The Red Hot Chili Peppers - Freaky Styley (1985)

Rock / Funk
Label: EMI

1. Jungle Man (4:09)
  2. Hollywood (5:03)
  3. American Ghost Dance (3:44)
  4. If You Want Me to Stay (4:07)
  5. Nevermind (2:48)
  6. Freakey Styley (3:39)
  7. Blackeyed Blonde (2:40)
  8. The Brothers Cup (3:27)
  9. Battle Ship (1:53)
  10. Lovin' and Touchin' (0:36)
  11. Catholic School Girls Rule (1:35)
  12. Sex Rap (1:54)
  13. Thirty Dirty Birds (0:14)
  14. Yertle the Turtle (3:46)
  15. Nevermind [Demo] * (2:17)
  16. Sex Rap [Demo] * (1:37)
  17. Freaky Styley [Original Long Version] * (8:49)
  18. Millionaires Against Hunger * (3:26)
avatar van lebowski
Ik heb deze elpee een keer gekocht puur om de hoes - zat nog helemaal in de new wave - en na één keer luisteren begreep ik dat er weer gelachen mocht worden . Zeer verfrissend inzicht, prima elpee, met natuurlijk al een hint of drie naar de toekomstige - en inmiddels al weer gepasseerde - genialiteit. Favoriet: Yertle the Turtle. 3,5*

Mijn stem toch flink moeten aan passen; muzikaal zit het allemaal toch wel goed in elkaar; die George Clinton heeft veel toe gevoegd. Mij viel de zang van Anthony hier nog erg tegen (ook al is dit schijnbaarhet enige album, waar hij tijdens de opnames niet gebruikte), en vergat toen om gericht naar de rest te luisteren; maar de toevoeging van blazers bij Hollywood is natuurlijk briljant.
Jungle Man is nog steeds lekker fris en is zeker een favoriet van mij geworden.

Helaas is in het CD hoesje vrijwel geen informatie te vinden, op de producer na (maar dat is natuurlijk erg duidelijk te horen).
Het ene moment klinken de Peppers erg volwassen, het volgende moment weer kinderlijk.

Toch laat het album zich goed als een geheel beluisteren; op andere albums zit vaak geen lijn in; de enige lijn zit dan bij Anthony in zijn neus.
Hillel Slovak is echt een zeer goede gitarist; zijn geluid wordt op Mother's Milk nog flink geimiteerd door John Frusciante, die vervolgens wel zeker een eigen stijl ontwikkeld.

Bij Freakey Styley vind ik het steeds herhalende basloopje erg prettig, en heeft het gitaargeluid inderdaad veel weg van dat van Dave Navarro bij Warped (ook niet de minste gitarist trouwens).

Battle Ship is wel de voorloper op de hardere Funk die de Peppers later zullen gaan spelen; al past het hier wel wat minder omdat de rest een stuk relaxer is, zo ook bij Catholic School Girls Rule, maar het blijven hoe dan ook goede songs.

P.S. door het 'Ga dat album eens reviewen'-topic ben ik ook meer geinspireerd geraakt in het schrijven van langere stukken bij albums, en ik raad ook gebruikers aan om daar aan mee te doen.