geweldig, het is ook nog redelijk goed verstaanbaar, uitwaaierende gitaren, wat wil een mens nog meer.
Ach ja, ik ben een enorme liefhebber van het 3e album van The Velvet Underground, die heeft net als deze ook van die mooie dromerige liedjes.

Natuurlijk was Psychocandy vernieuwender, vanwege het stofzuigergeluid.
En daarom heb ik deze dan ook eerder aangeschaft.
Maar ik was toen wel klaar met The Jesus and Mary Chain.
Het nummer dat mij het meest bij bleef was Just Like Honey.
Misschien nog wel het meest toegankelijke nummer van dat album.
Ik kocht wel ooit nog 21 Singles, maar volgens mij heb ik die toen nooit aandachtig geluisterd.
Dan koop je in de lente ergens bij zo’n kraampje op een markt Stoned & Dethroned, en het blijft weer ruim een half jaar rustig.
Uit verveling doe je mee aan SongPop, waarbij telkens dezelfde fragmenten van The Jesus and Mary Chain voorbij; namelijk Darklands, Happy When It Rains en April Skies.
Eigenlijk wel erg gave nummers; een beetje in de stijl van Christine van House Of Love en Bring On The Dancing Horses van Echo & the Bunnymen.
Blijkbaar komen ze allemaal van het 2e album Darklands van The Jesus and Mary Chain.
En ja, deze spreekt mij veel meer aan dan het debuut.
De suizende gitaren zijn nog steeds aanwezig, maar er is meer ruimte voor echte popliedjes.
Zonde dat dit album niet eerder echt bij mij is opgemerkt.
Waarschijnlijk was het voor mij beter geweest als Darklands mijn eerste kennismaking was geweest, waarna ik vervolgens Psychocandy beter zou waarderen.
Nu duurde het echter jaren voordat het kwartje viel.
Oh ja, Honey’s Dead vind ik gelijkwaardig, nu mij nog verdiepen in Automatic; mijn verwachtingen zijn nu een stuk hoger.

avatar van Rudi S
Mooie review en ik kan deze goed volgen, ik vind alle albums van The Jesus and Mary Chain erg tof, maar uiteindelijk is deze toch wel favoriet.

Is Munki ook de moeite waard Rudi S?
Die heb ik volgens mij nooit ergens in een winkel zien liggen.

deric raven schreef:
Is Munki ook de moeite waard Rudi S?

Munki zul je zeker kunnen waarderen als je de andere albums ook goed vindt, lekker vitaal album.

Mooi, dan zal ik mij nog in Munki en Automatic verdiepen.