Amen, Jelle78, want het is een vriendelijke man met een mooi en sympathiek oeuvre.
Toch kan ik me ook wel vinden in het bericht van
the hustler van 30-10-2010 hierboven. B.B. King geniet duidelijk net zoveel van zijn muziek als zijn publiek, en dat levert een warmbloedige liveplaat op, en ik zou niemand z'n plezier hierin willen ontzeggen, maar het is ook wel een beetje
gelikt.
Ik ben eigenlijk pas een jaar of twee serieus bezig met naar blues te luisteren, en daarbij kwam ik na een aantal andere artiesten automatisch terecht bij B.B. King, van wie ik inmiddels bij een aantal platen (allemaal van vóór dit live-album) een bericht heb geschreven. En mijn algemene indruk is dat dit zeer toegankelijke en openhartige blues is, maar door die arrangementen met big-band-blazers ontstaat er vaak een al te vriendelijk sfeertje waar ik niet per se van houd. Misschien klinkt dit wel erg romantisch (niet in de zin van
romcom-liefdesromantiek maar in de zin van
Sturm und Drang), maar voor mij mag de blues best wat serieuzer zijn, wat intenser, verdrietiger, onopgesmukter,
bluesier. De All Music Guide noemt
B.B. King live at the Regal "A high point, perhaps even
the high point, for uptown blues", en dat "uptown"-element is misschien wel de sleutel hier – dit is meer nachtclubmuziek voor de gegoeden dan
juke joint-barmuziek, meer "having a good time playing the blues" dan "a good man feeling bad". Zelf zoek ik het liever in de "gekwelde" blues van bijvoorbeeld Robert Johnson of Elmore James of Howlin' Wolf, maar B.B. King is meer de "master showman" die een goede show neerzet, en
Live at the Regal staat voor mij dichter bij
Sam Cooke live at the Harlem Square Club 1963 dan bij
Me and the devil blues of
Smokestack lightnin'. Niet voor niets vind ik het met alleen piano en ritmesectie in één dag opgenomen
My kind of blues (1961) de beste plaat die ik (tot nog toe) ken van B.B. King (en dat vond hij zelf trouwens ook).
Helemaal mijn eigen mening dus, mijn persoonlijke insteek, en dat gezegd hebbende vind (ook) ik dit een heerlijke liveplaat waar niets op aan te merken valt als ik ervoor in de stemming ben. De geremasterde versie heeft een perfect geluid, de songselectie is prima, King goochelt met z'n stem, de gitaarsolo's komen scherp en fel door, en het publiek wordt oprecht gek. Geweldige plaat. Maar.