The Beatles - Revolver (1966)

Label: Parlophone

1. Taxman (2:39)
  2. Eleanor Rigby (2:07)
  3. I'm Only Sleeping * (3:01)
  4. Love You To (3:01)
  5. Here, There and Everywhere (2:25)
  6. Yellow Submarine (2:40)
  7. She Said, She Said (2:37)
  8. Good Day Sunshine (2:09)
  9. And Your Bird Can Sing * (2:01)
  10. For No One (2:01)
  11. Doctor Robert * (2:15)
  12. I Want to Tell You (2:29)
  13. Got to Get You into My Life (2:30)
  14. Tomorrow Never Knows (2:57)
avatar van rkdev
For No One : een van Macca's pareltjes !

avatar van Taxman
Zo perfect als Revolver worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt!
Dit is echt het allerbeste album allertijden! Klaar.
Natuurlijk waren ze bij Rubber Soul aan het experimenteren, maar hier lieten the fab four echt alle remmen los!
Echt geweldig van begin tot eind te beginnen met Taxman de op een
na beste song die George ooit geschreven heeft (Something is de beste), dat heerlijke gitaar loopje, de geinige tekst, die waanzinnige solo van Paul!
Daarna volgt Eleanor Rigby, mischien wel het beste nummer van het album, met een schitterende vocaal van Paul, en de meest invloedrijkste strijkers ooit of zoals Jonny Greenwood zei over de OK Computer sessies dat: I got very excited at the prospect of doing string parts that didn't sound like 'Eleanor Rigby,' which is what all string parts have sounded like for the past thirty years.

I'm Only Sleeping is een heerlijk relaxt nummer.
Love You To, met George z'n sitaar is ook erg cool.
Here, There and Everywere is een prachtig stukje vocale pracht.
Yellow Submarine is het minste nummer van het album, wat meer zegt van het album dan van het nummer, klinkt toch erg goed en een nummer waar je uiteindelijk toch een vette smile van krijgt.
She Said, She Said is een en al geniale en aanstekelijke onzin.
Goodday Sunshine klinkt al net zo fantastisch.
And Your Bird Can Sing is weer een ongelovelijk meesterwerk met een al net zo fantastisch gitaar loopje als Taxman, en eentje die je na twee keer beluisteren al hardop meeschreeuwd!
For No One is een van de mooiste nummers die McCartney geschreven heeft, Doctor Robert is John z'n ode aan z'n dealer.
I Want to Tell You en Got to get you into my life klinken heerlijk.
En iedereen die Tomorrow Never Knows ooit gehoord heeft weet wat psychedelica is. Simpel weg een meesterwerk van de hoogste orde. De allerhoogste orde die er is. Hulde voor Revolver. De nummer 1!

avatar van rudiger
16 jaar oud en zijn jongste album uit z`n top 10 stamt uit 1975 .
Geweldig gewoon, dat de jeugd zo met oude muziek bezig is want die mag natuurlijk nooit verloren gaan .

avatar van LucM
Dat jongeren de muziek van the Beatles blijven ontdekken én waarderen bewijst de klasse en tijdloosheid van hun oeuvre.

avatar van frankieman
Ja, met onze generatie is het nog niet zo slecht gesteld als vaak word gedacht

avatar van Benjammin'
Inderdaad, we hebben al zo´n 50 jaar `pop`-muziek en waarom alleen de laatste 5 jaar waarderen?

avatar van korenbloem
en dan is zijn nummer 1 en de rest van de beatles platen (met uitzondering van St Peppers) nog niet eens de beste die in zijn lijstje staan.

Nicci
Benjammin' schreef:

Ik vind het dan ook weer overdreven om alleen de jaren 60 te waarderen . . . .

Nicci schreef:

Ik vind het dan ook weer overdreven om alleen de jaren 60 te waarderen . . . .

Ik heb het andersom; zeker de laatste tien jaar zijn er nauwelijks albums met een impact als Revolver, Pet Sounds (Beach Boys), Freak Out (Zappa), Fifth Dimension (Byrds), A Quick One (The Who), Aftermath (Rolling Stones) of Blonde on Blonde (B. Dylan)...en dat zijn allemaal albums uit één en hetzelfde jaar! Niet een heel eerlijke vergelijking; in dat jaar waren zeker de Beatles enorm aan het 'pieken'; de popsound zat er nog volop in, de samenwerking was op z'n best maar de individuele kantjes kwamen naar boven en de experimenteerdrift werd steeds beter merkbaar...

Nicci
We raken wat off-topic, maar 'impact' is voor mij niet een criterium als het om mijn top 10 gaat. Of Revolver meer of minder 'impact' heeft als andere Beatle-albums maakt mij niet uit. The White Album is beter.

avatar van bawimeko
Qua off-topic valt het wel mee; juist de impact van dit album past precies binnen dat tijdsbeeld!
Stel je voor dat je een kleine twee jaar na " I Should Have Known Better" ineens geconfronteerd wordt met Tomorrow Never Knows. Of dat je na het grenzeloos optimisme van I Wanna Hold Your Hand moet wennen aan het bleke en sombere For No One...ik denk dat het de grootste en snelste sprong in de ontwikkeling van zo'n populaire band is...van poppy moptops naar rockhelden in drie jaar. De Witte Dubbelaar heeft een ander soort impact, het is veel meer het verhaal van een rockband die alle noten op de zang heeft, Revolver is veel meer een echt groepsstatement van een perfect samenwerkende club!

bawimeko schreef:
.. Revolver is veel meer een echt groepsstatement van een perfect samenwerkende club!

Helemaal waar.
The Beatles op hun hoogtepunt

Er is op dit album echt geen slecht nummer te vinden ( Yellow submarine zelfs niet, al vinden de mensen in dit huis het een erg slecht nummer - vooral voor een Beatle nummer - vind ik hem zelfs wel erg grappig, vooral de instrumentele stukjes; Tuutuut tuuutuuut

Voor de rest alleen maar nummers die van ongelooflijk niveau zijn en dan vooral Eleanor Rigby , I'm Only Sleeping , Here,There and everywhere, For No one( Hoe mooi kan 2 minutjes muziek zijn!) , Good day Sunshine en niet te vergeten de opener Taxman. Ook het nummer Tomorrow never knows is als geniaal te beschrijven naar mijn mening

Overduidelijk 1 van de beste platen ooit gemaakt!
5 Sterren en een zeer verdiende 3e plaats in mijn top 10

bawimeko schreef:

Voordeel van die tijd was dat iedereen iets nieuws deed en dus geen problemen had om origineel te zijn en een impact achter te laten. Tuurlijk is het knap hoeveel nieuwe wegen er zijn ingeslagen door de door jouw genoemde bands. Maar het probleem van bands tegenwoordig is juist dat het steeds moeilijker wordt om echt originele muziek te maken die ook nog eens door iedereen gewaardeerd wordt. Mede ook omdat er zoveel thema kanalen en websites zijn waardoor iedereen in zijn eigen nauwe straatje kan vertoeven. Waardoor de genialiteit die er zeker wel is in onze dagen lang niet meer zoveel aandacht krijgt als de grote bands van vroeger. Je moet dicht bij het bekende blijven om de bekendheid van The Beatles ook maar een beetje te evenaren en je moet ver van het bekende en dus het vertrouwde wijken om origineel te zijn.
Coldplay = Verschikkelijk bekend en leuke muziek, maar origineel? NEE!
Arcade Fire = Verschrikkelijk origineel, maar echt massaal bekend? Nee. Radiohead? Is ook lang niet bij iedereen bekend. Elbow? Sigur Ros? Lang niet iedereen kent deze makers van echte mooie en originele muziek omdat ze te ver van de bekende wegen moeten wijken om originele muziek te maken.

Dan even wat ik kwijt wilde over dit album. Na Rubber Soul het tweede wat ik probeer. En ik ben alweer overtuigd. Er zit zoveel variatie in de muziek van The Beatles. Alles is zo dik in orde. Ik ga verder niet proberen dit beter uit te leggen dan de mensen voor mij want dat is een verloren zaak. Ik zal nog wel meedelen dat ik I'm only sleeping, Eleanor Rigby, Good Day Sunshine en For No One in die volgorde de beste nummers vind.

UnknownPleasure schreef:

Helemaal waar.
The Beatles op hun hoogtepunt

Edit:

Hier moest natuurlijk staan ;

Er is op dit album echt geen slecht nummer te vinden ( Yellow submarine zelfs niet, al vinden de mensen in dit huis het een erg slecht nummer - vooral voor een Beatle nummer - Maar ik vind hem zelfs wel erg grappig,

avatar van devel-hunt
Yellow Submarine slecht??? Het is een uniek en zeer goed gemaakt nummer en zeer goed passend bij de mono stem van Ringo. Misschien te vaak gehoord, want het is wel één van de bekendste Beatles nummers. Eigenlijk een kinderliedje met een toch al behoorlijk LSD trip achtige tekst. Conclusie: erg goed, maar te vaak gedraait en gehoord, maar dat heb ik ook met Yesterday en Imagine.

avatar van frankieman
Nou, er zit imo nog wel een verschil tussen de kwaliteit van Yesterday of Imagine en de kwaliteit van Yellow Submarine. Het nummer stelt echt niet veel voor hoor.

avatar van devel-hunt
Dat mag jij vinden, ik denk daar heel anders over. Yellow Submarine heeft een melodielijn die ijzersterk is en tegelijkertijd oersimpel. En natuurlijk niet te vergelijken met iets als Imagine, maar dat is ook de bedoeling niet.

avatar van Dungeon
Yellow Submarine is fantastisch.

een kinderliedje voor volwassenen met leuke woordspelingen en inventieve geluidseffecten.

avatar van Arrie
Toch is Yellow Submarine wel een van de mindere nummers op het album, wat ook niet veel zegt eigenlijk, omdat het album van zo'n hoog niveau is.

Goed album? Ja zeker, heel goed zelfs.
Maar? Vermoeid me een beetje. Teveel goede ideeën binnen 35 minuten misschien? Hoe dan ook. Ik vind dat er teveel verschillende dingen voorbij komen achter elkaar. Het is nog een beetje rock n roll (taxman) maar er wordt van alles geprobeerd (Strings in Eleanor Rigby, Trompetten in For No One, Soul achtig in Got to Get You Into My Life en een kinderdeuntje in de vorm van Yellow Submarine). Niet te vergeten de psychedelische nummers Love You To en Tomorrow Never Knows. Ook proberen ze het meer typische Beatles geluid niet kwijt te raken(I'm Only Sleeping, Your Bird Can SIng, Doctor Robert). Dit alles is mij gewoon net even iets teveel van het goede. Onnavolgbaar noemen ze dat volgens mij. Hoeft dit tot louter succes te leiden blijkt wel. Alhoewel, van deze simpele enkelvoudige mening van mij zal geen enkele Beatle wakker liggen.

avatar van LucM
Dungeon schreef:
Yellow Submarine is fantastisch.

"Yellow Submarine" is niet mijn favoriete Beatles-nummer, maar is uiteindelijk erg goed in elkaar gestoken, het is sampling avant la lettre. Ringo Starr is niet bepaald een groot zanger, maar zijn stem past goed bij die absurdistische tekst.

Goed album? Ja zeker, heel goed zelfs.

Het grote verschil met Rubber Soul is (ik heb je berichten daar ook gelezen..) de de Beatles inmiddels praktisch volledige vrijheid in de studio hebben en steeds meer muziek opnemen zonder live-optredens in gedachten. Ineens waren daar dus de tape-loops en strijkkwartetten. Het hoefde niet allemaal meer twee- of driestemmig of met twee gitaren, bas en drums...
Persoonlijk vind ik Rubber Soul een wat 'vriendelijker' album, wat meer humor, wat meer akoestische geluiden. Dit is de ultieme 'gitaarrock'-plaat van de vier mannen.
En er waren natuurlijk die drugs....waren z'n bijdragen aan Rubber Soul mellow en verhalend (Girl, In My Life, Norwegian Wood); op dit album is hij op een andere planeet aangeland!

Gregson
Mijn inziens ook wel de beste Beatles plaat. Alle songs zijn goed, het album heeft een kop en een staart en als geheel ademt het één sfeer uit. De drumtrack in 'Tomorrow Never Knows' is misschien wel een van de meeste gekopieerde ooit (denk maar eens aan 'Let Forever Be' van The Chemical Brothers'). Een album die, als je hem nu zou uibrengen, nog steeds vernieuwend en tijdloos klinkt. Ook vind ik hier een van George Harrisons beste composities opstaan met 'Taxman'. Echt een schitterend en tijdloos popalbum.

avatar van Chronos85
Goed album? Ja zeker, heel goed zelfs.

Nee hoor, wij liggen daar niet wakker van. Ik moet je helaas even verbeteren wat betreft for no one. Hier gebruiken ze geen trompetten maar Franse hoorn voor. Je hebt gelijk in het feit dat ze dingen uitprobeerden alleen geloof ik niet dat dit helemaal nieuw is. Ik zie dit ook op Help! (Yesterday heeft strings en You've got to hide your love away een alt fluit in zich) en op Rubber Soul (in In my life wordt een versnelde piano lijkend op een clavinet en in Norwegian Wood wordt een sitar gebruikt). Ook zorgen de acoustische nummers Girl en Michelle voor experiment. Vooral de psychedelica in Love you to, She said, I'm only sleeping en Tomorrow never knows zorgden volgens mij voor verandering in stijl.

Nihilisme
Goed album? Ja zeker, heel goed zelfs.

Voor mij nog altijd de perfect gebalanceerde popplaat zonder daarbij de ruimte voor het experiment te vergeten. Geen minuut te lang of te kort, voor mij nog altijd de beste Beatles-plaat (en daarmee één van de beste ooit). Nummers als Eleanor Rigby, She Said She Said, Tomorrow Never Knows en For No One zijn zó goed geschreven.

Een kleine 35 minuten popperfectie!

Heerlijke muziek dit. Deze maand met enkele albums van The Beatles begonnen en ik denk dat dit album de komende 50 jaar nog altijd in de top 10 zal staan.

Ben zelf niet zo weg van Yellow Submarine, het nummer is wel goed maar er staan vele betere nummers op het album zoals For No One, Good Day Sunshine en natuurlijk Taxman en Eleanor Rigby.

Dit album zal van mij altijd een 5,0 krijgen.

mathieudc
Net een tweede keer beluisterd en ik ga met een halfje naar omhoog. Leuk album, kan nog verder groeien, ik vind het alleen jammer dat 'Doctor Robert' en 'I Want To Tell You' erop staan eerlijk gezegd.

Na 2 luisterbeurten ja.
'Doctor Robert' is geweldig!! I want to tell you is ook een gaaf nummer , al is dat wel de enige die ietsje minder is vind ik..

avatar van devel-hunt
Dokter Robert is de tandarts van John Lennon die op een feestje stiekem LSD in een drankje van John en George deed.
Well well well you're feeling fine??

avatar van Devoo
Volgens velen is dit het beste album van The Beatles. Zie wel niet meteen een nummer opstaan die ik ken behalve Yellow Submarine. Maar ik zal het zeker eens proberen. Vanmiddag halen in de bibliotheek als ze hem hebben.

Wie kan er iets uitleggen over de bonustracks? Op welke versies van de albums staan ze?