menu

Laura Marling - Song for Our Daughter (2020)

mijn stem
3,83 (69)
69 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Folk / Pop
Uitgebracht in eigen beheer

  1. Alexandra (3:19)
  2. Held Down (4:07)
  3. Strange Girl (3:21)
  4. Only the Strong (3:20)
  5. Blow by Blow (2:55)
  6. Song for Our Daughter (4:06)
  7. Fortune (3:55)
  8. The End of the Affair (3:24)
  9. Hope We Meet Again (4:05)
  10. For You (3:57)
totale tijdsduur: 36:29
zoeken in:
avatar van RoyDeSmet
geplaatst:
Op het nieuwe album van Laura Marling heeft ze bewust voor een wat andere richting gekozen dan haar vorige werk. Nu ze 30 is geworden probeert ze een 'andere generatie' aan te spreken dan op haar albums van 3 tot 10 jaar geleden. Toch is de 'oude' LM niet ver weg: hoewel ze al een tijdje in LA woont, klinkt ze op een nummer als 'For You' misschien wel Engelser dan ooit.

avatar van erwinz
4,5
geplaatst:
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Laura Marling - Song For Our Daughter - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Laura Marling - Song For Our Daughter
Laura Marling komt bijna uit het niets met een nieuw album en het is een sober en uiterst intiem album dat tien songs lang een onuitwisbare indruk maakt

Laura Marling heeft een aantal prachtige albums op haar naam staan, maar baart desondanks opzien met de ruwe schoonheid en intimiteit van Song For Our Daughter. Het is een album zonder al teveel opsmuk dat de invloeden uit de Laurel Canyon uit de jaren 70 nog niet achter zich heeft gelaten, maar ook andere invloeden uit het decennium omarmt. Ondanks veel invloeden uit het verleden is het ook een album dat met beide benen in het heden staat en troost biedt in onzekere tijden. De instrumentatie is sober, maar Laura Marling zingt de sterren van de hemel en grijpt je tien songs lang bij de strot.

Het nieuwe album van Laura Marling zou eigenlijk pas in augustus verschijnen, maar de Britse singer-songwriter zag in deze bijzondere tijd geen reden om de digitale release langer op te houden, waardoor we nu al kunnen genieten van Song For Our Daughter (vooralsnog dus alleen via de streaming muziekdiensten).

Het is een album over moederschap (niet van Laura Marling zelf overigens) en misschien nog wel meer over verbondenheid en geborgenheid. Het zijn dingen die Laura Marling heeft gemist tijdens haar jarenlange verblijf in Los Angeles. Voor haar een van de redenen om terug te keren naar het vertrouwde Londen, al zal het verlies van haar platencontract ook meegespeeld hebben.

In muzikaal opzicht staat Song For Our Daughter nog wel met minstens één been in de Verenigde Staten en in het bijzonder in de Laurel Canyon bij Los Angeles. De rijke muzikale traditie van de heuvels rond Los Angeles klinkt in flink wat songs op het album nadrukkelijk door, waardoor Song For Our Daughter een groot deel van de tijd klinkt als een verloren singer-songwriter album uit de jaren 70.

Laura Marling verloochent haar Britse roots echter zeker niet en lijkt op haar nieuwe album niet alleen beïnvloed door de muziek van Joni Mitchell, maar ook zeker door het jaren 70 werk van Paul McCartney, terwijl in een aantal songs ook haar liefde voor Britse folk weer op laait en aan het eind van het album ook nog een beetje country, compleet met pedal steel, opduikt.

Laura Marling heeft Song For Our Daughter in eigen beheer uitgebracht en heeft gekozen voor een betrekkelijk sober geluid, waarin de basis wordt gevormd door akoestische gitaar of piano en strijkers en hier en daar achtergrondvocalen de schaarse extra versiering aanbrengen.

Ze tekende deels zelf voor de productie van het album, maar kon ook nog deels een beroep doen op vertrouwde kompanen als Ethan Johns en Dom Monks. Song For Our Daughter klinkt prachtig, maar vooral intiem. De keuze voor een instrumentatie zonder opsmuk heeft er voor gezorgd dat de stem van Laura Marling centraal staat en haar stem verricht op haar nieuwe album wonderen.

Ik vond de stem van de Britse singer-songwriter altijd al prachtig, maar op haar nieuwe album is het een stem die van alles met je doet. De emotie in de stem van Laura Marling is op Song For Our Daughter bijna tastbaar en voorziet het album van een bijzonder intieme sfeer. Laura Marling lijkt je persoonlijk troost te bieden in deze onzekere tijden en staat met grote regelmaat garant voor kippenvel.

Ook de songs op het nieuwe album van de singer-songwriter uit Londen zijn van een bijzonder hoog niveau. Laura Marling heeft een tijdloos album gemaakt, dat het in de jaren 70 ongetwijfeld geweldig had gedaan, maar dat ook in 2020 essentieel en urgent klinkt. De instrumentatie is misschien sober, maar met name het akoestische gitaarwerk op het album is bijzonder mooi en ondersteunt de bijzondere stem van Laura Marling op fraaie wijze.

Het in eigen beheer uitgebrachte Song For Our Daughter is ongetwijfeld met een beperkter budget gemaakt dan de vorige albums van Laura Marling, maar ook in dit geval is less weer more. Laura Marling heeft een aantal geweldige albums op haar naam staan, maar dit is wat mij betreft de meest indrukwekkende. Erwin Zijleman

avatar van koosknook
4,5
geplaatst:
Dit album is fantastisch! Vooral de Westcoast invloeden uit de jaren '70 zijn muzikaal adembenemend mooi vorm gegeven. De productie schuurt soms tegen Walt Disney kitch aan, maar dat maakt het w.m.b. alleen nog maar intrigerender. Dat Laura Marling dit album zélf geproduceerd heeft, bewijst andermaal het grote talent van deze nu al gearriveerde muzikante.

5,0
geplaatst:
Gewoonweg briljant. Ik zelfs waszeer emotioneel na de eerste luisterbeurt, veel meer dan menig recente release. Gevoel en subtiele muzikale begeleiding, maken dat je volledig wordt meegezogen in een boeiend epos. Het doet denken aan 'Once I Was An Eagle', wat natuurlijk niet geheel los staat van de betrokkenheid van Ethan Johns. Laura Marling levert (weer) een parel in het singer-songwriter genre. Het is zeer gedurfd om de plaat nu digitaal uit te brengen, maar ik hoop en verwacht wel dat velen zullen over gaan tot een fysieke aankoop. Voor mij is 'Song for Our Daughter' dé plaat van 2020 tot nu toe.

avatar van overmars89
4,0
geplaatst:
Een erg mooi album. Je merkt dat Laura al 10 jaar jaar lang solo albums maakt. Het is heel knap hoe Laura met zulke sobere instrumentatie toch hele mooie interessante liedjes maakt. Dat is ook de kracht van het album. Het is zo kaal en intiem dat je het gevoel hebt dat ze die liedjes persoonlijk voor jou heeft geschreven. Prachtig hoe Laura ook compleet in controle is van haar stem. Elke noot weet ze juist te raken.

Ik vind het een mooi album, maar de sobere instrumentatie zorgt er ook weer voor dat ik niet van het album houd. Bij elke luisterbeurt word ik weggeblazen door het nummer "Only The Strong", maar dan besef ik ook dat de eerste drie liedjes me niet zoveel gedaan hebben. Naarmate het einde van het album dichterbij komt worden de liedjes ook steeds mooier. Vooral de 3 laatste tracks zijn om van te smullen.

Toch vond ik LUMP toentertijd een verademing. Een mooie experiment.
Dit is toch ook wel weer veel van hetzelfde, maar dan ontzettend mooi uitgevoerd.

avatar van RoyDeSmet
geplaatst:
Vorige week schreef ik dat Laura Marling op deze nieuwe plaat, "hoewel ze al een tijdje in LA woont, [...] misschien wel Engelser klinkt dan ooit". Dat laatste had ik niet helemaal goed, want zoals erwinz al zei, is ze nadat ze in 2017 met haar platenlabel brak, terugverhuisd naar Londen.
Vanuit haar woonkamer in Londen speelt Laura drie nummers van dit album voor een quarantaine-editie van NPR Music's 'Tiny Desk (home) Concerts'

avatar van Sandokan-veld
3,5
geplaatst:
Gewoon (weer) een mooie plaat van Laura Marling. Met haar verfijnde gevoel voor tekst en melodie, gaat ze nog meer klinken als Joni Mitchell naarmate ze ouder wordt. Qua niveau (niet zozeer qua stijl) zou ik haar intussen gaan plaatsen tussen mensen als Eels of Damien Jurado, van die artiesten die zelden echt iets verrassends doen, maar ook bijna nooit op een slechte song te betrappen zijn.

Om te koesteren dus, al mis ik op Song For Our Daughter vooralsnog een paar echte juweeltjes die een plaat naar een hoger plateau tillen. Al zouden bijvoorbeeld 'Held Down', 'Fortune' en de sobere afsluiter 'For You' nog best naar dat niveau kunnen groeien. In ieder geval ga ik dit nog wel een paar keer draaien de komende tijd.

avatar van dafit
4,0
geplaatst:
Uit mijn tweewekelijkse nieuwsbrief over de beste nieuwe popmuziek (aanmelden kan hier):

De afgelopen weken luisterde ik tijdens avondwandelingen langs het Amsterdam Rijnkanaal steevast naar het nieuwe album van Laura Marling. En dan bij voorkeur de laatste zes van de tien nummers. De zevende plaat van de 30-jarige folkzangeres begint met enkele niet onaardige uptempo-nummers, waaronder single Held Down, maar daarna wordt het pas echt heel erg mooi.

Vanaf Only The Strong ligt het tempo een stuk lager en is het onmogelijk om niet geraakt te worden door Marlings prachtige stem, die subtiel begeleid wordt door piano, akoestische gitaar en violen. “Sometimes the hardest thing to learn / Is what you get from what you lose”, zingt ze op het ontroerend mooie Blow By Blow met zeer verfijnde instrumentatie. Deze woorden komen nu nog harder aan op een album dat Marling schreef voor haar denkbeeldige dochter. De triestige schoonheid grijpt je naar de keel.

Na dit hoogtepunt blijft de muziek op hoog niveau met het tevens beeldschone Song For Our Daughter. De laatste drie nummers zijn vrij sober getoonzet met For You als fraai slotakkoord. Juist in deze tijd is het goed om de emoties af en toe de vrije loop te laten en deze nieuwe plaat van Laura Marling is hierbij je perfecte metgezel.

avatar van swoon
4,5
geplaatst:
Ik vind in "Only the Strong" de tekst "Bruises all end up benign" zo mooi gekozen. Ze heeft echt een manier om met weinig woorden veel te zeggen.

Algemeen gesproken ook erg onder de indruk van dit album. Stuk voor stuk prachtige nummers, en voor mij haar beste album tot nu toe.

avatar van Tonio
4,5
geplaatst:
Fraai album! De laatste twee albums vond ik wat minder, maar nu weet ze het niveau van Once I Was An Eagle weer te evenaren. Laatste drie nummers sluiten het album groots af.

avatar van Bartjeking
4,5
geplaatst:
Wow inderdaad, eentje van buitencategorie. Erg prettige stem ook om naar te luisteren; los van de mooie composities. Na wat luistersessies met de nieuwe Lucinda Williams (ook gewoon heel goed) ben ik toch toe aan een zalvende stem. Eentje voor de jaarlijstjes dit.

3,5
geplaatst:
Ik heb het album nu al vele keren opgezet, maar eigenlijk raakt het me niet zo. De muziek is voor mijn gevoel niet heel erg ver ingekleurd, terwijl ik die rijkheid juist zo waardeerde op I Speak Because I Can en Semper Femina (die ik nog steeds vaak beluister).

Gast
geplaatst: vandaag om 17:21 uur

geplaatst: vandaag om 17:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.