Iron Maiden - Maiden England (1994)

Label: EMI

1. Moonchild (5:45)
  2. The Evil That Men Do (4:16)
  3. The Prisoner (5:56)
  4. Still Life (4:32)
  5. Die with Your Boots On (5:10)
  6. Infinite Dreams (5:54)
  7. Killers (4:53)
  8. Heaven Can Wait (7:33)
  9. Wasted Years (4:53)
  10. The Clairvoyant (5:43)
  11. Seventh Son of a Seventh Son (10:11)
  12. The Number of the Beast (4:45)
  13. Iron Maiden (5:01)
Tsja die setlist...ik blijf met gemengde gevoelens zitten

avatar van Tony
En waarom dan wel, waarde vielip?

vielip schreef:
Tsja die setlist...ik blijf met gemengde gevoelens zitten

Je bent niet de enige. Ze halen wel aardig wat nummers van dit album, maar dat op 2 uitzonderingen na precies de nummers die ze de afgelopen jaren ook al regelmatig hebben gespeeld. Oude pareltjes als Infinite Dreams, Still Life en Killers worden glashard genegeerd door de band.

avatar van Tony
Zuurpruimen. Ik ben allang blij dat ze zoveel uit hun toptijd spelen en de meeste latere albums (na Seventh Son zeg maar) glashard negeren.

Tony schreef:

Dan vind ik jouw de zuurpruim, want ook op die latere albums staan geweldige dingen.
Daarin tegen spelen ze veel van die klassiekers (trooper, 2 minutes, fear of the dark, etc.) bijna iedere tour, terwijl de echt speciale nummers op Maiden England zoals Killers, still life en vooral infinite dreams maar jaren niet gespeeld zijn. Mag je dan niet hopen als ze een tour gaan doen met de naam Maiden England dat er wat meer van deze nummers terug komen?

avatar van Tony
Tja... Ik heb Gelredome laten schieten omdat ze zoveel post-seventh son repertoire zouden spelen. Bleek achteraf reuze mee te vallen, maar ik zit er duidelijk niet op te wachten. Ik lees nu ook terug dat juist die 3 Maiden England nummers nooit meer gespeeld worden en kan me voorstellen dat het extra teleurstellend is als ze de tour zo noemen en ze dan nog niet in de setlist opnemen.

avatar van vielip
Crosskip en ettio verwoorden min of meer waarom ik met gemengde gevoelens blijf zitten. Ondanks dat ik groot fan ben van nummers als Fear of the dark, The trooper, 2 minutes to midnight enz. enz. vind ik het een zwaktebod dat ze al tig tournees juist die nummers (bijna) altijd weer van stal halen. Maiden is geen 'greatest hits band' dus ze zijn mijns inziens totaal niet verplicht om bepaalde nummers te móeten spelen. Al hun oude nummers zijn min of meer klassiekers die ze gerust kunnen spelen en er legio fans een plezier mee doen. Aan de andere kant; als je weer tussen de meute staat brul je alles weer net zo hard mee! Al vraag ik me serieus af of ik er volgend jaar tussen sta...

avatar van uffing
Ik sluit me helemaal bij je aan, Vielip. Ben alleen bang dat ik er volgend jaar gewoon bij sta te swingen

uffing schreef:

Ga er zeker naar toe. Maar vorig jaar was ik het enthousiasts bij de nummers die nog niet zo vaak gespeeld zijn. En volgend jaar zal dit niet anders zijn. 2 minutes, fear of the dark, etc. voelt toch een beetje als verplichte kost (geen slechte overigs) maar echt uit mijn dak zal ik gaan bij de prisoner, 7th son en hopelijk infinite dreams.

Tony schreef:
In Amerika geen Infinite Dreams, maar toch een heel aardige setlist lijkt mij.

setlist Amerika

Via Ebay heb ik een live cd Maiden England American Tour (2012) besteld... kom maar door!

Het bleek een laarsgeval te zijn, dus geannuleerd en zelf 'gepindakaasd'. Gaaf concert hoor, met deze ouwe setlist.

Vandaag is op de iron maiden site bekend gemaakt dat dit opnieuw uitgebracht wordt. Met 3 extra nummers (run to the hills, running free en sanctuary) zodat het hele concert erop staat. Dit in combinatie met een history part 3 documentaire en nog wat (naar mijn mening) overbodig materiaal.

avatar van vielip
Oké te gek! Eindelijk het hele concert in goede kwaliteit op de markt. Toch blijft het verrekte jammer dat er van de Somewhere in time periode zo ontzettend weinig uitgebracht is/wordt. Die tijd wordt bijna compleet genegeerd. Volkomen ten ontechte natuurlijk...

vielip schreef:

Helemaal mee eens, ook op deze dvd waarschijnlijk geen materiaal van deze periode. Zo jammer dat er geen officiele liev versies zijn van nummers als Caught somewhere in time, sea of madness en stranger in a strange land.

avatar van vielip
Ik zag dat 12 Wasted years op dvd2 staat. Dat is in ieder geval al iets. Mooie docu vind ik. Steve Harris met een Golden Earring shirtje aan, altijd leuk
Tijdens die docu zie je een klein stukje van Caught somewhere in time in Budokan geloof ik. Er is dus wel degelijk iets dat op de plank ligt lijkt me. Ze zullen het alleen zelf wel weer niet goed genoeg vinden of iets dergelijks.

avatar van Edwynn
Dat zijn echt hele kleine stukjes. De moeite nauwelijks waard vind ik. Wel geinig is die performance van Wasted Years in de Duitise Top of the Pops waarin de bandleden voortdurend van instrument wisselen. En Urchin. Al het andere komen we veel uitgebreider tegen op de Early Days dvd.

Maar goed. De Maiden England registratie wordt dus ook opnieuw op 2cd uitgebracht. Met 5 bonustracks. Run To The Hills en Sanctuary in ieder geval. Welke de andere 3 zijn is me niet bekend.

avatar van crosskip
3 niet eerder uitgebrachte tracks dacht ik gelezen te hebben: de complete toegift met Run To The Hills, Running Free en Sanctuary.

avatar van Edwynn
Aha. Er staat: 'previously unavailable on cd.' Can I Play With Madness en Hallowed Be Thy Name stonden wel op de video maar niet op deze cd. Dat maakt in totaal 5.

avatar van vielip
Dat klopt inderdaad. En je hebt gelijk dat die stukjes op 12 Wasted years erg kort en nauwelijks de moeite waard zijn maar....ze zorgen er wel voor dat je meer wilt
Ik ga de dvd eens opzoeken die ik nog heb liggen van een optreden in Philadelphia uit '87 meen ik. Is een pro-shot met redelijk geluid en beeld. Volgens mij staan daar een aantal Somewhere in time nummers op.

avatar van paulisdik
Als je die heb, mag je het gerust wel met ons delen vielip

avatar van crosskip
Kwam gisteravond ook dezelfde opnames van Philadelphia tegen. Geen compleet concert, maar beter dan niets.
Van een concert in parijs staat wel de hele setlist erop. Het beeld is niet al te best, maar het geluid is erg goed te doen!

paulisdik schreef:
Als je die heb, mag je het gerust wel met ons delen vielip
Helemaal mee eens

avatar van Edwynn
Hier mannen. YouTube - Iron Maiden - Live In Paris 1986 (Full Concert)

Er zwerft wel het één en ander aan bootlegs rond. Zo had ik ooit een show in Belgrado op tape. Zal eens kijken of ik die nog heb. Die show was incompleet, maar het was wel de enige waar Loneliness Of The Long Distance Runner gespeeld werd. Daarom alleen al de moeite waard dus. Het geluid is net als veel andere bootlegs uit die tijd. Voor mensen van voor 1980 kan dat heel acceptabel zijn.

Maiden England heb ik wel op VHS maar nog niet op cd. Dit wordt dus de uitgelezen mogelijkheid. Want verdomme, dit is een prachtshow met een setlist om van te watertanden. Dickinson zit lekker in zijn vel tijdens zijn heerlijk theatrale declamaties in Seventh Son Of A Seventh Son. Ook Still Life wordt opgekrikt door een goede performance van de man. Treffen we ook nog een een prima versie van Killers aan. En dan is het feest compleet. Jammer vind ik de wat bloedeloze uitvoering van Wasted Years. Ook Can I Play With Madnes blijf ik maar een raar eendje vinden. Verder niets dan hulde ende lof.

ettio schreef:
Helemaal mee eens

Volgens mij heb ik dit al eerder aangehaald (in de topic bij het album Somewhere in time geloof ik). Het is inderdaad niet het hele concert en de kwaliteit is ook niet super. Zo zit in de versie die ik heb onder de eerste 3 nummers een irritante brom toon. Op youtube staan ook wel beelden van dit concert. Daar is die brom minder heb ik de indruk. Die dvd van Parijs ken ik ook. Is geloof ik een audience beeld opname gemixed met soundboard geluid. Of net andersom
Die opnames die Edwynn noemt uit Belgrado had ik ook ooit op cassette. Ook puur en alleen omdat ze daar The loneliness of the long distance runner spelen. Wat een juweetje toch!

avatar van Edwynn
Die Philadelphiabeelden zijn de enigen in pro-shot uit die dagen.

Edwynn schreef:
Hier mannen. YouTube - Iron Maiden - Live In Paris 1986 (Full Concert)

Parijs is echt een goede bootleg. En bij je Maiden England samenvatting sluit ik mij helemaal aan. Can I play with madness vind ik een draak van een nummer en hoeft van mij nooit live gespeeld te worden.

avatar van vielip
Ze mogen het van mij best spelen. Probleem is in mijn ogen alleen dat ze het niet waar kunnen maken. Het klinkt altijd geforceerd en soms zelfs vals. Dat refrein vergt behoorlijk wat zangkwaliteiten van minstens 3 man. In de studio kun je stem over stem zetten maar live wordt dat lastiger. En naast Dickinson en Smith hebben ze geen fatsoenlijke zangers in de band. Aan de andere kant kun je zeggen dat ze het in ieder geval proberen en het live doen. Ze kunnen ook een tape mee laten lopen, zoals zoveel bands doen, maar daar passen ze voor.

Tour is begonnen in Spanje en Portugal en geen veranderingen in de setlist in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent in Amsterdam helaas geen Infinite dreams

avatar van vielip
Dat betekend dat ik zeer waarschijnlijk niet ga. Ik zet deze dvd nog wel een keer op

avatar van Edwynn
Maak daar maar 'vrijwel zeker' van. Het is uitverkocht.