The Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley (1985)

Rock / Funk
Label: EMI

1. Jungle Man (4:09)
  2. Hollywood (5:03)
  3. American Ghost Dance (3:44)
  4. If You Want Me to Stay (4:07)
  5. Nevermind (2:48)
  6. Freakey Styley (3:39)
  7. Blackeyed Blonde (2:40)
  8. The Brothers Cup (3:27)
  9. Battle Ship (1:53)
  10. Lovin' and Touchin' (0:36)
  11. Catholic School Girls Rule (1:35)
  12. Sex Rap (1:54)
  13. Thirty Dirty Birds (0:14)
  14. Yertle the Turtle (3:46)
  15. Nevermind [Demo] * (2:17)
  16. Sex Rap [Demo] * (1:37)
  17. Freaky Styley [Original Long Version] * (8:49)
  18. Millionaires Against Hunger * (3:26)
De waardering voor dit album is behoorlijk laag zie ik.
Nu geef ik zelf 3,5 (ook niet de allerhoogste score), maar dat is dan nog veel hier.
Vreemd.
Ik vind de lekker lome, sleazy funk eigenlijk wel prima zo.
Het ontbreekt ze nog iets te veel aan eigen smoel op dit album (en gezien het feit ik de andere albums ook ken stem ik dan wat zuiniger).
Ik ben dan ook benieuwd waarom anderen het dus niet zo'n goed album vinden. Ondertussen denk ik er over om misschien een half sterretje toe te voegen

avatar van lebowski
Ik heb deze elpee een keer gekocht puur om de hoes - zat nog helemaal in de new wave - en na één keer luisteren begreep ik dat er weer gelachen mocht worden . Zeer verfrissend inzicht, prima elpee, met natuurlijk al een hint of drie naar de toekomstige - en inmiddels al weer gepasseerde - genialiteit. Favoriet: Yertle the Turtle. 3,5*

avatar van Arno
Het is de eerste keer dat ik de RHCP hoor in hun beginjaren. Minder rock, meer funk, maar het beviel me zeker. 4*

lekker zomerse plaat
heel energiek

Waarom wordt deze plaat in godsnaam zo verschrikkelijk ondergewaardeerd. Dit is waarschijnlijk de meest kenmerkende peppers-plaat die er is. Meer funk, idioterie, geweldig basgeluid van Flea (geweldig agressief!!) en er zitten ook nog een paar juweeltjes van nummers tussen. Blackeyed blonde is een peppers-klassieker, dit album is een zekere *5.

5* !
Ik had eerst UMPP als beste album van RHCP gezet, maar deze is uitermate beter. De productie van Clinton geeft volle effect aan Flea's bass, Cliffs drums, maar vooral aan Hillel Slovaks (RIP) funky gitaar!

Toen de Peppers alleen aan sex en muziek dachten...

avatar van FunkyMonk
Dit is zo'n plaatje die van oudere zus op oudere broer is overgegaan en uiteindelijk bij de jongste (ikzelf) is terecht gekomen. Onwijs funky plaatje! Zeer luchtige nummertjes allemaal; miss net iets beter als zn opvolger (daarom 4*).

avatar van Reint
Jungle Man is eigenlijk hartstikke briljant, het heeft echt een jungle-sfeer. En mysterieus, net als het titelnummer )waar ik ook wel iets hoor van het toekomstige geluid op One Hot Minute, denk aan Warped). Verder zijn Blackeyed Blonde, Sex Rap en Nevermind mijn favorieten.
4 sterren.

avatar van Maximusic
Heey mijn eerste Pepper album! Jaren geleden van de Sint gekregen. In eerste instantie vond ik het een zware tegenvaller ik had denk ik meer iets als By The Way verwacht wat toen waarschijnlijk net uit was. Maar achter af gezien is mijn smaak wat verranderd (verbeterd denk ik ) en vind ik dit toch stukken leuker als BTW!
Ik beluister hem nu weer voor het eerst sinds tijden. Echt heerlijke oldskool funk is dit! veel meer valt er denk ik ook niet over te zeggen...
If You Want Me To Stay is toch bij uitstek mijn favoriet klinkt echt zooo relaxed en tegelijkertijd uitdagend ook Anthony's manier van "zingen"echt heerlijk om te horen. Ook nummers als Jungleman American Ghost Dance, Nevermind, Freaky Styley en Catholic School Girls Rule zijn echt gaaf!
Ik ga m nog een paar keer luisteren voor ik een beoordeling geef maar denk toch zeker wel 3,5*

avatar van Reint
Weet iemand wet ze steeds met zijn allen roepen tijdens het nummer Freaky Styley. Iets als ''Just to see the look on your face''?
En bij Battleship, staat er in eht boekje dat het 'refrein' bestaat uit de tekst ''Battleships, battleships'', maar dit is duidelijk niet het geval. Weet iemand wat ze daar wel roepen?

avatar van Maximusic
I fuck em
just to see the look on their face

Say it loud
I'm freaky styley
And I'm proud ! (Herhalen)

I fuck em
just to see the look on their face (Herhalen)

Dat is de hele tekst van het nummer Freaky Styley. Dus dat had je ongeveer goed gehoord.

Bij het nummer Battle Ship lijkt het inderdaad of ze niet Battle Ship zingen. Ik denk dat ze "Go Jump on" zingen maar ik kan me vergissen.
In de tekst in het boekje staat inderdaad Battle Ship maar ook op een paar internet site's staat dat ze Battle Ship zingen, maar dat kan natuurlijk uit het boekje overgenomen zijn .

avatar van Reint
Het zijn blijkbaar de officiele lyrics. Maar die kloppen niet altijd. Zoals hier. Bedankt!

avatar van KOOJI
Dit was de originele peppers-formatie op z'n best, meer hoef ik niet te zeggen.

Dit vind ik toch 1 van de beste albums van de peppers

een dikke 5

Mijn stem toch flink moeten aan passen; muzikaal zit het allemaal toch wel goed in elkaar; die George Clinton heeft veel toe gevoegd. Mij viel de zang van Anthony hier nog erg tegen (ook al is dit schijnbaarhet enige album, waar hij tijdens de opnames niet gebruikte), en vergat toen om gericht naar de rest te luisteren; maar de toevoeging van blazers bij Hollywood is natuurlijk briljant.
Jungle Man is nog steeds lekker fris en is zeker een favoriet van mij geworden.

Helaas is in het CD hoesje vrijwel geen informatie te vinden, op de producer na (maar dat is natuurlijk erg duidelijk te horen).
Het ene moment klinken de Peppers erg volwassen, het volgende moment weer kinderlijk.

Toch laat het album zich goed als een geheel beluisteren; op andere albums zit vaak geen lijn in; de enige lijn zit dan bij Anthony in zijn neus.
Hillel Slovak is echt een zeer goede gitarist; zijn geluid wordt op Mother's Milk nog flink geimiteerd door John Frusciante, die vervolgens wel zeker een eigen stijl ontwikkeld.

Bij Freakey Styley vind ik het steeds herhalende basloopje erg prettig, en heeft het gitaargeluid inderdaad veel weg van dat van Dave Navarro bij Warped (ook niet de minste gitarist trouwens).

Battle Ship is wel de voorloper op de hardere Funk die de Peppers later zullen gaan spelen; al past het hier wel wat minder omdat de rest een stuk relaxer is, zo ook bij Catholic School Girls Rule, maar het blijven hoe dan ook goede songs.

P.S. door het 'Ga dat album eens reviewen'-topic ben ik ook meer geinspireerd geraakt in het schrijven van langere stukken bij albums, en ik raad ook gebruikers aan om daar aan mee te doen.

avatar van Gleto
Voor mij de beste plaat van het vroegere Peppers werk! De hele plaat is gewoon geweldig. Ik heb hem al helemaal grijs gedraaid. Ooit een keer gekocht met de 3 voor 25 actie bij de Free Record Shop en totaal geen spijt van gehad. Toppers zoals: If You Want Me To Stay, Hollywood en Yertle The Turtle. Heerlijke lome funk zoals al eerder werd genoemd. Aanrader!

avatar van LucM
Onder productie van George Clinton komen de Peppers een stuk beter uit de verf dan op hun debuut. Hier is resoluut gekozen voor de funk, wat de Peppers blijkbaar goed ligt. De bas van Flea komt meer op de voorgrond en de blazers op sommige nummers passen goed bij het Peppers-geluid wat het album swingend en feestelijk maakt. Het minpunt zijn de vlakke vocalen van Kiedis.

Leukste plaat van de Chili's.

Reint schreef:
Blowjob Park, de originele titel van het nummer. Maarja, dat kán natuurlijk niet.

freakystyle schreef:

Alsnog bedankt! Blijft een sterke plaat dit, al verkies ik The Uplift Mofo Party Plan, die klinkt wat completer vind ik, en nog meer dan dit album, als een echt feest.

avatar van RHCP-AC DC
Ik wil hem hebben maar hij is niet in de winkel te koop.
Dan moet ik hem online kopen, dan heb ik hem.
Ik ga dat wel een keer doen.

Is online kopen beter dan in de winkel kopen!
Kan iemand mij dat antwoord geven!

Geen idee hoeveel sterren als ik hem heb zeg ik het.

Aloanator
Echt totaal ruk deze plaat. Ik had ooit alle nummers van de Peppers op de PC staan, maar ik heb het ondertussen gefilterd tot 29 nummers.
Wat valt me op?
Niet één nummer van voor Blood Sugar Sex Magik.

Niet één fatsoenlijk nummer op deze of één van de andere 3 "pre-BSSM" platen.

Van die 29 nummers is ongeveer 1/3 BSSM, 1/3 Californication, 1/3 Stadium Arcadium en het nummer By the Way.

Conclusie: enorme kutplaat met niet 1 mij-waardig nummer.

0.5* De eerste plaat die die waardering van mij krijgt.

Probeer Mothers Milk; die is stukken beter dan hun laatste 2 albums en ook met John Frusciante.
Blijkbaar ligt die gitarist je meer dan Hillel en Dave.

Aloanator
deric raven schreef:
Probeer Mothers Milk

Ik had alles van de peppers, wat wil zeggen alle studio albums, dus ook Mothers Milk. Ook geen nummer van overgebleven van na "de filtering" het enige redelijke nummer daarop is Knock Me Down, maar die klinkt alsof nog niet af is.

Ik heb niks tegen de Peppers hoor. Ik heb het album Californication op #8 in mijn top 10 staan.

Joy
californication is van heel ander orde dan deze

(anders gezegd, dit is lekker, californication is zoutloos)

Totaal verschillende albums.
Californication is meer easy listening tegenover dit album.

Aloanator schreef:
Wat valt me op?
Niet één nummer van voor Blood Sugar Sex Magik.

Niet één fatsoenlijk nummer op deze of één van de andere 3 "pre-BSSM" platen.

Conclusie: enorme kutplaat met niet 1 mij-waardig nummer.

0.5* De eerste plaat die die waardering van mij krijgt.

Dat vind ik best knap.

BSSM vind ik echt niet zoveel anders als deze. Misschien ligt de productie je niet zo...? Dit is juist Pure In-Yo-Face Peppers, ongeschoren en al!!

avatar van KOOJI
Millionaires Against Hunger.. poeh, heerlijk. Dit moet ik écht weer vaker luisteren.

Kingsnake
Aloanator schreef:

Blijkbaar ben je dan meer een mainstreampoprock liefhebber. Geet niks.
Dit is pure funk met agressie van punk.
Is eerlijke muziek maar niet voor iedereen weggelegd.
In het daglicht dat dit je 'ding' niet is, is je 0,5* waardering natuurlijk je reinste bullcrap.

avatar van kühnekxs
Heerlijke plaat dit! Eerste 6 nummers zijn allemaal hoogtepunten, hierna neemt het niveau iets af om met Yertle the tertle weer geniaal af te sluiten. Die bonusnummers ken ik niet. Dit zijn toch echt de Peppers op hun best; jong, brutaal en vol energie.