Focus - Focus 3 (1972)

Alternatieve titel: Focus III

Label: Imperial

1. Round Goes the Gossip (5:16)
  2. Love Remembered (2:49)
  3. Sylvia (3:32)
  4. Carnival Fugue (6:02)
  5. Focus III (6:07)
  6. Answers? Questions! Questions? Answers! (14:03)
  7. Anonymus II (Part 1) (19:28)
  8. Anonymus II (Conclusion) (7:30)
  9. Elspeth of Nottingham (3:15)
  10. House of the King (2:23)
Fijne plaat van deze Nederlandse progrockers. Het doet me wel wat denken aan King Crimson en Yes, twee bands die muziek maken (maakten) in een aanverwante stijl. Vooral de langere nummers aan het einde vind ik prettig en dan neem ik het tussendoortje dat " Elspeth of Nottingham" heet wel voor lief... Ik wist trouwens niet dat een dwarsfluit ook kon rocken. Ook Sylvia viel me op. Mooi liedje, maar volgens mij kende ik het al. Misschien dat het een hit is geweest?

Ik ben nu trouwens ook wel benieuwd geworden naar het album met Hocus Pocus. Dat blijft toch een geniaal nummer.

avatar van T.O.
herman schreef:

Jazeker. Hoewel...ze draaien het iig nog regelmatig op de radio.

Het gejodel was erg vooruitstrevend

En het rockt ook wel stevig. Ik heb een andere band daar wel 's een heel stevige cover van zien spelen. Was toch wel behoorlijk sensationeel.

Anonymus Two is een steengoed nummer vooral het bas gedeelte.

avatar van avdj
In een Engelse muziekblad is Focus onlangs uitgeroepen tot beste Hollandse band. Van dit album ken ik overigens vrijwel niks.

avatar van Hans Brouwer
avdj schreef:
Van dit album ken ik overigens vrijwel niks.
Nou avdj, dan weet je wat je te doen staat .

Ik zoek een nummer en ik denk dat het van focus is. Ik zal een link plaatsen zodat iemand me mischien kan vertellen welk nummer het is.

avatar van Music4ever
Naar dat nummer ben ik ook al heel lang naar op zoek, is er alsjeblieft iemand die het weet???..........

Music4ever schreef:

Jij ook al, geweldig nummer De muziek die 'wij' zoeken begint trouwens vanaf 1:30 min.

avatar van Confessor
Is het niet "Anonymus Two" van dit album?
Ik weet dat dit nummer in meerdere Bassie en Adriaan avonturen is gebruikt.
Verder is "Elspeth of Nottingham" ook door B&A gebruikt.

/edit: Ik heb net even geluisterd, maar ben bang dat het dit nummer niet is... (is ongeveer 26 minuten)

avatar van Hans Brouwer
by_the_way schreef:

Het nummer dat je zoekt is bij mijn weten niet van Focus. Van wie wel I don't know .

Wie heeft er een Mp3 bestand van Carnival Fugue...??

Heerlijke plaat. Vooral het - volgens mij - in één keer opgenomen Anonymus II. Aan het einde van de bassolo hoor je de snaren van de snaredrum van Pierre v.d. Linden.
En wat een heerlijk rollende drumsolo van Pierre.

Ik 'doe' een 4.

avatar van heicro
Op een paar nummers na kon het me toen (en nu) niet helemaal boeien.

Ook deze heb ik op dubbel LP Blijf hiervan genieten, terwijl het eigenlijk niet eens bij mijn muziekvoorkeur (Black/Death Metal) hoort. Maarja, het muzikale niveau is gewoon zo ontiegelijk hoog dat ik het wel geweldig móet vinden.

avatar van beruk
Hoogte punt in bestaan van Focus. Met name de twee lange nummers zijn progrock pareltjes.

avatar van TerryA
avdj schreef:

ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen Beste NL band dat ooit heeft bestaan en zal gaan bestaan! ... want sinds de eind jaren 70 heeft NL muziek industrie veel te veel subsidie gekregen en dat is ook reden waarom er weinig of niks nieuws komt, en dat geen enkel NL artiest iets heeft gepresteert buiten de Benelux! (behalve De Smurfen dan )

en kom aub niet aan met al je 2 unlimited, Golden "1 hit wonders" Earring, Hollandse DJs, Within Temptation quotes! Simpel feit is dat in veel andere (non engels talige) landen hebben ze geen of weinig subsidie en presteren wel (van Bjork/Sugar Cubes ... tot AIR ... Laibach... Sigur Rós ... Kraftwerk ... Laibach ... en ook dEUS uit Belgie hebben hun momenten gehad in de jaren 90, en zelfs in latin america heb je CSS (Cansei de Ser Sexy), Maria Rita (multi grammy award winning zangeress) en Sepultura vanuit Brazilia.

Focus zouden ook een inspiratie kunnen zijn voor nieuwe talent hier in NL maar helaas zijn ze intussen al lang vergeten binnen de muziek wereld.

avatar van musician
Wat een ongeloofelijk gezeik zeg, dat stuk hierboven van TerryA. Wat moeten we hiermee?

Hoe dan ook, Focus III is eigenlijk een verzamelaar maar een hele goede. Ik heb net als Stijn ook alleen maar de dubbele LP, maar nooit de behoefte gehad om te vervangen op cd. Ben de cd ook niet zo vaak tegengekomen overigens.

De voornamelijk instrumentale nummers uit het begin van de jaren 70, de succesvolste uit de geschiedenis van Focus. Prachtig werk, spannende, vaak lang uitgesponnen nummers, subliem samenspel en mooie vondsten. Geen vergelijkbare tegenvoeter in hun genre gevonden, in al die jaren.

Ik spreek niet over progrock, deel groepen zo min mogelijk in hokjes in.

Ja, Focus is van zeldzaam Nederlands niveau, maar niet de enige band hierin. En bovendien van een veel te korte (interessante) periode om van legendarisch te kunnen blijven spreken, ook al heb ik een werkje als Focus 8, vooral met en van drijfveer Thijs van Leer (van een paar jaar geleden nog maar) ook wel in huis.

De hevige samenwerking door tegenpolen Van Leer/ Akkerman is echter nooit meer geëvenaard.

Hoewel iedereen het heeft over Anonymus II (ook wel terecht hoor) hield ik zelf altijd veel van Love remembered en Elspeth of Nottingham. Een opmerkelijk softe voorkeur, voor een jongetje van 10 met zijn, per abuis verkregen, dubbelelpee!

avatar van T91
T91
Love Remembered, Sylvia, Focus III, Elspeth of Nottingham, Anonymous Two.. wat een heerlijke nummers op deze plaat!

Heb Focus leren kennen dankzij mijn vader en ik ben hem er dankbaar voor!

avatar van aerogp1
T91 schreef:
Heb Focus leren kennen dankzij mijn vader en ik ben hem er dankbaar voor!

Ik dankzij Arrow Classic Rock

avatar van royals
Ik denk wel dat je Focus geniaal kan noemen. Vier uitzonderlijk goede op elkaar ingespeelde muzikanten die ieder uitblinken in hun instrument. Ook nog eens muzikaal sterk opgevoed. Wat hun muziek speciaal maakt is de gelaagde en gemixte combinatie van klassieke stijlen. Klassiek, rock, blue, jazz, jodelen allemaal bij elkaar gebracht tot een perfecte mix. Niet veel muzikanten kunnen speciale klassieke instrumenten spelen en zijn klassiek onderlegd. Bartok? En dat hoor je allemaal ook op deze cd.

Focus is een band die op eenzame hoogte staat. Jammer dat zelfs na een aantal reünieën is gebleken dat Van Leer en Akkerman elkaar niet kunnen luchten, want het zijn allebei topmuzikanten.
Wat mij net (1 oktober 2010, dus ongeveer 37 jaar na de release van het album) pas opvalt aan "Answers? Questions! Questions? Answers" is dat er een fragmentje van "Don't sleep in the subway darling" van Petula Clark in voorkomt. Zal Jan dit bewust hebben gedaan???

Boets11
Eergisteren Focus zien optreden met th. v. Leer en Pierre vd. Linden. Heb me prima vermaakt. Spelen 2 topgitaristen in de "nieuwe"Focus". Het concert was in Leiden.

avatar van Ernie Ball
musician schreef:
Hoe dan ook, Focus III is eigenlijk een verzamelaar maar een hele goede.

Hoezo dat? Volgens mij is het een normale, reguliere LP geweest, die tussen Moving Waves en Hamburger Concerto inzat.

Moving Waves is trouwens ook heel lekker, en daar staat Hocus Pocus op.

avatar van BenZet
Ik heb een versie zonder house of the king, is dit een remaster of andere uitgave die op Mume staat?

avatar van Ernie Ball
Nee hoor, dat is normaal. House of the King staat volgens mij op het debuutalbum (Focus)

avatar van Rogyros
Dit staat op de Engelstalige wikipedia:

It also contains "House of the King"[6], a single originally from 1970, which was later included on the CD version of Focus' first album, Focus Plays Focus (In and Out of Focus). "House of the King" was not, as is often believed, re-recorded for Focus III.

avatar van BenZet
Ok, had hem opzich wel met house of the king willen hebben, goed nummer dat ik niet van ze heb.

Hendrik68
Sylvia is een regelrechte klassieker natuurlijk. Ik word thuis ook gedwongen dat te vinden, maar dat is een ander verhaal. Er wordt geweldig op gemusiceerd, dat zeker. Ik was, ben en zal echter nooit een liefhebber van progrock of symphonische rock worden. Nummers als Round Goes The Gossip, Love Remembered en Sylvia maken het begin van het album veelbelovend, maar dan hebben we wel genoeg instrumentaal gedoe gehad wat mij betreft en verlang ik weer naar een liedje met kop en staart. Dat gaat echter niet gebeuren. Ik vind Focus ook bepaald niet de beste Nederlandse band ooit. Bij lange na niet zeg. Ik schud zo 20 bands uit mijn mouw die ik beter vind. Akkerman's andere band Brainbox is sowieso al 10 keer beter.

'Sylvia' heeft juist een hele eenvoudige structuur. Echt prog is 't ook niet. Er is toch geen zang nodig om van nummers met kop en staart te kunnen spreken? 'Round Goes the Gossip' is qua melodie en maatsoorten complexer, maar is qua structuur ook best goed te volgen.

Uiteraard wel Brainbox über alles.