MartinoBasso schreef:
"'Every Bad' van Porridge Radio is voor mij alvast een kandidaat voor plaat van het jaar.".
Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Op basis van de allereerste luistersessies heb ik nog geen betere gehoord en dat terwijl ik eigenlijk heel tevreden ben met de opbrengst tot op heden. Het is nu al druk waar het om de uiteindelijke top 10 gaat.
Meteen bij het eerste nummer 'Born Confused' was ik volledig onder de indruk. Normaal staat het eindeloos herhalen van een zin voor mij gelijk aan creatieve armoede, uitzonderingen daar gelaten. Hier is sprake van een kracht, een oerkracht. Zangeres Dana Margolin weet door haar verschillende stemmen door elkaar te mixen en naar voren te halen, zes woorden volledig van betekenis te laten veranderen. "Thank you for making me happy". Van onverschillig geluk naar totale verlatenheid grenzend aan waanzin. Zelden ben ik door een openingsnummer van een band waar ik nog geen nummer van kende zo weggeblazen. Dat maakt nog geen goed album, maar wel heel erg benieuwd naar de rest.
Die rest levert volledig. Op zo'n danige manier dat het alle platen in het alternatieve rock segment van de afgelopen paar jaar behoorlijk overvleugelt. Ik maak een uitzondering voor 'Songs Of Praise' van Shame. Hierboven worden vele vergelijkingen gemaakt, maar voor mij snijdt die met Hole (Nirvana) het meeste hout en de eerste waar ik aan dacht. Die met Sorry's debuut '925' helemaal niet, want te verschillend. Wel waar het een bevredigend debuut betreft.
Teenage angst gevangen in prima songs, dat is wat op Every Bad gebeurd. "Live Through This" zong Courtney Love al meer dan 25 jaar geleden. Dat is geen garantie voor betere muziek, wel voor een langer leven.
Op Every Bad imponeert als eerste de stem van Dana Margolin. Die heeft zoveel kleuren en stemmingen dat er sprake is van een groot talent. De band om haar stem weet die stemmingen echt prima te vangen door van subtiel naar storm te gaan, maar ook door de storm volledig aan de stem over te laten. In overigens vrijwel allemaal prima songs. Dat is het moment dat ik aan 'Troy' en 'Nothing Compares 2 U' moet denken. Sinead O'Connor was hier ook een meester in.
Alleen de tijd kan leren wat de waarde van Every Bad echt is. Zowel in het toekomstige oeuvre van de band, relatief ten opzichte van andere platen en mijn eigen brein. Op dit moment echter heb ik de plaat op een heel groot rijtje staan. Ik wil steeds schrijven van debuutplaten, maar weet dat dit niet zo is. Het is het wel voor mij, want ik had hiervoor nooit van Porridge Radio gehoord. Daarom maar 4 1/2 sterren op dit moment, maar ik ben eigenlijk geneigd er ***** uit te delen. Het vinyl komt er binnenkort aan, dus na de betere luistersessies later meer.
Dit is een bewerking van een Engelstalig post op
WoNoBloG.