Bob Dylan - Saved (1980)

Label: Columbia

1. A Satisfied Mind (1:57)
  2. Saved (4:00)
  3. Covenant Woman (6:02)
  4. What Can I Do for You? (5:54)
  5. Solid Rock (3:55)
  6. Pressing On (5:11)
  7. In the Garden (5:58)
  8. Saving Grace (5:01)
  9. Are You Ready (4:41)
EVANSHEWSON
Is deze werkelijk zo slecht als de (internationale) muziekpers ons altijd heeft voorgehouden ?

Nooit gehoord, één van de weinige albums van Bawb,

tja, als ik het goedkoop vind is het toch van mij, want van de Neuzelaar wil ik toch redelijk wat in huis hebben!

Kan moeilijk aannemen dat hier echt niets opstaat wat de moeite is...

Als atheist ben ik een groot liefhebber van de 3 reli-platen van Dylan, waarbij Saved mijn favoriet is. Dylan legt hier een enorme gedrevenheid aan de dag, uiteraard in zijn teksten maar zeker ook in zijn muziek. Saved (staat als een huis), What can I do for you (schitterende mondharmonica-solo), In the garden (bijzonder akkoordenschema) en Pressing on zijn stuk voor stuk hele goede Dylan-songs. De teksten, tja, die zijn religieus maar overstijgen uiteraard ruimschoots het praise the lord niveau. Saved is ten onrechte een van de meest ondergewaardeerde platen van Dylan.

Davez
Een mooie plaat. Enkele jaren terug voor het eerst gehoord, toen vond ik het echt slecht. Daarstraks nog eens op de bus en het beviel me plots wel. Deze zal mss nog wel verder gaan groeien.

Een beetje gospel, Dylan in goeie vorm. Leuke muziek

avatar van Toon1
Dylan volledig in z'n christelijke periode. Had deze plaat ooit op 2.0 staan, wat veel te laag was, want zo slecht is dit echt niet. Het kan echter niet in de schaduw staan van een 'Bonde on Blonde', maar dit is toch geen slecht album. Een 3* is wel op z'n plaats.

Father McKenzie
Deze plaat is inderdaad een stuk beter dan algemeen wordt aangenomen, geen topper in Dylan's oeuvre, maar lang niet slecht.
Ik heb persoonlijk niets met al dat christelijk gedoe, maar toch kan ik van de muziek genieten.

avatar van vin13
Kan ik me goed in vinden in de beschouwing van Vasco hierboven. Slow train coming vind ik nog beter en Infidels (ongelovigen) is een mooie aanvulling/tegenplaat. Wat is dan de derde reli-plaat na Saved en Slow train coming?

avatar van Toon1
Shot of Love.

avatar van vin13
Dank Toon1, bijna vergeten deze plaat. Ik heb deze wel en ga hem eens opzetten. Topnummers The groom,s still waiting at the altar en vooral Every grain of sand. Ik had deze niet direct als reli-plaat herkend. Wel een oerlelijke hoes van Shot of love.

Deze tekst staat in het boekje van Shot of love.
Ï thank thee, O Father, Lord of heaven and earth, because thou hast hidden these things from the wise and prudent, and hast revealed then unto babes."Matthew 11:25

avatar van Madjack71
Bob's Exodus, maar dit keer dan van Dylan.
Alvorens de muzikale mis begint, declameert Father Bob zijn intenties, om daarna los te gaan met Saved.
Als ik zo naar de mis kon gaan, zou ik met alle plezier weer in het tochtig huis van de Heer binnenlopen. Zitten zal ik dan toch niet, met zo'n stuwing gaan de voetjes van de vloer...Thank You Bob.

Covenant Woman, doet m.i niet onder aan ander werk van dit Icoon. Mooi bezongen overeenkomst die beide partijen met elkaar aan zijn gegaan. Heerlijk spel met de keyboard. Oprecht, ingetogen en mooie tekst....i do intent to be more than just a friend.
What can i do for you...met soulvolle ondersteuning van Bob's
"I-Threes", lekkere bas en bluesy mondharmonica....What can i do for you....nou zo nog even doorgaan dacht ik zo.

De volgende lezing is uit de heilige evangelie van Solid Rock. Bob zou niet misstaan hebben in de film uit diezelfde periode nl. The Blues Brothers, waar Jake en Elwood een mis komen binnenvallen en Jake na een aantal salto's helemaal losgaat. Dit zou daar goed bij aansluiten.
Pressing on, tijd voor een intrinsiek moment. Ogen dicht, schudden met je hoofd, vooruit doe een hand de lucht in en bestendig je passie voor het leven, je liefde en je kinderen, of je kat als je geen kinderen hebt.
In the garden, Father Bob leid voor, zoals een goede priester betaamt, de kerkmuziekgangers volgen, tijdens de break is er een collecte en trekt er een rieten mandje de rijen langs. Nou op deze wijze zou ik daar mijn duitje wel in doen.
Saving Grace, een afgeleide van de Amazing Grace en mag gezien worden als het slot van de mis, daarna...
Are you Ready, even nog een oppepper voor het verlaten van de mis. Het enige nummer waar Jesus en God dan wat nadrukkelijker in de tekst aanwezig zijn, maar dit word ruimschoots gecompenseerd door de bluesrock van Are you Ready en potjandorie wat klinken die "orgel" en mondharmonica toch lekker.

Saved is een muzikale mis voor thuisblijvers. Wees niet bevreesd en heb vertrouwen. Geloof in Jahweh, Allah, Boedha, God of in Niets, maar laat dat je niet er van weerhouden om dit meer dan appetijtelijk werkje van Father Bob zo nu en dan eens op te zetten en laat los de vooroordelen die het mag hebben. Hier hoor je de mens Bob en mag je deelnemen aan zijn zieleroerselen. Mooi toch. En wat betreft het vermeende EO gehalte, nou als dit soort muziek op de jongerendag gespeeld zou worden, sta ik vooraan.
Strip de kleding van alle geloven en je houd over liefde....voor muziek wel te verstaan.

avatar van dudehere
Madjack71 schreef:

Deze Dylan-periode is nog steeds een gat in mijn collectie. Volgende week maar eens naar de platenboer voor deze, Slow Train Comming en Shot of Love.

Father McKenzie
Madjack71 schreef:

Inderdaad, deze Dylan, die in de muzikale pers redelijk verguisd werd, klinkt in mijn oren lang niet als een mindere Dylan.
Muzikaal snijdt dit best hout, de gospel klinkt overal in door, al heb ik persoonlijk dan ook ABSOLUUT niets met godsbeleving of godsverering, als agnost dan, toch geniet ik van alles wat ook maar van verre naar gospel ruikt, ik hou gewoon van die stijl, het is dat soort warmte, die positieve sfeer die het hem bij mij doet.
Spread the Word, Hallelujah!

avatar van thebestfreaks
Ik heb niet zoveel met de boodschap van 'de heer', maar dit is toch echt een hele lekkere en vriendelijke plaat. Ben erg blij verrast !

avatar van Floater
Deze plaat bevat zeer veel goede songs die voor het grootste gedeelte al vele malen live waren gebracht voordat ze in de studio werden opgenomen. Dylan is hier uitstekend bij stem.

Een live-album lag begin 1980 al klaar om uitgebracht te worden. Columbia zag dit echter niet zitten, waardoor Dylan zich genoodzaakt zag de nieuwe nummers van zijn reli-tour in de studio op te nemen. Het eindresultaat is een slap aftreksel geworden van songs die live veel geinspireerder klonken.

Shame on you Columbia!

avatar van dudehere
Floater schreef:

Shame on you Columbia!

Helemaal mee eens. Deze liveplaat zou later als bootleg met de naam 'Rock Solid' verschijnen en is misschien wel het beste bewijs dat Dylan's live optredens in zijn reliperiode stukken beter waren dan zijn studioplaten.

avatar van Devoo
Deze gospel-georiënteerde Bob Dylan vind ik wel te pruimen. Zeer aangename nummers die fris klinken, en redelijk snel blijven hangen. Het is weer wat anders dan al het gene wat ik al gewend was van de man, maar dit bewijst weer eens wat een veelzijdige artiest Bob Dylan wel niet is. Hulde!

mokemusic
Vind het zelf niet zo'n goede plaat van Dylan

Het is niet écht slecht, zoals vaak beweerd wordt, maar ik zou deze toch vermijden. Die achtergrondzangeressen en dat orgeltje zijn zum kotzen.

Stijn_Slayer schreef:
Die achtergrondzangeressen en dat orgeltje zijn zum kotzen.

Tja, als je niet van zwarte gospel muziek houdt...

Dit is misschien wel zijn meest gepassioneerde album ooit! En dan te denken dat het destijds live allemaal nog stukken beter was...

Hopelijk dat één van die concerten onderdeel gaat uitmaken van de volgende Bootleg Series van Sony/Columbia.

avatar van Lennonlover
Heeft Dire Straits Solid Rock gecoverd of hebben die twee nummers niets met elkaar te maken?

avatar van Floater
Ze hebben niets met elkaar te maken.

De titel is gelijk?

Dat wel natuurlijk.

Hendrik68
De gemiddelde score voor dit album is op het moment van dit bericht meer dan 0,6 hoger dan Slow train coming. Daar begrijp ik dus echt helemaal niks van. Op dit album viert het geloof wederom hoogtij, maar nu blijkt dat dit ook met passie gepaard kan gaan. Dit album swingt bij vlagen de pan uit. Dit is toch veel beter dan de vorige, of ben ik nou gek? Het is trouwens nog steeds een behoorlijk stuk minder dan we jaren ervoor van Bob gewend waren, maar hier proef ik tenminste weer de echte beleving.

avatar van Floater
Juist Hendrik. Helemaal mee eens! De gemiddelde score van dit album is veel te laag. Op dit album vindt Dylan de juiste toon om zijn gospel te verspreiden, namelijk passie.

De voorganger is op een irritante manier moralistisch en de passie ontbreekt daar nog veelal. Qua productie vind ik Saved echter geen hoogvlieger, maar het niveau van de songs is erg hoog. Favorieten zijn Covenant Woman, What Can I Do For You, Solid Rock, Pressing On en In The Garden. Ze misstaan geen van allen in het imposante oeuvre van Dylan!

Hopelijk gaat het concert dat Dylan in Toronto gaf (Massey Hall, 20 april 1980) ooit nog eens het licht zien in het kader van de Bootleg Series. Dan kunnen we deze nummers en ook die van Slow Train Coming in hun volle glorie beluisteren!

De soundboard-opname van dit concert (dat eveneens professioneel is gefilmd met verschillende camera's) circuleert al ruim 20 jaar onder verzamelaars.

Maartenn (crew)
Eens, eens. Stiekem draai ik dit album soms ook wel eens keihard. Ik hou helemaal doorgaans helemaal niet van Christian Rock Music, maar Dylan weet daar zo'n heerlijk speelse sfeer aan te geven, dat je bijna wel mee móet swingen!

Floater schreef:

Het schijnt inderdaad een briljante tour te zijn geweest. Ben erg benieuwd of Columbia ons daar nog eens blij mee gaat maken

avatar van Stalin
Maartenn schreef:

Of met een officiele digitaal opgepoetste en door Haakneus Zimmerman persoonlijk goedgekeurde reli-drol uitgave van een van de (ik geloof 14) Warfield optredens uit 1979.

Zoals bijvoorbeeld Contract With The Lord.
Tijdens de Warfield concerten (2 weken lang) van november 1979 beleefde het album Slow Train Coming zijn wereldpremiere en speelde Dylan 2 weken lang enkel en alleen zijn nieuwe (en tevens onuitgebracht) religieus materiaal.

Maar dit soort materiaal zal vrees ik pas verschijnen op de Bootleg Series Volume 285 of daaromtrent

Maartenn (crew)
Toch wel jammer dat het materiaal van deze plaat dan niet ten gehore komt. Ik neem aan dat hij tijdens een van zijn relitours toch ook wel dit materiaal heeft gespeeld?

avatar van Rudi S
Tuurlijk is er nog materiaal, alleen denk ik dat Stalin veel te optimistisch is door te denken dat de relitour al rondom uitgave 285 uit zal komen.
Ik denk dat Stalin dat zelf ook wel weet en dus een grapje maakt

Stalin schreef:

Het blijft speculeren natuurlijk, Stalin, maar misschien hoeven we wel niet zo lang te wachten. Van de concerten in Denver (22 januari 1980) en Toronto (19 en 20 april 1980) bestaan immers soundboard opnames. Het concert van 19 oktober is bovendien professioneel gemixt, want Columbia wilde deze opnames gebruiken voor een officiele live-lp. Dat project werd echter op het laatste moment weer afgeblazen.

Zoals gezegd zijn beide concerten ook gefilmd met professionele apparatuur. Hoewel niet zo intens als tijdens de concerten van het najaar 1979 (o.m. Warfield) of de januari/februari concertreeks van 1980 is het niveau van deze beide concerten nog steeds erg hoog. Volgens mij zijn deze opnamen zo goed als klaar voor release.

Maartenn schreef:

Hopelijk komt Sony met het volledige concert van 20 april aangevuld met bonustracks van de dag ervoor:

Gotta Serve Somebody
I Believe In You
When He Returns
Ain't Gonna Go To Hell For Anybody
Cover Down, Break Through
Man Gave Names To All The Animals
Precious Angel
Slow Train
Do Right To Me Baby (Do Unto Others)
Solid Rock

Bonus:
Covenant Woman
When You Gonna Wake Up?
I Will Love Him

Of anders een cd van de beste nummers van 19 april, aangevuld met een dvd van het volledige concert van 20 april.