menu

My Dying Bride - The Ghost of Orion (2020)

mijn stem
3,90 (39)
39 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: Nuclear Blast

  1. Your Broken Shore (7:40)
  2. To Outlive the Gods (7:54)
  3. Tired of Tears (8:35)
  4. The Solace (5:50)
  5. The Long Black Land (9:59)
  6. The Ghost of Orion (3:29)
  7. The Old Earth (10:30)
  8. Your Woven Shore (2:08)
totale tijdsduur: 56:05
zoeken in:
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Vijf jaar na Feel the Misery komt binnenkort het langverwachte nieuwe album van My Dying Bride uit getiteld The Ghost of Orion.
Eén van de redenen dat nieuw plaatwerk langer op zich heeft laten wachten, heeft te maken met het feit dat de dochter van zanger Aaron Stainthorpe, ernstig ziek is geweest en zelfs op het randje van de dood heeft gelegen. Op 5-jarige leeftijd werd bij haar een aantal jaren geleden kanker geconstateerd.
Ongeveer een jaar geleden is ze kankervrij verklaard, maar het moge duidelijk zijn dat e.e.a. wel een hoop verdriet en ellende met zich heeft meegebracht.
Het zal dan ook niet zo verbazend zijn dat het nieuwe album deels gaat over de vreselijke ervaringen die de zanger heeft moeten ondergaan.
Het nummer "Tired of Tears" gaat o.a. hierover.

avatar van namsaap
4,0
Wat heb ik uitgekeken naar dit album! Afgelopen weekend heeft de plaat overuren gedraaid op mijn draaitafel. Met name het tweede gedeelte van dit album (kant C en D) is bijzonder sterk, met The Long Black Land (prachtig hoe dit nummer in het tweede gedeelte loskomt) en The Old Earth. Eigenlijk is alleen kant B wat minder. De zanglijn van Tired Of Tears vind ik niet sterk en het saaie The Solace drukt mijn score ook.

De productie is werkelijk om door een ringetje te halen, al zullen er luisteraars zijn die de productie wat te clean vinden.

Score: 81/100

avatar van Edwynn
4,0
The Solace is apart. Eigenlijk op jet vervelende af. Maar binnen de albumcontext begint het wel zijn uitwerking te krijgen.

Ik ben er ook nog niet uit. Op het eerste gehoor is het weer een mooi album maar niet bijzonder. Voor zover dat geen verwendheid is met het niveau waarop My Dying Bride altijd musiceert. De productie is clean maar dat was op meer albums zo. Ditmaal wordt de perfectie wel benaderd.

Tired Of Tears zweefde al langer rond. Het had een extra dimensie moeten hebben na alle ellende rondom de ziekte van Aaron Stainthorpe's dochter. Maar zulke pijn valt voor de buitenstaander binnen de gebruikelijke Bride-somberheid niet meer op.

Uiteindelijk is het gewoon weer een mooie plaat geworden. Met enkele aparte uitstapjes dan.

De teksten zijn wel weer prachtig overigens. Neem nunhet titelnummer. Het boek zal wel als inspiratiebron gediend hebben maar dat ken ik niet. Wat overblijft is dit raadselachtige stuk proza. Dat is atijd een belangrijk onderdeel geweest van de Bridebeleving.

avatar van Bobbejaantje
3,5
Deze heb ik wel kunnen smaken. Heb weinig of niets met metal, enkele klassiekers daargelaten, maar deze ging vlot naar binnen. Knappe muzikale structuur en arrangementen maken dit plaatje een plezier om naar te luisteren.

avatar van james_cameron
3,0
De melancholische doommetal van deze britse band gaat al jaren achteruit wat mij betreft. Ook dit album is weer een taaie, trage en vooral saaie zit. Opener Your Broken Shore begint de plaat evenwel veelbelovend, mede door de sterke grunts, maar daarna vervalt men snel in vervelende, langdradige tracks die afwisseling en vooral spanning missen. Ik blijf het keer op keer proberen met My Dying Bride, maar ik word er eigenlijk steeds somberder van. Dat zal toch niet de bedoeling zijn?

avatar van CAP-Team
3,5
Na de eerste luistersessie was ik nog niet heel erg positief, maar na een aantal keren dit album beluisterd te hebben vind ik hem toch wel erg goed. Ik vind alleen wel dat het album niet echt grote hoogtepunten heeft.

Lachende derde
Moet inderdaad even indalen. Op de één of andere manier moet ik bij dit album ook denken aan jaren '80 wave en gothic (denk: Fields of the Nephilim). Dead Can Dance-invloeden bespeurde ik eveneens. Of vroege Cocteau Twins. Toen ik dat doorkreeg viel bij mij het kwartje al snel. Mooi album hoor!
The Solace vormt het hart van deze worp.


avatar van AOVV
3,5
Lachende derde schreef:
Op de één of andere manier moet ik bij dit album ook denken aan jaren '80 wave en gothic


Dat zijn, als ik me niet vergis, belangrijke inspiratiebronnen van deze band. My Dying Bride gaat al zo'n 30 jaar mee, heeft enkele topplaten afgeleverd en vooral steeds een consistent niveau gehaald. Tristesse, zwaarmoedigheid en melancholie zijn belangrijke drijfveren binnen het muzikale universum van My Dying Bride, wat ook op deze plaat weer fraai in de verf wordt gezet.

Tekstueel is het, zoals Edwynn reeds aanhaalde, ook steeds de moeite, zo'n plaat van My Dying Bride. Ik vind het oudere werk wat urgenter en intenser, maar dat My Dying Bride anno 2020 nog steeds een prominente plaats in de gothic doom inneemt, is met The Ghost of Orion nog steeds duidelijk.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 15:11 uur

geplaatst: vandaag om 15:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.